la scoala de la 6 ani sau de la 7 ani ???
Raspunsuri - Pagina 6
alexuta2005 spune:
Alexia termina in curand grupa mica si are numai 2 ani si 8 luni.Am dus-o la gradinita de la 1 an si 10 luni, practic grupa mica a inceput-o la 1 an si 11 luni.
Nici nu ma gandesc sa repete grupa mica.Am discutat cu educatoarea ei si mi-a zis ca este printre cei mai buni copii din grupa mica,a depasit cu mult copii mai mari cu un an decat ea.
Sa va dau cateva exemple: cunoaste cifrele pana la 10 si le numeste in romana, engleza, franceza, cunoaste formele geometrice:patrat, cerc(disc)triunghi si dreptunghi.Poate sa-mi arate o forma geometrica in functie de marime si culoare(patratul mare albastru, cercul mic verde.Coloreaza aproape perfect, stie aproape 15 poezi.
Stie zilele saptamanii anotimpurile(romana, franceza si engleza),etc.
Inca nu m-am decis la ce varsta o sa mearga la scoala, probabil la 6 ani fara o luna(e nascuta pe 14 oct.).
Decizia o sa o iau atunci in functie de cat de dezvoltata o sa fie, de capacitatea de concentrare si de volumul cunostintelor acumulate pana atunci.
Multe persoana mi-au spus ca am dat-o prea mica la gradinita, ca ii este greu, ca imi chinui copilul etc.
Si nu e deloc asa, Alexia se trezeste cu usurinta dimineata la 7(desi se culaca tarziu), ii place la gradi, participa activ la toate activitatile didactice, nu are activitate care sa nu-i placa la gradi.Daca pentru ea faptul ca a inceput grupa mica la 2 ani fara o luna nu a fost greu banuiesc ca nici sa inceapa scoala la 6 ani fara o luna nu va fi.
Dar asta depinde de fiecare copil in parte si nu se poate generaliza pentru toti copii.Fiecare parinte trebuie sa tina cont de particularitatile copilui cand ia decizia de a-l inscrie la scoala la o anumita varsta.
loryi1974 spune:
www.gov.ro/obiective/mec/030418-reforma-invat.pdf pagina 7 o statistica despre varsta de incepere a scolii primare in Europa:din 32 de state cuprinse in studiu ,doar 7 (inclusiv Ro era trecuta la 7 ani) au varsta de incepere a scolii la 7 ani.Practic.doar 6 tari europene au considerat ca varsta optima este de 7 ani,restul,adica 26 au varsta stabilita la 5 si 6 ani,ba Irlanda(caz special) la 4 ani.
Deci,toata turma europeana de 6 ani merge la scoala fara probleme deosebite,copiii romani sunt mai speciali?
DidiAlex spune:
quote:
Originally posted by loryi1974
Deci,toata turma europeana de 6 ani merge la scoala fara probleme deosebite,copiii romani sunt mai speciali?
Nu asa se pune problema! Depinde de fiecare tara, cum si-a conceput propriul sistem de educatie!
In Germania se mai face (in unele landuri) liceu si in clasa a 13-a. Asta inseamna ca nemtii sunt mai inapoiati daca le trebuie 13 ani de scoala? Nu! Ci asa au conceput ei sistemul!
In Romania, de exemplu, majoritatea termina facultatea in 4 ani. In Germania doar 10% reusesc sa-si termine studiile dupa doar 4 ani! De aceea pentru ei varsta de scolarizare de 6 ani este una OK!
In Romania varsta traditionala de scolarizare este de 7 ani! Dilema e daca sa-l dai totusi de 6 ani la scoala! Daca trend-ul este de 7 ani, eu l-as da de 7 nu de 6! Daca as avea copilul in Germania la scoala l-as da de 6, ca asa-i trendul aici!
loryi1974 spune:
quote:
Originally posted by DidiAlexquote:
Nu asa se pune problema! Depinde de fiecare tara, cum si-a conceput propriul sistem de educatie!
In Germania se mai face (in unele landuri) liceu si in clasa a 13-a. Asta inseamna ca nemtii sunt mai inapoiati daca le trebuie 13 ani de scoala? Nu! Ci asa au conceput ei sistemul!
In Romania, de exemplu, majoritatea termina facultatea in 4 ani. In Germania doar 10% reusesc sa-si termine studiile dupa doar 4 ani! De aceea pentru ei varsta de scolarizare de 6 ani este una OK!
In Romania varsta traditionala de scolarizare este de 7 ani! Dilema e daca sa-l dai totusi de 6 ani la scoala! Daca trend-ul este de 7 ani, eu l-as da de 7 nu de 6! Daca as avea copilul in Germania la scoala l-as da de 6, ca asa-i trendul aici!
De cand varsta traditionala este 7 ani in RO nu prea pricep nici sa ma tai.Daca traditional = 5-6 ani inseamna ca ar trebui sa umblam la dictionare.
Adica tu il dai dupa trend la scoala,cum este mai cool,nu-i acelasi copil in RO si in Germania?
Ai scos din context o afirmatie care venea dupa prezentrarea unei statistici,care statistica arata negru pe alb ca ,cel putin la nivelul Europei actuale,varsta de scolarizare este in proportie covarsitoare sub 7 ani.Asa gandeste Europa,nu putem sa le impunem sa-si dea copiii mai tarziu daca ei,in actuala epoca ,considera ca varsta optima este alta.
sinzi_ana spune:
Si mie mi se pare ca fiecare trebuie sa ia o decizie in functie de copil, de familia lor, de posibilitati, de scoala, de tzara, de sist de invatamant!!!!!
Pentru fiecare parinte, copil si invatatoare clasa I reprezinta altceva...
LA 3-4-5-6-7 ani, nu conteaza prea mult "achizitiile" copilului in materie didactica (cand si cat de multe forme, numere, litere, adunari stie) si mai ales nu este un criteriu sa decizi daca este pregatit pentru scoala...Si nu din partea parintelui care este atat de subiectiv in ceea ce priveste propria odrasla!!!!
Cred ca ar trebui sa fim atenti cat de independent este copilul, cum comunica, cat de bine isi exprima nevoile, cum isi rezolva singur problemele, cum se descurca in mici conflicte cu copiii de-o seama, gradul de responsabilitate, determinarea...si multe multe altele...
Si aici bineinteles ca majoritatea parintilor le-ar da copiiilor lor 10 pct din 10
...si probabil ca, chiar daca nu sunt pregatiti pentru scoala, vor face fatza cu brio, isi vor asuma responsabilitati, isi vor face temele, vor sta in banca cuminti...
Si eu am un copil foarte istet acasa, avansat academic si motric, nu insir ce stie sa faca ca nu are sens, copiii nu se pot compara, si nici nu inseamna nimic acum, decat ca e istet (mai vb in 20 de ani
, cand conteaza cu adevarat ce va face cu ce a acumulat in toti anii astia).
Acum vrem sa petrecem timp cu el cat mai mult (cat nu are responsabilitati), sa calatorim si sa il ducem in cat mai multe locuri/tzari , sa il expunem la cat mai multe situatii, sa il cunoastem mai bine (si reciproc) sa ii insuflam incredere in el, sa se joace cat mai mult, sa il pregatim pentru o viata intreaga de responsabilitati si TREBUIE...
“One test of the correctness of educational procedure is the happiness of the child.
Sinzi, Radu si David
psihologul
: varsta, poze, Disneyland 2008
Mami si tati
DidiAlex spune:
quote:
Originally posted by loryi1974quote:
De cand varsta traditionala este 7 ani in RO nu prea pricep nici sa ma tai.Daca traditional = 5-6 ani inseamna ca ar trebui sa umblam la dictionare.
Adica tu il dai dupa trend la scoala,cum este mai cool,nu-i acelasi copil in RO si in Germania?
Ai scos din context o afirmatie care venea dupa prezentrarea unei statistici,care statistica arata negru pe alb ca ,cel putin la nivelul Europei actuale,varsta de scolarizare este in proportie covarsitoare sub 7 ani.Asa gandeste Europa,nu putem sa le impunem sa-si dea copiii mai tarziu daca ei,in actuala epoca ,considera ca varsta optima este alta.
Da, l-as da dupa trend, adica sa aiba o varsta cat mai apropiata de colegii lui, caci la o asemenea varsta, 1 an in plus sau in minus conteaza (de cele mai multe ori)!
Iar trend-ul n-are a face cu cool-ul. Apeleaza tu cu incredere la dictionar si vezi care e diferenta intre trend si trendy.
Cristina_C spune:
quote:
Didi, e adevarat ca in DE copiii vor merge din ce in ce mai devreme la scoala si ca tendinta este inceperea scolii in jurul varstei de 6 ani, nu 7, dar fata de Ro lucrurile stau un pic diferit aici. Este acea zi (Stichtag) in functie de care un copil este 1. Muss Kind sau 2. Kann Kind, deci 1. este obligat sa se duca la scoala anul ala daca este apt pentru scoala (daca nu este, mai sta un an) sau 2. nu este obligat sa mearga la scoala dar poate sa mearga totusi. Anul asta in Bayern ziua aceea a fost 31 octombrie, asta inseamna ca toti copiii care pana atunci au implinit 6 ani intrau in prima categorie, cu Muss. Al meu a intrat intr-a 2-a, pentru ca-i nascut la jumatatea lui decembrie (si puteau sa mearga toti cei nascuti dupa Stichtag si pana la sfarsitul anului in curs). Mi s-a oferit posibilitatea sa-l inscriu, am primit si invitatie de la scoala dar nu, multumesc - o sa mearga la anul, cand ii vine de fapt si de drept randul. Oficial. Sa-l fi dat acum la scoala ar fi insemnat sa aiba 5 ani si 9 luni si, totusi, asta mi se pare prea putin.
anya spune:
Cred ca pe langa varsta copilului mai conteaza si modul in care se desfasoara orele. Una este sa tii intepenit un copil in banca timp de 50 min - 4 ore/zi si alta e ca aceeasi informatie sa-i fie transmisa prin joc, in mijlocul naturii (pt o ora de cunostinte despre natura), la muzeu..
Mie mi se pare ca nu varsta copiilor e problema (sincera sa fiu mi se par mai isteti decat generatia noastra) ci rigiditatea sistemului.
flaviutza spune:
Alexuta, felicitari pt fetita. precoce e putin spus daca la 1 an si 11 luni facea fata cerintelor grupei mici (cu copii de peste 3 ani).E un caz special,bafta in continuare.
Insa nu ma abtin sa intreb daca si la voi ,care ati trecut prin grupa mica, a fost urmatoarea situatie. copii de varsta Alexutei tale inscrisi in grupa mica,fara sa fie precoce in vreun domeniu in mod special.
Pentru ca ma deranjaza acest aspect si as vrea sa inteleg daca s-o intampla doar la noi in grupa sau e generala tendinta. Adica la fi-mea in grupa, unde ar trebui sa fie copii in jurul varstei de 4 ani, jumate abbia au facut 3. iar ,cel putin la inceput educatoarea si ingrijitoarea erau toata ziua ocupate cu copii care nu papau deloc singurei,unii nu se cereau la toaleta, ma rog se comportau conform varstei de 2 ani .De multe ori fi-mea spunea ca bebelusii nu-i lasa sa se joace , le darama constructiile le rup foile pe care tocmai pictasera,etc,etc. Asta in putinele situatii in care faceau oarece activitati.
Eu stiu ca cerintele de grupa mica suna cam asa.
- sa aiba autonomie,sa pape singur, sa se ceara la toaleta,
-sa grupeze dupa forma si marimi
-sa recunoasca si denumeasca pozitii spatiale sus,jos,in spate
-construiasca dupa model un tren,pod din 3 cuburi
-sa cunoasca si sa arate principalele parti ale corpului
-sa recunoasca si denumeasca ceva obiecte imbracaminte,alimente de baza
-sa asculte cu interes o povestioara sau un cantecel
-sa reproduca dupa model,impreuna cu educatoarea un cantecel simplu
-coloreze relativ in contur,
-numeasca doua culori primare
-repete gesturi la cererea educatoarei "ridica mainile,mergi inainte,etc"
-sa urmeze reguli simple in cadrul unui joc de grup
-sa fie interesat de jocul impreuna cu alti copii,sa relationeze cu acestia adecvat ,altfel decat doar luandu-le jucaria din mana
-sa stea concentrati ,linistiti 10 minute
(Teste de evaluare initiala, Anisoara Stroe)
Pai juma din colegii lu Alexuta mea abia acum indeplinesc criteriile astea,pentru ca abia acum se apropie sau au facut 3 ani.In conditiile in care ei sunt cu materia la trasarea si intelegerea conceptului de 3 la activitati matematice. iar pe la dezvoltarea limbajului aranjaza niste imagini sa reconstituie o poveste si apoi spun povestea dupa imagini.La voi e la fel sau asa s-a nimerit chiar in grupa noastra?
Sanzi_Ana,mare dreptate ai. daca e sa ma iau dupa cunostiintele academice, ar trebui s-o bag in pregatitoare din toamna ca face deja din manualele alea si jur ca n-are probleme. Dar pe partea ailalta....Oaleu...cand s-o tranti fi-mea de pamant ca nu-i iese bastonasul cum vrea ea sau mai stiu eu ce...cand s-o enerva si-o rupe foaia....cand s-o scula de la masa dupa 15 minute ca ea ii satula...mi-o trimit inapoi la grupa mica de urgenta.
alexuta2005 spune:
Multumesc Flaviutza!Dar sa nu crezi ca Alexia e asa un geniu mititel.
E adevarat ca exceleaza in unele probleme dar la altele e codase rau.De ex. acum la 2,8 ani nu vrea sa faca la olita.Ea a vorbit mai tarziu, nici acum nu vorbeste foate bine.De fapt ea de mititica nu s-a grabit de loc(s-a ridicat in picioare la 10 luni, a mers tarziu, pe la 1 an si o luna, a vorbit greu, de ex cand a mers la gradi nu spunea nici macar o propozitie mai simpla,vad ca nici la pampers nu vrea sa renunte asa usor).Cred ca acum vrea sa recupereze cumva timpul pierdut si faptul ca atunci cand era mititica nu facea ce ar fi trebuit sa faca un copil de varsta ei.
In grupa Alexiei ar trebui sa fie copii de la 3 la 4 ani dar sunt si copii de la 2 ani .Si unii dintre ei au venit de curand asa ca nu toti stapanesc asa bine notiunile si nici nu s-au adaptat prea bine.Unii sunt mai agitati, nu accepta nici o regula, nu au rabdare sa stea pe scaunel pana se termina activitatea.Sunt 16 in grupa.
Alexia mananca singura dinainte de gradi numai ca aici educatoarea o mai rasfata si ii mai da ea sa manance.
In mare ai descris bine cerintele minime pt grupa mica.Numai ca la Alexia la grupa s-a facut ceva mai mult.
Au ca materii:cunoasterea mediului, ectivitati matematice,educatie artistico-plastica, engleza si franceza.
Ce pot sa-mi amintesc eu, de ex la activitati matematice :
- cifrele pana la 3
- formele geometrice:patrat triunghi, cerc sau disc-dupa noile cerinte, dreptunghi.La formele "geometise" au avut chiar o inspectie si mi-a zis educatoarea ca acum nu mai trebuie sa-i invete pe copii despre cerc ci despre disc caci s-a modificat programa.Ea i-a invatat ambele notiuni.
- pozitia obiectelor:sus- jos, dreapta - stanga(asta nu stie Alexia)
- sa aleaga obiectele in functie de forma marime culoare
Au cam in fiecare saptamana o tema, de ex:toamna.Invata o poezie despre toamna, coloreaza un desen cu tema, invata fructele.
Au invatat partile corpului, zilele trecute au invatat un cantecel despre degetele mainii.
Acum nu-mi mai amintesc prea bine ce au mai facut.Acus o sa se incheie anul scolar si o sa primesc fisele.Daca vrei o sa-ti zic atunci ce au mai facut.
Alexia are o problema cu olita si nu-i place deloc jocul in echipa.Are cativa copii cu care accepta sa se joace si sa imparta jucariile.
Cum spui tu e si la Alexia, la grupa, numai ca de ex. multi copii stiu cifrele pana la 10 dar educatoarea nu poate decat sa predea pana la 3 ca asa e in programa.Nu stiu exact ce fac la educarea limbajului, nici nu stiu daca au materia asta.Trebuie sa vad fisele.