Viata in Germania (52)
Raspunsuri - Pagina 21
tumpi spune:
Kariguld, acum fara suparare,dar uneori sunt intrebari fara raspuns.Si Nu, statul german nu acorda nicio facilitate familiilor cu mai multi copii.
Uite eu azi de exemplu am vazut o familie cu 3 copii, e adevarat ca 2 erau gemeni.Tinerei amandoi, ea nu mai mult de 27,el poate peste 30.Fetita cea mare avea undeva in jurul a 2 ani, cei micuti cred ca 6 luni.Ce m-a frapat e faptul ca mancau mancare chinezeasca si le dadea si gemenilor si stim cu totii ca mancarurile lor sunt destul de picante.
Daca ai timp uita-te pe RTL in timpul saptamanii si ai sa vezi pe la ora 10-10.30 o emisiune(e adevarat cu nasteri) si vei observa ca sunt femilii care fac si mai mult de 3 copii, am vazut chiar o familie care avea 3 copii, diferentele nu erau mai mari de 1 an juma intre ei.
"Rabdare!Rabdare!chiar cand ti se sfasie inima"(A.Bürger)
Amonar spune:
Kariguld,
nu consider intrebarea ta ca fiind deplasata deloc. Eu cand am venit in Olanda acum 18 ani am rams la fel de surprinsa sa vad acelasi lucru...si si eu mi-am pus aceeasi intrebare. Mama mea care a venit in vizita la mine..la fel...aceeasi observatie si aceeasi intrebare. Inteleg si de unde provine aceasta curiozitate. Eu am crescut pe timpul lui Ceausescu cand toate mamele lucrau program full-time. Copii se faceau pana la cel mult doi, cateodata erau familii cu 3 ..dar era ceva foarte rar...sigur al 3-lea a fost un accident..si stim cum era pe vremea lui Ceasca cu accidentele.....Eu personal am cunoscut doua persoane care acum au varsta de 40 de ani (varsta mea) si carora parintii lor le-au spus ca au fost..accidente. Eu in jurul meu am crescut cu copii care erau singuri la parinti. Avand in vedere ca "bogatia" era relativa in timpul lui Ceasca, familiile nu prea isi permiteau sa aiba mai mult de doi copii. Unde mai punem ca mamele erau plecate pana pe la ora 4 dupa-amiaza sau lucrau in 2-3 schimburi. Mama mi-a spus ca ea nu a mai facut alt copil pt ca i-a fost enorm de greu cu copil mic si servici. La mama mea au stat lucrurile altfel, ea provine dintr-o familie de 9 copii si saracie lucie..deci pt ea copii multi inseamna saracie. E normal sa ne intrebam de ce alti oameni, in alta societate vad altfel lucrurile. Nu pt a barfi ci doar pt a incerca sa intelegem. Un fost ex-Olandez de-al meu a avut inca 2 frati si 1 sora si mi-a spus ca atunci cand era mic ei au fost saraci si la ei acasa se strangea cureaua peste tot. Cand i-am spus ca noi asociem faptul de a avea multi copii cu saracia s-a uitat ca la un extraterestru....pt ei, chiar daca au fost saraci nu a avut acelasi impact. Deci ..e complex...
tumpi spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Amonar Kariguld, nu consider intrebarea ta ca fiind deplasata deloc. Eu cand am venit in Olanda acum 18 ani am rams la fel de surprinsa sa vad acelasi lucru...si si eu mi-am pus aceeasi intrebare. Mama mea care a venit in vizita la mine..la fel...aceeasi observatie si aceeasi intrebare. Inteleg si de unde provine aceasta curiozitate. Eu am crescut pe timpul lui Ceausescu cand toate mamele lucrau program full-time. Copii se faceau pana la cel mult doi, cateodata erau familii cu 3 ..dar era ceva foarte rar...sigur al 3-lea a fost un accident..si stim cum era pe vremea lui Ceasca cu accidentele.....Eu personal am cunoscut doua persoane care acum au varsta de 40 de ani (varsta mea) si carora parintii lor le-au spus ca au fost..accidente. Eu in jurul meu am crescut cu copii care erau singuri la parinti. Avand in vedere ca "bogatia" era relativa intimpul lui Ceasca, familiile nu prea isi permiteau sa aiba mai mult de doi copii. Unde mai punem ca mamele erau plecate pana pe la ora 4 dupa-amiaza sau lucrau in 2-3 schimburi. Mama mi-a spus ca ea nu a mai facut alt copil pt ca i-a fost enorm de greu cu copil mic si servici. La mama mea au stat lucrurile altfel, ea provine dintr-o familie de 9 copii si saracie lucie..deci pt ea copii multi inseamna saracie. E normal sa ne intrebam de ce alti oameni, in alta societate vad altfel lucrurile. Nu pt a barfi ci doar pt a incerca sa intelegem. Un fost ex-Olandez de-al meu a avut inca 2 frati si 1 sora si mi-a spus ca atunci cand era mic ei au fost saraci si la ei acasa se strangea cureaua peste tot. Cand i-am spus ca noi asociem faptul de a avea multi copii cu saracia s-a uitat ca la un extraterestru....pt ei, chiar daca au fost saraci nu a avut acelasi impact. Deci ..e complex... |
aici tin putin sa te contrazic.eu provin dintr-o familie de 3 copii, iar eu sunt ultima si nascuta si crescuita pe vremea lui Ceasca si te asigur ca nu am fost un accident.Faza e ca nu tb sa bagam in aceeasi oala pe toti.Sunt anumite cupluri care isi dorec 1-2-5n sau 10 copii.Acum fiecare stie ce are in ograda si cum se poate organiza.Eu una daca vad o familie cu mai multi copii nu fac decat sa admir,dar niciodata sa-mi pun intrebari,fiinca nu stiu ce venit are o familie pe care nu o cunosc.Da daca o familie care stiu ca moare de foame se incumeta sa faca mai multi copii atunci poate imi pun un semn de intrebare.
Dar cum spuneam,fiecare are dreptul la opinie, nimeni nu tb sa impartaseasca parerile celor din jur.
Amonar spune:
Tumpi, m-am exprimat gresit cand am spus ca "sigur" toti au fost accidente...bineinteles ca nu toti au fost accidente....ceea ce am cunoscut eu, da. Dar accident nu inseamna pe definitie nedorit. Adevarul e ca nu prea am avut contact cu familii cu multi copii pe vremea mea. Poate pt faptul ca am locuit la oras, unde majoritatea famililor aveau maximum 2 copii. La sat banuiesc ca era alta realitate. Eu asociez copiii multi cu saracia poate din cauza faptului ca generatia mamei mele a crescut in saracie in familie numeroasa. Asta in comparatie cu mine si cu ce am cunoscut eu, putini copii dar situatie materiala buna. Fiecare privim realitatea in functie de ceea ce ne-a format. Stiu de la prietena mea care a crescut intr-o familie de rand, deci nu stabi sau sefi de partid, cu 3 copii ca nu au avut usor acasa si le era greu. In Olanda,ca om de rand in zilele de azi, nu mai poti avea o viata materiala buna decat daca lucreaza amandoi parteneri sa intretina casa, masina si alte cele. Copiii se fac din ce in ce mai putini si mai tarziu tocmai din aceste considerente. Cu o generatie in urma, femeile erau obligate sa stea acasa si sa faca copii si sa-i creasca. Soacra-mea mi-a povestit ca in momentul in care ea s-a casatorit i s-a desfacut contractul de munca pt ca era femeie casatorita. Era stabilit prin lege..si vorbim de Olanda de acum 40 de ani, nu mai mult. Normal ca femeile stateau acasa si faceau cel putin 3 copii. Banii erau adusi de sot si aveau ocupatia pe care societatea le-o administra. Ea insasi a spus ca a face copii e obligatie sociala. Deci exista caracteristici culturale subtile care influenteaza cum privim lucrurile.
tumpi spune:
Amonar,vezi tu, noi tindem sa generalizam,asta e pb noastra.
Stiu si eu cum era cu avorturile pe vremea lui ceasca, cu avantajele si dezavantajele familiilor numeroase si viata la oras.Daca imi aduc aminte Bucurestiul este inca oras si nu numai , mai e si capitala, acolo m-am nascut acum peste 30 de ani,nici vb de sat.Iar in familia noastra se iubeau copii, mama provine dintr-o familie de 4 frati,dar din pacate ea e singurul copil care a supravietuit.
Si sa sti ca mai stiu si alte familii tot de la oras care au avut si 4 copii si erau f fericiti.
Dar cum spuneam, noi tindem sa generalizam multe lucruri.Si cu asta am incheiat discutii cu amintiri din trecut.
O duminica placuta.
Amonar spune:
Eu nu am pus la discutie fericirea in familie. Asta e o chestie personala care oricum nu se poate masura si nu tine neaparat de faptul ca sunt multi sau putini copii in familie.
Nu exista generalitati dar exista "tendinte" intr-o societate. Tendinta in Timisoara/Banat era de avea familii cu copii putini. Cele cu copii multi erau mai mult exceptii sau minoritati (la fel cum erau nemtii, ungurii samd). Eu fiind un "decretel" mi-am petrecut timpul in gradinite si scoli full, deci nu pot sa zic ca nu aveam habar de societatea in care traiam. Stiu ca tindem la generalatitati, este uman, dar vreau sa spun ca contextul social induce la "majoritati" si de aceea la "generalitati". In Romania multe femei erau nevoite sa imparta servici, copii si casa ceea ce mi se pare a fi o povara pe umerii femeilor... si banuiesc mai putini copii.
Eu personal cred ca decizia famililor de aici din Occident de a face mai multi sau mai putini copii se relationeaza direct si vizibil cu conjuctura sociala/economica. Si nu rareori cu inclinarea religioasa. Este dovedit prin statistici ca in vremurile moderne de progres, in societate capitalista, se nasc mai multi copii si invers. Sau o fi Germania altfel..se poate si asta. Cu toate ca am vazut ca e moda de a avea au-pair ieftin...si iar ne intoarcem la portofel...Iubirea pt copii nu este un punct de discutie aici. Poti sa-i iubesti si sa nu-i ai si invers si bineinteles poti sa-i iubesti si sa-i si ai....
Si eu iti doresc o duminica placuta!
maraki spune:
Amonar dar in ziua de azi nu se imparte servici, copii si casa? Nu tot femeia este cea care face totul? Personal asta fac....
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5
Alina spune:
Fetele,eu nu as putea sa-mi dau seama care-s motivele pt care nemtii fac copii .Cred ca asta tine de planul de viata si financiar al fiecarei familii.
Soacra-mea mai are inca 12 frati,au fost 13 in total.Mama ei,bunica sotului meu,a murita la vreo 96 ani,arata atit de bine cind am cunoscut-o ca mai mult de 70-75 nu-i dadeam.Stiu ca a facut atitia copii pt ca sunt catolici si foarte religiosi,locuiau la tara si mincarea o aveau asigurata,nu erau bogati dar aveau ceva mai mult decit strictul necesar.Sotul meu zice ca atunci marea majoritate a familiilor de la sate aveau multi copii.
Din cei 13 doar 3 nu au copii,restul au minim 3 si maxim 7,sotul meu are vreo 50 de veri primari .Sotul meu provine dintr-o familie de 3 copii si stiu de la soacra-mea ca i-a dorit f mult si s-a ocupat de fiecare in parte,au avut la dispozitie cursuri de toate felurile,concedii in familie,au fost tinuti la univ si bani primesc chiar si acum cind sunt pe picioarele lor.Acum fratii sotului meu nu au copii si nici nu au de gind,nu ca nu si-ar permite financiar ci pt ca efectiv au ales sa-si traiasca altfel viata deci,ca peste tot,sunt nemti cu copii si nemti fara .
Socrul meu mai are doar un frate,pur si simplu atit a fost in plan pt ca dpdv financiar stateau bine,bunicul sotului meu a avut moara si citeva brutarii.Si ei erau catolici si religiosi dar nah,nu au vrut familie mare .
Alina
Alina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui maraki Alina ai fost la Oktoberfest? Noi inca nu am ajuns, cred ca e cam pustiu pe afara, in hale stiu ca e full dar mie imi place sa ma uit pe afara.... Monica http://www.community.webshots.com/user/maraki36 mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 ) Foto Angelo Angelo1 Angelo2 Angelo3 Angelo4 filmulete maraki5 |
Monica,
Astazi am fost la Oktoberfest.
Am fost de la 13 la 17,ne-am grabit sa ajungem pe ora 18 sa votam .A fost extrem de aglomerat.Bineinteles,plin peste tot,cozi mari,corturile pline.Ne-am dus mai mult ca sa vada si ai mei parinti cum e la Oktoberfest(ei au fost de f multe ori la noi si niciodata nu am mai mers la festul asta)si sa se dea fiica-mea in Geisterbahn.M-am dat si eu cu ea intr-un carusel si atit de tare am ametit ca m-a durut toata ziua capul.
Voi ati fost?
Alina
maraki spune:
Alina inca nu am ajuns la Oktoberfest Trebuie sa prind o zi in care-l pot lasa pe Angelo la socrii, este prea mic sa mergem cu el acolo pt. ca nu sta numai tinut de mana Pupici, merg sa-l scot din cada
edit: cred ca le.a placut foarte mult parintilor tai Ai mei au vazut doar video cand am trimis o caseta in primul an cand am venit aici
M-am dat in Looping, intr-o chestie asemanatoare doar ca erau scaune separate nu trenulet si in coloana aia inalta rau cu scaune( la care urci si cobori brusc ) In toate am avut senzatii oribile, de atunci nici ca ma mai urc in ceva exceptii face casa surprizelor sau cum s.o numi
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5