Copiluti de mai-iunie 2005 (76)
Raspunsuri - Pagina 10
omustata spune:
La multi ani, Alexia! Sa fii sanatoasa, cuminte si sa ai parte de ce este mai bun in viata!
Olga si Maya (28.05.2005)
OlgaTarziu spune:
LA MULTI ANI, MATEI, ALEX, DRAGOS, ALEXIA!
Si in avans LA MULTI ANI, ANDREI, EMA SI CARINA!
nelia spune:
La multi ani, Alexia!
Iuliana, asta e si una din problemele noastre. Si sa stii ca, desi mai depinde si de felul cum stii sa ii transmiti valorile unui copil, la cum le percepe prin prisma de vedere a ta, ca parinte, are mare nevoie si sa experimenteze pe cont propriu. Eu am avut un soc cind am constat acest lucru. Am trait cu toata familia la un loc, cu bunici, unchi, matusi, verisori de la prima pina la 'nspea spita (mai putin parinti pina la 11 ani, dar asta-i alta poveste!) si nu a fost nevoie sa-mi explice nimeni ce e ala bunic, ce e aia matusa. Am crescut la tara, cot la cot sau picior la laba cu toate orataniile din curte, am deschis ochii pe pruni, meri, caisi... stiam ca rosiile cresc in gradina si nu in copaci, ca puii vin din poiata nu din magazine etc. Pe la 3 ani cind m-a intrebat Agata cum se numeste copacul unde cresc strugurii si cind a desenat casa gainii... un magazin... am zis ca nu-i adevarat. Apoi, cind mi-am dat seama ca nu am pur si simplu cum sa o invat conceptul de bunica in absenta... bunicii. Ii explicam ca si noi avem o mama si mama noastra e bunica ei... nu intelegea, adica intelegea, dar asa, cumva pe deasupra, nu interioriza ceea ce-i spuneam. A venit bunica, prima intilnire a fost groaznica, trei luni cit a stat aici mama sotului i-a facut Agata viata imposibila. Dar a inteles ca e bunica ei, ca exista ca sa o buniceaca pe ea (bunicaaa, vreau clatite, bunicaaa, vreau sa-mi citesti - concluzia: nimic nu e mai bun ca ce face bunica), ca e un alt adult pe care poate sa se bazeze. Romania era tara unde e bunica, muntii erau in tara unde e bunica, mama si tata au crescut in tara unde e bunica... Si am crezut ca daca a cunoscut o bunica, va intelege usor ca mai are inca o bunica si inca un bunic, daca a vorbit la telefon cu ei si cu matusile, unchii, verisorii si a vazut poze ii va accepta ca atare, asa cum am facut-o noi, cind eram mici. Dar nu a fost deloc asa, in absenta, devin niste persoane, cu voci, cu chipuri, dar fara nici un alt fel de conotatie. A fost nevoie de o vacanta in Romania, sa traiasca efectiv in casa acestor oameni, sa simta relatiile mele cu ei, sa ma vada in raport cu ei, ca sa intre si ea in raport cu ei si sa-i accepte la propriu ca pe membrii familiei ei. Din acest motiv ne-am fortat sa-i oferim vacanta de anul trecut, pe cea de anul asta, pentru ca altfel stiu ca va creste cu notiunea de familie, dar golita de continut. Si, chiar si asa, ce nu a fost cind a trebuit sa fie, nu se mai poate pune: Romania s-a marit pentru ea, este tara unde s-a nascut ea (si stie maternitatea, locurile pe unde am plimbat-o), este tara unde s-au nascut mami si tati (si stie in mare pe unde au calcat acestia cind erau copii), este locul unde are restul familiei si spune asta oricui, este locul unde e marea (pentru ea nu mai exista alta mare si aia va fi iubirea ei pentru totdeauna, chiar daca va mai vedea sute, pentru ca a vazut-o cu ochii copilariei), anul asta va cunoaste cu adevarat muntii, de jos in sus, si de sus in jos, o luna vor fi numai expeditii in munti, cu tati si sint sigura ca-i va iubi pentru a nu se poate altfel. Dar... pina la coada, Romania este tara unde traieste bunica, primul membru din familie pe care l-a cunoscut atunci cind avea nevoie sa o faca. Nu Romania in sine e importanta aici, putea sa fie orice alta tara, daca era cea unde existau lucruri de care ea trebuie sa invete sa fie legata sau macar sa le experimenteze, desi pentru ea, care s-a nascut acolo, e important si faptul ca Romania e tara unde se afla toate aceste lucruri. Apoi vor urma Tudora, apoi Lisandru... pentru toti trebuie sa facem acelasi lucru. Tudora e avantajata ca a experimentat de mica aceste lucruri, chiar daca acum nu pare ca a inteles mare lucru si nu-si mai aduce aminte mai nimic, nu stie nici sa spuna bunica, vorbeste cu ele la telefon si nu sint sigura ca nu stie cine sint, cind va mai creste si le va constientiza, vor veni in mod natural peste ceea ce a experimentat anul trecut. De aceea, din nou, e musai sa ajungem la anul in Romania, pentru Tudora, ca sa-si contureze notiunile, ca va fi mai mare si pentru Lisandru ca sa primeasca baza pe care va face conexiunile mai tirziu.
Se poate sa existe si oameni universali, care pot trai foarte bine si fara aceste lucruri, ba chiar foarte bine, dar cred ca acestia sint exceptiile sau extremele... Oamenii obisnuiti, ca noi, au nevoie de ele ca e aer, altfel exista riscul sa se simta taota viata ca o frunza in bataia vintului...
CORNELIA , mami de www.dropshots.com/Aurice#date/2008-02-23/18:30:04" target="_blank">AGATA, www.dropshots.com/Aurice#date/2007-12-02/10:49:08" target="_blank">TUDORA si www.dropshots.com/Aurice#date/2008-01-20/18:33:43" target="_blank">LISANDRU
monu spune:
Fetele saru mana de urari sunteti super dragute.
Noi sabatorim maine la un gratar in familie. Azi sarbatorim in stilul caracteristic. Febra 39, spitale si gat rosu.
Cornelia spune:
La multi ani ALEX!
La multi ani DRAGOS OCTAVIAN!
La multi ani ALEXIA!
Florentina , imi pare rau ca ati trecut prin atatea! Pupici lui Patrick si multa, multa sanatate!
Multa sanatate si sarbatoritei de azi!
Pupici tuturor!
Cornelia
babygirl spune:
Bine v-am regasit, dragele mele!
In primul rand LA MULTI ANI tutror copilutilor de mai-iunie!!! Sa cresteti sanatosi si norocosi, veseli si fericiti!
Maine sarbatorim si noi.Azi am facut petrecerea cu familia (vezi poze pe dropshots), iar maine cu copiii (impreuna cu Clara si Gabitzam)
Am crescut..si nu-mi vine sa cred cand o vad cat este de d-ra, cum se aranjeaza, cum isi potriveste hainutele, cum isi da parul peste cap. Ma minunez cat de bine vorbeste, cat de frumos canta in engleza, cate a invatat la gradinita. In 6 iunie avem si prima serbare si am emotii ami mari ca ea, probabil. Tot din iunie incepe si inotul (cu gradinita). A crescut...E alt copil..
Mi-ar place mult sa ne revedem. Cand mai organizati intalniri, nu ma uitati. Acum ca este vreme buna, poate ne vedem prin Herastrau, la Muzeul Satului. Anuntati-ma pe YM sau mail cand va mai strangeti. Mi-e tare dor de voi!!!!
patriciaRO spune:
Alexia inca odata. sa devii puternica sa razbati orice boala. Sa fii cuminte si ascultatoare ca parintii sa fie mandri de tine. Te pupam!
Beatrice, mamic de Alex pifos
patriciaRO spune:
FlorentinaG, de ziua lui Pifos am facut pentru gradinita o salata cu cartofi, ou, masline, branza cuburi, ceapa verde, rosie, ardei galben. Ca sa pape copilasii. Si chiftelute din carne fiarta de pui. Au papat de numa. Si au avut un imens tort de inghetata cu vanilie, nuci, visine. fff bun
Si seara acasa, mici si gratar de pui. Ca am serbat numai noi. Si nu ii mai fac altceva ca nu se merita.
Beatrice, mamic de Alex pifos
monu spune:
Gabitza, La multi ani pentru Andrei. sa a traiasca flacaul, sa creasca mare si sanatos si sa a aduca numai bucurii.
loreen spune:
Buna dimineatza...
LA MULTI ANI MATEI
LA MULTI ANI PIFOSULE
LA MULTI ANI DRAGOS
LA MULTI ANI ALEXIA
LA MULTI ANI ANDREI
LA MULTI ANI EMA
Loreen cu BIANCA si DELIA
"Nu merge inaintea mea pentru ca s-ar putea sa nu te pot urma; nu merge in urma mea pentru ca s-ar putea sa nu te pot indruma; mergi alaturi de mine si fii prietenul meu"