Diagnosticarea sindromului antifosfolipidic
Raspunsuri - Pagina 6
Page spune:
Leditia, ne poti spune, cum decurge monitorizarea tratamentului cu Aspenter? La cat timp repeti analizele si care sunt acestea. Sunt curioasa care e procedura de la Coltea.
Mie dr. Simona Avram mi-a zis ca nu trebuie sa iau aspenter. Desi am anticorpi anticardiolipinici pozitivi, restul analizelor de coagulare imi ies bine si mi-a zis ca nu e vorba de sindrom antifosfolipidic. Pot aparea si in alte situatii.
In schimb dr. Uscatescu, desi mi-a scris pe foaie SAFL negativ, cand i-am aratat analizele de anticorpi anticardiolipinici facute la Cantacuzino, mi-a zis sa iau tratament.
dezamagita spune:
Buna seara!
Tocmai vreau sa raman insarcinata, am 2 sarcini oprite in evolutie, si acum, descopar cu stupoare o alta posibila cauza a opririi unei sarcini cu risc.
Va rog mult sa-mi spuneti ce analize se efectueaza pentru a depista sindromul asta, din pagina:
(http://www.synevo.ro/Default.aspx?PageId=224), adica din serviciile synevo.ro, tin de hematologie, imunologie?! Cum se numesc analizele astea, de fapt...cate sunt, care sunt...si daca exista tratament cu sanse de reusita, sunt de durata?
E bine sa fac analizele inainte de a ramane insarcinata?
Page spune:
Dezamagita, m-am uitat pe lista Synevo si am gasit urmatoarele analize:
la rubrica hematologie - anticoagulant lupic, antitrombina III, proteina C, proteina S, timp de protrombina Quick, timp de tromboplastina partial activat cu caolin PTT.
la rubrica imunologie - anticorpi anticardiolipinici IgG
la rubrica biologie moleculara - mutatia factorului V Leiden, mutatia protrombinica. Acestea doua sunt analize genetice.
Anticorpii anticardiolipinici si anticoagulantul lupic se fac pentru sindrom antifosfolipidic, iar restul pentru trombofilie, cel putin asa am inteles eu.
Eu am facut anticorpii anticardiolipinici IgG la Synevo si mi-au iesit negativi, iar cand am facut la Institutul Cantacuzino anticorpii anticardiolipinici totali (IgG + IgM + IgA) mi-au iesit pozitivi. Deci nu e suficienta analiza de la Synevo.
Mai este o analiza foarte importanta, care nu se face la Synevo, ci la Institutul Cantacuzino, respectiv anticorpii antibeta 2 glicoproteina.
Parerea mea ar fi sa discuti intai cu un doctor, sa nu te repezi sa dai banii pe analize.
dezamagita spune:
Multumesc mult:)
Da, am sa vorbesc cu doctorul meu .. sa vedem ce e de facut, dar in principiul, la Institutul Cantacuzino se face programare?
toate aceste analize se fac si la Institutul Cantacuzino?
M-am uitat pe pagina de internet a institutului, la servicii...si nu le-am indentificat pe toate...
Leditia spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Page Leditia, ne poti spune, cum decurge monitorizarea tratamentului cu Aspenter? La cat timp repeti analizele si care sunt acestea. Sunt curioasa care e procedura de la Coltea. Mie dr. Simona Avram mi-a zis ca nu trebuie sa iau aspenter. Desi am anticorpi anticardiolipinici pozitivi, restul analizelor de coagulare imi ies bine si mi-a zis ca nu e vorba de sindrom antifosfolipidic. Pot aparea si in alte situatii. In schimb dr. Uscatescu, desi mi-a scris pe foaie SAFL negativ, cand i-am aratat analizele de anticorpi anticardiolipinici facute la Cantacuzino, mi-a zis sa iau tratament. |
Analizele nu le mai fac la dna. dr Simona..doar primele le-am facut la ea.Proteina C si S numai ce le-am facut,caci astea nu-mi iesiresa bine..si vedem ce valori am si in sarcina(prima data cand le-am facut nu eram insarcinata,dar incercam sa vad de ce pierdeam sarcini)...iar timpul de sangerare,ca ala mi-a iesit acum mic,il repet lunar.Mie mi-a zis de aspenter si dna dr.Avram si dl. dr.Tutunaru si plus alti dr pe aici prin Cta.Eu acum stau in Cta ,iar sarcina mi-o urmareste o dna dr de aici,la hematolog tot aici merg...iar analizele le fac la Synevo..Cert este ca mie aspenterul mi-a facut bine,mai ales ca stau la job in picioare..sunt foarte multe mamici pe forum care au luat aspenter , tromboass sau heparina,dupa caz..in SALF stiu ca se da heparina.
POZE
Minunica mea
19+
dezamagita spune:
Leditia,
care dinte analize trebuie repetate in timpul sarcinii?
Sunt totusi nelamurita, eu inca nu am facut analizele imunologice sau cele ce tin de hematologie, azi merg la doctorita mea sa vedem despre ce e vorba, in cazul sindromului SAFL (antifosfolipidic)... care sunt manifestarile? E posibil sa ai acest sindrom si sa nu stii, sa nu simti nimic?
Proteina C la ce se refera? dar proteina S?
va doresc o zi frumoasa!
Page spune:
Dezamagita, la Institutul Cantacuzino nu ai nevoie de programare. Trebuie sa mergi acolo dimineata, cat mai devreme, fiindca se dau bonuri de ordine si se pot termina. Ceri un bon de ordine la hematologie si ii spui doamnei respective, care se pricepe, ca vrei sa faci analizele pentru sindromul antifosfolipidic. Ea o sa-ti zica sa faci anticorpii anticardiolipinici, anticoagulantul lupic si anticorpii anti beta 2 glicoproteina.
Ca sa ti se puna diagnosticul de sindrom antifosfolipidic trebuie sa fie indeplinite niste criterii, clinice si de laborator.
Pierderea sarcinii (1 dupa 10 saptamani sau minim 2 inainte de 10 saptamani), atunci cand nu a fost gasita o alta cauza, poate fi criteriu clinic.
Ca sa fie indeplinit criteriul de laborator, trebuie sa-ti iasa una din cele 3 analize de mai sus pozitiva, la doua determinari, facute la interval mai mare de 12 saptamani.
Proteinele C si S, din cate am dedus eu, ar fi ca niste anticoagulanti in organism. In momentul in care ai un deficit de proteina C sau S, sangele se coaguleaza prea tare, ceea ce poate duce la pierderea sarcinii.
In ceea ce priveste sindromul antifosfolipidic, eu sunt suspecta de asa ceva, indeplinesc criteriile de laborator, dar nu indeplinesc criteriul clinic. Nu as fi avut habar de el, daca nu mi se oprea sarcina in evolutie.
Leditia spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui dezamagita Leditia, care dinte analize trebuie repetate in timpul sarcinii? Sunt totusi nelamurita, eu inca nu am facut analizele imunologice sau cele ce tin de hematologie, azi merg la doctorita mea sa vedem despre ce e vorba, in cazul sindromului SAFL (antifosfolipidic)... care sunt manifestarile? E posibil sa ai acest sindrom si sa nu stii, sa nu simti nimic? Proteina C la ce se refera? dar proteina S? va doresc o zi frumoasa! |
Buna.
Cel mai bine vbesti cu un hematolog.
Mie Tutunaru mi-a dat sa fac asa :PT,AP,INR,APTT,R APTT,FIBRINOGEN,PROTEINA C,PROTEINA S,ANTITROMBINA III,APCR V:R, LUPUS ANTICOAGULANT,TS,ANTI-CARDIOLIPINI,ANTI B2GP1 IgG...si hemoleucograma cu timpii de coagulare,de sangerare si ce o mai fi fost,ca au niste demuniri.(la unu din ele te inteapa in ureche si deget)
De manifestari nu stiu ce sa-ti zic...eu nu ma simteam inainte nicicum,ma rog,mi se mai umflau picioarele,ma dureau,dar n-am dat importanta!Sincer,habar nu aveam de asta pana sa ajung la Tutunaru si nici ceilalti medici la care am fost nu mi-au zis nik de asa ceva.
Proteinele sunt co-factori ai cascadei de coagulare dupa cum zice T.:)
Eu in sarcina am repetat proteinele,timpii de coagulare si cam asta..in principiu repeti ce nu-ti iese bine,ca sa vezi ce valori ai in sarcina.
Sanatate multa si un bb sanatos cat mai curand.
POZE
Minunica mea
19+
dezamagita spune:
Inca o intrebare ... imi cer scuze ca sunt insistenta, dar sincer sunt luata pe nepregatite...e prima data cand aud de sindromul asta si mi-e teama ca nu cumva asta sa fie cauza la mine....
analizele astea pentru sindromul antifosfolipidic se fac pe stomacul gol? intreb pt ca urmeaza sa ma deplasez cu trenul pana la Institutul Cantacuzino, din Cluj...si nu stiu ce implica...ca si conduita:)
Fiindca plec in concediu vineri, nu mai apuc sa merg la ginecologul meu sa-i explic, am fost la doctorita mea de familie, care mi-a facut o trimitere catre synevo..unde se fac cateva dintre aceastea...
Pt antibeta 2 glicoproteina si anticoagulantul lupic vin la Bucuresti..
Ideea e ... cine-mi interpreteaza mie analizele astea si cine-mi prescrie tratament, daca ma incadrez aici? Daca cumva raman insarcinata si nu apuc sa-mi fac analizele pana atunci?:(
Acestea trebuie repetate la min 12 saptamani, daca sunt insarcinata sau nu neaparat in timpul sarcinii? Aspectul asta nu-l inteleg, daca ies o data negative ...
In ceea ce priveste sindromul antifosfolipidic, eu sunt suspecta de asa ceva, indeplinesc criteriile de laborator, dar nu indeplinesc criteriul clinic. Nu as fi avut habar de el, daca nu mi se oprea sarcina in evolutie.
iei vreun tratament? imi pare rau, dar important este ca exista tratament...
hemoleucograma cu timpii de coagulare,de sangerare si ce o mai fi fost,ca au niste demuniri.(la unu din ele te inteapa in ureche si deget)
Nici nu stiu ce sa-i cer doctoritei sa-mi treaca pe biletul de trimitere:(, cert e ca ea inca n-a auzit de unele dintre analizele astea, in fine ...nu conteaza...
timpii de sangerare presupun ca nu inseamna acelasi lucru cu timpii de coagulare...
Leditia spune:
Analizele le-am facut dim, pe stomacul gol,ba mai mult,inainte c-o seara mi-a zis sa nu mananc gras.Cred ca cel mai bine ar fi sa suni si sa intrebi.
Analizele sunt interpretate de un hematolog,pt ca mie la Cantacuzino mi-a dat foia cu rezultatul si pa!Bine ca iesisera bine alea,dar incerc sa-ti spun ca trebuie sa ajungi totusi la un hematolog!Dr de fam nu stie si nici dr ginecolog.Cel mai bine te poate lamuri un hematolog in problema asta.
De repetat,cum spuneam,daca iti iese ceva,da se repeta.Tot in hematolog hotaraste cat de des le repeti si ce tratament iti da.
Dr de fam,nu poate sa-ti dea mare lucru,pt ca astea sunt analize pe care le platesti.Mie mi-a dat acum 4,dar din care 2 le-am platit totusi.
Imi cer scuze ca ma repet,un hematolog te poate ajuta mai bine si te poate indruma.Pe mine Tutunaru m-a indreptat catre un hematolog,el face analizele,el interpreteaza,el zice ce sa faci..dr de ginecologie in cazuri de genu trebuie sa tina legatura cu un hematolog,sa lucreze impreuna,cam cum face Tutunaru...altfel,e mai greu.Sunt foarte multi medici care nu stiu ce ins si cu ce se mananca salf-ul sau hipercoagulabilitate..si ce trebuie facut in astfel de cazuri.
Gata,ca m-am lungit cat o zi de post.
Ai grija de tine,sanatate iti doresc si concediu placut.
POZE
Minunica mea
19+