Ghid de supravietuire

Ghid de supravietuire | Autor: Witchie

Link direct la acest mesaj

Dragi mamici,
I-am propus Mirelei sa publice un articol cu sfaturi pentru mamicile care asteapta gemeni, un fel de "minighid de supravietuire" in primele saptamani dupa ce ajung acasa cu puii. Credeti ca ma puteti ajuta sa scriem impreuna articolul asta? Ma gandeam sa contina ideile cele mai relevante pe care v-ar fi placut sa le aflati inainte de a veni din spital, cateva sfaturi practice pentru mamici si tatici mai ales - asa incat mamele sa poata da un print si sa afiseze sfaturile pe frigider, pentru tati? Avem cam o saptamana la dispozitie sa definitivam articolul.
Va multumesc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Witchie spune:

Nimeni, nimic? Anna, Laura?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns popic80 spune:

Este destul de greu sa faci un "minighid de supravieture". Pentru inceput precizez ca sunt un tatic de tripletete. Sincer sa fiu eu nu prea am simtit primele luni pentru ca nu am putut sta impreuna cu familia. Sfaturi nu cred ca pot sa dau, ceea ce pot sa spun este cum se desfasura "activitatea".
Cel mai dificil este cand trebuie sa dai mancare si sa culci copiii. In primele luni cu mancarea se rezolva mai usor, pentru ca ori ii alaptezi ori rezolvi cu biberonul, dar sa vedeti cand o sa inceapa sa mearga si nu mai stau locului (lua o lingurita de mancare si fugea in celalat colt al camere si tot asa cu toate trei).
La culcare era mai greu pentru ca nu adormeau toate odata, iar cand cel putin una era inca treaza aveai surpriza sa o apuce plansul se trezeau si celelalte si trebuia sa o iei de la capat. Noi aveam 2 solutii (trebuie neaparat cel putin 2 oameni, ca sa nu o iei razna mai incolo):
1. puneam 2 fetite intr-un patut si una in altul si le leganam cu tot cu patut
2. obligatoriu sunt necesari 3 oameni: fiecare ia cate o fetita si o leagana pe o perna pusa pe picioare (trebuie sa ai circulatia buna pentru ca se intampla sa leganam si o ora; va inchipuiti ce inseamna sa dai din picioare atata timp). Faza mai nasoala este ca si acum la 1 an si 9 luni tot pe picioare le adormim si nu mai au 5 kg ca la inceput.
O alta metoda de adormit mai multi copii odata am descoperit-o intamplator. Acum cateva luni eram in vizita la niste prieteni, ce aveau un leagan si un copil cam de varsta fetelor mele (o sa vedeti ce inseamna sa mergi in vizita la cineva cu trei copii dupa tine, dar asta e alta poveste), dandu-se in leagan una din fete a adormit. In urmatoarele zile am cumparat 3 leagane si acum la pranz le adormim in leagane (sarcina indeplinita de un singur om, ca nu se dau singure, trebuie sa le faci vant), seara nu vor cu nici un chip sa adoarma, dar e bine si asa.
In primul an, cei din casa nu o sa mai poata sa stea in acelasi timp la masa, un mai vezi un film cand ai chef, pampersii se consuma pe banda rulanta si multe altele. Viata de pana atunci se da peste cap.
In schimb satisfactiile sunt pe masura efortului depus. Primul zambet, prima gangureala, mersul de-a busilea sunt lucruri care te fac sa uiti de tot. Eu cand vin de la servici si-mi vad fetele imi trece orice oboseala sau orice suparare as fi avut. Incet incet te obisnuiesti si totul "revine" la normal.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Anda ma gandesc azi si diseara compun un raspuns. Acum plecam la un gratar, deci o sa am timp de meditat . oricum, sa nu va asteptati la solutii-miracol.



Laura de shtrumphi gemeni, Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)

Fotografiile noastre
Filmulete cu shtrumphi

Poveste cu shtrumphi , Cugetari gemene

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elyanne spune:

Si eu m-am tot gandit... dar nu mi s-a parut nimic diferit fata de supravieturiea cu mandra fata de inca doi chiar mai simplu, ca aveam antrenament...



Eliana cu Elena (23.10.04) Andrei si Mihai (03.03.07) | Poze mai vechi, mai noi | www.desprecopii.com/info.asp?id=767" target="_blank">Elena – iubita noastra | De 3x... mamica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Witchie spune:

Iuhuuu! Cheers pentru popic, bun venit si merci de post.
Laura, Elyanne, celelalte mamici, eu mai astept. Scopul este nobil: sa incurajam viitoarele mamici de gemeni/tripleti care inca n-au descoperit forumul (stiti ca multi citesc doar site-ul si mult mai tarziu intra pe forum) si sa le ghidam spre subiect.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dalina2x2 spune:

Buna idee, Witchie! Chiar daca pare un pic "utopica" ideea, mie mi se pare extraordinara!! oooooo, ce nevoie as fi avut si eu de o asfel de listuta cand am venit acasa!!... eu, ca eu, dar mai ales tati!!
(stiu ca nu poate fi respectata ad-literam, dar macar pot fi date exemple din experienta altora, stiti voi zicala: "prostul invata din greselile lui iar inteleptul invata din greselile altora!". )

Eu as pune in cap de lista sfatul peentru tati:
1.daca nu e cazul alaptarii le san, las-o pe mami sa se odihneasca (= sa traga un pui de somn, ce mai!!) macar o jumatate de ora, oridecate ori simte ca nu mai poate. O faci pentru mai tarziu, nu neaparat pentru noaptea pierduta deja. Dar daca se strange oboseala, mami poate pierde si lapticul, devine nervoasa, irascibila si cu tati dar poate si cu micutii (mai stii cum reactioneaza fiecare?!?) Asa ca.. in primul rand, maaare grija la odihna mamei!!
(eu va vand pontul meu: cand am venit eu acasa, Alex, sotul meu, si-a luat luna de concediu pentru respectivul an special pentru acesta "ocazie"! Va sfatuiesc sa faceti la fel, viitori tatici! va asigur ca va fi cel mai frumos si plin de satisfactii sufletesti concediu din toata activitatea voastra!)

Altceva... ce sa mai fie?
2.puneti copiii sa doarma in acelasi patut pana pe la 4 luni (cand incep sa se intoarca sau sa se loveasca cu manutele), ei au mare nevoie in continuare sa se simta aproape, sa-si simta prezenta unul celuilalt, cum era in burtica. Pentru ei e traumatizant sa-i desparti.
(noi am luat cel mai lat patut-tarc de pe piata, tocmai in ideea de-a le pune pe amandoua in acelasi patut, pe orizontala). Apoi am mai cumparat unul identic.
in primele doua (max. 3!) luni, noi le-am tinut in aceeasi camera cu noi, pentru ca mama se trezeste mult prea des pentru a "face naveta" deocamdata... Poi le-am mutat in camera alaturata, cat mai apropape de usa! Eu n-am suportat niciodata ideea de a tine copilul in aceeasi camera cu parintii (pe termen lung), dar asta nu se pune la socoteala cand e vorba de locuit intr-o garsoniera, bineinteles...

3. Daca familia isi permite, luati-va o bona (chit ca e doar 3-4 ore/zi sau cateva zile pe saptamana - pentru ca de multe ori si bona e stresanta, mai simti nevoia sa mai stai si singura cu puii tai; dar asta e valabil pentru cand sunt mai maricei ), sau macar mama sau soacra sa se poata implica activ in viata voastra. E "mana cereasca" atunci cand cineva ti-i scoate macar o ora sau cat de putin la plimbare. (ai timp de un dus linistit macar, nu stai cu stresul ca dincolo de usa stau niste gurite care te pot "striga" in orice secunda!!)

4. tot pentru tati: spune-i mereu proaspetei mamicute cat e de frumoasa si ce minuni a fost in stare sa-ti faca! iti spun sigur, complimentele "lumii" sunt apa de ploaie pe langa cele ale sotului!! si fa-i de cate ori poti (chiar daca ti se pare greu sa-ncepi!) un mic masaj la picioare, cand in sfarsit isi pune capul pe perna, sau chiar la umeri si/sau pe spate, in timp ce isi hraneste puisorii . ) "Maruntisurile" astea aparent pasibile de trecut cu vederea sunt de fapt "gurile de oxigen" cu care ne continuam maratonul...

5. daca-ti permiti, comploteaza cu o prietena de-a ei si cheama acasa o manichiurista sa-i ingrijeasca un pic aspectul asta (manichiura, pedichiura...), pentru ca ea sigur nu va mai avea timp si nervi pentru asa ceva, dar sigur se va simti rasfatata de catre "tati"!

Cam atat, ma mai gandesc si mai revin. Astea sunt primele lucruri care mi-au venit in cap acum (si care mi-au placut - sau mi-ar fi placut!! - mie atunci! )

Pupici!

P.S. popic, vrem poze cu comorile tale!!! Ne lasi asa, in aer? spui doar ce comoara ai si nu ne-o "arati" si noua?? Cand s-au nascut? Cum au fost?... Asteptam mai multe...

_
Dalina, mami de minuni gemenute Anita & Miriam (29.06.2006)
http://s292.photobucket.com/albums/mm33/dalinaGMN/
http://ro.fotoalbum.eu/dalina

"Nu crede in miracole. Bazeaza-te pe ele!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns popic80 spune:

Aici am cele mai recente poze cu fetele. Cred ca link-ul acesta merge.

http://s331.photobucket.com/albums/l476/popic80/?start=all&special_track=album_paginate_top_view_all

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elyanne spune:

Eu m-am descurcat in mare parte singura... 70-80% din timp...
1. Dormit... fiecare in patutul lui de la bun inceput. Si acu ii pun in pat si dorm... cand e ora de somn... nu comenteaza...
2. Mancat... eu le-am dat laptele meu din biberon (am reusit pana la 7 luni... 3 luni exclusiv, 4 luni mixt) pt. ca aveam mandra care fix atunci vroia atentie... pt. ca erau singurele momentele cand nu puteam s-o bag in seama si pe ea...
Cand am inceput diversificarea... si acum... o lingurita unul, o lingurita celalalt... sin acelasi castron
3. Plimbat... carut dublu, evident... care are loc strans in lift... aici e o probleama... eu inca n-am gast carutul uficient de usor... si deja imi iau gandul pt. ca in curnad vom iesi fara...
4. Baie... la inceput pe rand... cat facea baie unuia, celalat il imbraca... Iar dupa vreo 8 luni, amandoi in aceiasi cada... uneori le-am facut singura si am reusit...

Comparand cu aceiasi perioada cu fii'mea... e mai usor cu doi decat cu unul... Se joaca impreuna, chiar daca se ciondanesc unoeri, nu se plictisesc pt. ca sunt doi la fel... nu s-au rafatat (inca) la fel de mult ca si mandra poate si pt. ca au fost doi... in parc se joaca amandoi, grupat... mai pleaca fiecare in alta directie... dar inca ma descurc... I-am lasat odata cu o vecina pe care nu o mai vazusera si nu au protestat... erau unul cu celalalt... Cu fii'mea n-as fi putut proceda la fel...
Fiecare are personalitatea lui fooooarte diferita de a celuilalt si totusi se inteleg pe limba lor...


Deci pt. viitoarele mamici de 2, 3 sau mai multi... e mai simplu decat cu unul... eu asa vad lucrurile... nu stiu daca e chiar asa sau mi se pare mai simplu dupa experienta cu primul copil.... cel putin eu asa vad lucrurile...
Cred ca si la gradinita va fi ceva mai simplu... sunt impreuna... cineva cunoscut lor este mereu alaturi...



Eliana cu Elena (23.10.04) Andrei si Mihai (03.03.07) | Poze mai vechi, mai noi | www.desprecopii.com/info.asp?id=767" target="_blank">Elena – iubita noastra | De 3x... mamica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Eheee, aparui si eu! Uici, ma bazez pe flerul tau de reporter, sa scoti ceva din ce-o sa insirui eu aici, ca nu am nici un plan. O sa scriu pur si simplu ce imi vine acum in minte.

Regula nr 1, pt mamici si tatici: Nu va panicati! Sunt doar 2(3) bebelusi! Nu musca (prea tare), nu au unde fugi, desi par tare fragili, sunt destul de rezistenti! Nu e asa de greu cum pare la prima vedere! Si chiar daca primele 14-18 luni sunt intr-adevar mai grele, am si o veste buna! Tin doar 14-18 luni!!! Infim, pe langa zecii de ani de bucurii si fericire ce urmeaza!
Un alt sfat (ce eu nu am facut si am regretat taare mult dupa aceea), cititi tot ce va vine la mana despre cum se ingrijesc copii inainte de a naste! Dupa asta, nu o sa mai aveti timp! Cautati articole despre alaptat, sfaturi si pozitii de alaptat gemeni. Daca aveti cum, cautati o asistenta, o moasa, sau macar o mama care se pricepe la alaptat , sa va ajute in primele zile acasa. Cititi ce spun specialistii de azi despre diversificare (cand si cum se face) si cautati din timp un pediatru bun. Poate aveti noroc sa gasiti un medic de familie bun, dar f. rar sunt au si specialitatea pediatrie.

Cumparati din timp cele necesare bebelusilor in primele 2-3 saptamani (macar). Daca nu reusiti sa alaptati, luati mai multe biberoane. Cand esti rupt de oboseala, numai sa speli/sterilizezi biberoane dupa fiecare masa nu ai chef.
Dupa ce ajungeti cu bebelusii acasa, implicati-l pe tati in toate activitatile. Oricat de pricepute ati fi, nu aveti 4 maini si e nevoie de ajutor de multe ori. Nu va fie rusine sa cereti ajutor de la oricine din familie. Oricat ati vrea, nu sunteti wonder-women! Oboseala si stresul se acumuleaza si va afecteaza enorm! In primele luni, copii au nevoie doar de lapte si dragoste, atentie multa. Lasati spalatul, calcatul in seama altora. Daca nu reusiti sa gatiti odata la 2-3 zile, se gasesc si alte solutii. Sotul e adult si vaccinat, poate sa curete/fiarba niste legume si poate pune cateva bucati de carne la cuptor fara prea mult ajutor. Daca nu, exista oricand solutia cu resturantele care aduc mancare acasa!
Profitati de orice moment de liniste pt a va odihni. Nu neaprat somn, dar macar stat cu picioarele in sus si ...facut nimic .
Daca nu e miezul iernii, iesiti cu copii la plimbare cat de mult. Impinsul caruciorului va face picioare de invidiat, copii dorm si mananca mai bine, voi faceti macar window-shopping. Pt mine, mult timp plimbarile cu carutul era singurul mod de a 'iesi in lume'. Daca un copil il poti pune in marsupiu si poti intra in orice magazin ai chef, marsupii pt 2 inca nu am vazut, iar carutul de gemeni in general e prea lat/lung, greu de manevrat ca sa intrati cu el prin magazine. Asa ca daca nu aveti pe cineva sa va insoteasca, sa nu va asteptati sa puteti face prea multe cand iesiti in oras cu copii.

Daca cei mici va permit (pt ca tine f. mult si de ei) incercati sa le faceti acelasi program de somn si masa. O sa fie mai greu la inceput, in primele luni, dar nu imposibil in timp. Acum tine de fiecare mama cum simte si cum crede ca e mai bine. Eu nu i-am lasat sa planga si am facut orice sa adoarma, mai ales cand eram si eu rupta de oboseala si ma bucuram de fiecare moment de liniste. Adica ai mei nu prea au dormit in patut si mai ales au fost extrem de rare momentele ( in primul an de viatza) cand au reusit sa adoarma singuri, lasati singuri in patut. I-am leganat si eu in brate, pe picioare, l-am lasat (si m-am bucurat intens de fiecare clipa de apropiere) pe Rares sa adoarma la san. De cele mai multe ori in timpul zilei ii puneam pe 2 pernutze alaturate, ma intindeam langa Rares si ii dadeam sa suga, iar cu mana libera ii tineam Biancai biberonul. Pe mine nu m-a deranjat sa ii vad adormind cu biberonul in gura. Stiu si eu toata teoria cu laptele si biberonul care da carii, dar la momentul respectiv mi s-a parut mai important sa manance si sa doarma.(mai ales ca nu au avut dinti pana spre 9-10 luni). Sau ma sprijineam cu spatele de o perna mai mare, ridicata, il tineam pe baiat in brate, la san, pe fata o puneam pe o perna pe picioare, ii leganam usor si dormeam toti trei. Ca eu ma trezeam anchilozata si cu dureri in toate oasele, asta e partea a doua, nesemnificativ in comparatie cu zecile de minute de somn.

Sfat pt tati: bucurati-va de copii si sotia voastra, chiar daca vi se par imposibili pt un timp. E foarte probabil ca sotia dulce si iubitare, frumoasa si aranjata, mirosind a flori, sa se transforme intr-o acritura plina de nervi, care tipa si va repede din orice, care miroase a lapte si putin a voma, cu parul nepieptanat uneori, cu machiajele zacand uitate in baie cu saptamanile. Posibil sa ia si ceva kg in plus, sa va pupe in fuga (si atat ...), in drum spre dormitorul unde o asteapta copii, care o acapareaza 99% din timp. E si asta trecator. Fiti langa ea, sprijiniti-o acum, cand are enorm de multa nevoie de ajutor si suport moral. Faceti-i complimente, surpindeti-o cu un buchetel de flori, angajati o bona sau "mituiti" o bunica sa stea 2-3 ore cat iesiti intr-o seara in oras (chiar daca o sa vorbiti tot despre copii), spalati vasele si duceti gunoiul, dati cu aspiratorul si nu mornaiti daca gasiti mancarea nefiara cum trebuie sau prea arsa. Incercati sa va puneti pt o zi in situatia ei, sa faceti tot ce face ea in 24 de ore. O sa vedeti ca nu e usor deloc! Si iar vin si spun: e trecator! E doar o etapa. Copii cresc, devin mai independeti, sotia dumneavoastra o sa redevina cocheta, preocupata de cure de slabit, haine frumoase si parfum de flori. Si sa fiti convinsi ca nu v-a inceta nici o secunda sa va iubeasca, chiar daca pt o vreme nu o va mai arata ca inainte.


M-am intins ca o placinta! Daca aveti 2-3 randuri care considerati ca merita citite, insemna ca nu am clampanit la taste chiar degeaba!
Si in concluzie, si mie mi se pare muult mai usor sa ai gemeni decat 2 copii la diferentza de 2,3,4 ani.



Laura de shtrumphi gemeni, Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)

Fotografiile noastre
Filmulete cu shtrumphi

Poveste cu shtrumphi , Cugetari gemene

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

popic uauuu! Ce fete superbe ai! Felicitari! Sa va traiasca! Cum ai reusit de ti-au iesit asa, 3 deodata si perfecte ? Care e secretul?



Laura de shtrumphi gemeni, Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)

Fotografiile noastre
Filmulete cu shtrumphi

Poveste cu shtrumphi , Cugetari gemene

Mergi la inceput