322 - gata cu libertatea presei
http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-3355482-parlamentul-decis-televiziunile-radiourile-trebuie-difuzeze-mod-egal-stiri-pozitive-negative.htm#loginPanel
"Proiectul de lege ce modifica Legea audiovizualului a fost initiat de senatorul PRM Gheorghe Funar si deputatul PNL Ioan Ghise si a fost adoptat in unanimitate de senatori. Astfel, televiziunile si radiourile vor fi obligate odata cu intrarea in vigoare a legii sa isi controleze programele de stiri in asa fel incat sa cuprinda in mod egal informatii pozitive si negative.
Ce inseamna stiri pozitive si stiri negative pentru politicieni
Petre Daea, senator PSD, despre legea votata miercuri: "Sunt de acord cu acest proiect de lege si il sustin pentru ca este necesar. In ultimii ani de zile am vazut numai stiri negative care inoculeaza, prezinta haosul, depravarea - doar partea neagra a vietii. Nu am vazut stiri in care sa se prezinte, de exemplu, pe agricultura cum se lucreaza campul sau terenurile din tara, nu am vazut din economie sau invatamant nimic pozitiv. Tot timpul se prezinta batai in scoli, violuri etc"."Sunt convins ca televiziunile au profesionisti si stiu cum sa gestioneze jurnalale de stiri in asa fel incat sa le puna in concordanta cu legea", a adaugat Daea.
Gavrila Vasilescu, senator PC: "Mie nu-mi place sa ma uit la televizor si sa vad tot timpul violenta, schimb canalul imediat. E drept, ca informatie da, dar asa sa vad tot timpul accidente, tragedii catastrofe - mi se face rau. Imi doresc sa vad lucruri bune, sa ne promovam imaginea tarii si sa educam tinerii. Trebuie sa educam tinerii, sa le dam exemple de urmat si sa poata sa-si faca o scara de valori si modele de urmat. Mi-ar placea sa vad, de exemplu, subiecte de hotricultura - cum sa ingrijesti o planta, ca nu mai avem timp de citit, emisiuni de-astea educative, informative".
Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)
Raspunsuri
speed spune:
ha! incredibil...cind o sa intre legea in vigoare?
oare nu se mai gasesc pe undeva inregistrate telejurnalele comuniste sa le fie date cadou distinsilor parlamentari ce nu mai au timp de citit...sa-si satisfaca nostalgiile in particular si sa lase populatia in pace...
inaioana spune:
"Initiativa fusese respinsa de Camera Deputatilor si a primit aviz negativ de la Comisiile de specialitate. Impotriva acestei initiative s-au pronuntat si Guvernul si CNA.
Senatul este forul decizional in acest caz. Conform procedurilor legislative, documentul urmeaza sa mearga la promulgare la presedintele Traian Basescu"
Deci.. pentru ca a fost adoptat in unanimitate (!) de Senat, intra in vigoare, daca nu-l intoarce Basescu, dupa publicarea in MO, banuiesc.
Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)
DidiAlex spune:
Eu sunt pro aceasta lege, fara a sustine insa ca tocmai legea asta ne lipsea, in rest avandu-le pe toate asa cum trebuie....
Urmaresc zilnic atat stirile din RO cat si cele de le nemti. Diferenta este enorma.
In Romania, totul se prezinta in negru, apocaliptic.
Orice accident, fie ca se tamponeaza 2 carutze, e prezentat la stiri. In Germania sunt emisiuni speciale unde se prezinta accidente, omoruri, etc. Ele nu se dau la jurnalul principal de stiri decat doar in cazuri exceptionale, cum a fost cel din Austria cu J. Fritz.
In Romania 80% din stiri sunt redundante. Pentru orice nimic sunt trimisi reporteri la fata locului ca sa spuna de fapt nimic, sau tot acelasi lucru ce a fost prezentat si de crainica principala.
Apropo de crainice: atata kitsch, atata spoiala, atatea decolteuri nu cred ca am mai vazut la vreun buletin de stiri.
Am avut ocazia sa merg si sa vizitez una dintre cele mai mari televiziuni din Germania si anume ZDF-ul, la Mainz. Una din reguli cica este ca prezentatorii (mai ales cel de stiri) sa nu iasa in evidenta prin vestimentatie, machiaj, tzinuta, etc. pentru ca astfel distrage telespectatorul de la receptarea mesajului transmis de crainic. El in loc sa fie atent la stire, el admira decolteul, cerceii opulenti sau machiajul strident.
Revenind la calitatea stirilor.....stirile date la televiziunile romanesti sunt deprimante, de zici ca toate necazurile se intampla numai in Romania.
Ca sa nu mai spun, la politica externa sunt zero....predomina in schimb mahalaua locala.
Alina
marami spune:
Da, chiar asa... ce atatea stiri pozitive de parca ar fi cineva interesat de ele.
Mandrutzele mele Diana (29 sept.1991) si Oana (18 iul.2005)
pozne-npoze
speed spune:
ori eu n-am inteles proiectul de lege ori discutam despre lucruri diferite.nu cred ca e vorba de felul in care se transmite informatia (adica prezentata de femei golase,imagini cu creieri imprastiati,etc) ci despre faptul ca nu va mai fi voie sa fie informata lumea despre un abuz sexual de exemplu decit daca vine la pachet cu o stire pozitiva despre coacerea precoce a porumbului in baragan.
DidiAlex spune:
Da, am deviat de la subiect scriind despre felul in care sunt date stirile.....scuze....
Poate exemplele cu succesele din agricultura date de initiatorii legii nu au fost prea inspirate, dar in esenta ei (legiutorii) au dreptate....ca (in)formator de opinie ai o responsabilitate, iar ea nu consta numai in bombardarea cu stiri apocaliptice, cu accidente, elodii, etc.
Daca nu cu stiri pozitive, macar sa compenseze cu unele neutre ...
Alina
Clover spune:
Eu sunt de acord cu aceasta lege. Problema este ca jurnalele de stiri sunt 100% dezastru, pe cand viata reala are un procent mult mai mic de nenorociri. Cu ce esti mai informat daca vezi 5 crime in loc de 2?
Unora asta o sa le aduca aminte de epoca apusa, dar cred ca trebuie facuta distinctia. Alea erau numai false stiri pozitive.
If all else fails, look cute.
anacami spune:
Probabil formularea lor nu este prea fericita,dar si eu ma ingrozesc de violenta transmisa prin intermediul "buletinelor de stiri": un ex, stirile de la orele 17 de pe ProTv = o cronica a violurilor si crimelor,nimic-nimic altceva .
Stirile de la orele 20 mai cuprind si "stiri pozitive", dar in mare tot asemenea "stiri negative"cuprind (de cele sportive ce sa mai spun- cu greu mai vezi ceva legat de tenis, handbal,volei,etc-se discuta doar de Steaua si Becali ,cu cine s-a mai certat si cati bani a mai dat spaga...)
Eu zic ca se poate si altfel: ex. RealitateaTV, unde (muult mai) rar vezi asemenea chestii ..
Asta seara au filmat accidentul de pe DN1,am "reusit" sa vad pe Antena3 pana si picioarele bietei femei moarte ! si nu o data, cred ca au incercat sa apropie si mai mult, dar nu au reusit...Mai schimbam programul, dar reveneam pt. a vedea starea traficului si inevitabil mai vedeam cate ceva..
Nici eu nu sunt de acord cu atata VIOLENTA la TV(nu as fi zis neaparat "stiri negative").
mami de Sebastian si Stefania
" Life is a journey! Enjoy the trip!"
anacami spune:
si apropo de "jurnalele comuniste", voi ati mai vazut vreo stire externa la stiri macar saptamanal(ca suntem in UE, si cred ca am avea cate ceva de invatat si de stiut despre comunitate..)?
mami de Sebastian si Stefania
" Life is a journey! Enjoy the trip!"