Sezatoarea canadiana (93)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns maru spune:

revin sa spun:
FELICITARI, TUDOR!

Doamne'ajuta!

POZE
http://maru-incotro.blogspot.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

Ana, felicitari pustiului, da’ se dau premii aici la scoala copiilor? Ca din auzitele mele aici cica se feresc si sa-ti spuna cand copilul tau e cel mai bun la x sau y materie de teama sa nu complexeze alti copii.
Legat de educatie, si eu sunt pt reguli, reguli si iar reguli. Nu multe ca dup-aia sugrumi copilu’, da’ eu nu pot inca pricepe conceptul asta de mama-prietena. E ca si cand as incerca sa fiu mama pt barbate-miu in loc de partenera sau sotie. Copilul, pana isi formeaza propria-i judecata si discernamant are nevoie de un mentor, de un indrumator, de un teacher care sa-i arate cam cu mmerg lucrurile in luema asta. Si ala e parintele. Si uneori e nevoei de autoritate pt a modela scolerul. Prieten e cand esti pe picior de egalitate cu copilul, iar asta n-are cum sa fie in beneficiul lui. Si la scoala va aducet iaminte ca aveam profesori care erau prieteni cu noi si profesori autoritati si care pastrau distanta. Nu cred ca am invatat prea multe de la acei profesori prieteni (nu ma refer sctrict la materia in esenta, desi asta e in fond scopul scolii si al profesorului), ar nici prea mult pe latura de educatie sociala. Erau doar placuti de noi si orele cu ei treceau usor si frumos, insa in termen de achizitie… Mi se pare o greseala de abordare. Nu spun ca nu merge, probabil ca sunt unii copii unde metoda poate da roade, insa nu cred ca e o chestiune buna pe scara larga, judecand copilul in ansamblul lui si la modul general (neindividualizandu-l).
Inainte sa am baietii, chair priveam educatia cu mai multa strictete, da’ cred ca suntem automat influentati si de propriile odrasle, de felul lor de a fi si ne adaptam din mers in functie de evolutia lor. Ai mei sunt inca mici, dar ceva tot pot intrevedea ca tendinta, cel putin la alex ca e mai marisor si poate comunica si verbal acuma, mai si judeca din cand in cand [ :D] (glumesc desigur). La noi nu cred ca alex va fi cel care va crea problemele in relatia cu noi. Pare destul de docil sau de usor de manipulat/motivat verbal. Cu explicatiile de rigoare, de multe ori reusesc sa-l determin sa faca ceea ce urmaresc eu sau sa-l fac isa-si insuseasca ceea ce vreau eu (de la obiceiuri pana la ganduri si mod de a privi un lucru/o situatie). Pare un tip sensibil la rationamente si asta probabil ca ne va face viatza de parinte destul de usoara. Acu’ nu stiu cum o sa reactioenze cand o intra in perioada aia in care nu rationeaza prea mult (adolescenta ), dar oricum.
Frate-su in schimb e incapatanarea in persoana (cred ca a mostenit si incapatanea mea si-a lui taica-su la un loc). Si cand el vrea ceva, greu il opresti din traiect. Verbalizarea e de multe ori apa de ploaie, nu prea cred ca o sa fie genul care o sa plece prea mult urechea la sfaturile celor din jur. Dar pe de alta parte pare si genul care stie ce vrea, nu orbecaie prea tare.
Asa ca Nelia, parerea mea e ca e in personalitatea Agatei sa fie asa. Eu sa stii ca am avut un soi de comportament din asta cand am fost copila. De mica i-am intors vorba maica-mii si contestam diverse reguli, impuneri (iar asta era privita ca obraznicie serioasa intr-o familie relativ traditionala ca a noastra unde plodu’ trebuie sa-si stie bine locul). Dar iti spun ca desi eu sunt cea care i-am provocat cele mai multe furii maica-mii cand am fost copila, ca adulta i-am creat poate cele mai putine probleme (adica dintre toti eu i-am produs poate cele mai putine nopti nedormite si ganduri oare ce-o face, cum s-o descurca, cu-m i-o fi, incotro o ajunge fata asta. Intotdeauna ai mei au fost relaxed in privinta mea). Spiritul asta de nesupunere la mine a venit dintr-o nevoie de independenta mai mare poate decat a altor copii si probabil ca daca maica-mea ar fi intuit aceasta nevoie de independenta si mi-ar fi acordat sansa sa o experimentez acolo unde nu ar fi avut prea mare insemnatate (sa ma lase sa ma tund cum vreau eu, nu cum vrea ea, sa ma lase sa am un cuvant de spus in alegerea imbracamintei/incaltamintei, sa incerce sa nu vada fiecare replica a mea ca pe o obraznicie, ci ca pe un argument) poate ca as fi fost mai docila. La 18 ani mi-am luat zborul de-acasa, ala a fost momentul cand am simtit ca ma eliberez. Desi ai mei nu m-au incorsetat mai mult decat o faceau alti parinti la acea vreme (din contra, am avut mult mai mult libertati decat alti copii si asta a venit oarecum natural la parintii mei poate si pt ca am venit a treia in rand dupa doi baieti), totusi am ravnit dupa plecarea de-acasa, toata adolescenta am ravnit la momentul cand aveam sa nu mai depind de ei, parintii mei.
Asa ca incearca sa descoperi care e sursa de nesupunere a agatei si poate daca o descoperi o sa puteti sa gestionati mai bine relatia cu ea fara sa te mai simti si tu frustrate pe alocuri. Nu cred, in opinia mea, ca e vorba de o copiere de comportament de la prieteni, colege, pt ca ea va dat semnele astea tot timpul (copii tind sa aleaga din mediul extrafamilial doar ceea ce li se potriveste, ceea ce satisface nevoile lor, ii defineste pe ei in acel moment, restul tentatiilor sunt ignorate). Si nu e sigur de vina nici modul in care ati incercat s-o educati pana acum, in sensul ca nu educatia e sursa razvratirilor ei, ci e ceva ce tine de definirea ei ca persoana. Si daca reusiti sa gasiti acest ceva, o sa va fie mult mai usor sa va adaptati educatia la nevoile ei. Altfel, cand nu putem intui, banuiesc ca alegem intr-un fel oarecum orbeste tipul de educatie sau intuitiv fara insa sa ne putem explica de ce procedam asa si nu altfel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laurajr spune:

CataD, multa sanatate ! Daca tot mai tusesti, incerca siropurile naturiste Stodal si de brad ( Santa pina sau Santa…, am uitat…) de la Loblaws, ca pe baietelul meu l-au ajutat mult. In rest, felicitari pt noul job, noua casa, si success la Jk in toamna !

Donia, eu azi dimi am gasit benzina cu 127, asa ca m-am repezit si am facut plinul…cand ma gandesc ca eu fac plinul de cel putin 6 ori pe luna, ma apuca plansul…
Si eu sunt interesata …ce teste se dau, Ioana n-a zis nimic de teste…si procente…la mine report cardul vine doar cu A,B,C, D si nu procente .

Oaleu, scapasi info despre Compact…las’ ca nu mai sunt ei ce erau altadat’ dar parca I-as vedea…chiar si pe Cotobitza, cum zicea nepotu’ meu cand era micutz…

M-am uitat putin pe concerte si vreau si Michael Bolton, si George Michael, si Compact, si Boyz to men…cam multe, nu ?

Mikiion, bafta la inceperea serviciului..cat despre Marc, va fi bine, daca deja merge la gradi, e obisnuit cum s-ar spune…cum mai sta cu diareea, parca el era mai mereu bolnavior de asa ceva, nu ?

Nelia
, pai Octav inseamna ca e mare maestru daca-si da examenele la taticii aia din Japonia, bravo lui ! Sper intr-o zi sa apuc banii aia netrebuinciosi si sa-I folosesc pt o excursie in Japonia , acum nu pot ca lista de necesitati e prea lunga .
Cat despre regulile pt copii, ai dreptate, ei au mare nevoie de asa ceva, nu sunt de accord cu cresterea asta in voia soartei, nu au inca discernamantul sa hotarasca ce e mai bine pt ei. Acum depinde si ce fel de copiii ai, Ioana mea par example, in afara de joaca, altceva nu are in cap. Pt ea niciodata nu e destul timp de joaca, iar cand ii spunsa se apuce de teme sau ordine in camera ei, de abia la a 4 repetare da semne ca m-ar auzi…la a6a repetare si al 3 lea comentariu se urneste…iar eu ma simt scursa de puteri .
Si am mai observat ca copiii din ziua de azi nu stiu sa se joace singuri sau intre ei…noi nu aveam nici pe-un sfert asa jucarii frumoase si interesante ca ale lor, dar mama, cat mai gateam cu frunze si bete, ce casute din presurile de la usa faceam, ce expeditii in spatele blocului in cautare de comori.
Noi cand avem copiii in vizita, parca a trecut un taifun: scot toate jucariile si jocurile, se apuca de toate si nu termina nimic, vor film si pop-corn si dupa 10min de vizionare sunt calare pe computer. O data nu ia-m vazut sa joace ceva cap-coada, sa faca familii..bine ca nu joaca de-a doctorul ori de-a mama si de-a tata .
Cat despre comentarii, sa te tii neica, e deja adolescenta, imi vine sa ma-mpusc uneori, de ce replici si comentarii are…si cand sunt obosita de naveta-servici-casa, nu gasesc nimic amuzant in ele …

Si am citit programul tau de vacanta Nelia: pai in cate luni vrei sa faci tu atatea cate ti-ai planificat ???

Ana Stroe, felicitari pt baietel, bravo lui, sa-ti aduca mereu doar bucurii de astea !M-am uitat la poze si parca te-as stii de undeva, de unde nu stiu, dar figura ta mi-a cunoscuta .

Carmencita
, ia uite coincidenta, mie cea mai tare faza mi s-a intamplat in iarna, cand m-am intalnit in piata din Kitchner cu o fosta de colega de facultate, pe care n-o mai vazusem de cand am terminat ( adica de 13 ani) si de care habar nu aveam ca e in Canada…de atunci ne tot intalnim…sa mai zicem ca , Canada e la capatul lumii !

Maru, sa-ti traiasca finutza si sa o stapaniti sanatosi ! Normal ca nu are somn, nu uita ca e defazata momentan cu 7 ore, da-I timp si se da pe brazda in 3-4 zile . Imi pare rau ca la Zilele romano-canadiene n-am avut mai mult timp de vorba, da’ Iulian era cu fotografiatul modelelor , iar eu cu mama alergam dupa iepurii din dotare !!!
Si iar imi amintesc ca pleaca mama si vin socrii !!!

Try, iar iti fac complimente ( chiar daca tu nu ma bagi in seama si eu suspin neconsolata), ca ce bine si clar explici tu lucrurile !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmençita spune:

N-a facut nimeni facultatea la Universitatea Bacau? Litere si stiinte? Eu am terminat marketing in 1997. Bacovia- terminat in 1992.
Cine stie, om fi fost colege si noi nu stim.

Carmencita,
Cristian 1 an si Alex 11 ani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ica 1975 spune:

Ptr gat eu am experimentat cu soricelul meu in week-end reteta Simonei in alta varianta ( auzita la altcineva ) ceapa data pe razatoare, pusa intr-o strecuratoare care strecuratoare este deasupra unei cani, obtinut siropul din tot terciul ala si amestecat cu miere. Intr-o zi i-a trecut; drept ca o mai tratasem o zi inainte insa cred ca a II-a varianta mai concentrata si-a facut efectul mai repede.

Noi

Ce faci te si face.

Mergi la inceput

Pai, Laurajr, ce-ar trebui sa spun, ca la asta nu stiu ce raspuns sa dau , de-aia nu zic nimic. Am si eu pudorile mele... nu di nalte motive nu zic 'nica.

In alta ordine de idei eu gata, m-am hotarat ca e cazul sa ma agit mai tare si sa vad ce pot face cu fi-miu ala mic care e anti-carne. De pe vremea cand a aflat ca-n lumea asta mai e si altceva de mancare decat lapte, am avut mereu dificultati sa-i asigur proteinele. Singura forma de proteina pe care o accepta de buna voie este cremvustiul (dar ma seaca numai stiind ce fel de calitate are acest cremvusti comparativ cu alte tipuri de carne). Galbenusul i-l dam de 2 ori/sap mereu mascat prin alte mancaruri si daca e prea mare concentratia scuipa de nu ne vedem. Ce sa mai zic ca la 21 de luni am ramas tot la faza de galbenus. Albusul nici sa nu-l vada. Nu omleta, nu ou prajit, nu fiert, nu nici un fel. Singura sansa e sa-i amestec branzica lui (inca facuta-n casa) cu mult iaurt simplu si cu galbenusul ca sa o manance. Si uneori cand face nazuri si la asta trebuie sa-i pun cereale de oatmil (arata ca niste bobite de orez ca marime). Carne de alt fel: in cirba si pasata daca i-o pun, daca simte gust de carne imi scupa afara, mi-a refuzat sistematic orice fel de bucata de carne pe care am icnercta sa i-o bag in gura oricum ar fie ea preparata. Ciorba daca a fost fiarta carnea in ea o accepta, dar daca-i pasez carnea in ea e chin sa-i dauzeama aiai cu caren pisata, chair daca e concentratia mica de carne pasata (si e si berbec de-ala care daca i s-a pus pata sa nu mai manance, apoi poti sa te pui si-n cap si-n fund ca el refuza si nu mai ai trai cu el. Snitel foarte rar accepta. Peste, nici de-ala nu vrea. Am incercat toate tipurile de carne si in toate felurile posibile. Nu mai stiu cum s-o dau cu el. In ultima perioada parca si stagneaza in greutate, e adevarat ca s-a mai inaltat nitel. Nu mi-e prea mult de greutatea lui cat imi e de necesitatea organismului pt proteine. Zici ca parca e pu ide extraterestru si nu are nevoie de proteine si corpul ii dicteaza sa manace asa ceva. E ca o repulsie la orice e proteina. Pe care nu stiu pe ce cale sa i le mai administrez. Asa ca orice solutii, idei aruncati-le aici ca parca mi-a secat mintea.
Am citit de curand de quinoa, a incercat cineva asa ceva? Se gaseste aici? Pareri, opinii etc.

Mergi la inceput

carmencita, eu am terminat mk in 97', da' la Buc., asa ca macar ceva in comun tot avem.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Nelia a'meu barbat era pe picior de chelie cind l-am cunoscut, si ce mai avea atunci am avut eu grija sa piarda , da'mie-mi plac cheliosii.am un amarit de aparat foto, chiar am negociat ca-l duc cadou in Romania si-mi iau altceva pentru ca mie-mi place foarte mult sa fac poze, si nu prea ma ajuta scula respectiva; locul unde am fost e tare frumos+drumul prin padure, sosea neasfaltata- sigur mai mergem vara asta;
sa stii ca si eu am crescut cu un ciine de paza: ciobanesc german urias: Dinu se numea; una din ispravile mele lasate cu citeva scatoalce bune de la mama a fost cind l-am asmutit pe invatator (ala trecea o punte in drept de casa noastra) noroc ca animalul era mai inteligent decit stapina' l-a trintit pe ala jos dar nu l-a muscat, statea acolo si-l tinea sub labe-ala urla-pina a venit mama si l-a salvat (vai de fundul meu:)); tot intre amintiri, venea inaintea mea cind ma intorceam de la scoala si-i puneam ghiozdanul lui pe spate, ne insotea pe mine si restul copiilor-dimineata o bucata de drum la mers-si seara la intors ne intimpina. imi pare rau de covorasul tau, am si eu amintiri de genul asta de la bloc;

Try, si eu am problema asta cu fiul meu, dar cu legume si fructe-nu reusesc si pace pe nici o cale sa-l fac sa le manince; pentru el exista doar carnea (in tocana sau friptura-exclus gratar ca nu-i place) si lactate( pentru el ar fi bun redus laptele sau inlocuit cu lapte de soia dar nu reusesc deloc); la salate ne certam, eu ii bag in gura, el alege dupa chef: ba nu rosi, ba nu ridichea, si eu tre' sa sortez salata; fructe tot cu convingeri si lamuriri...

pentru Tudor mi-au trimis o invitatie la Gala Laureatilor (
pompos suna), si pentru ca eu n-am raspuns-nu ma asteptam- mi-a trimis invatatoarea mesaj sa confirm cite locuri avem nevoie pentru ca Tudor va primi o distinctie, asa am aflat. nici aici nu stii in clasa care sunt copii mai buni/mai putin buni, in afara a ce spune copilul acasa-dar al meu nu are simtul concurentei- habar nu are si nu va stii niciodata sa lupte sa fie primul la note sau la sport (eu ador sistemul asta-in care nu te arata cu degetul in clasa si te compara cu restul umilindu-te sau dindu-ti motive de inginfare- sau la sedintele cu parintii cind in public mamei mele i se faceau intotdeauna observatii despre lipsa de disciplina a odraslei' si eu o incasam ulterior c-am facut-o de rusine intre restul parintilor ); eu tot intreb invatatoarea unde se situeaza, si ea tot ce spune: in primul esalon/pe medie/sub medie, dar la noi problema e ca in timp ce exceleaza in unele, avem probleme la altele (franceza-la nivel de compozitie)- si mai tirziu va fi greu; pentru mine fiecare an pe care-l termina in clasa normala e o batalie cistigata (asta a fost cosmarul cel mai mare- sa nu-l impinga spre clase speciale datorita problemelor sale de integrare/disciplina- si uneori un invatator idiot cum a avut la prescoalara iti poate darima tot ce-ai cladit)oricum am solicitat o reevaluare- si sper ca inainte sa termine el primara sa scapam de diagnostic- sa pot opta pentru scoala privata in secundara.

http://www.floriinro.ro/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ica 1975 spune:

Am mai postat intrebarea asta la un alt topic, o lipesc si aici poate ma lumineaza si pe mine cineva:

Soricelul meu mi-a facut de curand o surpriza - mi-a blocat tot ceea ce se afla pe ecranul monitorului - shortcut si icons Au fost cateva momente de neatentie in care a butonat si in consecinta totul este blocat Cum rezolv ? Am incercat cu ctl+alt+delete si mesajul este task manager has been disabled by your administrator

Noi

Ce faci te si face.

Mergi la inceput

Eu inca ii dau lapte praf si o sa ma tin sa-i dau cat mai mult timp, asa ca n-as renutna la laptele praf in favoarea celui de soia. M-am gandit la varianta asta, dar am zis ca inca stam pe lapte praf. Ar trebui s-ajung la pediatru cu el sa discut si problema asta, dar parca nu m-as duce pana cand are appoimentul obisnuit.
Cu legumele, nicialex al meu nu manca legume crude/fierte/calite ca garnitura de sien statatoare, dar manca in ciorba fara exceptie (nu mi-a ales niciodata nici o leguma din ciorba) si in orez (unele din orez le mai alegea. Intamplarea a facut ca taica-su sa-i sugereze cat am fost in mexic ca legumele sunt bune pt muschi. Ei, asa de bine i-a picat argumentul asta ca de atunci accepta unele legume (nu multe), dar e un progres decat deloc. Am mai zis, el e genul de copil, care daca stii ce argument/motivatie sa-i dai, l-ai cucerit, e al tau. Si acum, vien si ne pune sa-i pipaim muchii lui tari dupa ce mananca cate-un buchetel de brocoli. Dar, e inca mic si merge arguemntul asta, la Tudor trebuie gasit alta smecherie.
Mia-duc aminte si cand a invatat sa faca la olita: tocma ice facuse o obsesie din bobo si i-am spus: daca faci pisu la olitza, mami iti da imediat un bobo (avea 2 ani). Daca faci kk la olitza, mami iti da 3 bobo (de-alea gen m&m). Si din prima zi fi-miu s-a conformat si facea la olitza. Chiar se ducea ma ides sa faca pisu' doar o primi inca o bombonica. Di nacel moment am terminat cu potty traning-ul. Aia a fost toata smecheria, de atunci incolo a fost vorba doar de practica. Dupa 2 sapt. i-am scos dupa 2 zile i-am dat si la kk tot doar o bombonica si dupa vreo 10 zile am renutnat la recompensa de la pisu. Dar si acum, la 3,5 ani, 30-40% din dati tot mai cere cate-o bombonica dupa ce face kk. Dar imi cere numai mie sau lui taica-su, tataie stie ca nu are voie sa-i dea bombonica (ca altfel ar sari pe el mereu sa-i ceara si bunicii sunt mai... permisivi). Dar asa e el, usor de motivat daca stii pe ce butoane sa apesi (vorba astora de aici cu butoanele).

Mergi la inceput