Gravidute curajoase de Noiembrie-Decembrie2008(65)
Raspunsuri - Pagina 4
elilov3 spune:
mav multumim merge
criss
andreyutza ia neste inf despre sapt 19..be e foarte bine
http://www.desprecopii.com/info.asp?id=sap19
sau aici na ca sa nu te plictisesti
Saptamana a 19-a de sarcinaCum creste copilul tau in saptamana a 19-a de sarcina
Bebelusul tau cantareste cam 260 de grame si masoara 15 centimetrii cranio-caudal – cam de marimea unei zucchini mici. Bratele si picioarele lui sunt acum normal proportionate unele fata de celelalte si fata de restul corpului.
Rinichii continua sa fabrice urina iar parul de pe cap continua sa cresca. Aceasta este o perioada cruciala pentru dezvoltarea senzoriala. Creierul bebelusului tau se imparte in zone special destinate pentru miros, gust, auz, vedere si pipait.
Daca ai o fata, ea are o cifra uluitoare de 6 milioane de ovule la nivelul ovarelor. Dintre acestea vor ajunge la maturitate mai putin de 2 miloane in momentul nasterii ei.
Ce nu trebuie sa nu uiti in saptamana a 19-a de sarcina
Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.
Cum se schimba viata ta in saptamana a 19-a sarcina
Mai ai doar o saptamana pana la jumatatea perioadei de sarcina. Probabil vei simti dureri in abdomenul inferior (ce iradiaza spre vintre) sau chiar o durere rapida, ascutita, ca un junghi intr-una sau in ambele parti, in special atunci cand schimbi pozitia sau la sfarsitul unei zile active.
Ceea ce simti tu sunt ligamentele rotunde al uterului care sufera din cauza intinderii ligamentelor si muschilor ce sustin uterul in crestere. Nu trebuie sa te alarmezi, dar daca durerea continua chiar si atunci cand te odihnesti sau devine persistenta si severa, trebuie sa iei legatura cu medicul tau.
Poti de asemenea sa observi unele schimbari la nivelul pielii. Sunt palmele mainilor rosii? Nimic ingrijorator in asta – se datoreaza cresterii nivelului de estrogeni.
Petele de culoare mai intunecata de la nivelul pielii sunt de asemenea un lucru obisnuit in timpul sarcinii. Atunci cand se localizeaza deasupra buzei superioare, pe pometi sau pe frunte sunt denumite "cloasma" sau "masca de sarcina".
Vei putea observa aceste pete la nivelul bratelor sau pe alte zone ce au fost expuse la soare. Mameloanele, porii, cicatricile, interiorul coapselor si vulva devin mai intunecate in timpul sarcinii.
Linia ce uneste ombilicul de osul pubian este denumita linia neagra sau "linia intunecata". Toate aceste modificari de culoare se datoreaza unei cresteri temporare a nivelului de melanina, substanta ce coloreaza parul, pielea si ochii.
Pentru marea majoritate a femeilor aceste pete de culoare vor pali la scurt timp dupa nastere. Intre timp, protejeaza-te de soare care intensifica modificarile pigmentare.
Acopera-te, poarta o palarie cu boruri largi, si foloseste crema de protectie atunci cand iesi afara. Daca esti sensibila in legatura cu masca de sarcina, putin fond de ten poate face minuni.
Consoleaza-ti muschii durerosi pe perioda saptamanii a 19-a sarcina: "Incearca sa-ti faci un masaj usor la nivelul ligamentelor dureroase, sau foloseste o captuseala moale sau un burete cald atunci cand ai dureri."- Oana
Ghid decizional pentru saptamana a 19-a de sarcina: numele copilului
Pentru multe cupluri, alegerea numelui copilului este unul dintre cele mai amuzante lucruri din timpul sarcinii. Pentru altele, este un proces complicat de negociere.
Oricare ar fi cazul vostru, este vorba de o decizie importanta ce va dura probabil o viata (asta daca nu cumva micutul vostru va decide sa-si aleaga un alt nume). Iata unii factori importanti de care trebuie sa tii cont atunci cand te decizi asupra unui nume :
Sunetul si compatibilitatea. Cum suna numele copilului tau atunci cand este spus cu voce tare este unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie sa te gandesti.
Este melodios? Este aspru? Se potriveste cu numele de familie? Trebuie sa eviti un lucru sa alegi un nume a carui ultima litera este aceeasi cu prima litera a numelui de familie.
Unicitatea. Un nume neobisnuit are avantajul de il face pe copilul tau sa iasa in evidenta. Pe de alta parte, un nume pe care nimeni nu l-a mai auzit si pe care doar putini il pot pronunta poate atrage asupra copilului tau o atentie pe care mai degraba ai evita-o.
Variantele de pronuntie te pot ajuta sa transformi un nume in ceva unic, dar alegand un nume ce se poate pronunta in diferite feluri poate crea o anume confuzie in viata copilului tau in urmatorii ani.
Rude si prieteni. Multi parinti aleg numele copilului lor dupa unul dintre bunici, sau al unei alte rude sau dupa al unui prieten apropiat. Nu cumva sunt prea multi Ion in casa ta?
Cauta in arborele genealogic al familiei dupa comorile ascunse. Si daca esti ingrijorata sa nu ranesti sentimentele cuiva, alege primul nume din una dintre familii si pe al doilea din cealalta.
Conform unui sondaj, al doilea nume este obligatoriu pentru majoritatea parintilor : 98% dintre ei aleg pentru copilul lor al doilea nume de botez, din care 7% aleg pentru copilul lor 2 sau mai multe nume.
Predecesorii si zestrea genetica. Zestrea genetica a copilului tau este o parte esentiala din personalitatea lui, si poate iti doresti ca numele sa o reflecte. Citeste carti de istorie concentrandu-te asupra tarii de origine a familiei tale pentru a gasi diferite posibilitati.
Semnificatia numelui. Probabil ca nimeni nu o va trata intr-un mod diferit pe fiica ta Ingrid doar pentru ca numele ei inseamna "fiica eroului", dar semnificatia numelui este un lucru la care vrei sa te gandesti.
Initiale si porecle. Oamenii, in special copii, pot fi cruzi atunci cand vine vorba de porecle, asa ca incearca sa anticipezi orice porecla stanjenitoare care ar putea sa apara.
Ia in considerare si initialele copilului tau astfel incat sa nu il pui intr-o pozitie inadecvata si nu il impovara cu initiale.
Unul dintre cele mai bune moduri de a testa numele copilului este de a-l striga cu voce tare, de preferabil intr-un loc de joaca. Daca te simti inconfortabil spunand numele in aceasta imprejurare, probabil ca el nu este cea mai buna alegere.
Multe persoane ce asteapta un copil aleg prefera sa se refere la copilul lor folosind numele / sau un nume de alint. Tu cum procedezi?
Ce trebuie sa faci in saptamana a 19-a de sarcina
Incepe sa cauti un centru de ingrijire pentru copilul tau. Poate parea prea devreme pentru tine, dar cele mai bune centre au adesea liste lungi de asteptare si este mai usor sa incepi sa cauti acum cand ai un copil in tow.
Puneti numele pe mai multe liste de asteptare chiar daca nu esti sigura ce vei face. Atunci cand va veni timpul, vei fi recunoscatoare pentru ca ai mai multe optiuni.
gata eu ies prea cald...si bateie pe calc cu sotul
25+Dimitrie
Alexa.1983 spune:
bebe meu avea la 24 sapt..600 de grame...deci la 19 e supeeer ok...grasanca...
FETELORRRRRRRR...de cand iau elevit simt ca fuge bebe prin pieleeeeeee.........da cu stanga, cu dreapta, cu capul, cu coitzele...trosc-pleosc...mrrrr...
...Vine unla mami...
...Poze bebe!!!...
LAURA 25+ Deniel Alexi
--------------------------------------
AMR 15 sapt
Ramo2007 spune:
Fetelor, voi mai lauti acid folic sau doar vitaminele prenatale?
Eu azi am terminat folia de acid folic si ma gandesc sa nu mai cumpar, ca e de ajuns Elevitul...
Ramo 21+
Puiutul meu scump
Alexa.1983 spune:
Ramo tu mai iei acid folic la varsta asta de sarcinaaaaa????....stiam ca se opreste dupa sapt 12-14....si elevitul contine suficient........
...Vine unla mami...
...Poze bebe!!!...
LAURA 25+ Deniel Alexi
--------------------------------------
AMR 15 sapt
mav spune:
anes, nu stiu exact daca mai poti sau nu sa beneficiezi de concediu medical de la 30s incolo... parca s-a mai discutat asta si parca mirtha zicea ca... totusi se poate, tocmai pt ca nu e obligatoriu concediul prenatal.
ieri, eram la dr de familie cand a venit o alta graviduta pt concediul de maternitate si i-au zis ca ii pot da prenatalul de la 32 de sapt! nu stiu cum au calculat, dar e clar pt mine ca daca as cere si eu acest concediu... tot dupa 32s mi l-ar da dr mea...
....deci... cel putin pana in 32s... poti bine-merci sa-ti iei medical...
28+
Mami de Sebi (04.02.2004)
www.youtube.com/watch?v=RYMC822iT4I" target="_blank">CITY OF ANGELS
"Iubirea ne face sa plonjam in necunoscut si apoi ne da curajul de a rezista!" (Pam Brown)
Mirtha spune:
Criss nu am gasit nimic in Clinica Mayo desi sunt sigura ca undeva am intilnit un pasaj despre aceasta problema.
Am gasit insa explicatii din googalit : http://www.romedic.ro/sanatate/Luna_VI_0488.html - Glanda tiroida este mai activa in timpul sarcinii, ducand la transpiratie mai abundenta decat in mod normal. La unele femei, cresterea volumului de sange cauzeaza sangerari nazale sau ale gingiilor.
Creste diureza (1500 – 1800 ml/zi).
Creste cantitatea de lichide din organism, apar astfel edemele (retinerea apei si tumefiere) care ingreuneaza mersul. Femeia insarcinata nu trebuie sa se suprasolicite, este indicat sa alterneze activitatea cu perioade de pauza.
Apar modificari la nivelul pielii: hiperpigmentatie, vergeturi, transpiratie abundenta, pilozitate crescuta. Exercitiile fizice sunt deosebit de importante pentru a putea face fata tuturor solicitarilor si modificarilor la care este supus organismul femeii insarcinate. Acestea sunt benefice atat pentru femeia care a fost activa anterior sarcinii, cat si pentru cea sedentara. de pe site sunt gravida(intr-un singur cuvint) punct ro.
Transpiratie multa - http://www.clinicistomatologice.ro/stiri/126-Sarcina.html
In timpul sarcinii toate glandele corpului isi intensifica secretiile, implicit cele sudoripare, antrenate de modificarile hormonale si de cresterea fluxului de sange spre piele. De data aceasta transpiratia apare dupa un minim de efort sau noaptea, in timpul somnului, se poate manifesta pregnant. Solutia consta in bai zilnice cu apa si sapun, pe tot corpul, eventual pudrarea corpului dupa baie. De asemenea se recomanda sa purtati haine largi din bumbac, evitand pe cat posibil materialele sintetice; sa beti multa apa, iar pe timpul noptii sa tineti o fereastra deschisa.
Otilia multumesc pentru pontul cu cerceaful impermeabil.
Mai am putin ? Probabil raportat la cit a trecut. Problema e ca sunt din ce in ce mai nerabdatoare sa o vad . Sa o tin eu in mainile mele si sa nu o mai stiu acolo in burtoi unde nu am ce sa fac , nu am nici cea mai mica senzatie ca pot face ceva sau ca stiu ce se intimpla cu ea.
Sa iti spun sincer am avut si eu o senzatie de emotie si oarecum de teama cind am luat patutul. Dupa ce l-am luat ma tot gindeam : Doamne de nu s-ar intimpla ceva ! Dar pina la urma situatia este de asa maniera incit chiar nu pot astepta pina in ultima clipa.Mi-e frica si sa iau lucrusoarele ca ma tot gindesc la antecendentele mele si la faptul ca nu am nici cea mai mica siguranta ca nu se va repeta nenorocirea , mi-e frica si sa nu iau ca stiu ca devin devin paranoica daca nu am totul organizat si ordonat. Asa ca am optat si eu , e drept cu un ghimpe usor ascuns in inima , pentru varianta optimista : adica o sa fie bine , o sa o nasc pe Eva ok si atunci e cel mai indicat sa am ordonat in camera ei tot necesarul.
Cit priveste NoSpa gineca mi-a recomndat 3 zi pe zi si m-a atentionat ca in caz de durere , de disconfort pot mege fara probleme pina la 6 NoSpa pe zi.
Cert este ca din discutiile avute la ultimul control am ramas cu impresia ca regula pe care o aplica este aceea de stopare a oricarui tratament si in special a celui cu utrogestan din saptamina 30-32. Asta a fost doar concluzia mea din dialogul purtat. Era foarte insistenta pe asa zisa intarcare de la utrogestan.Pe 18.08 am unnou control la care m-a avertizat ca se ca axa pe verificarea colului si atunci sper sa pot veni cu informatii noi.
Andy sa iti spun sincer cu naveta nici eu nu sunt impacata. Deloc. Poate reusim sa locuim totusi macar pina la jumatatea lui octombrie in localitatea unde lucram .Poate se vor gasi si alte optiuni.In orice caz concediu medical este exclus pentru ca diminueaza indemnizatia de maternitate.
Am auzit destule cazuri cind naveta datorita oboselii sau a drumurilor cu gropi a grabit nasterea. N-as vrea sa fiu in aceassta situatie ci Eva sa se nasca atunci cind considera ea ca e pregatita nu datorita unor factori mecanici.
Gineca mea spune tot timpul : astia micii sunt foarte destepti , ei stiu intotdeauna cind e cel mai bine sa vina pe lume – cu referire la nasterea normala , neproblematica.
Ai intrebat cam ce am cumparat , pt. lejeritate pun link-uri cu ceva explicatii sumare.
Uite aici cam ce am cumparat (cu scuzele de rigoare ca ma tot repet in privinta achizitiilor facute) http://www.babycomfort.ro/index.php?cmd=show_product&id=73 patutul pe care l-am cumparat simbata de la Babyconfort , am dat comanda on line de 4 cearceafuri (2 frotir albe , 2 jesey galben si roz ) http://www.babycomfort.ro/index.php?cmd=product_catalog&id=10077
tot de pe site (simbata cind am luat patutul nu prospectasesm piata la capitolul cerceafuri si ce rau imi pare pt. ca le puteam lua de atunci fara sa mai fie nevoie de comanda online).
Azi megrenm in Selgros sa vedem daca putem cumpara salteau asta 120/60/14 dar pe culoare alb , nu colorata ca in imagine http://daniellisleepshop.ro/products_/235/sandwich_lux_pentru_copii_60_x_120_cm .Vinzatoarea spunea ca salteau cu dimensiuni 120/60/14 este doar o mostra dar va dicuta cu sefa de raion si evntual cu societatea care a remis produsul sa vedem daca o putem cumpara. Ea era foarte indoita ca ar putea vinde mostra dar am insistat macar sa intrebe.
Daca nu reusim sa acizitionam mostra ne vom reorienta fie Durfelx online , Domus Flex sau chiar o saltea relaxa din Metro. Cam cu aceleasi dimensiuni , inclusiv grosimea.
Loren imi pare rau sa aud ca si dupa analize tot nelamurita a ramas problema infectiei. Pote incerci sa repeti analiza la un alt laborator cum au spus fetele. Mi se pare solutia cea mai practica in cayul asta si poate iti ofera si lamuriri suplimentare.
Eli multa bafta sotului la examenul pentru permis ! Ce repede a trecut timpul. Parca ieri luaserati masinica .
Oceanborn mult noroc in casa cea noua ! Sa o stapiniti norocosi si cu multe satisfactii .Asteptam pozici.
Mav multumesc pentru urarea de re-venire. In final ati achizitionat carutul ? V-ati decis spre care tip - marca ? Observ ca intrebi de Trio ref. la montaj landou ?!! Inteleg ca l-ati luat ? Daca da , apoi sa il stapiniti norocosi .
Noi am reusit sa il vedem (am alergat simbata prin toate Carrefour-urile , mai putin cel de la Baneasa ) dar , din pacate , aveau orice alte culori decit cele care ne intereseaza. Sotul a ramas ferm pe pozitii considerind varianta optima. Trebui sa recunosc ca are cam multe piese din plastic exact asa cum spuneai , prin zona de jos la picioare si la mecanismul de stringere.
Pe de alta parte mai mult de 2 ani nu intentionez sa il tin pt. am dubii ca isi mentine rezistenta - siguranta orice carut , de orice tip – marca mai mult de 2 ani. Poate asa vreunul mai deocheat din nu stiu ce lot mai norocos . Dar daca ma tine 2 ani voi fi multumita.
Anes iubita , da-mi voie sa iti spun ca personalul de la contabiltate cu care ai stat de vorba e cretin sau imbecil ori chiar ambele. Mamiselli te rog , daca esti pe forum , confirma.
Concediul medical si cel de maternitate au roluri si finalitati diferite , se acorda si iau pt. probleme distincte.
Intreaba te rog pe cei de la contabilitate care este textul de lege pe care se bazeaza atunci cind au intentionat sa iti refuze concediul medical in perioada in care ai putea sa iti prenatalul – adica de la 32 de sapt. in sus ? Spune-le sa iti arate acel text de lege care spune ca in perioada de sarcina si lauzie gravida nu poate intra in concediu medical .
Daca ai o fractura la mina ce faci ? Te ponteaza in sarcina si lauzie doar pentru ca esti in saptamina de sarcina nr.32 ? Ia sugereaza-le tu ca le faci o reclamatie – la directia pentru protectia muncii , sa vezi daca mai considera ca ai vreo obligatie sa intri in prenatal sau daca ei ar avea posibilitatea de a refuza certificatul de concediu medical.
Prenatalul nu este obligatoriu .Nimeni nu te poate obliga sa il iei , nici macar concediul medical nu este obligatoriu si nimeni nu te poate ponta impotriva vointei tale intr-un atare concediu.
Il iei daca sarcina iti impune si numai daca gravida vrea iar medicul de familie ori specialistul recomanda.
Prenatalul nu are legatura cu afectiunile medicale pentru care se da concediu medical.
Da , este o regula cretinista ca daca gravida are probleme medicale sa ia dom"le concediu de sacina si lauzie ce sa se mai complice ei cu concedii medicale. Plus ca din acel moment se poate angaja temporar o alta persoana pe postul lasat liber de gravida.
Este o conceptie proasta si mai presus de toate ilegala.
Sarcina nu este o boala iar concediul aferent ei nu are legatura cu notiunea de boala.
De aceea chiar si pentru bolile aparute in sarcina sau chiar generate de sarcina medicalul e medical si n-are legatura cu prenatalul care se da independent de orice boala.
Dar aceasta conceptie o vei regasi nu numai la personalul de la contabilitate ci si la cel din spitalele publice cind vor incerca pt. orice problema medicala care a survenit dupa 32 de saptamini sa iti bage pe git sarcina si lauzie dar chiar si la anumiti medici specialisti sau de familie.
Trebuie sa recunosc ca am constatat pe pielea mea aceasta atitudine. Ea se datoreaza dupa parerea mea faptului ca gravidele au acceptat si accepta fara sa se informeze ceeea ce li spune dar si faptului ca atunci cind au avut convingerea ca e gresit sa intre in sarcina si lauzie pentru o viroza sau o fractura tot au acceptat sa li se bage pe git aceste povesti.
Incercati fetelor , macar odata , sa le bagati pe git un concediu medical la 35 de saptamini de sarcina. Sa vedem cine are curajul sa – l refuze si pe ce text de lege.
Si incercati sa pretindeti medicului de familie pentru o viroza , pentru o criza renala sau biliara un medical dupa 32 de sapt. sa vedem au curajul sa va refuze ???? Ca din gura e usor de spus nu si de dat argumente alambicate. Asta sigur vor incerca.
Cit priveste doctorii , depinde ce doctor ai si ce relatie ai cu doctorul tau.
Sa ma scuteasca pesonalul de la contabilitate cu "ce poate si ce nu poate" sa faca doctorul in perioada de sarcina si lauzie .
Taica-meu a fost economist , cu functie de director econimc , sef serviciu contabilitate etc. si imbecilitati de-astea nu l-am auzit spunind.
Am discutat problema cu medicul de familie si mi-a spus clar ca cele doua concedii n-au treaba unul cu celalalt. Se dau independent si pentru chestiuni separate.
De-aia sunt reglemenate separat , au titulaturi diferite si sunt acordate pentru cazuistici diferite.
De aia unul se numeste pentru sarcina si altul - concediu medical si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii.
Daca veti fi internate in spital pentru diverse afectiuni legate de sarcina veti avea de luptat ca lumea cu personalul de la concedii medicale in cazul in care suntei in sapt 32. (cu 63 de zile inainte de nastere). Am asitat personal la aceasta situatie.
Am mai tot discutat despre aceasta situatie .De fiecare data ma aprind si ma ofuschez . Nu ma simt bine sa ma enervez in halul asta. Asa ca e ultima data cind mai intervin pe aceasta discutie concediu medical/concediu prenatal.
Aveti aici OUG nr.158/2005 http://www.cnas.ro/default.asp?id=13 care reglementeaza separat cele 2 tipuri de concedii.
Revin ai tirziu cu un alt mail ca asta e si asa destul de lung.
Edit a se citi 32 de sapt. nu 30 pe unde mi-a mai scapat
Mirtha 28+ Eva
andreyutza spune:
Miky_ea, elilov ultumesc pt informatii.. intre timp m-am documentat si eu si mi-am dat seama ca-i grasan bebe Matei.
Alexa asa e acum imi dau seama ca-i grasan.
Ramo, eu nu mai iau acid folic de la 16 sapt. iau doar elevit.
A aparut minunea in viata noastra!!! Criss
http://bd.lilypie.com/nI8Fp3.png
19+
jakimiha spune:
Multumesc Elilov3,esti o draguta,sa speram ca ajungem la sfarsit cu bine,asta ne dorim si noi,acum avem doar 19 saptamani,dar bebe e activ,asa ca spun ca-i bine.
jakabmiha
Ramo2007 spune:
Am luat pana astazi pentru ca am avut mai multe cutii si am zis sa le termin...o sa continui doar cu Elevit.
Ramo 21+
Puiutul meu scump
carmendu spune:
eli - multumim pentru informatiile din luna 6 si 7. daca mai gasesti informatii, le primim cu mare placere.
mav- saru'mana pentru link. asa mi-a zis si dr ca e cam devreme pentru dureri si pentru contractii. si pe mine o sa ma mai vada peste 2 sapt.
24+ Victor
http://good-times.webshots.com/photo/2221574950103601207ZrfiRU