Deducere personla neacordata. E LEGAL?
Buna,
Am o mare nelamurire:
E normal ca la salariu brut de 16.2 mil sa NU mi se acorde deducere personala?
Azi am intrebat la firma si mi -a raspuns ca firma nu acorda deduceri personale; imi pot da doar o adeverinta ca eu nu am deducere, ca sa poata beneficia tatal de ea, la firma la care e el angajat.
De ce?
E legal acest lucru???
Imi puteti preciza legea si articolul din care sa ma documentez in acest sens?
Multumesc
Raspunsuri
marius spune:
Daca discutam de deducere personala de baza acordarea ei este un drept de beneficiu fiscal dar ceva imi spune ca discutam de altceva.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
Danutz@ spune:
Se pare ca m-am grabit si nu am fost destul de clara in exprimare.
Ma refer la deducerea de impozit.
Stiu ca pt mai mult de 30 mil salariu brut, aceasta deducere e 0, dar pt salariile mai mici de 30 mil. e variabila in functie de nr persoanelor aflate in intretinere si de salariul brut.
Ce nu stiu, este daca e legal sa nu beneficiez de aceasta deducre, daca am 1 copil in intretinere, am sal. de 16.2 mil brut.
Rozi spune:
Este functie de baza? (adica ai mai multe servicii?) Ai declarat ca ai copil in intretinere, ai dus copie dupa certificat de nastere, declaratia sotului ca nu beneficiaza (sau adev de la serv lui)?
Danutz@ spune:
Este functia de baza (singurul loc de munca).
Nu e nevoie sa declar ca am copii in intretinre, pt ca de la acelasi loc de munca am plecat in CIC.
Problema e ca atunci cand am intrebat cui tb sa dau certif de nastere si adeverinta de la sot de la serviciu (ca sa ajunga la sediul central la Resurse umane), mi s-a spus, ca in general firma NU acorda aceasta deducere, ci da numai adeverinta in acest sens, pt ca celalalt parinte sa o poata primi de la locul sau de munca.
Asta nu inteleg eu: E normal sau nu ca o firma sa nu acorde deducera niciunui salariat (cel putin asa mi s-a spus)?
diuna spune:
Eu am dus toate actele cerute, dupa care raspunsul a fost ca diferenta de salariu e aproape imperceptibila, de aceea firma nu face deduceri personale(?).In cazul in care acest lucru e legal, poate beneficia sotul de ceva, el fiind PFA?
Cu multumiri!
Rozi spune:
Chiar daca nu ai persoane in intretinere, tot ai dreptul la deducere personala.
Chestia asta n-am mai auzit-o in tzshpe ani de activitate!
Cum aceasta deducere nu afecteaza cu absolut nimic cheltuielile firmei (este o taxa a angajatului, care ii influenteaza doar salariul luat "in mana"), singura explicatie pe care o "vad" este ca cine calculeaza acolo salariile nu stie sa calculeze impozitul!!!
Sa revenim: orice angajat are dreptul, acolo unde are functia de baza, la deducere personala pt calculul impozitului pe salariu. Aceasta variaza in functie de nivelul salariului brut realizat, descrescand pana cand, la brut de peste 3000 RON, devine zero.
Dintre trei angajati cu acelasi salariu brut realizat (mai mic de 3000 RON), cel care are o persoana in intretinere va avea o deducere personala mai mare decat cel care nu are persoane in intretinere, cel cu doua persoane in intretinere va avea o deducere mai mare decat ceilalti doi. O deducere mai mare inseamna un impozit mai mic retinut, deci mai mult bani in mana.
Deci deducere personala se acorda si daca ai, si daca n-ai persoane in intretinere. Ii rog pe cei care au scris sa specifice daca se refera la deducere in general (pe care ar trebui sa o primiti oricum) si deducerea marita, acordata pentru copil in intretinere.
Legislatia: Codul Fiscal (legea 571/2003), la art. 56, HG 44/2004 (norme metodologice) si OMF 1016/2005 privind aprobarea deducerilor personale lunare pentru contribuabilii care realizeaza venituri din salarii la functia de baza.
sim_stoian spune:
Danutz@, la deducere ai dreptul daca ai venitul brut sub 3000 RON. Ar fi o varianta ca ai negociat salariul net si pe asta il primesti indiferent de deducere, dar in cazul asta ar fi avantajat angajatorul pt ca la acelasi net ai un brut mai mic, deci si taxe mai mici.
Sim, mami de Stefan (25.08.2007)
Pozele noastre le gasiti pe flickr in Contact list
kid spune:
Este o declaratie tip pentru parintele care nu beneficiaza de deducere sau se poate face de mana?
Ma intereseaza pentru PFA.
de
Bazar pentru Mihaita
Bazar pentru Bogdan
Bazar pentru Sebi
Liliann spune:
Ca sa nu mai deschid un alt subiect, il readuc in atentie pe acesta.
Am urmatoarea situatie :
-sotul de la 1 iulie merge la un alt job unde va avea salariul minim pe economie pe cartea de munca
-eu am un salariu mai mare decat minimul, numai ca o sa mi-l reduca cu 25% in curand, bugetara fiind, dar in final va fi un pic mai mare decat minimul de economie, care Am inteles ca ar fi 1200 lei.
Intrebarea este cine sa preia cei 2 copii la deducerea din salariu, ca sa fie in avantajul nostru.
VA multumesc
marius spune:
Nu are relevanta oricare pentru ca se cumuleaza veniturile pe tot anul. Pe de alta parte 660 este minimum pe economie din cate stiu eu.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa