petele mongoliene
as vrea sa stiu mai exact ce sunt aceste pete si de ce apar? si vreau sa stiu daca vor disparea cu timpul.
Raspunsuri
Sneeuwklokje spune:
Uite si aici http://www.desprecopii.com/info.asp?ID=1060
E bine sa cauti sa fii sigura ca-s pete mongoliene. Ar trebui sa fie brune sau vinetii si sa fie situate in regiunea lombo-sacrala adica pe partea inferioara a spatelui si/sau fese. Daca-s asa sunt inofensive se-ntalnesc in general la copii cu piele pigmentata (nah colorata) inclusiv la rasa caucaziana adica-n sudul Europei.
Din cate stiu eu sunt "defecte de nastere" fara sursa precizata, altfel mitologia populara e bogataaaaa. Se mai atenueaza dar nu dispar complet.
oana_r spune:
baietelul meu are una pe spate si una pe o fesa,de la nastere si pana acum s-au mai micsorat.
Anya-Dumitra si Matei 
oana si matei(12 NOV.2003)si ania-dumitra(26.10.2007)http://community.webshots.com/user/oana_r_76?vhost=ania
ileana10 spune:
multumesc de raspunsurile date dar as dori sa mai pun o intrebare si anume ce vrea sa insemne piele pigmentata? nu cumva e vorba de rasa mai negruta care e la noi in tara?as vrea ca persoana din USA sa imi raspunda
adita spune:
Si fata mea are pete mongoloide, acum are 5 ani si s-au mai atenuat, ea e cea mai brunetica din familia noastra, si nu e vorba de rasa mai negruta la care te referi
mamica de patru copilasi
: Stefan (18 ian. 2007)
, Nectarie Ioan (5 ian. 2005)
, Elena (21 mai 2003)
si Antim (27 sept. 2001)
www.dropshots.com/adita#date/2008-02-05/12:57:05" target="_blank">filmulet utilizare wrap
Sneeuwklokje spune:
Persoana din State raspunde
Pai piele pigmentata inseamna piele colorata, nu alba ca branza. Deci colorata in diverse grade. Nu era o referire la romi/tigani. Am mentionat toata rasa caucaziana, care-i cea mai alba dintre rase. Dar de exemplu in sudul Frantei sau in Italia sau in Spania se intampla mai des. La nordici nu prea ca nu prea au saracii pigment. Cu cat ii mai pigmentata cu atat e mai des intalnita. Petele sunt in fapt o dispunere neuniforma a pigmentului din piele.
Ok 
Sheannamp spune:
Din pacate trebuie sa o contrazic putin pe Sneuw....
Petele mongoloide se numesc asa pentru ca ele apar la persoanele care apartin sau care au antecedenti ce provin din anumite natii.
Uite aici un articol despre ea
http://www.emedicine.com/DERM/topic271.htm
O sa iti traduc si datele de care ziceam:
In SUA, ea apare la >90% of nativii americani (indieni), 80% din asiatici si 70% din Hispanici; mai putin de 10% din caucazieni au aceasta pata.
La nivel international, prevalenta variaza in functie de grupul etnic. e foarte frectventa printre asiatici dar si
la 80% dintre Africanii Estici, la 46% dintre spanioli si la 1-9% din caucazieni.
Tiganii fac parte ca etnie din popoarele de origine asiatica.
Asta nu inseamna ca daca are pata mongoloida e tigan doar ca, probabl, e vreun stramos care are originea intr-un din popoarele de mai sus
Sneeuwklokje spune:
Sheanna este mentionat un procent mic de 1-9% Caucasieni si in articolul tau. Mai rar dar avem si noi. Tiganii/Romii sunt considerati etnic de origine indo-europeana ca si noi romanii puri. Ma rog eu nu-s. Da-s mixtura de altceva.
Daca o luam pe panta etnica, ceea ce mi se penibil. Intre popoarele Europei incidenta cea mai mare de pete mongoliene se afla la vecinii unguri. Conform ADN-ului pica cu un mare procent in haplogrupul M care este cel asiatic. Uite aici:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?tmpl=NoSidebarfile&db=PubMed&cmd=Retrieve&list_uids=17585514&dopt=Abstract
Iar petele mongoliene prevaleaza la est-asiatici. Adica mongoli, turci, chinezi, coreeni, japonezi. Incidenta de 95-100%. Sau la populatiile nativ americane 50-75%. Rasa caucaziana indiferent de migratia ei tot 1-9% are. Si Caucazienii includ si Orientul Mijlociu, Africa de Nord si subcontinentul indian. Tiganii/Romii sunt de origine indo-europeana nu est-asiatica.
Ideea ca ar fi legata de rasa direct nu e ceva nou. Cantitatea de pigment e data de rasa, nu accidentul genetic in sine. Adica daca esti "pur" sigur n-ai nimic a fost o teza vehiculata de faimosul Adolf Hitler. De aceea in literatura de specialitate o poti gasi uneori si ca semitic mark. Trist ca dupa atatia ani cadem in eroare.
Imi mentin afirmatia ca este mai des intalnit la pielea pigmentata. Si Ile nu e nimic rusinos. Stii cum se spune-n japoneza cu cas la gura? Ca ai inca fundutul albastru
.
Singurul lucru de care trebuie sa ai grija este sa se marcheze in caietul de sanatate al coplilului pete mongoliene si ce inseamna. Risti sa le ia vreun tont drept vanatai si sa fii acuzata de abuzarea copilului.
Nu intentionez sa mai discut insa. Mi se pare penibil sa discut tezele lui Hitler.
Sheannamp spune:
quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
Persoana din State raspunde![]()
Pai piele pigmentata inseamna piele colorata, nu alba ca branza. Deci colorata in diverse grade. Nu era o referire la romi/tigani. Am mentionat toata rasa caucaziana, care-i cea mai alba dintre rase. Dar de exemplu in sudul Frantei sau in Italia sau in Spania se intampla mai des. La nordici nu prea ca nu prea au saracii pigment. Cu cat ii mai pigmentata cu atat e mai des intalnita. Petele sunt in fapt o dispunere neuniforma a pigmentului din piele.
Ok
--------------
"You know what despair is; then winter should have meaning for you."
Nu vreau sa intru in polemici rasiale si imi pare rau ca mesajul meu anterior a fost gresit inteles.
Sunt medic si ma deranjeaza foarte tare ca lumea sa ramana cu idei gresite, mai ales cele din sfera medicala.
Pata mongoloida, asa cum am precizat mai sus NU apare mai ales la persoanele cu pielea pigmentata (alt termen gresit utilizat) din cauza ca acestea sunt cu pielea mai inchisa. Ea se datoreaza unei anumite mosteniri genetice care la un moment dat, intr-o anumita combinatie se exprima fenotipic.
Nu are neaparat o legatura cu rasa si cu etnia ci cu jocul genetic si cu ereditatea.
Daca vreti mai simplist, are aceeasi semnificatie pe care o are culoarea ochilor.
Iar culoarea ochilor nu tine de culoarea pielii.
Apare mai frecvent la populatia nativa americana sau hispanica nu pentru ca ei ar fi mai inchisi ci pentru ca combinatia genetica care este responsabila pentru aparitia ei este mai frecventa la aceea etnie.
Deci, repet, pata mongoloida apare mai frecvent la anumite populatii si mai rar la altele (iar acolo probabil este consecinta ereditatii, unor stramosi care apartin acelorasi populatii unde este mai frecvent). Daca ai fi studiat mai atent procentele pe care le-am dat eu din articolul respectiv ai fi vazut ca ceea ce spun eu e corect.
A doau corectura: pielea mai inchisa sau mai deschisa NU este determinata de cantitatea de pigment (melanina), de obicei cam aceeasi si la caucazieni si la negrii africani, ci de numarul de granule de melanina care se gasesc in melanocite, celulele pigmentare ale pielii. Si de gradul lor de dispersie.
Si in sfarsit, ma deranjeaza foarte tare atunci cand mesajele mele sunt rastalmacite doar de dragul de a avea un substrat pentru polemica si contrazicere.
Sneeuwklokje spune:
Mda probabil ca nu pot abtine. Rastalmacite Sheanna???
Aceasta este afirmatia bizara. " pata mongoloida apare .... mai rar la altele<<populatii>> (iar acolo probabil este consecinta ereditatii, unor stramosi care apartin acelorasi populatii unde este mai frecvent)."
Deci la caucazieni s-ar datora unor stramosi "impuri" proveniti din alte rase????
Sau aceasta "tiganii sunt rasa asiatica"??? Adica nu ca noi romanii ... sa rad sau sa plang???
Ti se par normale? Adica "fara impuritati" n-am avea pete mongoloide. Am rastalmacit ceva? Suferi de mania persecutiei. Las-o balta Sheanna. Ai facut-o lata si scuzele... ai uitat sa le ceri initiatoarei subiectului.
Nu ma cert cu tine pe detalii pe care le pricep doi sau trei in tot forumul. Draga mea verifica in orice manual. Melanina dermala este produsa de melanocite. Concentratia de melanocite si nu de melaninaeste la fel aprox la toti oamenii. E normal echipamentul e similar, productia e diferita functie de conditiile de mediu. Dar melanocitele unor rase sau chiar etnii au gene care produc un exces de melanina si deci o concentratie mai mare de melanina in piele, par.... Cei cu putina melanina se numesc albinosi. Si btw si aceia pot aparea in orice rasa, ca orice alt defect genetic. Evident ca albinosii sunt mai intalniti intr-o parte si hiperpigmentarea in opus.
Citeste cartea de Sistemul pigmentar fiziologie si patofiziologie a lui By James J. Nordlund, Raymond E. Boissy, Vincent J. , William Oetting, Richard King, Jean-Paul Ortonne din 2006, Blackwell Publishing ISBN:1405120347 la pagina 64 vei avea discutia despre pigmentarea pielii, iar la pagina 69 vei vedea cum se-nvata aici despre petele mongoliene. Pigmentarea dermica provine din melanocitele melanizate adica care contin melanina. Melanocitele sintetizeaza melanosome pe care le pot retine, degrada si eventual inlocui. Ei scriu asa frumos expresia clasica a hiperpigmentarii normale sunt petele mongoliene sau melanocitoza dermala congenitala.
Mi-am chinuit creierul sa gasesc una pe care sa o gasesti si pe net la google books. Sa discutam pe text. Pentru ca din fericire o poti si citi la pgina indicata... ca altfel in .ro poate nu o gasesti.
http://books.google.com/books?id=CtdwxA4NtnQC&printsec=frontcover
Lectura placuta.
Si inca ceva sunt multe domenii care se afla la frontiera stiintelor.