Nazdravani de august - septembrie 2003
Raspunsuri - Pagina 6
l_carmen2003 spune:
Da Dana... sunt ciudati unii parinti. Nu iti spun ce greu l-am bagat pe Alex aici la gradinita asta, ca venea din afara invatamantului de stat... desi asa au primti sponsorizare grasa si cu ocazia asta li s-au schimbat geamurile la toata gradinita si li se pune si termosistem - desi erau programati pentru anul viitor sa inceapa deja au terminat!!! - tot mi se aduce aminte ca Alex a venit cu interventii! Desi stam relativ in zona... si desi vin copii aflati in cu totul alte zone din oras! Si se spune ca e una din cele mai bune gradinite din oras!Pai cu asa parinti... in rest ce sa spun?! Nu se poarta nimeni urat, copilul chiar invata, se ocupa mult de el - as putea spune ca e super pentru ca au fost selectati vreo 3-4 copii care stau toata ziua la catedra si de care se ocupa separat - e si Alex printre ei si probabil de asta imi convine, dar ce-as fi spus sa nu fi fost?!- si acesti copii merg la concursuri... etc - ce idee, concursuri pt copii de 4 ani!
In fine, la inceputul anului imi venea sa ii strang de gat. Grupa mare are doar 25 de copii pe cand grupa mijlcoie - ma rog cele doua - au cate 38 - 39... asa ca voiau sa il duc la grupa mare... mai ales ca la nu stiu ce concurs - am aflat de concurs dupa ce s-a tinut de la un parinte care e mai toata ziua pe la gradinita, la noi mama il duce/aduce eu am ajuns de 3-4 ori in primul trimestru... - a luat locul I... Numai ca pustiul, probabil auzindu-ma discutand cu educatoarea care incerca sa ma convinga sa il las la grupa mare si eu refuzand s-a dus la educataore si i-ar fi spus:"acum ma mai dati?"
Se pare ca le-a dat pe spate si directoarea a intervenit si ea si au incetat presiunile.
Insa de atunci ce sa spun? E bine. Au 2 asistente si o doctorita - sunt 400 de copii!!!! - care preiau copiii dimineata si Alex nu s-a mai imbolnavit niciodata de cand a inceput grupa mijlocie pentru ca efectiv nu primesc copiii bolnavi, pur si simplu ii verifica la venire si ii trimite acasa... Au activitati... v-am spus ca m-am trezit ca citeste silabisind binisor si ca o suspectez pe una din educatoare ca ii inavata... ca nu are cine altcineva, aduna si scade pana la 10 - dar pe degetele insa e ok ca intelege ce sa faca - intr-o zi m-am dus sa il iau eu - minune! - pe la ora 11 si aveau ora de matematica si statea un baietel in fata clasei si facea exercitii adunand copiii la o multime si/sau scazandu-i din alta ca sa vada si ceilalti! Si ieseau pe rand sa faca asta. Parca la scoala in clasa intai am invatat asa ceva?
Dar mentalitatea parintilor... Ieri l-am cules de la bunici era in parc si se juca. Un baietel de vreo 6 -7 ani cu amandoi parintii stand pe banca, se juca, impingandu-i pe ailalti mai mici. Nici unul din parinti nu a intervenit nici cand un copil micut a cazut si s-a lovit, nici tatal nici mama nu au schitat un gest macar. La un moment dat, ajunsesem si chiar mai ndreptam spre Alex sa verific daca nu e transpirat, il vad pe baietelul de 6-7 ani cum ia pur si simplu o mana de pietris si i-o arunca in cap lui ALex. Sub ochii mei! Bine ca era cu spatele si nu i-a dat in fata! Ii fac observatie baiatului si intreb unde ii sunt parintii si ii spun tatalui ce a facut odrasla. Si stiti ce imi spuen:"Si ce sa fac sa il omor?" S-a enervat barbatu-meu si i-a raspuns, "nu lasa ca il omor eu atunci!" S-a ridicat tatal si i-a spus baiatului ca data viitoare sa nu se mai joace cu Alex! - De parca asta e joaca sa dai cu pietris in capul altuia sau sa ii impingi pe aia mici. Asa parinti asa copii. Sotul meu i-a spus tatalui respectiv ca daca se mai intampla cumva asa ceva o sa ii arunce si el lui cu pietre in cap sau ce ii face pustiul lor lui Alex asta ii va face si el lui... Tinand cont ca diferenta de gabarit era invers prorportionala, cred ca l-a impresionat si l-a luat in serios pentru ca si-a strans pustiul si au plecat!
liliac1 spune:
Mai, cand citesc pasaje in care se scrie ca unii parinti isi indeamna parintii la violenta, ma ia cu tremurici. Ca si-asa, unii dintre noi/ei au tendinta sa se impuna cu pumnul si asa li se pare normal, iar daca mai sunt si laudati pentru astfel de fapte, atunci sa te tii, nene!
Mi-e lehamite de astfel de situatii
Noi facem parte din categoria "imi iau jucariile si plec" cu toate ca de cele mai multe ori se strica placerea jocului copilului. Nu stiu daca e doar educatie sau pe undeva tine si de caracterul copilului.
carmen poate ca este o decizie buna, asta cu karate, nu de alta dar acest sport nu indeamna la vilenta ci te invata doar sa te aperi in caz de ceva. Mult succes!
Si ce simpatic Alex cu recitalul lui!!! Eu nu scot de la fii-mea mai nimic . Cica e surpriza.
cris Cred ca toata lumea acum e in febra serbarilor. Mult succes cu costumul de greier. Eu nu stiu daca as fi in stare sa ma apuc de tot felul de costumatii-croite-de-manuta-mea. Dar tu esti o artista
iuliana Ce frumos a "graduate" Emma!! Pozele si filmuletele sunt o incantare pentru toata lumea. Tin sa te felicit pentru toata daruirea cu care te ocupi de fete. Amandoua (de fapt, toate trei) bretonate sunteti frumoase foc!! N-am putut sa nu constat ca purtati pantofi cu toc. Nu de alta dar si pe mine ma tot bate fii-mea la cap sa-i iau si ei sa troncane...dar ceea ce am vazut pe piata noastra nu pot fi acceptati deocamdata.
La serbare...aproape ca nu-mi vine sa ma duc, dar...e placerea copilului. Avem rol de floare-de-liliac (intuitie?! stind ca-i floarea mea preferata) asa ca mi-am strofocat mintea ce si cum sa fac. I-am luat niste flori d-astea de ornament si i-am facut din ele o coronita si o rochita lila de satin, pe care tre sa cos niste floricele ca alea de pe cap. Scapam rapid.
Maine avem serbare la Palatul Copiilor. Taaaare-s curioasa ce-o iesi. Cantam intr-un cor si facem o batuta romaneasca.
Liliana& Andra-Maria
Fii asa cum simti si se va vedea in tot ce faci!
l_carmen2003 spune:
ieri am intrat sa va arat cele de mai jos. dar incepand sa citesc despre minunile alor nostri pui micuti am renuntat. era mai deconectant si mai placut.
totusi...
nu vreau sa comentez nimic. am pus jos niste linkuri.
am citit trimiterile catre ele.
atat.
va trebuie doar putina rabdare si apoi sa judecati.
pe mine m-a cutremurat.
de aceea cred ca ar trebui sa cititi.
faceti cum credeti...
http://farastres.blogspot.com/2008/03/ceea-ce-nu-stiam-despre-cancer.html
http://www.adiocancer.de.vu/
http://viitorulesteingenetica.wordpress.com/
http://victor-roncea.blogspot.com/2008/05/alerta-albright-ne-aduce-sterilitatea.html
mihaela_s spune:
Fetelor, ce ma bucur ca s-a mai animat subiectul...imi face mare placere sa citesc ce scrieti, desi subiectele de pe ultimele 2 pagini m-au intristat. Noi venim in Ro peste o luna, ma gandesc cum vor percepe fetele dupa 10 luni de "pauza" de Ro felul in care se stiu juca copiii...
E adevarat ca vom fi pe drumuri, dar tot va trebui sa iesim la joaca si la recreere cu ele. E trist, nu ma asteptam sa se schimbe asa repede ceva, dar adevarul e ca am uitat cum stau lucrurile, mi le-ati reamintit .
Muuuuult mult succes copilasilor la serbari, aici nu au asa ceva. In 4 iunie vom avea un grill party parinti-copii intr-o padurice, party organizat de camin, am contribuit cu ceva bani si vom duce ce vrem noi sa mancam pentru grill. De restul se ocupa caminul...sper sa fie frumos, probabil asta se vrea ca un "banchet" de sfarsit de an.
Zilele trecute cand am ajuns la camin, Silvia si alti copii bineinteles, erau cu picioarele goale intr-o balta mare facuta in curtea caminului, pe nisip .Le turnasera apa cu furtunul, probabil calda, asa zicea Silvia. Afara erau vreo 14 grade, dar copilasii umbla in tricouri, pantalonasi trei-sferturi...Silvia la fel. Aici la temperaturile astea e vara, dar adevarul ca e altfel aerul, e mult mai cald decat stiam eu ca e la 14 grade. Probabil marea, umiditatea...nu stiu. In tot cazul, Silvia era pliiina de nisip pe pantalonasi, asa ca a trebuit sa renuntam la ei si sa o spal inainte deplecare acasa pe picioare, a plecat doar in soseste si fustita. Fustita e un "must" de vreo luna incoace, de cand e cald si soare. La noi n-a mai plouat de vreo 6 saptamani, a inceput si iarba saracutza sa sufere. Ieri la camin la Silvia a fost "miscarea" grupelor. Grupa Silviei, daca va mai amintiti ca povesteam la inceput, e formata din copii de 3-5 ani. Copiii care au implinit 5 ani vor merge la scoala, la grupa pregatitoare, iar din alta grupa de copii din camin, unde sunt copii intre 1-3 ani, copilasii care au implinit 3 ani vin la toamna in grupa Silviei. Ieri a fost ziua in care i-au amestecat...copilasii mici au venit si au stat cu cei mari, copiii mari au fost la scoala sa-si cunoasca viitorii profesori. Grupele de la Silvia de la camin merg automat la scoala unde e Diana. Si Diana a avut ieri intalnire cu viitoarea lor profa, lor li se vor schimba ambii profesori(nu stiu daca v-am mai spus, aici scolile sunt putin altfel structurate decat la noi...pana in cl.6-a inclusiv copiii au 2-3 profesori numai, un profesor e pregatit pentru mai multe materii. Abia din cl.7-a incep cu profesori pe fiecare materie si incep sa primeasca si calificative la fiecare materie, pana atunci primesc doar testele nationale la mate, engleza si suedeza).
Carmen, ma bucur ca ma citesti si ti se pare interesant, ma gandesc ca prinde bine celor care vor sa stie ce mai facem, dar si celor care vor sa afle experienta vietii pe alte meleaguri. Nu ca as avea talent la scris, departe de mine gandul asta...sunt doar gandurile si trairile mele, asa cum le percep eu.
Interesante link-urile, ma bucur ca le-ai postat!
Si Silvia silabiseste, chiar scrie cuvinte scurte. Stie toate literele acum, chiar si pe cele suedeze care sunt in plus fata de alfabetul nostru. Cred ca le prinde la camin de la copiii mai mari, ca noi acasa nu ne-am ocupat de ea cu asa ceva. Stie sa scrie numele ei de mai multa vreme, apare pe fiecare desen pe care il face . Si imi place tare mult ca deja educatoarele de la camin si-au dat seama de preferintele ei...mereu imi spun ca ii place sa deseneze si sa coloreze, ca e pasionata de asta...stiu si eu, poate i-ati admirat si "tatuajele" . Si ca va deveni cu siguranta medic veterinar la cat de mult ii plac animalele. Am uitat sa va spun ca la Pippi dag au avut un ponei pe care copiii au putut calari, cu insotitor desigur. Iar Silvia a fost asa de emotionata...intamplator era si profa de romana acolo, era ora ei si asa a ajuns la camin. Ea ne-a povestit cum a calarit Silvia si cat de emotionata era...
liliana, liliacul e si floarea mea preferata. In fiecare an de ziua mea primeam liliac, atunci era mereu inflorit. Aici insa am avut surpriza sa constat ca liliacul abia acum e in plina flaore, asa ca de ziua mea nu-l voi mai vedea inflorit...
A acceptat miss "rozalinda" sa se imbrace in mov?
danat, l-am admirat si eu pe Raduc in poze, e un adevarat barbatel! Inca o data ma bucur ca s-a obisnuit asa repede cu noul camin! Mult succes mai departe!
iuliana, vazut graduarea, sunteti niste frumoase!
cristina, spor la costum de greiere...si eu tot cu chitara l-as face!
Eu azi am ultima zi de scoala, e un fel de festivitate, inca nu stiu precis cum va fi. Un fel de bufet suedez, lumea aduce mancare si va fi ceva program, inmanarea diplomelor pentru cei care termina o etapa de studiu, cum sunt eu. Ei, sunt tare curioasa...
Ieri am fost la profa noastra acasa, ne-a invitat la pranz, ne-a servit cu mancare suedeza...cateva poze sunt aici.
Gata, va pup ca m-am intins placintutza!
vorbe de copil...
Hobby
cristinamh spune:
ma plang.. si plang... si sa vedeti de ce.
d-na emma, ieri, la gradi, a vrut probabil cu cele mai bune intentii sa mi-l laude pe andrei. dar mi-a infipt un cutit in inima.. si l-a mai si rasucit de stau cu lacrimi in ochi de ieri si parca nu mai sunt om.
sa incerc sa refac dialogul... " de doua saptamani andrei e complet schimbat. este mult mai intelegator, mai rabdator, nu se mai cearta cu colegii... nu mai ciupeste, si este mult mai atent. este mereu vesel si primul la orice activitate, fie ca e la imbracat la dormitor, la masa sau la spus poezii. si eu cred ca are legatura cu dumneavoastra, sunteti mai rabdatoare cu el, petreceti mai mult timp si-i acordati mai multa atentie".
iar eu nu mai pooot, imi vine sa plang tot timpul, de ciuda si de neputinta, ca nu stiu cum sa rezolv! el plangea si inainte, ca vrea sa-l duca mami la gradi, nu stiu daca are ceva cu tati sau e gelos pe iris, ca pe ea o duc eu. am eu niste reprosuri maaari si pentru tati, dar daca depinde numai de mine ce sa fac?
Cristina Andrei-Razvan(2.08.2003) si Iris-Sabina(17.11.2005)
www.andreirazvan.home.ro" target="_blank">Andrei si www.iris-sabina.home.ro" target="_blank">Iris
www.nazdravani.ro" target="_blank">Nazdravani de august-septembrie 2003
l_carmen2003 spune:
Cristina... nu te consuma... eu il duc pe Alex dimineata la gradi - acum, pana vine mama saptamana viitoare, din fericire - si tata-sau il ia la pranz si il duce la parintii lui sau acasa unde il asteapta mama lui - bunici cu care nu e prea obisnuit si nu ii agreeaza in mod deosebit. Face ce vrea din mine dimineata! Intai mi-a tinut serbarea si si-a adus si ajutoare ieri... dar azi a plans cu lacrimi mari de imi venea sa il iau cu mine la serviciu. De ce face toate astea? Pentru ca "eu cred ca tu nu ma mai iubesti!" "de ce?" "Toata ziua stai la birou. Si cand vii acasa stai la telefon! " - zau ca nu e asa! Acasa inchid telefonul de servciu! Dar e adevarat ca stau o gramada la serviciu. "Vreau sa stai cu mine ca atunci cand eram mic si ma invatai in parc de toate, vreau sa luam cartea si sa citim in parc, sa colorez in parc sa ma tii in brate si sa ma pupi! De asta plang"... Sa va spun ca l-a luat educatoarea in brate si am plecat in timp ce el plangea si intindea manutele dupa mine? Ca imi spunea ca nu mai poate de dorul meu deja? Ca imi vine sa ma las de toate si sa stau cu el? Da si? Am vorbit cu educatoarea si cica in 5 minute a uitat... De ce face asta? Probabil e o faza... de ce imi reproseaza? Pai pe mama mea o percepe ca pe un membru al familiei, e clar. In reprezenatrea lui familia are un copil, o mama, un tata si o bunica!
Si cum mama e la bai ii lipseste ceva. Si mai ce ii lipseste? A si mama si tata nu stau cu el toata ziua si nu au timp... si mama isi impune autoritatea si tata si el... nu mai merge cum mergea cu bunica eh, da, sa plang un pic...
Dar adevarul e ca sufera ca nu mai stau cu el si nu ma mai plimb cu el ca nu mai citim si ne jucam ca pe vremuri... copilul asta vrea sa faca "lectii" ca sa stau cu el! Si eu fac mancare sau stiu eu ce fac... si atunci se supara si se refugiaza in ce poate...
Capul sus Cristina... Nu suntem perfecti si e important ca ai aflat de toate astea... Nu te consuma, in lumea asta stramba facem si noi ce putem. Mai mult nu se poate, ai doi copii mici si nu esti superwoman - de fapt din punctul meu de vedere esti, ca eu nu stiu cum te descurci! Ii iubim si facem cat ne sta in putinta... Plangi daca vrei sa te descarci dar aminteste-ti asta...
cristinamh spune:
carmen, cat il priveste pe copil ai dreptate... plange... asta e, n-am ce sa fac. problema mea e ca de la el eu n-am aflat nimic astea doua saptamani, cum ca ii place mai mult cu mine decat cu tati, sau mai stiu eu ce... ci ca la el educatoarea au vazut o schimbare in bine de comportament.
si acum ma tot gandesc, de ce are tendinte violente si nu se concentreaza in celelalte perioade, si cu mine s-a linistit?!
Cristina Andrei-Razvan(2.08.2003) si Iris-Sabina(17.11.2005)
www.andreirazvan.home.ro" target="_blank">Andrei si www.iris-sabina.home.ro" target="_blank">Iris
www.nazdravani.ro" target="_blank">Nazdravani de august-septembrie 2003
liliac1 spune:
cris Nu mai plange, ca tuturor ni se intampla si astfel de lucruri, care ne dau de gandit. Dar este bine ca in acest fel ai sansa sa descoperi ce anume trebuie facut in continuare, si atunci, intr-un complot cu tati, sa ajungeti la cea mai buna solutie. Poate ca ar fi bine daca din cand in cand ati schimba rolurile in ceea ce priveste dusul la gradi. luni, marti cu Iris, miercuri - Andrei, joi si vineri-Iris. Sau...alte variante la tema.
Eu ce sa zic?? La noi de ceva vreme, o duce dimineata bunica-sa, si asta pentru ca niciodata nu reuseam sa ajung la timp ca in fiecare dimineata apar lucruri neprevazute in program. Iar seara nici nu vrea sa stea cu noi, cu toate ca incerc sa fac tot posibilul sa fiu cu ea cat mai mult timp. Nuuu, ea vrea la bunica-sa. Nu ca ar pali-o vreo dragoste pe ea ci din motiv de parc in spatele blocului.
carmen Citii link-urile date de tine...dar am si eu o curiozitate: ce-ti veni?? S-a intamplat ceva?? Intreb si eu, ca o necunoscatoare...
mihaela Deocamdata, poate ca n-a avut loc totala dezradacinare a copiilor. Stii ca ei se (re)acomodeaza repede dar sa te tii peste cativa ani, cand va veti intoarce acasa pentru un mic concediu si ele vor putea sa filtreze muuult mai bine informatiile. Atunci sa te tii.
Imi place ca la voi se organizeaza tot felul de activitati in care sunt inclusi si parintii, e o incantare sa-i vezi cum relationeaza cu ceilalti colegi, si eventual sa-ti poti forma o idee si asupra modului de educare a copilasilor. Superfain!!!
P.S. Rozalinda s-a lamurit ca movul face parte din aceeasi paleta coloristica cu liliacul. Nu-ti pot spune ca in sensul asta ne-am jucat cu acuarele si intr-o "baie" de roz, am strecurat putiiiiin albastru. Si uite-asa s-a induplecat. Dar a fost mahnita ca nu i-a dar rolul de trandafir roz
Liliana& Andra-Maria
Fii asa cum simti si se va vedea in tot ce faci!
mihaela_s spune:
tuturor copilasilor!!!!
Cum sarbatoriti evenimentul?
La noi s-a facut vreme buna de plaja, asa ca ieri am inaugurat una din plajele din zona. Frumos, cu nisip fin, plaja lata si apa limpede. Doar cam rece inca, vreo 14-15 grade. Insa toata lumea facea baie...inclusiv fetele mele s-au balacit. Io nu am indraznit sa intru mai mult decat cu picioarele...poate azi cine stie. Se pare ca a venit vara si la noi...
Silvia zicea aseara ca parca suntem in concediu...asa e, la mare am fost pana acum numai in concediu, e straniu si pentru mine sa fiu acasa si sa merg la plaja, la mare...
Va pup, o duminica frumoasa si insorita, plina de activitati!
vorbe de copil...
Hobby
l_carmen2003 spune:
nu liliana, nu s-a intamplat nimic... doar ca la fiecare pas ma ciocnesc de astfel de probleme si ma intreb de la ce...
toate bune si o saptamana minunata