la scoala de la 6 ani sau de la 7 ani ???

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

Cand am decis s-o inscriu la grupa mica (avea 3 ani si 5 luni ) ca sa mearga la scoala la 7 ani si 5 luni, cireasa de pe tort au fost topicurile referitoare la clasa 1, sunt vreo cateva, unde ,indiferent ca aveau sase sau sapte ani, concluzia generala e ca e destul de greu,obositor pentru copil. deci nici al meu n-o fi mai cu mot,si daca pot sa-i fac viata mai usoara,am sa i-o fac.mi-e totuna ca termina liceul la 17 sau 18 ani, de fapt chiar prefer ultima varianta. parca e prea mic un copil sa plece la faculta(pana la ai nostrii or face faculta prin UE) la 17 ani siu-un pic.

Si nu in ultimul rand,am experinta personala,data de 6 ani si 10 luni la scoala, pe vremea lu Ceasca,avand multi colegi care se apropiau de 8 ani. din acelasi motiv.ca cica eram isteata,stiam literele,faceam ,cica,fata.si am facut cu brio,daca ne referim la note. dar eu nu uit ca abia caram ghizdanul,ca radeau de mine la sport, ca ma imbracam/dezbracam mai greu si eram ultima la legatul sireturilor,ca am fost ultima careia i-au crescut sanii,ca mi-am facut majoratul ultima cand toti se plictisisera de majorate si alte asemenea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anemona spune:

Cred ca si eu voi fi supusa aceleiasi dileme: 6 sau 7 ani. Fetita mea e nascuta in iulie, deci ar avea in sept. 2010 6 ani si 2 luni. In schimb, merge la gradi de la nici 2 ani. In toamna (la 4 ani si 2 luni) va incepe grupa mare, apoi la 5 ani grupa pregatitoare, asa ca daca o tin pana la 7 ani o sa insumeze peste 5 ani de gradinita si o sa fie nevoita sa repete grupa pregatitoare. Oare e bine asa?
Eu ma gandisem ca, in principiu, sa optam pentru 6 ani, dar citind tot felul de pareri, m-am convins ca as putea face o greseala.
Cu siguranta eu nu mi-am propus ca scop sa fie prima in clasa, sa aiba numai fb, dar poate ea va vrea asta, mai ales ca este foarte orgolioasa si ambitioasa. Si atunci ma gandesc ca la 7 ani va avea sanse mai mari sa reuseasca ceea ce va dori. Daca va dori.
La gradi a fost cea mai mica din grupa si initial a fost o enorma diferenta intre ea si colegii cu un an mai mari, dar acum este undeva la media grupei, chiar cu aceasta diferenta medie de multe luni intre ea si restul copiilor. Totusi, cand se fac serbari, niciodata nu primeste un rol principal, educatoarea preferand intotdeauna copiii mai mari (intotdeauna aceiasi copii , iar ea e mereu dezamagita. Eu am discutat asta la gradi, mi se pare o discriminare, dar fara nici un rezultat. Desi acasa imi spune tot textul serbarii, toate rolurile colegilor ei.
Sincer, as vrea ca la scoala sa nu mai trecem prin povestea asta. Ei Ii place foarte mult partea asta artistica, stie filme intregi pe dinafara (Veronica si altele) si face show-uri prin casa, asa ca ma doare sufletul ca este mereu marginalizata. Iata un motiv pentru care as opta pentru 7 ani. Sa nu mai fie in dezavantaj fata de colegi (lucru trait de noi la gradi), sa se poata afirma in aceeasi masura ca si colegii ei. Asta cred ca ii va creste si ei increderea in ea, pentru ca ea este o mare orgolioasa de felul ei.
Am stat o data de vorba cu un psiholog si mi-a zis ca pentru moralul unui copil este mai bine sa fie mai mare intr-un grup de copii, decat cel mai mic. Acum bineinteles ca exista diferente de la caz la caz, dar in principiu cam asa este.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tonnia spune:

Foarte frumos ai scris, Flaviutza!

Eu sunt departe de scoli, ai mei sunt mici, dar mi-am aruncat un ochi pe aici. Ce pot sa spun e doar din experienta personala, am inceput la 6 ani fix intr-o clasa cu inca vreo 5 copii de 6 ani, restul 7. Nu ca nu am depus efort suplimentar, nu am depus efort in general, e drept ca scoala era altfel, copiii nu erau asa de incarcati dar si atunci multi munceau pentru rezultate bune. Nu am avut niciun stres, deloc. Pentru mine era ca o joaca totul.
Deci eu cred ca depinde mult de copil, trebuie observat bine din toate punctele de vedere, cum se concentreaza, daca-si doreste sa mearga la scoala, cum e dezvoltat fizic etc.
Sunt copii de 3-4 ani cu o putere de concentrare imensa, mai mare decat a multor scolari. Nu stiu de ce tot timpul am avut impresia ca aceasata capacitate de concentrare e cheia, ca ea face diferenta intre efortul mai mic sau mai mare si intre rezultatele obtinute. Conteaza mult si dezvoltarea fizica, nu ca n-ar avea anumite abilitati, dar nu cred s-ar simti ei bine intr-o clasa cu copii cu un cap mai mare. Nici invers nu e prea placut banuiesc.

Nu stiu ce sa zic, eu o sa ma gandesc la momentul respectiv. Deci n-am idei preconcepute, copilul "decide".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Flaviutza ,ai scris mult si nu am avut timp sa citesc,te-ai mai si contrazis pe alocuri dar anacami a fost pe faza insa totusi tendinta generala e ca privesti scoala ca pe un mare bau-bau,ca luarea la oaste fara libertati .

In fine,eu vad "problema"altfel,copilul meu va merge la scoala la aproape 6,6ani si va avea acelasi timp de sotron,timp de vizitat bunicii,timp de joaca,de balet,de desenat si bricolat pt ca ne organizam bine si nu privim scoala ca inregimentarea la Bundeswehr.Este absolut incintata de pasul asta,e foarte clar pt mine si pt cei care vin in contact cu ea ca raminerea inca un an in gradinita inseamna plictiseala si stagnare.

Inca o chestie,mi se pare absolut normal ca parintii sa-i stie orarul copilului,sa-i stie temele,sa-l ajute,etc si cred ca o fac si parintii care-si dau copilasii la 7-8 ani la scoala.
Din exemplul personal,fiica-mea e un copil bilingv si in paralel,acasa,vom face si facem deja clasa 1 romaneasca .Sigur,facem totul ca o joaca dar e de neimaginat ce conexiuni si cita imaginatie aduce inv.in paralel a mai multor limbi.

Sigur ca si aici sunt copii care incep scoala dupa 7 ani dar in general cu motive intemeiate,nu am auzit niciodata vorbindu-se ca scoala le-ar fura copilaria .

In incheiere,tin totusi sa precizez ca inteleg tendinta mamicilor din Ro pt inceperea scolii dupa 7 ani,probabil e alt sistem,alte cerinte,alte programa (o mamica de pe-aici l-a numit "academicieni de la gradinita ").

Anemona ,fetita ta este o scumpa si faptul ca educatoarea nu o distribuie in roluri carora le-ar face fata cu succes nu cred ca e legata de virsta.Eu zic sa cauti mai adinc,poate marginalizarea asta are legaturi ascunse (citeam tot pe-aici de o mamica care zicea ca fetita ei nu este suficient laudata pt ca nu "stimuleaza"cum trebuie educatoarea ).
Si fetita mea e pasionata de filme si teatru,e printre cele mai indragite activitati sa joace diverse roluri si de peste 2 ani zice ca vrea sa se faca actrita .

Duminica faina!

Alina

Mergi la inceput

Alina, sistemele de invatamant difera. Nici aici nu cred ca e scoala bau bau, dar uite, caut si iti dau o problema de clasa a 4-a maine, promit,(rezolv la ele de imi sar ochii pt sefa de birou, am ajuns experta in metoda figurativa) si o sa te rog frumos sa mi-o rezolvi. Cerintele sunt foarte mari, inca de la gradinita. am toate manualele de gradi ca m-a capiat fi-mea cu ele, o apuca taman la 10 seara.

La grupa mijlocie,4-5 ani fac adunari pe obiecte, si au niste planse de uneori stteam eu sa inteleg ce spune enuntul.uite de exemplu cerinta pe la jumatea manualului deci pt 4 ani jumate "deseneaza in dreptunghiul mic/si sunt vreo 4/ tot atatea liniute cate mere rosii sunt in pom(si erau o gramada,de toate nuantele). spune-mi tu ca asta e usor pt un copil mediu,ca aici vorbim de medie, de 4 ani jumate. la grupa mica adica 3-4 ani manualul prevede deja trasarea pe liniute a cifrelor de la 1 la 3 ,spre final abia acum au ajuns la asa ceva,in conditiile in care inclusiv graficele de crestere spun ca,in medie, copilul devine capabil sa traseze un cerc ametit la varsta asta.. So mama ei de treaba,eu am chestionat educatoarele sa vad cati anume chiar POT sa faca asa ceva si mi-au spus ca doar doi trei si cu aia s-a mai lucrat in joaca acasa.

Deci eu ma refeream la situatia din Ro. materie comprimata,ca sa dea bine,dar greoaie. te rog ,va rog, cititi mai jos discutiile despre clasa intai si o sa vedeti cat le e de greu,tuturor in clasa 1.Eu m-am crucit, mai ales citind cam ce primesc pe la dictari ,cu paragrafe,alineate,despartiri in silabe...mama ei de treaba,parca eu in clasa 1 nu faceam chiar dintr-alea!

Referitor la implicarea parintelui,probabil nu m-am exprimat clar. mi se pare normal ca un parinte sa stie orarul ,ce teme are copilul,etc, dar nu mi se pare normal ca parintele sa duca grija temelor, sa faca toata tema cu copilul si sa-i faca ghiozdanul, hai sa zicem dupa primul trimestru de scoala. si am exemple de copilasi de 6 ani in clasa 1 care chiar habar nu au ce teme au maine si ce trebuie sa-si puna in ghiozdanel,eu la asta ma refeream .probabil nu am fost clara,in nici un caz nu cred ca un parinte nu trebuie sa stie ce teme are copilul sau orele de maine.

Apropo de diferentele alea subtile. cine a mai lucrat cu copilul acasa cate ceva, cat de putin inainte de scoala stie cat de mult evolueaza de la o luna la alta un copil de 4,5,6 ani . acum doua luni am incercat cu adunari simple de obiecte genul am doua creioane mai iau unul,cate fac? stia sa le numere dar n-a priceput ioc fenomenul lui - si + ca unul inseamna a da si unul a lua. s-a mai si enervat ca nu poate. in schimb acum vreo 3 saptamani a priceput din prima si cumulat ,doua saptamani, cam ora si ceva isi scrie singura 2+1= si pune,rezolvat mental , rezultatul. Evolutia e fantastica la nivel de intelegere,concentrare,ce vreti voi de la o luna la alta.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by anemona

Eu ma gandisem ca, in principiu, sa optam pentru 6 ani, dar citind tot felul de pareri, m-am convins ca as putea face o greseala.
Cu siguranta eu nu mi-am propus ca scop sa fie prima in clasa, sa aiba numai fb, dar poate ea va vrea asta, mai ales ca este foarte orgolioasa si ambitioasa. Si atunci ma gandesc ca la 7 ani va avea sanse mai mari sa reuseasca ceea ce va dori. Daca va dori.
La gradi a fost cea mai mica din grupa si initial a fost o enorma diferenta intre ea si colegii cu un an mai mari, dar acum este undeva la media grupei, chiar cu aceasta diferenta medie de multe luni intre ea si restul copiilor.

Asta e si o temere a mea, in general,nu neaparat cazul copilului meu.. Nu sunt deloc pt "prima in clasa",ca nu-i va asigura succesul in viata. dar nu sunt nici pentru nedreptate.

Cred ca un copil ca fiica ta de exemplu sau unul de 6 ani in clasa 1 , aflat la mijloc, ar avea mari sanse sa fie printre primii daca ar fi in grupa lui de varsta. conteaza mult pentru moralul copilului ,zic eu si e dreptul lui sa fie primul ,daca e, pe tarlaua lui.

Eu recunosc, a mea e a 6-a ca varsta in grupa mica (e mai mare cu doua luni decat fetita ta)-asta pt ca sunt foarte multi care abia au facut 3 ani si nu cred ca situatia noastra e singulara, sunt multi parinti dornici(si nu-i condamn in vreun fel ca si eu am fost tentata )sa-si inscrie copilul de doi ani in grupa mica,desi legea spune clar 3 ani impliniti inainte de 15 septembrie,,prima ca si cunostiinte (inca n-am avut serbari cu roluri principale,pana acum au avut toti cate ceva de spus, sa vad cum va sta treaba,n-am nici o asteptare speciala oricum) dar daca era in grupa mijlocie nu mai era prima cu singuranta,sunt acolo cativa copii haha...mult inainte.bine au si 5 ani jumate .Nu vreau neaparat sa fie prima, dar daca e meritul copilului...atunci de ce nu? Oricum de mici sunt constienti de lucurrile astea.La inspectie s fost solicitata mult de catre educatoare , invitatii i-au pus tot felul de intrebari si-a venit acasa jubiland enumerandu-mi epitele primite.era chiar bucuroasa si in fond era dreptul ei sa fie.

Poate ca si situatia ta, ca a facut un efort si uite a ajuns din urma pe restul,mai mari cu un an o fi benefica pentru copil,il stimuleaza sa se autodepaseasca...nu stiu sincer ce sa zic, desi totusi inclin spre ideea de mai putin efort din partea copilului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

quote:
Si nu in ultimul rand,am experinta personala,data de 6 ani si 10 luni la scoala, pe vremea lu Ceasca,avand multi colegi care se apropiau de 8 ani. din acelasi motiv.ca cica eram isteata,stiam literele,faceam ,cica,fata.si am facut cu brio,daca ne referim la note. dar eu nu uit ca abia caram ghizdanul,ca radeau de mine la sport, ca ma imbracam/dezbracam mai greu si eram ultima la legatul sireturilor,ca am fost ultima careia i-au crescut sanii,ca mi-am facut majoratul ultima cand toti se plictisisera de majorate si alte asemenea.

Ei vezi...de aceea spun eu ca depinde de copil...eu am inceput la 6 ani si 3 luni, nu stiam "nici cum arata cifra 1" cum spunea mama, dar au fost obligati de sistem, caci implinisem 6 ani, la camin nu ma mai primeau...Eu insa am fost mereu mandra ca sunt cea mai mica din clasa (si ca varsta si ca inaltime), ca nu aveam buletin cand am dat examenul de admitere la liceu, imi ascundeam sanii (desi si eu eram ultima)...nu mi-am facut majoratul pentru ca nu agream la varsta aceea astfel de petreceri si oricum dadeam bacalaureatul in acea perioada...

Fiecare copil vede lucrurile altfel. Adi are de asemenea o firea lejera, incurajata si de noi...

Dar da, daca doriti sa aiba numai fb, trebuie sa-i mai amanati un an...nu pentru ca n-ar putea, dar trebuie sa munceasca mai mult decat ceilalti.
Eu am ales pentru Adi sa nu aiba fb pe linie, dar sa se distreze, sa faca canto si engleza...nu este un copil depasit de scoala, de fiecare data cand il intreaba cineva cum este la scoala spune "frumos".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tonnia spune:

Eu as intelege mai usor treaba cu "pierderea copilariei" daca in anul "castigat", intre 6 si 7 ani i s-ar oferi alternative valoroase. Nu stiu ce, excursii frumoase, timp de calitate, sporturi, de ex Sabina are un argument important cu pianul, copilului ii place, are talent etc.
Dar in multe cazuri anul respectiv e de fapt "pierdut", parintii vin tarziu de la serviciu, copilul isi continua gradinita al 4-lea sau al 5-lea an, e scos un pic prin fata blocului iar la sfarsit de saptamana intr-un parc sau in mall.

Pe de alta parte, cred ca scoala ar putea fi un pic mai dificila pentru copiii de 6 ani, 6 ani si o luna-3 luni, dar deja peste 6,8-9 luni, eu il vad mai degraba de 7 ani pe copilul respectiv.

Editez: Flaviutza, eu cred ca iti prea mult griji, fetita ta e deosebit de inteligenta. Stie la 4,6 ani ce-ar trebui sa faca in clasa I, iti dai seama ca mai sunt 3 ani si le ia de la capat? Mai ai timp sa te gandesti, s-ar putea sa vrea ea cu tot dinadinsul sa inceapa scoala. Nu decide de acum.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxandra_sb spune:

Matei va merge la 7 ani si 8 luni. Nici nu ma gandesc sa-l dau mai devreme.. la fel ca si Sabina prefer sa-l tin cu lunile si saptamanile la aer curat de munte sau mare, si asta nu numai in vacantele oficiale. Si da, in vacanta oficiala partia de ski este super-aglomerata. Suntem mai interesati ca acu sa deprinda bazele inotului, ale skiului, etc. decat sa-nceapa a scrie si socoti. Si asta nu inseamna cateva zile/an de ski de ex, ci saptamani intregi de ski. Sezonul acesta, al 3lea de cand s-a pus pe skiuri, a batut partiile peste o luna de zile ; speram sa repetam isprava si in sezonul viitor.

Apoi mai are timp extra sa aprofundeze acea limba straina, in care probabil va si studia la scoala. Scoala care oricum va fi mai grea decat una obisnuita. Pentru ca una este sa inveti a citi/scrie numai in limba romana, si alta este s-o faci concomitent in doua limbi.. din care una este germana. Ah, si eu am inceput aceeasi scoala la 6 ani si mi-a fost.. nu extrem de greu, dar nici prea usor. Aveam in fiecare zi o ora in plus fata de ceilalti de la scolile.. normale.

Nepotica noastra cea mare, care este o fetita deosebit de constiincioasa si studioasa (spre deosebire de majoritatea baietilor), a inceput scoala la 7 ani si 2 luni si se descurca f bine. Si nu a simtit ca pierde ceva, ramanand inca un an la gradinita. Merge la o scoala obisnuita.

Normal, numai parerea mea.

--------------

edit: in mod previzibil se pare ca shineva nu se poate abtine sa nu faca ordine in ograda celor care nu-s de aceeasi parere.. apropo, faza cu scoala la Busteni e dementiala

=> noi preferam sa investim acest an in sanatatea lui si in dezvoltarea fizica, basca in perfectionarea germanei; investitii ce se vor regasi cu siguranta si in performantele intelectuale de mai tarziu.

Noi credem ca aceste luni petrecute in aerul curat si tare al padurii de brazi sau de la tarm de mare valoreaza aur curat si nimic, dar nimic nu se poate compara cu asta. Am zis.

Ah, si n-am cea mai mica intentie sa conving pe altii ca numai cum fac eu e bine; din contra.. fiecare stie de ce alege ce alege. Ce-i asa de greu de priceput ca nu exista solutie universal valabila ?? Asa ca, please, nu incercati nici similaru'

Are mama doi flacai.. Matei (6) si Grigore (1)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loryi1974 spune:

Bazele inotului fiica-mea le pune de vreo 2 ani,la fel patinaj,role si schi.Nu cred ca trebuie sa o tin inca un an in gradi ca sa invete toate astea.Acum,in grupa mare,la 5 ani au facut "bazele" atletismului.
Important este sa fie cineva langa copil sa il duca la inot,la atletism,la patinaj,la joaca in parc,sa nu simta numai presiunea legata de invatat si note mari.Sa aiba timp si pentru joaca si sport,nu numai pentru invatat si facut teme.Dar asta tine si de parinti,ce vor ei de la copil,cum ii organizeaza timpul de lucru si cel liber.
Eu am inceput la 6 ani si cateva zile,n-am avut niciodata nicio problema si ,culmea,in clasa mea majoritatea aveau intre 6 ani si 7 ani,depinde de luna anului in care erau nascutit.Tot pe vremea lui Ceasca ,cand scoala incepea la 6 ani.Nu-mi amintesc de vreun coleg care sa fi inceput pe la 7 ani jumate scoala.
Fetita mea nu s-ar simti deloc bine stiind ca aproape toti colegii ei merg la scoala,iar ea va ramane cu cei mai mici cu an.
Mie mi se pare foarte potrivita varsta de 6 ani jumate pentru scoala si deja o exagerare cea de 7 ani jumate.
Ea are si acum organizat timpul in asa fel incat sa se joace cat mai mult in aer liber daca este posibil.Scoala nu ar schimba chiar foarte mult.Si acum se duce la gradi zilnic,ba inca pana la sfarsitul lunii iulie

Mergi la inceput