Mamici de Noiembrie - Decembrie 2008 (19)

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns maryb spune:

ia uitati gagici ce am gasit la alta odisee....intreba o fata cum se platesc cele 126 de zile....cu 85% din brut sau din net ??? si o alta fata i-a raspuns asa....

"Camy,85% din brut,(cu tot cu bonusuri) din cate stiu eu.Adica ar trebui sa iei in mana cam tot atat cat iei si acum,pt ca nu mai platesti impozite."

voi ce stiti de chestia asta ???

in conditiile astea stau acasa de la 7 luni, daca e vorba ca iau tot cat iau si acum......ca eu ma gandeam sa vin la servici pana intru in luna a-9-a....adica si septembrie inclusiv. Si asa m-a enervat supervisorul meu azi ca in loc sa ma menajeje vad ca tot imi da de facut, de fapt de preluat de la altii una alta si chiar m-am enervat si i-am zis....da' n-ai vrea tu sa le fac eu pe toate ??? pai in loc sa ma menajeze, el imi da mai mult de lucru...

deci in conditiile astea as mai avea 4 luni de venit la servici, si daca mai scad si concediul pe anul asta din care nu mi-am luat nici o zi...ar mai ramane aproape 3 luni...super tare...

maryb 12+

marea mea iubire

sa fii sanatos puiul meu

pozele mele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamiseli_11 spune:

Mary, stai asa ca iti zic eu

Mihaela 10+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mav spune:

creatza, bine ai venit in club
azi, eu sunt ceva mai calma decat ieri, insa tot am o stareeee ca mai bine nu-mi iesi in cale.... (bine -pt el- ca al meu sot nu vine acasa in seara asta)...

12+

Mami de Sebi (04.02.2004)

www.youtube.com/watch?v=RYMC822iT4I" target="_blank">CITY OF ANGELS
"Iubirea ne face sa plonjam in necunoscut si apoi ne da curajul de a rezista!" (Pam Brown)

Mergi la inceput

Daca imi dai un salariu fictiv brut iti calculez la leut. Cele 126 zile de sarcina si lehuzie se dau atunci la sfarsit pot si si inainte de sarcina si dupa, in functie de cum iti iei. Era o conditie ca dupa nastere trebuie sa faci cam 40 zile de sarcina si lehuzie. Asta nu mai stiu sigur, trebuie citit in lege.

In legatura cu plata, se face o medie a ultimelor 6 salarii brute cu nr de zile lucrate in ultimele 6 luni.
De ex. la 1000 brut, in 6 luni sunt 6000 iar zilele lucrate pt martie 08, februarie, ian, dec 07, nov, oct sunt 127 (se aduna zilele lucratoare din fiecare luna) si iese o medie bruta pe zi de: 6000/127 = 47.24. Asta e suma bruta care se inmulteste cu nr de zile de concediu medical. Sa zicem ca e vb de toata luna aprilie 08 adica de 21 de zile lucratoare. Atunci salariu brut pe concediu medical luna aprilie este de: 47.24*21 zile*85%=843 lei. La acest salariu brut se aplica contributiile angajatului adica: 0.5% somaj adica 8 lei si 37 lei contributie pensii-asta e suma fixa la cm.Deci se ramane in mana cu 798 lei. Nu se plateste sanatate pt ca este integral suportat de casa de asigurari de sanatate.

Daca ai nevoie de un calcul fix, imi spui si bag in programul meu de salarii.
Pup

Mihaela 10+

Mergi la inceput

Mary tu ziceai ca sa stai 7 luni in concediu medical. Sarcina si lehuzia nu acopera decat 126 zile in preajma nasterii. Daca ai probleme, doctorul iti va da concediu pt iminenta de avort sau risc maternal sau ceva de genul. Daca e urgenta, se plateste cu 100%, daca e boala obisnuita cu 75%. Singua chestie e ca platesti contributii mai putine chiar daca e 75% sau 85% si de asta ajunge cam la fel ca salariul normal. La cel de 100% iei mai mult.

Mihaela 10+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loren@ spune:

Mamiseli eu prefer sa imi iau cele 126 de zile dupa nastere si inainte cu 1 luna sau 2 sa imi iau medicale daca e cazul, mai ales ca vreau sa stau cam 4 luni acasa cu bb si apoi sa ma reintorc la serviciu si prefer sa stau pe bani, nu pe 8 mil.! E ok cum zic? Iti dau si eu maine salariu meu..daca ai activat pm sa imi calculezi?

Bia
bebe mic 11+

Mergi la inceput

Am gasit asta pe net pe site-ul pensiiprahova.ro

Concediul medical pentru maternitate
Certificatele de concediu medical pentru sarcina se elibereaza pe perioade de cel mult 31 de zile, dar nu mai mult de 63 de zile, de medicul de familie si/sau de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care asista gravida, cu anuntarea medicului de familie.
In cazul in care femeia gravida se afla in alta localitate prelungirea concediului medical pana la 63 de zile se poate face si de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie din localitatea respectiva.
Certificatul de concediu medical pentru lehuzie se elibereaza de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie din unitatea sanitara in care a nascut femeia sau de catre medicul care a constatat nasterea, pentru perioade de 31 de zile, dar nu mai mult de 63 de zile calculate de la data nasterii copilului.
Concediile medicale pentru sarcina si lehuzie se acorda pe o perioada de 126 de zile calendaristice, indiferent daca copilul se naste viu sau mort, care se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.
Femeile cu handicap asigurate beneficiaza de concediu pentru sarcina incepand cu luna a 6-a de sarcina, daca prezinta certificatul de persoana cu handicap.

Mihaela 10+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns creatza spune:

Mav, sunt ceva de groaza... nu ma recunosc nici eu.... cred ca daca o tin tot asa se intampla un pocinog pana la urma... or ma dau astia afara de la serviciu, ca nu sunt obisnuiti sa am o gura asa mare si rea... ori nu stiu, ceva se intampla

Am auzit ca alte gravidute plutesc pe norisori roz.... unde sunt norisorii mei roz? Protestez!

creatza

10+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns toriceli spune:

OUG NR.158-2005 privind concediile #351;i indemniza#355;iile de asigur#259;ri sociale de s#259;n#259;tate

Cap. IV
Concediul si indemnizatia de maternitate

Art. 23 - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina #351;i lauzie, pe o perioad#259; de 126 de zile calendaristice, perioada īn care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(2) De aceleasi drepturi beneficiazs #351;i femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, īn una dintre situa#355;iile prev#259;zute la art. 1 alin. (1), dac#259; nasc īn termen de 9 luni de la data pierderii calit#259;tii de asigurat. Faptul c#259; pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei īn cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora.
(3) Īn situatiile prev#259;zute la alin. (2), baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza c#259;rora s-a calculat contributia pentru concedii #351;i indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
Art. 24 - (1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile īnainte de na#351;tere (prenatal ), iar concediul pentru lauzie (postanatal) pe o perioad#259; de 63 de zile dup#259; na#351;tere.
(2) Concediile pentru sarcina #351;i lauzie se pot compensa īntre ele, īn functie de recomandarea medicului #351;i de optiunea persoanei beneficiare, īn a#351;a fel īncāt durata minima obligatorie a concediului de l#259;uzie s#259; fie de 42 de zile calendaristice.

Art. 25 - (1) Cuantumul brut lunar al indemniza#355;iei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.
(2) Indemniza#355;ia de maternitate se suport#259; integral din bugetul Fondului na#355;ional unic de asigur#259;ri sociale de s#259;n#259;tate.

Articolul 10 suna cam ciudat si nu sunt sigura pe interpretare , respectiv daca are in vedere brutul sau netul, desi optez pentru brut , retinind si trimiterea la cele 12 salarii mine brute , incerc sa consult persoane mai avizate si va comunic ulterior concluziile : Art. 10 - (1) Baza de calcul a indemniza#355;iilor prev#259;zute la art. 2 (art.2 literea c reglemnteaza indemnizatia de maternitate.)se determin#259; ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pān#259; la limita a 12 salarii minime brute pe #355;ar#259; lunar, pe baza c#259;rora se calculeaz#259; contribu#355;ia pentru concedii #351;i indemniza#355;ii.

Toriceli 13+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maryb spune:

mamiseli, nu am zis ca sa stau in concediu medical 7 luni.....am zis ca sa intru in prenatal incepand cu luna a-7-a....sau a-8-a ca m-am zapacit, adica de la 31 de saptamani....si intrebam cum se platesc cele 126 de zile (63 inainte de nastere si 63 dupa nastere)

maryb 12+

marea mea iubire

sa fii sanatos puiul meu

pozele mele

Mergi la inceput