Povesti "prelucrate" - cum citim povestile ?

In urma cu ceva timp, am inceput un program mai regulat de citit povesti. Si pentru asta m-am inarmat cu multe carticele cu povesti clasice, ca mi-am zis sa n-am surprize cu povesti cu roboti sau monstrii, ca-s destule desene la TV care numa' pentru copii nu mai sunt.
Dar in afara de vreo doua carticele, inca nu am gasit o poveste care sa mi-o permit s-o citesc fara sa o prelucrez. Pentru ca ... ba e vorba de o mama vitrega care a gonit-o pe fata de-acasa (nu cred ca la 3 ani esti capabil sa diferentiezi o mama de o mama vitrega), ba in alta chiar a cerut vanatorului sa o "omoare cu cutitul si sa-i aduca inima fetei", ba tatal care a murit si a lasat averi inegale copiilor.
Dar de bine de rau, lectura este sub controlul meu si o prelucrez din mers ... desi e mai greu ca sotul sau bunicii nu fac aceleasi corectii.
Dar culmea culmilor mi s-a parut la teatru de papusi. Era Hansel si Gretel, deci o poveste clasica si inocenta. Eu stiam ca cei doi copilasi s-au ratacit in padure pentru ca se jucau, la teatru, scenariul era ca mama cerea tatalui sa duca copii in padure si sa-i lase acolo "pentru ca nu le ajunge un colt de paine la toti 4". Si tatal a ascultat.
Cum e mai bine sa prezentam povestile unui copil de 3 ani ? Sa-i prezentam o lume ideala si frumoasa, sau sa-l obisnuim inca de la aceasta varsta frageda cu notiuni de genul moarte, abandon, etc.
Cum cititi voi povestile si cum (si daca) faceti o selectie a povestilor ?
Dana cu minunile ei: Mihai (20.04.2005) si Andrei (3.04.3007)
http://community.webshots.com/user/danuta_t
Raspunsuri

rrox3 spune:
Danuta se pare ca cineva a gandit la fel ca tine cand erai tu mica, si ti-a "aranjat" Hansel si Gretal Povestea este asa cum ai vazut-o la teatru.
Eu cedez tentatiei si le mai aranjez putin. Adica OK, iezii cei mari ai caprei sunt mancati, dar nu mai pomenesc nimic de sangele de pe pereti si de capetele ranjite din fereastra. Si nici de inima Albei ca Zapada care trebuie dusa imparatesei. Exclud detaliile sangeroase.
Adevarul e ca nu-mi amintesc sa ma fi socat povestile, din contra imi placeau foarte mult. Raii trebuie sa fie foarte rai si bunii foarte buni. Asta e, totul e absolut. Si copii accepta foarte usor treaba asta. Raii sunt rai, nu se mira nimeni de asta. Adultilor li se par infioratori.
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

nelia spune:
Ohoho, si eu le aranjez si le inventez, si schimb in frumos tot ce e urit... Adevarul este ca sint pline de violenta povestile, prea multe morti, ginditi-va numai ca aproape toate mamele de printese mor si ele au mame vitrege... Stiu ca e mai tragic asa, dar chiar toate... nu puteau sa spuna ca a plecat un timp, cu seviciul in alta parte!?! Si ca s-a intors la nunta...
Dar stiti ce am remarcat eu? Este ca desi le stiam asa violente cum sint ele de fapt inca de cind eram mica, nu am remarcat acest lucru decit atunci cind am inceput sa le citesc copiilor mei. Oare de ce? Oare nu cumva copiii au alta perceptie si a violentei, mai naturala, cum o au si despre alte lucruri?
CORNELIA , mami de www.dropshots.com/Aurice#date/2008-02-23/18:30:04" target="_blank">AGATA, www.dropshots.com/Aurice#date/2007-12-02/10:49:08" target="_blank">TUDORA si www.dropshots.com/Aurice#date/2008-01-20/18:33:43" target="_blank">LISANDRU

Porumbita spune:
quote:
citat din mesajul lui nelia
Dar stiti ce am remarcat eu? Este ca desi le stiam asa violente cum sint ele de fapt inca de cind eram mica, nu am remarcat acest lucru decit atunci cind am inceput sa le citesc copiilor mei. Oare de ce? Oare nu cumva copiii au alta perceptie si a violentei, mai naturala, cum o au si despre alte lucruri?
sunt convinsa ca da!

ane2200 spune:
Recunosc, deocamdata nu-i citesc des povesti lui Raul - am incercat de cateva ori, dar nu are rabdare, vrea sa rupa foile cartii... si am renuntat. Ne uitam doar pe carticele cartonate, cu imagini. Dar, fiind interesata de subiect, uite ce am gasit aici si aici
Ane & Raul - 17 martie 2007
www.onetruemedia.com/my_shared?z=1cb90b71924d712907dbca&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank"> filmulet Raul

Marox spune:
Ce am constatat eu la cartile pentru copii in franceza: ca toate povestile sint "prelucrate" si scurtate. N-o sa intilniti in veci detalii singeroase.
Pe de-o parte consider ca e bine, pe de alta, cunoscind originalul, imi vine sa arunc cartea. Exemplu: eu ador "Tom Sawyer", l-am citit de atitea ori incit stiu pasaje pe de rost. Ei bine, am luat in mina un exemplar in francez, am inceput sa-l citesc si...stupoare, aproape ca nu mai recunosteam romanul! Era urmarita doar actiunea, aventurile si atit; stilul savuros al lui Twain era maturat de-a dreptul!
Apoi, clasicele povesti cu zine nu prea exista la francezi, decit in varianta Disney - Cenusareasa, Alba ca Zapada...In schimb exista enorm de multe povestioare cu animale, familia iepurasilor, soricelul merge la scoala, pisicuta merge la doctor - povesti, sa zic asa, reale si/sau utile. Sa nu-i fie frica cc copilului de doctor, de spital, sa se pregateasca pentru venirea in familie a unui nou copil, sa vada olita in carte si sa intelega ca si Tom o foloseste, sa manince frumos la masa, etc. Mai sint si povesti cu vrajitoare, insa sint intotdeauna simpatice.
Insa, circotasa fiind din fire, ma revolt impotriva desenelor! Dom'ne, unele sint atit de abstracte incit nu prea intelegi daca e un animal, un om sau un obiect. Si cind in amintesc de desenele din cartile noastre...unde sinteti Cipi, Balaioara...?!!!

rrox3 spune:
quote:
citat din mesajul lui Marox
Apoi, clasicele povesti cu zine nu prea exista la francezi, decit in varianta Disney - Cenusareasa, Alba ca Zapada...In schimb exista enorm de multe povestioare cu animale, familia iepurasilor, soricelul merge la scoala, pisicuta merge la doctor - povesti, sa zic asa, reale si/sau utile. Sa nu-i fie frica cc copilului de doctor, de spital, sa se pregateasca pentru venirea in familie a unui nou copil, sa vada olita in carte si sa intelega ca si Tom o foloseste, sa manince frumos la masa, etc. Mai sint si povesti cu vrajitoare, insa sint intotdeauna simpatice.
Mie asta mi se pare o prostie. Ajungem sa folosim povestile doar ca instructiuni pentru copil, cum sa se poarte la medic, cum sa se culce, cum sa se imbrace, etc. Rolul povestilor e muuult mai mare, nu le putem limita la atat. Unde-i lumea fantastica, in care se poate orice? Cum sa mai viseze copii la taramuri magice? Ajungem sa ancoram povestile de realitate, si inca una deformata, utopica. Nu-i in regula. Povestile "utilitare" nu pot da aripi imaginatiei copilului si nu vor pasiona niciodata pe nimeni. Pai eu eram inebunita dupa povesti! Am invatat sa citesc si nu ma mai opream din citit povesti. Pe la 7-8 ani am inceput sa scriu povesti. N-as fi facut nimic din toate astea daca povestile erau toate cu oameni buni care faceau fapte bune si intotdeuna ce trebuie.
Offtopic: Marox ma bucur sa te mai citesc

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

ladyJ spune:
Adevarat grait-ai Rrox3.
Basmele dezvolata imaginatia copilului.
Copilul trebuie invatat de discearna intre bine si rau.Si cum altfel putem face asta daca nu prin povesti fantastice care sa le dea ocazia sa se identifice cu eroii?
Iar despre cenzura...hmm..nu stiu cat e de necesara.De ce s-I prezentam lumea ca pe un tot unitar frumos si bland? de ce sa fie vrajitoarea simpatica?atunci une de ´´cel rau´´ in aceasta ecuatie?
Povestile si povestirile lui Creanga,basmele precum Greuceanu,Fat -Frumos si merele de aur,Zana Zanelor, Fata imparatului,Sarea-n bucate si multe multe altele sunt basme in care ni se prezinta o lume aparte,fantastica,cu rai si buni,adica o caricatura a vietii reale potrivita pentru copii.
Consider ca pentru fiecare varsta exista anumite povesti.Nu o sa citim Stan Patitul la 3 ani....
Consider ca jocurile pe computer,desenele animate din generatia noua sunt mult mai daunatoare dacat ´´Capra cu trei iezi´´.

canon1 spune:
Mie nu mi se par daunatoare personajele negative din povesti...Din contra...cred ca au un rol in a dezvolta copilului notiunea de bine si rau...
In schimb mi se pare ca multe din cartile de povesti din ziua de azi, sunt repovestite si nu mai au nici un sens...de abia pot eu sa inteleg ce vor sa spuna...daramite un copil de 2-3 ani...

eld spune:
quote:
citat din mesajul lui canon1
Mie nu mi se par daunatoare personajele negative din povesti...Din contra...cred ca au un rol in a dezvolta copilului notiunea de bine si rau...
In schimb mi se pare ca multe din cartile de povesti din ziua de azi, sunt repovestite si nu mai au nici un sens...de abia pot eu sa inteleg ce vor sa spuna...daramite un copil de 2-3 ani...
Exact! Nici eu nu mai suport adaptarile astea dupa povestile clasice, parca sunt un rezumat facut de un elev mediocru.
Eu ii citesc fiicei mele povestile asa cum sunt, fara sa i le prelucrez. E revoltata de unele personaje (mamele vitrege

In schimb desenele animate ... ma gandesc sa renunt la tv

GGina spune:
Am si eu o intrebare .Voi cind erati mici ,mama voastra va prelucra povestile?Pe mine nu m-a afectat cu nimic sa le stiu in original.
Sau ce faceti ,le schimbati continutul si peste 10 ani le citesc ei singuri,pai nu mai are nici un farmec ca ei atunci o sa fie interesati de altele.Plus ca o sa va reproseze ca povestea era alta decit o stiau ei .