Prichindei martie - aprilie 2005 (127)

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ana71 spune:

Buna,

Hai ca tot eu am revenit. Nu v-am intebat: cum se comporta copilasii vis-a-vis de intrarea la gradi? Dar cei care au fost deja, asteapta sa inceapa? Deja am emotii cand ma gandesc la ziua de luni...

Am mai actualizat si noi pozele.Am pus cateva in albumul "Poze 2008".

http://s214.photobucket.com/albums/cc156/ana71bara/poze%202008/

Va pup si va doresc week-end placut!

Mergi la inceput

Buna,

Ce mai faceti? Chiar nu vreti sa impartasim si experienta asta cu gradinita? Stiu ca unii dintre prichindeii nostri au inceput mai demult, asa ca orice sfaturi sunt binevenite....

Eva se descurca surprinzator de bine pana acum (sper sa n-o deochi ). N-a plans mai deloc, e cooperanta acolo, si-a facut o prietena pe care o cheama "fetita cu o codita pe spate " , chiar imi si povesteste ce face acolo (ieri s-au uitat la "vagabondul si doamna ", au ascultat-o pe doamna care le-a citit poezii, mi-a zis ce au mancat). O luam in fiecare zi la pranz. Azi mi-a povestit despre un baiat care e "atat de rusinos, ca incepe sa planga daca-l intreaba doamna ceva"- a gasit si ea pe cineva mai timid .

Oricum e incantata (ce-i drept noi i-am tot zis ca daca nu plange si coopereaza la gradi, doamna o sa-i dea recomandare sa poata merge la scoala-asta e visul ei -pe cand plangaciosii nu vor putea merge acolo). Azi dimineata era o intrecere pe ea si Victor, care se imbraca mai repede si care ajunge mai repede la masina.

Sper sa mai citesc si despre alte experinte ale copilasilor nostri!

Va pup,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zuzunaki spune:

Ana,
eu am mai scris cateva randuri despre gradi.Ma bucur ca ii place evei,speram s-o tina:))
Revin cu noutatiA avut in aceste 2 saptamani 3 crize de plans:doua dimineata si una intr-o dupa-amiaza(l-am dus pana acum de 3x dup-amiaza sa vad daca ii place;la noi e pauza de la 12:15 la 13:45 cand pot sa-l mai duc pana la 16:30).Doamnele mi-au zis sa nu-l iau acasa(invata manevra si ma"santajeaza "si alte dati:)) si sa ma duc linistita ca se va calma.Nici nu ajungeam bine acasa si ma sunau ca era bine mersi.Primul plans l-a avut dupa week-end,probabil se reobisnuise in mediul de acasa si de-aia...Oricum e normal pana la urma.El dimineata se trezeste entuziasmat sa mearga la gradi,ii place,si deja incepe sa vorbeasca usor-usor si in germana(cuvinte,propozitii simple).
Cam asta...Ei martea au zi de gatit,gatesc doamnele,insa pana acum nu a vrut sa pape acolo.Asta poate fiindca nu prea e familiarizat cu meniurile nemtesti.
Tu cand ai pomenit de "Doamna si vagabondul" te-ai referit ca s-a uitat la televizor?<Dar de ce ii lasa la tv?Sau e ceva "normal" pe la gradi in RO?

Am pus poze din Grecia(de la paginile 1-4,sunt puse invers cronologic):
http://flickr.com/photos/25227966@N06/

Restul unde sunteti mai fetelor???Chiar asa slabuta activitatea pe-aici???!!!!!!!!!

Mami de pufulet pufilos si Sofiliciu-un deliciu

STUTTGART CAMPIOANA!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns connie1974 spune:

Buna,
Mai aparem si noi din an in paste dar mai apuc sa citesc cateodata si ma minunez cat au crescut copiii nostri.
Noi am fost ok in prima zi de gradinita, perioada de anul trecut, scolar, chiar scurta cum a fost, l-a obisnuit.
In schimb, ieri cand a venit acasa mi-a spus ca l-a certat doamna, ca a impins copiii. El care nici nu prea se joaca in grup, e mai distant, dar am aflat dimineata ca am intrebat-o pe doamna, ca le strica joculetele, ii mai impingea. In joaca, spun si ea si el, dar daca lasam asa, s-ar putea sa devina un obicei. Trebuie sa vorbesc cu el ca daca nu se invata asa, cum a facut si cu bona. Pe care ba o musca, ba o pisca, ca de, l-a lasat, oricat i-am spus noi sa nu-l lase. Si acu nu-l putem dezvata. Iar ea se plange ca ii face vanatai, ca o pisca, dar ce sa-ti fac cucoana daca lasi un copil de 3 ani jumate sa te domine?
Cam asta despre noi, va pupacesc si sa aveti un an excelent.

Constanta si Calin
Calin - cel mai frumos poem al vietii noastre

Mergi la inceput

Buna,

Zuzu, ma bucur ca nu sunt singura care mai e pe-aici .
Si eu ma cam astept la ceva plansete/comentarii dupa week-end. E normal, ma gandesc. Si intr-adevar e bine sa rezisti santajului cu plansul (dar cred ca e tare greu). Referitor la Eva, da, s-au uitat la filmul "Doamna si vagabondul" pe DVD. Nu stiu daca chestia asta cu televizorul e la toate gradinitele. Cand era Victor la gradi s-a propus sa se cumpere televizor si DVD (la care cotizau si parintii) dar nu am fost de acord (erau deja la grupa mijlocie cand s-a facut propunerea si deja trecuse demult perioada de acomodare). Aici, la Eva deja era cumparat si doamna ne-a zis ca face minuni in perioada de acomodare, dupa aia "nu vor mai avea timp de el". Si ca oricum il deschid doar dimineata cand sunt plansetele in toi. Adevarul e ca azi erau niste urlete acolo (Eva din fericire si-a vazut de treaba ei, s-a dezbracat, si-a strans lucrurile - ce mai asteapta fata recomandarea pentru scoala , vorba asta a facut minuni) si cand le-a pus doamna Tom si Jerry si unii revenisera la sentimente mai bune. Eva i-a trimis o bezea lui taica-sau si s-a asezat sa vizioneze filmul. Sper ca totusi nu vor face asta toata ziua . Adevarul este ca sunt si inadmisibil de multi (azi erau in jur de 30 si tot mai veneau) si cred ca e imposibil sa faci ceva cand peste 20 urla.
Am admirat pozele voastre! Aveti niste copilasi superbi!

Va pup si va urez succes cu acomodarea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simonela spune:

Hello!

Intram si noi pe aici, dupa mult timp, din pacate...Eu sunt in concediu prenatal, dar acum nu-mi functioneaza netul de acasa de vreo luna...Astept cu drag sa se rezolve problemele...

Ana, multumim ca ai intrebat denoi. Am mai facut ecografii, totul pare ok deocamdata. Fetita s-a intors cu capul in jos, are 3 kg deja, pare pregatita...teoretic mai am doua saptamini pina la marea intalnire...practic nu se stie, evident...

Intrebai de gradinite. Am inscris-o si noi pe Andrada la gradi si merge deja de o saptamina jumate. E asa si asa, nu e foarte incintata...La inceput a plins aproape in fiecare dimineata dupa mami. Am luat-o dupa masa de prinz in prima saptmina si acum o lasam sa si doarma acolo, pt ca o sa+mi fie prea greu daca vine si bebita pe lume sa ma ocup de amindoua deodata...Nu prea vrea sa doarma, a facut si in pat o data, desi acasa nu mai face de multa vreme, cred ca i-a fost rusine sa+i spuna educatoarei...Sper sa se obisnuiasca si sa+i placa ce fac acolo, incetul cu incetul. Mie nu-mi place ca nu-i scot aproape deloc afara - sigur acum e frig si ploua dar sapt trecuta nu i-au scos in curte, cica sunt multe grupe si n-au loc si bla, bla. Asa ca o duc eu in Moghioros in fiecare seara... Si mie mi-a zis Andrada ca s-au uitat la tv, la Minimax intr-o zi sper sa nu faca lucrul asta in fiecare zi, totusi...Mi-a mai zis ca au cintat cintecele, ca le-a citit doamna o poveste cu ursuletul Matinel dintr-o carte si cam atit, nu prea povestetste, nu stiu de ce. Mi-ar placea daca as putea s-o vad pe net sa aiba cemere ascunse sa vad si eu ce fac toata ziua... Ea in general e sociabila, unoeri chiar prea sociabila, ca merge peste toti copiii sa o bage in seama, sa se joace cu ea, in special fetite mai mari, e drept, dar aici nu-mi dau seama cum s-a adaptat.

Din pacate, tocmai acum ne-a lasat bona...Si-a gasit ceva mai bine platit, a zis ca o sa vina simbata sa ma ajute la curatenie si mincare, sa vedem...I/a fost frica ca o sa ii scurtam programul si/i taiem din salariu...S/a dus mai aporoape de casa ei, pt 12 mil/luna, ceea ce mie mi se pare cam mult, dar se pare ca au crescut mult preturile la bone in ultima vreme, pt ca e greui de gasit cineva de incredere.

Poze nu mai avem din pacate, ca ni s/a defectat aparatul foto, nici cind am fost citeva zile la mare n-am avut cu ce sa facem...Asta e, sper sa-l reparanm in curind.

Scuye pentru greselile de ortografie, dar ma grabesc ca trebuie sa plec in curind la gradi dupa Andrada si mai am un pic de treaba.

Ariadnabr felicitari si sa-ti traiasca bebita! Sa fie sanatoase amindoua surorile si sa te bucuri de ele 100 de ani.

Va pup, sa-mi tineti pumnii, va rog, sa fie bine. Va anunt cind se intimpla marele eveniment, cind ni se va mari familia, ceea ce va fi foarte curind, cred eu...

Sa fiti sanatoase si voi si piticii vostri si sa aveti succes la gradinite!

Simona si Andrada(28.04.2005)
Pozele noastre

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danuta_t spune:

Adaptare usoara la gradi prichindeilor care au inceput gradinita.

Iar mamicilor, nervi tari, desi cred ca la varsta asta adaptarea este nitel mai usoara.

Cu plansul, cred ca depinde mult de copil. Dar intr-o saptamana, maxim doua, n-o sa mai fie nici o pb. Vacantele si perioadele de boala ii vor face apoi sa o ia de la-nceput cu adaptarea, nu chir de la 0, ci de pe undeva de pe la jumatatea drumului. Dar cu totul, in doua luni o sa fie super OK. Doar daca nu exista vreo problema cu interactiunea cu alti copilasi sau chiar cu educatoarele, dar eu nu prea am auzit de cazuri de-astea.

Cu TV, din ce-am vazut eu, este intr-adevar o moda in Ro, exista in toate gradinitele, ba chiar in salile de clasa. La noi este un TV doar la locul de joaca comun grupelor (le mai pun desene dupa-amiaza cand n-au activitati). In salile de "clasa" nu e TV. Dimineata TV-ul e oprit, copii mananca care cum vin si apoi urca in sala de clasa, deci livingul e absolut gol.
De-o saptamana au aparut 2 domnisoare noi care sunt de serviciu dupa-amiaza / seara si ele sunt mai entuziaste, de cand au aparut copii nu mai sunt lasati "liberi" sa zburde sau sa caste ochii in TV ci le fac tot felul de activitati: povesti, teatru de papusi, concursuri, jocuri. Tare mult imi place, desi Mihai nu era printre amatorii de desene.
Noi incercam sa-i facem acuma program de desene sambata si duminica dimineata dar nu prea reusim. Se uita doar cu noi langa el, iar desenele trebuiesc indelung comentate si pana la urma, ne uitam noi la desene si el isi gaseste altceva de facut.

Simonela, imi pae rau ca te-a lasat bona, ti-ar fi prins tare bine o mana de ajutor. Cu iesitul afara, nici aici nu i-au scos in ultima vreme, desi era foarte frumos afara. Andrei iesea doua ore afara cu grupa de cresa, dar Mihai imi spunea ca ei nu ies. Ba ca erau rai si s-a suparat educatoarea pe ei, ba iarasi au fost rai si-atunci i-a scos la plimbare si nu la nisip, ba ca era pamantul ud. Le-am mai facut observatie, ca mi se parea inadmisibil. Cica uneori se mai lungeau cu lectia si daca mai era doar jumate de ora pana la masa nu-i mai scoteau. Asa ca ma straduiesc sa-i scot eu afara desi e cumplit de greu, ca ai mei imi manaca si urechile, ne lungim mult cu masa si abia mai reusim sa iesim o ora, uneori si mai putin ca Andrei se cere la nani devreme.

Dana cu minunile ei: Mihai (20.04.2005) si Andrei (3.04.3007)
http://community.webshots.com/user/danuta_t

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danuta_t spune:

Am uitat sa urez si scolareilor un an scolar fructuos, sa aflati cat mai multe.

Acum sa va mai povestesc ce facem noi.

Dupa concediu am reinceput cu programul de gradi si cresa. Mai greu e ca acum sunt in locatii diferite, dimineata facem 45 minute pana ajungem la servici, iar de cand a inceput si scoala facem chiar mai mult, o ora si ceva. Sa nu radeti fetele din Buc, dar pentru noi e destul de mult, daca nu e circulatie noi facem drumurile astea in 15 minute.

Spre bucuria noastra, asta este deja a patra saptamana consecutiva de cresa, fara ca Andrei sa stranute macar, fara mucisori, tuse sau febra. Ne bucuram tare mult, eram la un pas de a-l retrage de la cresa ca pana la concediu ne-a tinut in ritmul de 4 zile cresa - bolnav, iar 4 zile cresa, iar bolnav. Iar in concediu (o luna) ne-a mai trantit un puroi in gat de era sa ne interneze la Constanta si-o enterocolita combinata si ea cu un rosu in gat.
Pe langa microbii din cresa, am constatat ca Andrei se imbolnaveste de fiecare data cand facem un drum mai lung de 3 ore. Cred ca vine si din faptul ca el nu prea doarme in masina, si probabil oboseala isi spune cuvantul sau poate aerul din masina nu-i prieste. Poate acum s-a mai imunizat, poate i-a facut bine si saptamana de munte si cele 14 zile de mare, cert e ca are mai multa rezistenta acuma.
Adaptarea dupa vacanta a fost extraordinar de usoara. N-a plans deloc. Nici nu apucam sa oprim masina in fata cresei, ca el deja ne face cu manuta si zice "Ta'ta" adica "tai-tai".
Mananca fooooooaaaaarrrrrtttttteeeee bine, orice si oricat. Inca n-am gasit ceva ce sa refuze sa manace. La cresa este eveniment daca NU mananca supliment. Dupa-amiaza e-n stare sa pape 2 ore, toate de-a valma: fructe, iaurt, biscuiti, cina, lapte. Trebuie sa ascund mancarea ca altfel nu reusesc sa-l mai scot si-afara. Si nu merge cu "nu, ai mancat destul", ca plange de-ai zice ca n-a mancat de 3 zile.
Are metabolism bun, la 1 an si 4 luni are doar 10 kg (nascut cu 2,950). Ma straduiesc totusi sa-i tin program de 5 mese pe zi chiar daca sunt mai consistente si fara pufuleti si pop-coarne intre mese.
Spune cateva cuvinte: mama, "ata" (asta) si "alta" (alta); "apa" pentru apa, lampa, sapca. Stie cum face catelul, ratusca, sarpele, pisica, pistolul, veverita, cum zboara pescarusul. Spune "babo" la bravo, "baaa" la cucu-bau, arata diferite parti ale corpului. Ii place sa danseze, recunoaste cantecele si face miscarile invatate de la cresa. Executa mici comenzi. Intelege destul de multe. Intelege si notiunea de "nu-i voie" si-atunci se pune-n fund, sau se-ntinde pe jos si plange. Suntem cam bulversati de atitudinea asta, pe Mihai il pacaleai usor oferindu-i o actiune in schimb. Andrei este mult mai determinat. Si se catara pe orice. Se suie singur in scaunul de masa, sau isi cara un scaunel prin casa ca sa ajunga la diverse obiecte cocotate pe mobila. Jocul favorit - sa aprinda si sa stinga lumina, si-n general sa apese pe toate butoanele si atunci spune "pac". A vazut la TV la un comentator un microfon din acela prins de camasa, s-a dus ata la TV, si cu degetul pe ecran zice "pac" !

Mihai e o figura, a-nceput sa povesteasca mai multe de la gradi, dar doar daca-l intreb. Peste vara n-au mai facut "lectii", le-au reinceput la 1 septembrie. N-a fost nevoie sa mi se spuna, pur si simplu m-am trezit ca-n timp ce se juca cu lego zice vreo doua versuri, a doua zi patru, iar a treia zi toata poezia. Acum am aflat ca au recapitulat formulele de politete, ca dintr-o data Mihai era de-o politete iesita din comun. Zice "multumesc ca ma lasi sa fac asta", sau "multumesc de masa", "ce bun e felul doi". Zice "multumesc" si cand ii raspunzi la o intrebare. Sau "scuza-ma mami ca te-am calcat pe picior".
Spune "Andrei" cu "r", dar in rest foloseste inca "l"-ul la greu.
E ca un buretel de informatii.
Intr-o zi mergeam la plimbare cu kinderii si caruciorul, ajungem la niste scari si se ofera un jandarm sa m-ajute. "Sa v-ajut doamna" spune el. De-atunci, tot timpul cand iesim din bloc, Mihai trage de carucior si-mi spune "sa te-ajut doamna". Altadata aveam de urcat o panta de carucioare foarte abrupta si alunecoasa, si-a oferit ajutorul, iar daca l-am refuzat, a agatat un domn zicandu-i "Nenea, te rog frumos s-o ajuti pe mama mea". Ce sa mai zic, tinutul usii ca sa intru/ies in lift sau in bloc, este deja o chestie fumata, de-a dreptul se supara daca nu-l las, nu conteaza ca am sau n-am carucior.
Se maturizeaza, are deja cunostinte. Daca se-ntalneste pe strada cu vreun coleg de gradi se opresc, isi povestesc unul altuia, iar noi parintii nu putem decat sa asteptam ca ei sa termine conversatia politicoasa. La telefon ii intreaba pe alti debutanti de gradinita "ti-a placut la gradi ? ai ascultat-o pe educatoare ?" etc etc.

Dar faza cea mai haioasa a fost cand intr-una din serile trecute, se tot ruga de mine sa ne jucam puzzle "hai mami, te rog frumos, haide ...". Cu chiu cu vai imi mut fundul pe covor (eram zombi de oboseala dupa cateva nopti lucrate), ma prefac ca pun si eu doua piese dar de fapt zaceam uitandu-ma la amandoi cum se joaca. Ochiul vigilent al lui Mihai observa chiulul meu si-mi zice "haide mami, ce stai ... ca o pupaza" . Asta a fost text de gradinita, de la una din educatoare. De la noi stia varianta "ce-astepti ? ziua de maine ?"
Ne dam seama ca-ncep sa povesteasca de prin casa. Azi mi-a zis de-un baietel care acasa, dimineata nu se spala pe dinti, bea doar laptele. Cica i-a intrebat educatoarea pe toti ce fac dupa ce se trezesc, s-apoi fiecare o fi povestit de prin obiceiurile casei.

Alte faze:
- vede pompa de sani, ma-ntreaba ce este, ii spun ca-i pompa pentru tzitzi. Se uita la sanii mei, ii palpeaza cu atentie si zice "I-ai umflat cu pompa ?" Sotul a pufnit intr-un ras zgomotos dupa care o vreme au tot alergat dupa mine prin casa tipand amandoi ca i-am umflat cu pompa
- vede o cutie de tampoane; ii raspund ca-s tampoane. Vine intrebarea - "iti pui pansament la putza ?" Si nu reusesc sa-mi explic de unde-a scos-o pe asta.

Maine are sedinta demo la FasTrackTots, nu stiu daca ne vom lansa anul asta in asa ceva. Din pacate va face o pauza de inot, cel putin pana in ianuarie. A avut manuta in ghips vara asta si-am fost sfatuiti sa evitam efortul fizic 3 luni. Desi de legat nu pot sa-l leg, ca-l mai apuca saritul, facutul roabei sau a roatei tiganului.

Cam atat despre noi, ca v-am impuiat ca de obicei capul. Dar poate ca mai vine cheful de povestit nazbatii si experiente ca mi-e cam dor de voi si de povestile noastre.

Dana cu minunile ei: Mihai (20.04.2005) si Andrei (3.04.3007)
http://community.webshots.com/user/danuta_t

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadnabr spune:

Aventuri in Zoo Dublin

Deci si prin urmare, copilu' de 3,5 ani e la zoo! Si-a luat bebele de jucarie cu ea, cu patura cu tot si ce-i trece prin bibilica? Pai domle, cupchilu' de jucarie trebe sa si manance nuuu? si oare cum mananca cupchilu' de jucarie?? La tzatza omule ca asa a vazut ea acasa!! Si uite ase, face fii-mea educatie la oameni in Zoo Dublin!!! M-a sunat ta-su sa-mi zica si pt ca orice masa la bebe se termina cu batut pe spate, a batut oameni buni papusa pe spate... noroc ca au ajuns la maimute si i-a trecut de hranit papusa, ca nu stia ta-su cum s-o opreasca

Madalina, mami de Sonia si bebe Julia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Crisa-77 spune:

Andrei merge la gradinita.Este foarte fericit acolo.El plange cand il luam de la gradi ,nu cand il ducem ca alti copii.Sper sa faca progrese.Ma bucur mult ca vrea sa bea din sticla la fel ca ceilalti copii(poate asa renuntam la biberoane).Si a inceput sa "bodoganeasca " mai des.Acum se converseaza cu fata.
Pupicei multi.

Mergi la inceput