Strumfi de un an (iul-aug 2007) (88)
Raspunsuri - Pagina 11
Luna1 spune:
quote:
citat din mesajul lui CarlaV
Luna, nu ma enervez, doar ca am un gust amar. Tu stii bine cum e sa ai un copil istet si sa fii fericita ca-ti este sanatos si fericit.
Carla, mama www.sabina.geneza.ro" target="_blank">Sabinei din 07/07/07
"Yesterday is history. Tomorrow is a mistery. Today is a gift. That's why it's called Present"
Carla eu stiu cum e sa am doi copii isteti, santosi si fericiti.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
brazuca25 spune:
Lia sa stii ca sa vreau si pot sa o ghidez eu ca e tare capoasa si nu vrea. Cu mersul de-a busilea eram de coma cum ne plimbam pe langa ea in 4 labe ca sa inteleaga ca de fapt in fata trebuie sa mearga nu in spate ca racul. Oricat as fi incercat sa o ghidez sa o imping usor sa o ia in fata, nu voia si gata. Se enerva si se lasa pe burta. Tot prin imitatie a mers pana la urma. La fel si cu celelalte ca o maimutica face ce facem si noi. Pune telefonul la ureche (invers dar ce mai conteaza) si zice aaaa la el, sau o piaptana pe bunica in oglinda, tot cu peria invers dar intentia conteaza.
Monica nici eu nu am vrut sa insist sa mearga pentru ca doar nu ne antrenam pentru maraton nu era nici o graba. Ea merge cand prinde curaj si singurica, dar de cele mai multe ori ii e frica si dupa multe insistente merge catre unul din noi foarte nesigura. Am vazut insa in parc ca a plecat absolut din proprie initiativa dupa niste copilasi tipand la ei, si a mers foarte bine, destul de multi pasi si nici nu s-a aruncat cu capul inainte asa cum face de obicei. Deci daca are ea initiativa merge mult mai sigura, asa ca o sa o las sa plece ea fara sa o mai stresez.
mamik de
Denisa Maria (20.07.2007) www.youtube.com/watch?v=G7F6ycqre2o" target="_blank">filmuletz
www.traduceri-rapide.cabanova.ro" target="_blank">traduceri
monicabo spune:
Carla, nu mai fii suparata 
Chiar sincer, bravo Sabinei pt tot ce face!
Nu cred ca e rost de o disputa, toate mai povestim pe aici ce ne fac copiii.
Uite, eu am fost un caz mai aparte cu vorbitul, cica am vorbit mai tarziu decat media. Intelegeam dar nu prea ziceam cuvinte. Asta pe la 2 ani, cica.
Multi medici de la vremea aia, ziceau ca e o problema, ii trimiteau pe ai mei la controale cu mine, la vizita pediatrul scria in caietul meu de fiecar data "retard al vorbirii, vorcabular redus". Dar de fiecare data mentiona chestia asta. Si acum, dupa ani, vazand caietul ala, imi rasuna in minte tare aiurea cuvintele alea. Retard...
Pana la urma le-a zis altcineva, tot medic, alor mei, ca "lasati-o, e normala, iti da drumul un pic mai greu, de inteles intelege, nu-s probleme, lasati-o in pace."
Si intr-adevar la un moment dat mi-am dat drumul, dovada ca sunt un om normal, am avut o evolutie a unui copil normal dezvoltat. Aaa, ca nu suntn excesiv de vorbareata, asta e alta poveste, dar nu inseamna ca am retard al vorbirii cum a scris medicul ala in caiet.
Pana la urma, punand cap la cap datele problemei, e posibil, dar nu sigur 100%, ca acea mica intarziere a vorbirii sa se fi datorat faptului ca dupa ce a plecat mama la serviciu, eu am ramas cu bunica, care, din cauza treburilor gospodaresti, pe care le facea ca la carte (spalat, calcat, mancare, curatenie, ordine etc) nu pre avea timp sa stea cu mine, si sa imi vorbeasca, si ca atare eu stateam mult singura, in liniste. Dar asta e o supozitie, poate o fi contribuit si asta intr-o masura oarecare, dar nu e obligatoriu. Doar atatia copii cu ramas la rude, bunici, dupa plecarea mamelor la munca, cum era la vremea aceea, la 2-3 luni de la nastere.
Hai ca m-am intins cam mult nu poate nu e cazul
In final, dar nu in ultimul rand,m urez si eu La multi ani pt sarbatoritii de astazi, Maria Raluca si David Eric, precum si pentru sarbatoritii zilei de 15 iulie!
mai avem o gramada de sarbatoriti lunile astea, asa ca sa vina
si 
Monica cu
Andreea Ioana - 11 iulie 2007 Poze
Povestea sarcinii si a nasterii
si
21+
Ana Maria
brazuca25 spune:
Si apropos de imitat, ieri a vazut fiica-mea un bebe care o plimba pe mami in sus si in jos pe treptele din parc, asa ca evident a inceput si ea sa faca la fel. Cred ca ma pune la slabit fata asta. Am coborat si urcat treptele de muuulte ori.
mamik de
Denisa Maria (20.07.2007) www.youtube.com/watch?v=G7F6ycqre2o" target="_blank">filmuletz
www.traduceri-rapide.cabanova.ro" target="_blank">traduceri
monicabo spune:
Mai revin o tura pe aici.
Lia, eu sincer, nu am ghidat-o pe Andreea sa invete in mod expres anumite lucruri. au venit de la sine. A intr-adevar, ii mai faceam pa si faceam cu manuta, eu sau sotul sau bunicii, dar fara sa-i si miscam mana de exemplu. Insa in timp, a prins miscarea. Dar a venit totul natural.
La fel si cu sutul in minge, ca da uneori suturi...tot de la sine, nici nu stiu pe cine o fi imitat, ca eu nu joc fotbal prin casa 
Cu mersul la fel , a venit natural.
Si eu am auzit copii care au facut primii pasi singuri la 10 luni, si care au pasit singuri la 1 an si 2 luni...copii normali si aia si aia... Denisa, nu te stresa, n-au decat sa se mire cei din parc...asta e, raman mirati, si probabil peste ani o sa le treaca mirarea ![]()
Nu stiu, nu trebuie sa fortam copilul sa faca anumite lucruri, doar ca cel din parc, sau cine stie cine, face un lucru la varsta X, si al meu, inca nu. Nu suntem la concurs pana la urma.
La fel e si mai tarziu cu scoala, nu tuturor le plac aceleasi materii, unii sunt mai axati pe real, altii pe uman...si e normal asa, altfel am fi toti la fel si ar fi monoton. Pacat este ca uneori, unii oameni judeca prea usor dupa aparente.
Monica cu
Andreea Ioana - 11 iulie 2007 Poze
Povestea sarcinii si a nasterii
si
21+
Ana Maria
Luna1 spune:
Lia eu personal am lasat-o pe Lissy in voia sortii cum se spune. Am avut activitati educative de exemplu ii citesc povesti de bebiti in engleza (sunt ceva de genul"baby laughing" si poza, "baby sleeping" si poza etc) si povesti foarte elaborate in romana asta pentru ca am considerat ca numai asa poate auzi cat mai multa romana. Alta activitate educativa sunt orele de muzica de vineri unde cantam si dansam cu bebici de varsta noastra si invatam si limbajul semnelor putin.
Insa nu i-am luat mana sa ii fac eu pa sau altele de genul asta. Aaaa daca imi pune degetul aratator pe nas ii zic "nasul, mami". Si tot asa insa referitor la asta ma cam streseaza mama ca repeta nonstop "Unde-i nasul la papusa? unde-i nasul lui buni?etc".
De trei zile recunosc insa ca mimez o actiune cu corpul ei: datul jos din pat. Ma termina ca se urca in pat singura insa la coborare se indreapta cu capul inainte.
Desi pe scari urca si coboara cu picioarele inapoi din pat nu vrea. Asa ca, cum o prind cum o intorc sa coboare invers.
Cam atat.
Mai si ca sa ma laud si io ca am impresia ca nu prea am laudat-o pe Lis, copilul meu e bilingv dom'ne, nah.
Se vede clar ca intelege ambele limbi.
Hai ca fug acasa.
Luna1 spune:
Si inca ceva: ce sa mai zic de prietena mea care o fetita de un an si doua luni, o superbitate foarte bine dezvoltata si desi are tendinta nu vrea sa mearga inca. Asa ca vedeti foecare are ritmul lui. Fie-mea e o piticanie pe langa ea zici ca e cel putin un an diferenta noi ce sa facem sa ne paruim? EU sa-i zic ca fie-sa nu merge si ea ea mie ca fie-mea e juma de buletin? Nu domneee de altfel nu stiu ce sentimente are ea dar eu o ador pe fie-sa, mor de dragul ei.
ghinetz spune:
Sal.
quote:
dar sunt convinsa ca, daca spunea lucrurile astea o mama mai populara pe forum, ar fi fost aclamata la scena deschisa
Iar s-a deschis votu' de "miss popularitate"? Parca il inchisesem candva. Dar daca mai puneti de-o tura, sa-mi ziceti si mie, sa scriu mai des. Da...ce sa da ca premiu???
(Acum, lasand gluma la o parte, Carla eu cred ca am fost destul de explicita. Adica chiar cred ca am doi copii perfecti, dar cand era Stefan mic nu eram asa inteleapta si ma puneau putin pe ganduri performantele altora. Ma bucur ca aici pe forum sunt mamici destupate care stiu ce vor. Ca doar de asta stau cu ele, ca am invatat si eu cate ceva)
Lia, am vazut Miruna Frumoasa. Chiar ca clona lui tati. Da stai linistita, ca ai motiv de fala si tu, ca doar la tine la san sta zi-lumina, nu? Tte' sa se transmita ceva gene si de la noi, mamele, macar prin lapte.
Intrebai de "metode de educatie". Eu cred ca le imbin pe amandoua. Asa am facut si la cel mare. Acum am remarcat ca fara sa fac nici un efort Victor duce telefonul la ureche si zice "aleo", ca danseaza (e asa haios, rocker il face mama, asa da din plete!), ca arata cu degetul spre ceva si zice un fel de "uite" ("iueti" - cam asa suna la el). Insa prin repetitie a invatat sa zica "ham" (acum, ca el zice la orice asta e alta poveste...la caine, porumbei, ba chiar si la un soare cu ochi si gura pe care l-a vazut intr-o carte cu povesti. Dar tot copilul perfect este). Acum ii tot reped "dii" cand vedem calutul de lemn, ii spun eu de fiecare data cand plecam de undeva sa spuna "pa". Il intreb prin casa unde e becul, tic-tac, Donald...
Ma rog...asa procedez eu. Nu mi-am facut inca o idee de ansamblu in ceea ce priveste educatia lui. Doar ceea ce mi-am scris la semnatura. Radacini si aripi.
Oana, mama de baieti cucuieti: Stefan
(11.03.2003) si Victor
(12.07.2007)"unui copil trebuie sa-i dai radacini si aripi"
valen spune:
Lia, nici eu nu-mi mai amintesc exact cand a invatat Ines sa spuna "pa-pa"; am spus eu, au spus si cei din jur (si au si aratat) si uite asa ne-am trezit ca a invatat copilul; ea aude mai mult bye bye si zice "baa-baa"; asa cum am mai spus, am remarcat acum cateva zile ca e capabila sa repete unele cuvinte dupa mine si o ajut atunci cand vad ca e odihnita si are chef de joaca; de ex., i-am aratat cum sa faca "mai mai" Sarei si a retinut (e adevarat ca mai mult o ciufuleste decat o mangaie insa m-am bucurat sa vad c-a inteles); fara sa-mi dau seama, cand termina laptele, fac "aaaah" si nu mica mi-a fost mirarea s-o aud si pe ea facand asa. II arat obiecte si le denumesc: perna, papusa, masa, pantof, bluza. Nu ma astept sa le invete peste noapte si sa mi le spuna dar asa simt eu ca trebuie sa fac. Este adevarat ca sunt si foarte mult timp singura si n-am cu cine comunica asa ca le spun fetelor cate-n luna si-n stele. In plus, mai am un stres si cu limba romana pe care am impresia ca Ines n-o s-o vorbeasca nici macar stricat si de aia insist. La gradinita i se vorbeste in franceza iar televizorul, acasa, "vorbeste" engleza(pt. Sarah), deci la noi e complicata situatia. Sarah are aproape 3 ani si nu vorbeste foarte bine dar sunt multumita ca intelege binisor si romana si engleza si franceza; Ca o concluzie(si ma refer aici si la sarah), nu ma intereseaza sa vorbeasca devreme ci sa li se vorbeasca mult(chiar si atunci cand pare ca nu sunt atenti, copiii inmagazineaza informatii), sa li se explice frumos, sa li se repete, sa socializeze cu adulti si copii si, nu in ultimul rand sa fie inconjurate de multa dragoste (si asta chiar nu le lipseste).
jadi spune:
Hop si eu dupa o zi de munca, sunt multumita de mine, mai am 57
.
Daca tot se fac jigniri, as vrea sa se precizeze cine sunt alea suspicioase si mai ales alea invidioase. Sa ne fie clar si sa nu creem confuzii. Si sa se nominalizeze si mamicile populare sa le dam un premiu onorific
Iar faza cu bisericutele deja ma lasa rece, sa arunce cu pietre cel care nu face parte dintr-o bisericuta si nu are simpatii si antipatii aici. Suntem oameni deci nu suntem perfecti.
Si cam atat despre persoanele care vin si arunca injurii, reclama alte persoane , pleaca si apoi revin ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
Revenind la intrebarea daca ne stimulam copiii sau nu. Eu sincer nu am timp sa il stimulez pe Tudor, nu am avut timp nici la Vlad dar am norocul de o bona devotata si cu simt didactic. Mai nou, imi citeste din cartile despre copiii si imi aduce aminte ca suntem in target cu dezvoltarea motorie si intelectuala. Si il stimuleaza pe Tudor, are rabdare si ii explica toate cele, insista pe anumite notiuni. Am si eu cateva fixuri in a creea copiilor anumite rutine cum ar fi ora de culcat si tot ritualul, nu fug de acasa fara sa ne luam la revedere chiar daca uneori ei plang, ii asigur de fiecare data ca ma reintorc la ei. La Vlad a fost destul de complicat cu gradinita, in fiecare seara ii spuneam acelasi lucru, merge la gradinta si de acolo se intoarce acasa, nu il paraseste nimeni dar asta nu inseamna ca nu mi-a fost greu dimineata cand il lasam acolo si vedeam ceva lacrimi sau doruri pe care nu puteam sa i le alin pe moment. La fel cum acum imi este foarte greu ca ii despart unul de celalalt chiar si numai o saptamana. Sunt frati si trebuie sa creasca impreuna, sa se iubeasca si sa se bucure unul de altul. Asta e rostul nostru ca mame, sa ii facem sa inteleaga viata de familie, sa inteleaga ca sunt iubiti necondotionat dar si sa inteleaga ca exista restrictii.
Si eu am iubit ceea ce a scris Oana si chiar i-am povestit mamei de ea " exista un singur copil perfect si fiecare mama il are". Si la mine se aplica aceasta regula, am doi copii perfecti
Si cand am fost la un seminar de psihologia copilului mi-a placut mult ce ne-a zis nenea psihologul, niciodata sa nu le zici copiilor/fratilor ca ii iubesti pe amandoi la fel, nu exista dragoste identica, fieacare copil trebuie tratat aparte cu multa dragoste, nu poti sa o iei si sa o imparti la doi.
Hai ca ma doare capul de la atata psihologie!
Deni &
Vlad & Tudor