Nazdravani de august - septembrie 2003
Raspunsuri - Pagina 11
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
La noi e putin diferit cu povestile Silviei. Eu nu i-am spus niciodata ca ar fi minciunele, de fapt am citit ca ei nu constientizeaza minciunile inca. Iar Silvia nu le zice ca sa ma induca pe mine in eroare, pur si simplu e imaginatia ei care lucreaza. Mai nou tot ce povesteste Diana acasa, despre prieteni, colegi, scoala, etc. vine si Silvia cu aceasi poveste...acum in centrul atentiei e "pietenul ei" si familia lui. Noi o mai incurajam sa inventeze, ii punem intrebari ajutatoare . Sa va dau un exemplu:
Diana povesteste acasa despre un eveniment de la scoala: a mancat o anumita mancare si nu i-a placut...dupa cateva minute Silvia:
-Stii mami ca si prietenul meu a mancat la scoala lui asa o mancare si nici lui nu i-a placut?
-Asa? Dar cand te-ai intalnit cu prietenul tau?
-Azi in pauza la scoala, stii ca el e in clasa a 8-a...
-Da, si tu in ce clasa esti?
-a 7-a ca am 7 ani...
Si tot asa...putem continua la nesfarsit...
Alta data ne-am distrat de ea cu prietenii nostri...eram la ei in vizita si Silvia s-a dat jos de la masa si-a pus paharul de apa pe jos langa masa si a zis ca-i e sete pisicii...pisica imaginara desigur, prietenii nostri nu au pisica. Iulian, gazda, a intrat in jocul ei si a intrebat-o pe Silvia cum o cheama pe pisica si ea a zis foarte repede: Mitzi! Si au continuat vreo jumate de ora povestea in jurul pisicii, care aparuse apoi cu puii ei, etc.
Si asa in fiecare zi, numai ca la noi e poveste veche, de vreo 2-3 ani, nu stiu daca mai tineti minte cand s-a indragostit de rinocer in zoo si l-am dus acasa? Si apoi venise familia toata cu el? Si trebuia sa ii citesc seara in soapta povestea ca sa nu trezim rinocerii care dormeau langa patul ei...asta era acum vreo 2 ani jumate.
Anca, sanatate lui Sasha! Imi place ce sportivi sunteti!
dana-ene, bravo Oanei pentru merrsul pe bicicleta! Silvia ar vrea, dar ii e frica inca. In rest nu am incercat...rolele le mai "utiliza" in casa in SM, pe cele ale Dianei si se tinea de pat. Afara nu am incercat, nici nu si-a manifestat dorinta.
Cu dintisorii am spus ca poate m-am pripit eu cu concluziile legate de aparitia si caderea lor...
liliana, asteptam pozicile!
danat, ma bucur mult pentru Radu ca e OK la gradi si ca ii place. Tu cum te-ai acomodat? Ai putin timp si pentru tine?
Silvia e azi impreuna cu toti copiii din grupa la una din educatoare acasa, parintii i-au dus direct acolo. Sta la vreo 4 km de oras, are o curte imensa si 2 caluti ponei. Silvia abia astepta aseara cand s-a culcat...ca dimineata se trezeste si merge la Agneta! La ora 15 merg dupa ea, sunt curioasa cum s-au distrat. Educatoarea e cea care s-a ocupat de Silvia la inceput, la anul nu va mai fi la grupa ei...merge sa ia copilasii de 1 an. Imi pare rau dupa ea, s-a inteles tare bine cu Silvia, dar si celelalte educatoare sunt OK, deja se ocupa toate de ea, nu mai are probleme de comunicare.
Ieri s-a terminat scoala aici, Diana e in vacanta. Azi merge la ziua unei colege, sambata iar are in plan o "evadare" cu colege, ma bucur ca are ocupatie.
Va pup, o zi frumoasa sa aveti!
vorbe de copil...
Hobby
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/cristinamh/cristinamh.jpg)
cristinamh spune:
paranteza: una peste alta eu ma simt minunat, sa mai dau un refresh sa mai apara o postare... asa dor imi era de voi...
acum partea a doua, mi se face asa de dor ca as vrea sa va si vad . cum rezolvam
?
![](images/user_woman.png)
l_carmen2003 spune:
ei, eu am sa va povestesc despre ceva povesti pe care le aflu zilnic.... a calatorit cu dinozaurii lui peste tot... si are unul in camara... "de fapt mami e unul mic... un pui... Stii? e inofensiv... da, si se spala pe dinti si pe maini in fiecare zi... mami? inofensiv inseamna ca e cuminte si nu calca in picoare jucarii, nu? si e erbivor? de ce nu e omnivor? sa stii ca eu cred ca e omnivor. da am vorbit cu el si a spus ca mananca ce mananc si eu... asa ca nu mai mananc ca nu mai pot. ii dau lui... mami hai sa il botezam pe dinozaur... am sa ii spun dino! " si noi avem prieteni imaginari... ei bine in camara intr-o seara am gasit in cutia lui dino mancare.. biscuiti, niste bombonele si o rosie... le-am luat si a doua zi imi spune Alex: mami, dino a mancat tot!
No commnet, nu? Sunt inepuizabili si probabil ca asa e firesc sa fie. Sincer imi place sa il aud cum inventeaza... si cred ca il si incurajez...
Ei bine, am fost acum 2 week-enduri - chiar de alegeri - la Sucevita. Super cabana, au un bazin cu cascada in curte, de aici o sumedenie de gaze, soparle chiar si un sarpe de apa etc...
Dupa ce a alergat si s-a jucat de am sperat ca va dormi dus - si ca de obicei am sperat dar nu a fost asa - il aduc in camera si il las sa aleaga daca doarme in patul lui sau cu noi... firesc ca in patul lui... ca nu ar avea loc dino langa noi. Bine... Si tata-sau il intreaba daca nu vrea sa vina langa el iar el:"sigur ca da!" si eu ma prefac ranita si ma fac ca plang la care copilul il intreaba pe tata-sau:"tati? mami joaca teatru, nu?" ne-a cazut fata... nu stiu de unde stie expresia dar e clar ca de acum s-a dus cu facutul pe suparatul... nu mai merge... OF! Cand a crescut asa repede iubirea asta de copil al meu?
l_carmen2003 spune:
Multumesc Liliana sper ca nu am nimic... Asa cred de fapt... Va pup. Pa
Plec ca vien o furtuna urata peste Iasi si cred ca ar fi bine sa fiu acasa.
pa
Sasha.p spune:
Cristina - noi ne intoarcem pe 27 iunie de la mare ca am vrea si noi sa ne vedem
Anca si Sasha
Nazdravani de Aug-Sept. 2003
"Iubiti-va parintii, caci viata fara ei este inspaimantatoare si absurda".
Sasha.p spune:
gata ? s-a terminat ? Si incepusem sa ma obisnuiesc ....
Anca si Sasha
Nazdravani de Aug-Sept. 2003
"Iubiti-va parintii, caci viata fara ei este inspaimantatoare si absurda".
dana_ene spune:
Mihaela, perfect adevarat ce spui.
Nu deosebesc minciuna, inca. Chiar ieri dupa ce am venit de la serbare Oana m-a mintit cu o chestie. Eu mi-am dat seama si ea, imediat, mi-a spus "Mami, am glumit." Eu i-am replicat ca asta nu a fost gluma, ci minciuna. Normal, copila m-a intrebat care e diferenta intre GLUMA si MINCIUNA.
Ups!
Sasha, ce face puiul azi? A mai facut febra?
Si noi o s-o ducem vara asta pe Oana la bazinul olimpic, la inot. Dar nu in cadru organizat, asa, ca distractie doar.
Eu sunt mare adepta a sportului. Am facut si eu sport de performanta in copilarie si stiu cat de mult m-a ajutat.
Cris, intradevar, emotionant cum Andrei a reusit sa o adoarma pe Iris. Dragii de ei!
Danat, chiar asa, sa vedem cat se va schimba comportamentul lor dupa 5 ani.
Din ce spui tu, la noi s-ar regasi situatia asta cu varsta similara celei de 2 ani, eu am crezut ca pur si simplu Oana incearca sa se comporte ca sora-sa, dar acum ma gandesc ca poate e etapa asta de care spui tu.
De cate ori ma uit la EURO, ma gandesc la voi. Cum e atmosfera acolo, acum, de cand a inceput campionatul?
dana_ene spune:
Am uitat sa va spun...
Ieri am avut si noi o asa zisa serbare de sfarsit de an, scurta, cateva cantecele, acolo, dupa care am avut in sali separate cate o mini petrecere: copiii cu dulciuri si dans, noi, parintii cu ceva de rontait si racoritoare + stat de vorba ca-ntre noi si cu educatoarele, desigur.
Deci, a fost OK, ceva simplu, dar suficient.
Dupa care am mers la antrenament, eeeeeiiiiii, nebunie curata. E asa fericita fata mea, de nu va pot povesti. Doamne ajuta s-o tina tot asa.
l_carmen2003 spune:
Noi am avut sambata serbarea insa am plecat suparata de la serbare...
M-a suparat atitudinea unei doamne educatoare de la grupa lui Alex. Eu am fost mereu f. onesta pe forum si am dat informatia cum am perceput-o asa ca va spun si acum: nu ascund ca pentru a il primi pe Alex la gradinita am sponsorizat din greu. Si ca am mai dat in plus prin februarie niste bani - vreo 1200 - pentru mobilierul din curte care nu s-a schimbat sau imbunatatit!
Ce am primit in schimb?
- O gradinita de stat la care s-a parcurs programa, nu am ce comenta;
- copilul nu s-a imbolnavit decat ocazional - desi e adevarat ca l-am tinut acasa destul de mult timp dar nu din cauze de boala;
- copilul a mancat bine, a fost mereu supravegheat si incurajat sa manance, dar nu indopat - si apreciez asta;
- jumatate de semestru I au fost presiuni sa il mut la grupa mare si nu am fost de acord!
- iar acum am aflat ca e intr-o grupa in care mai e doar un copil sub 5 ani in afara de el! - si asta ma deranjeaza, pt ca am cerut clar sa fie in grupa corespunzatoare grupei lui de varsta... dar in fine, juamtate de an nu o fi foc dar e vorba si de copii care au deja 6 ani!
- data fiind sponsorizarea de la inceputul anului nu am considerat necesar sa sar cu atentii la educatoare mai mult decat de Craciun, de 8 martie si sfarsitul anului, unde am cotizat cu ceilalti parinit, si am atentionat doar ingrijitoarele, pentru ca rolul lor mi se pare f important!
Dar se pare ca am gresit... De ce? Pentru ca
- din 'Alex e un copil exceptional' pana la sfarsitul lui mai, brusc, in iunie a devenit un copil care nu se concentreaza, care a invatat sa numere pe de rost pana la 10 si apoi pana la 100!!!! - pai nu pe de rost inveti sa numeri pana la 10? si ca sa numeri pana la 100 totusi trebuie sa judeci un pic nu poti numara pe de rost pana la 100 la 4 ani, nu?
- si ca nu e atent la ore - si am vazut si eu ca se plictiseste repede
- ca desi aduna si scade cu 0,1 si 2 pana la 10 o face mecanic!!! - si ca exemplu mi l-a chemat la sfarsitul serbarii sa imi demonstreze ca nu stie care sunt vecinii unui numar, dar copilul a stiut perfect!
- ca vorbeste repede si nu pronunta ultimile silabe clar din cuvinte - aici are dreptate, se grabeste si chiar asa face!
- si ca de ce face limbi straine acasa ca de aia nu pronunta corect in romaneste!!!
- si cel mai tare! ca vorbeste cu accent!! - in conditiile in care educatorele au un accent teribil, il critica pe copil! (mi-a venit acasa cu o expresie de tipul:"jucheshte chestia asta" de nu stiam de unde a auzit asa ceva dar ascultandu-le pe educatoare m-am lamurit, asa ca, inca o critica nefondata)
- si ca desi e f inteligent, alti copii mai putin alintati decat el vor reusi mai bine in viata!
Toate astea la sfarsitul serbarii!
- Ca de ce a invatat literele si deja silabiseste ca e prea devreme si nu e bine! Ca nu stie ce metoda am folosit noi acasa dar sigur nu e bine!!!! Sincer nu l-am invatat eu literele si nici sa silabiseasca, dar sigur am sa ma ocup de el in vacanta sa invete ca lumea sa citeasca! si eu credeam ca de la gradinita a invatat...
Am intrebat ce inseamna ca e alintat... ca nu plange dupa jucarii, nu se bate nu e agresiv , ba dimpotriva... "Pai nu, are chiar comportament de lider, toti copiii se joaca cum vrea el, dar stiti nu se integreaza in colectiv... nu e invitat la nici o petrecere"... I-am spus ca a refuzat 5-6 invitatii si am dus eu cadourile fara sa vina si el la petreceri pentru ca nu a vrut sa vina... si mi-a raspuns triumfatoare "vedeti?" eu ce sa ii spun? ca asa e, prefera inca copiii de la vechea gradinita la a caror petreceri nu a lipsit?
Eu o consider tot o afirmatie nefondata daca intai imi spune ca e lider... Nu?
l_carmen2003 spune:
Eu sunt in ceata acum... Miercuri s-a dus mama la gradinita sa ia cd-ul cu serbarea si mi-a povestit ca cealalta educatoare l-a laudat pe Alex si a spus ca evolueaza bine, ca e bun si cuminte si stie f. multe... Cine are dreptate...? Si de ce contradictia asta?
In plus am rasfoit caietele de lucru ale lui Alex si am constatat ca desi a lipsit destul e lucrat in ele pagina cu pagina... stiu ca nu pronunta mereu cuvintele intregi dar stiu ca are de abia 4 an si aprox 10 luni! nu e o problema inca, iar daca una dintre educatoare vorbeste cu accent si in genul lui "jucheste chestia aia" cum imi poti reprosa tu, cealalata educatoare, ca copilul scapa expresii de astea...?
Eu le-am auzit, sunt cateva, insa l-am corectat..
Oricum, una peste alta mi s-a reprosat ca "ati fost prea mult plecata din tara si ati lasat-o pe mama sa se ocupe de copil"... adica sunt o mama necorespunzatoare care a lipsit in total de la inceputul lui sept 2007 de vreo 5 ori cate 4-5 zile... si din aceste 5 ori de 3 ori l-am luat pe Alex cu noi si a lipsit de la gradinita! si nu m-am ocupat de el... Adica a lipsit de Craciun de la super-serbare pentru ca a fost la Viena si a vazut gradina zoologica, acvariul, muzeul de stiinte naturale si cel de muzica etc si nu a mers la serbare! Iaca! - bine, ea a spus, relativ la chestia cu serbarea din iarna, doar ca 'e prima dumneavoastra serbare?' - nu, e a treia, ca a fost si la grupa mica anul trecut la 2 bucati...
Toate astea, spuse, repet, la sfarsitul serbarii, dar in serii de 3-4 bucati... cand eu ar fi trebuit sa ma bucur de copilul meu care a spus frumos poezia - chit ca a facut-o cu capul in piept dar a spus-o fara sa se incurce - si a terminat grupa mijlocie...
Sunt eu paranoica?
Nu vreau sa il aprecieze pe nedrept, nu am nevoie de asta! Dar nu vreau sa il descurajeze.
Stiti cum asteapta el sa vina doamnele de engleza si germana? nu doarme ca sa le astepte, se scoala dimineata fericit... Mi-a spus o poezie pe care o invatase la gradinita in engleza dar a trecut-o la persoana a treia, povestind: "She says: 3 monkeys are jumping on the bed" ... cum sa ii scot limbile straine cand abia s-a obisnuit cu ele si ii plac atat de mult!? Nici vorba... Dar sunt bulversata si suparata - si pe mine chiar, pentru ca 30 minute am fost suparata pe Alex si abia apoi am inceput sa judec... dar intre timp i-am reprosat ca nu e atent si nu se concentreaza... , ce mai stupid cow ce sunt...
Asadar, in conditiile astea, ce sa fac? Sa il mut iar la alta gradinita, ca oricum de la anul de la grupa pregatitoare vom sta in alta zona si nu imi va conveni sa vin pana in Podu Ros... nu stiu...
Abia se obisnuise cu colegii, cu educatoarele cu restul de personal...
Sa merg sa vorbesc cu directoarea? Ce sa ii spun? Ca ma consider nedreptatita ca parinte?
Nu stiu ce sa fac...
De asta m-am orientat spre o gradinita particulara, si asta tot cu fite de cea mai buna din paracare, ca si cea la care e acum , Junior, dar data fiind experienta mea cu invatamantul privat sunt sceptica...
Dar paranoica nu cred ca sunt!
Sincer.
Niciodata nu voi gasi ceva super multumitor insa acum... e chiar stupid... ce sa fac? Ca doar din septembrie va lucra iar cu aceasta educatoare... sper sa nu ii bage preostii in cap...
Gresesc?
Sa o las in plata Domnului si sa imi vad de treaba? Sa il mut pe copil?
Off exact asta nu imi tebuia si exact toate astea s-au suprapus peste problemele celelalte...