Filmuletele Baby Einstein
Raspunsuri - Pagina 5
Sneeuwklokje spune:
Ceea ce n-a reusit sa demonstreze Disney este ca este mai bine ca un copil normal sa se uite la Baby Einstein decat sa interactioneze cu parintii, educatorii. Deci da din acest punct de vedere nu-s educative. E clar mai bine sa mergi cu copilul la un zoo decent decat sa se uite la Baby Noah... dar nu o poti face in 20 min, nici daca nu esti prea departe de un asemenea zoo. Etc.
Dar sunt mai educative decat timpul mort in care mama face mancare, curat si ii e frica sa paraseasca odorul. E mai educativ decat uitatul la tv necontrolat.
Ideea e ca nu poti lasa Baby Einstein sau Little Einsteins sa-ti educe copilul, dar este pentru un timp limitat o optiune mai educativa decat arsenalul omului mediu.
b.nica spune:
Eu nu o sa-mi duc niciodata copiii la Zoo.
Vi se pare educativ sa aratam copiilor animale in captivitate invartindu-se in cusca,sau sub biciul dresorului la circ?
Mie mi se pare contrariul.
b.nica spune:
Sneeu... ai probabil dreptate nu sunt absurda dar eu nu am vazut decat o data o Zoo la Baneasa si m-a deprimat de nu-mi mai trebuie.
Desigur intr-un loc asemanator cu arealul obisnuit al animalului este suportabil, dar tot mai bine vad copiii pe Nat.Geografic animalele care in natura pot fi prezentate in ansamblu, in echilibrul care le prezerva si le identifica.
amoga spune:
quote:
Originally posted by b.nica
Amoga nu-i asa ca sunt mult mai interesante idioteniile animate cu dialoguri sterile si fara niciun folos, care sunt singura optiune a copiilor mici,de pe canalele tv cu desene animate, ca pe posturile tv nationale, platite de noi, nu gasesti nici macar atat.
Intrebarea asta (care probabil se vrea ironica) pare sa asume ca toti copiii trebuie expusi la televizor, parintilor raminindu-le optiunea de a alege ce ruleaza pe micile ecrane. E ca si cum ai pleca de la premiza ca toti copiii terbuie indopati cu hamburgeri si cola, parintilor raminindu-le importantele decizii de a se hotari intre McDonalds si Burger King, sau Coca-Cola si Pepsi-Cola.
Faptul ca sponsorizezi unul sau mai multe canale nationale de televiziune nu are nici o relevanta in ceea ce priveste educarea pruncilor. Ar putea avea insa intr-o discutie cu cel ce te reprezinta in Parlament.
quote:
Si nu mai vorbesc despre cultura muzicala care lipseste cu desavarsire in pregatirea copiilor;cati parinti ofera piese muzicale clasice, accesibile,copiilor lor sa le asculte?
Pai nu mai vorbi daca nu vrei, insa daca tot ai intrebat o sa-ncerc un raspuns. Deci, citi parinti ofera muzica clasica copiiilor lor? Fix atiti citi sunt interesati de o expunere a numitilor copii la numitul gen muzical. Ca-s multi, ca-s putini... asta e! Pe vremea lui Beethoven, multimea se inghesuia sub lojele nobilimii austriece, la Opera; pe vremea noastra, poporu' se calca-n picioare sub loja lui Becali, la stadion. S-au schimbat vrem'ile; unii numesc asta evolutie.
Oricum, un set de cd-uri cu muzica clasica nu poa' sa fie un efort financiar mai mare decit un set de dvd-uri cu Baby Einstein. Asta in cazul in care finantele joaca un factor in ecuatie...
quote:
Eu consider filmuletele BE,BB,etc. categoric educative si mult mai folositoare daca se vizioneaza cu cineva care se interpune intre imagini si copii.Nu ma refer fizic,desigur.
Eu parca as crede, totusi, ca interpunerea fizica e solutia. Adica un dulap, ceva... Si mai bine: o tabla de desenat, o stiva de cubulete de aranjat, etc.
quote:
Ramonica,eu sunt convinsa ca aceste filmulete SUNT EDUCATIVE si am impresia ca au fost consultati si psihologi in realizarea lor.
Psihologi, intr-adevar; insa nu unii care studiaza psihologia copiilor, ci unii care studiaza psihologia parintilor si a motivelor care-i determina pe acestia sa mai cumpere cite ceva. Caci doar asa se poate justifica eticheta "educational" lipita de la inceput, fara nici un fel de justificare.
quote:
Daca insinuarea lui Amoga te-a derutat, eu cred, ca daca este asa, schimbarea denumirii" educativ", s-a facut din motive care nu tin de continutul lor, ci probabil de statutul lor comercial.
Huh? Statutul lor comercial? Adica? Ce statut comercial deosebit au dvd-urile astea? Sunt o marfa ca oricare alta marfa: dai un ban, si pleci cu discu' frumos impachetat acasa. End of story.
Pe de alta parte, la fel ca in cazul oricaror altor marfuri, pe unele meleaguri se poarta anumite legi care spun ca nu poti sa-ti prezinti marfa ca fiind ceva ce nu e, cu scopul evident de a obtine banu' cumparatorului credul. Cu alte cuvinte: reclama falsa este interzisa. Si asta este exact motivul pentru care Disney a fost obligata sa renunte la pretentia de "educativ" in ceea ce priveste continutul productiilor Baby Einstein.
A.M.
amoga spune:
quote:
[...] dar tot mai bine vad copiii pe Nat.Geografic animalele care in natura pot fi prezentate in ansamblu, in echilibrul care le prezerva si le identifica.
Atunci poate ca National Geographic (Animal Planet, Discovery, etc.) sunt o solutie mai buna decit Baby Einstein (Brainy Baby, etc.).
A.M.
b.nica spune:
Draga Amoga, nu
pana nu mananci o paine in Romanica;nu stiu cum este in Canada(ca asa te prezinti),dar la noi optiunile sunt jalnice;
cred ca ar fi de rasul curcilor sa crezi ca fac reclama ....fie si unui parlamentar (ca astora putin le pasa de copii!),cert este ca da, le-am pus copiilor mei sa asculte muzica clasica inainte de a implini 1 an,si au fost incantati de aceasta dar si de muzica ritmata si de ...muzica de jazz,au preferinte diferite(sunt gemeni)pt. instrumente; vazand interesul pt. BE am stat si am analizat alternativele;nu-ti ascund ca am fost, la inceput, f. suspicioasa pt. ca nu intelegeam de ce sunt fascinati de aceste filmulete.
Cert este ca acum la nici 2 ani cum vad genericul de la BE fredoneaza melodia,recunosc multe bucati muzicale clasice,au invatat sa numere, am impresia bilingv,cu toate ca eu ma interpun in romana,si timpul pe care il petrec in fata monitorului nu depaseste 1 ora, maxim 2 ore pe zi,numai in prezenta mea,traducand tot ce se vorbeste,iar la tv nu mai sunt interesati decat de reclame(!!) si de aceea nu-i incurajez.
AdiS spune:
Am reusit sa fac download doar la filmuletul cu numere de la 1 la 5 de pe RapidShare.
"Mister" este incantat de el.
Informatiile despre cifre i-au venit din mai multe directii: de la mine prin diferite moduri de abordare, de la tati, de la mama-soacra, de la gradinitza si acum in plus de la acest filmulet. Dupa acestea la un loc: acum s-a prins ce inseamna numerele si intelege intrebarea "citzi/cate" si raspunde innumarand (unu-doi-trei, trei elephantzi!) Cred ca acel "click" s-a produs cand in filmuletzul respectiv apare un baietzel si ishi innumara degetele de la mana. (De parca nu mai vazuse pana atunci, dar a fost mai funny). Parca atunci i s-a luat un val de ochi. Acum poate sa imi spuna ca are 3 bile. (sau 2 etc.).
Toate acestea la un loc l-au facut sa intzeleaga urmatoarele aspecte:
ca cifrele astea au si ele o reprezentare, spre exemplu, unu arata si el intr-un fel, ca un batz - caci un batz shtie cum arata, asha cum elephantul arata cum arata cu trompa si urechi maaari,
ca a intzeles notziunea de multime, de cantitate.
Acum are cateva notiuni pentru o intzelegere mai corecta a cifrelor, decat a canta pe diferite tonuri de la unu la zece pe sarite. Am observat ca ii era destul de greu sa accepte ca ceea ce canta el prin casa are o alta reprezentare. Asha incat il mai aud prin casa lalaind despre unu&Co.
Oricum, filmuletul si-a pierdut din noutate cam dupa o saptamana.
M-ar mai interesa sa pot obtine si filmuletul despre culori.
ram0nica spune:
quote:
Originally posted by AdiS
Am reusit sa fac download doar la filmuletul cu numere de la 1 la 5 de pe RapidShare.
"Mister" este incantat de el.
Informatiile despre cifre i-au venit din mai multe directii: de la mine prin diferite moduri de abordare, de la tati, de la mama-soacra, de la gradinitza si acum in plus de la acest filmulet. Dupa acestea la un loc: acum s-a prins ce inseamna numerele si intelege intrebarea "citzi/cate" si raspunde innumarand (unu-doi-trei, trei elephantzi!) Cred ca acel "click" s-a produs cand in filmuletzul respectiv apare un baietzel si ishi innumara degetele de la mana. (De parca nu mai vazuse pana atunci, dar a fost mai funny). Parca atunci i s-a luat un val de ochi. Acum poate sa imi spuna ca are 3 bile. (sau 2 etc.).
Toate acestea la un loc l-au facut sa intzeleaga urmatoarele aspecte:
ca cifrele astea au si ele o reprezentare, spre exemplu, unu arata si el intr-un fel, ca un batz - caci un batz shtie cum arata, asha cum elephantul arata cum arata cu trompa si urechi maaari,
ca a intzeles notziunea de multime, de cantitate.
Acum are cateva notiuni pentru o intzelegere mai corecta a cifrelor, decat a canta pe diferite tonuri de la unu la zece pe sarite. Am observat ca ii era destul de greu sa accepte ca ceea ce canta el prin casa are o alta reprezentare. Asha incat il mai aud prin casa lalaind despre unu&Co.
Oricum, filmuletul si-a pierdut din noutate cam dupa o saptamana.
M-ar mai interesa sa pot obtine si filmuletul despre culori.
La mine au mers toate... Intre timp ai mai incercat sa descarci?
Bic spune:
Uite unul dintre cele mai inteligente raspunsuri legate de vizionarea programelor TV a copiilor sub doi ani. Mesajul a fost scris de un tatic (da, tatic) full-time din coumnitatea mea, ca raspuns la intrebare "cit de mult va lasati copiii la televizor?" Opinia lui despre Baby Einstein este inclusa.
Hi L.
I may not be much help here, because I'm on the more extreme end of this. Let me preface by saying, this isn't meant to be judgmental, it's just the conclusion I came to. I'll try to show you where I'm coming from, but it isn't a crime to do it differently.
I don't let M. watch any TV at all. Some times I show her short youtube clips of animals or short clips of herself on my laptop. I'm very cautious about it.
Why?
Reason 1:
I know 'too much'. I've done some media studies, I work in the film industry, I have a decent understanding of how TV works both as a physical device and the 'film language' used to create it's content.
The device flickers light at our eyes and I have my concerns about this process and what it does to our brains. Especially very young brains. Laptop screens and flat panel LCD/Plasma displays flicker at such a high rate that I'm less concerned about the device.
Film language uses lots of fast cuts that communicate by bending reality. The cuts can establish relationships between images you don't get in real life. It compresses time in an unreal way. It is made to demand our attention and keep us from looking away. All of those things can alter a persons attention span and expectations about time.
I feel O.K. about short clips on the computer when I know it is something like virtually uncut video of animals. Baby Einstein is generally very good about this too, but as a person that has worked on many animated feature films, I know they use all the same devices that MTV videos do.
Reason 2:
I want M. to learn to deal with long periods of quiet time. I want her to learn to fill the quiet time with her own imagination and learn how to entertain herself. For her early years, I don't want her to know about something that could entertain her for 30 minute or more without doing anything at all.
So, what happens when I simply need to get something done? She cries and pouts for my attention, but after a few minutes of that she ussually goes off and starts to play. Lately, she is flipping though all her books! Maybe this is because I've always delt with her this way and she is learning to entertain herself. But, I also know it could be a fundamental personality trait and I may never have gotten away with it if I was raising someone like R. Your mileage may vary.
Reason 3:
I don't want to open the door to something that so hard to close! A friend of mine tells how he happily used the Baby Einstein videos for his young son. Now that his son is now 3 years old he looks back and sees how he let it slip from the odd B.E. video a couple times a week to the many movies his son now watches through the week and most every day! He is the parent, he could slow it all down, but it's such a fight he doesn't.
M. fights me hard enough when I cut off her youtube after 10 minutes. She asks for it multiple times a day and I only let her see it a few times a week at most!
Reason 4:
Using the TV for a brake is too seductive for me! If I had a way to occupy M. for 30 minutes at a time. I don't know that I could keep myself from using it too much. I have found ways to shower comfortably with her. I can do yard work and even cook all while she is around. A little quiet time would be nice and some days are down right hell. I still don't know how to fold laundry with her around because it's too tempting for her 'help' too much. But, it isn't bad.
So, finally I'll say this. I grew up watching a lot of TV. I can remember by age 8 watching 3 or 4 hours a day! I turned out O.K. I even went in to the business of creating TV and film. Do I think I'll ruin M. if she grows up like I did? No. But, I think there is a better way. I'm trying to give her it. It's a media saturated world. I want her to start without that for as long as I can manage, and then limit it.
Smaranda Ioana, 3.11.2005
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75330" target="_blank">Povestea nasterii
www.askdrsears.com/html/2/T020100.asp" target="_blank"> Alaptati,
www.lalecheleague.org/bfinfo.html" target="_blank"> alaptati,
alaptati!
Cum se poarta un bebelus in wrap si discutia de pe DC
Sabina spune:
Bic, superb raspuns, eu nu-mi ami racesc gura aici pt ca am momente cand esuez lamentabil cu tv-ul si sofia, dar ce varsta are copilul acestui tatic?
la subiect: b-nica, bravo ca ei stiu deja mai multe bucati muzicale, e ceva, dar totusi n-ar fi bine sa asocieze mereu muzica cu imaginile. (pe viitor)
eu n-am vaznut in viata mea B Einstein, dar ideea de a lasa un copil sub 2 ani la TV nu prea-mi surade...cu fata am reusit pana la 2 ani jumate , sa vedem acuma cu JR....
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina,
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia si
bb Gheo