Viata in Germania (51)
Raspunsuri - Pagina 6
ioana_io spune:
sara buna.
mai ajung si eu din an in pasti pe aici ( apropo, hristos a-nviat! ).
sunt obo, racita, dar fericita ca am prins doua zile cu soare, din care una ( duminica ) m-am insorit de dimineata pana seara tarziu.
azi, doar la fereastra biroului, dar tot a fost suficient.
maine iar se face rece :(.
hai va pup, ca mai am o gramada de treaba, dar chef de ea, ba...asa ca imi trag un sut in fund si poate-poate o avea efect...
zuzi.simona spune:
HRISTOS A INVIAT!
si de la noi, mai bine mai tarziu....nu am fost in zona ca sa am net, dar nu au lipsit ouale, cozonacul, drobul si sarmalele
iar astazi tortul reginei olandei....
va pup
poza cu noi
poze diverse
Simona, mama Antoniei (27.06.1998)
LaviB spune:
Hristos a inviat!
Servus fetele!
Iata-ma iar prin zona....si ca de obicei cu o intrebare.
Nu stiu cum reusiti voi sa fiti asa active pe forum ca eu una.....
Marea parte a timpului imi este ocupat de cele doua cocoline ale mele iar restul(putin ramas) de casutza noastra care tocmai se construieste.(parte din voi stiti cum e cu umblat dupa gresii, faiante, instalatii sanitare etc. Si ca tot veni vorba parca Alina si Amonar construiau ceva.Ati gatat fetele? Mai puteti? eu abia incep)
Intrebarea mea e tocmai de casutza legata. Cum spuneam(scriam) se ridica acu, iar ca si multi altii incercam sa facem lucrarile interioare singuri.Pt asta o sa avem nevoie de orice parinte, prieten ce se ofera sa ne ajute.
Tatal meu ar veni deja de luna viitoare , chiar daca nu va fi mult de facut , mi-aar pica super bine venirea lui (asa am si dadaca sa nu mai car fetele cu noi la cautari ca deja le-am impuiaat capul , dragutzele)
Munca in sine o sa inceapa prin august-sept deci nu se va pune nicicum probl sa-l trimit pe tata acasa.O sa-l tin probabil pana pe la anu (mutarea se preconizeaza in noiebrie)
Problema mea este cum sa-l tin pe tata atata fara asigurare medicala? Stiu ca s-a mai discutat asta aici la voi, insa nu am timp sa caut. Puteti sa-mi mai scrieti cele care ati avut ceva asemanator si sa-mi dati info ce tre sa fac?
Imi amintesc vag ca cineva isi adusese tot asa mama din Ro si ar fi facut aici o asigurare insa tre si ceva din ro... Hilfeeeee
Multam mult
pusi si o seara faina!!(noapte deja)
Alina spune:
quote:
Originally posted by LaviB
Hristos a inviat!
Servus fetele!
Iata-ma iar prin zona....si ca de obicei cu o intrebare.
Nu stiu cum reusiti voi sa fiti asa active pe forum ca eu una.....
Marea parte a timpului imi este ocupat de cele doua cocoline ale mele iar restul(putin ramas) de casutza noastra care tocmai se construieste.(parte din voi stiti cum e cu umblat dupa gresii, faiante, instalatii sanitare etc. Si ca tot veni vorba parca Alina si Amonar construiau ceva.Ati gatat fetele? Mai puteti? eu abia incep)
Intrebarea mea e tocmai de casutza legata. Cum spuneam(scriam) se ridica acu, iar ca si multi altii incercam sa facem lucrarile interioare singuri.Pt asta o sa avem nevoie de orice parinte, prieten ce se ofera sa ne ajute.
Tatal meu ar veni deja de luna viitoare , chiar daca nu va fi mult de facut , mi-aar pica super bine venirea lui (asa am si dadaca sa nu mai car fetele cu noi la cautari ca deja le-am impuiaat capul , dragutzele)
Munca in sine o sa inceapa prin august-sept deci nu se va pune nicicum probl sa-l trimit pe tata acasa.O sa-l tin probabil pana pe la anu (mutarea se preconizeaza in noiebrie)
Problema mea este cum sa-l tin pe tata atata fara asigurare medicala? Stiu ca s-a mai discutat asta aici la voi, insa nu am timp sa caut. Puteti sa-mi mai scrieti cele care ati avut ceva asemanator si sa-mi dati info ce tre sa fac?
Imi amintesc vag ca cineva isi adusese tot asa mama din Ro si ar fi facut aici o asigurare insa tre si ceva din ro... Hilfeeeee
Multam mult
pusi si o seara faina!!(noapte deja)
Lavinia mami de doua "cocoline": Hanna (16.04.2004) si Thea (22.10.2006)
Lavi,de gatat...ah,nuuu,nici poveste si nici de putut nu prea .Suntem la limita cu stressul.Mare lucru nu ar mai fi dar totusi nu e gata si sunt tare nerfoasa ca tot primesc aminari de pe la toti,venim,facem,dregem .
Noi ne-am mutat pe 10 aprilie,in mare suntem multumiti,am reusit sa supraveghem noi lucrarile aproape in totalitate,ne placem cum a iesit,casa e luminoasa,totul nou,stralucitor si ales dupa gustul nostru chiar daca mai e cite una alta de facut .
De ex,in baie trebuiesc vreo 15 placi de faianta schimbate,nu-mi place cum a iesit taietura unde au trebuit ajustate si pina nu suntem multumiti 100% nu platim rata finala.Nu stiu,poate suntem si noi prea pretentiosi dar la citi bani am platit,asteptam calitate...mai exista asa ceva?
Mai asteptam si vreo 2 usi,mai sunt vreo 2 calorifere de fixat,etc,etc.
In sfirsit de vineri avem bucataria completa cam 3 saptamini am asteptat sa mai puna hota si spoturile luminoase,le-a lipsit nu stiu ce...deja m-am obisnuit ca din prima,nu se potriveste nimic .Am cumparat in UG,in keller,o combina frigorifica deci macar culinar,ne putem ospata .
Vineri au venit,in sfirsit,electricienii sa ne monteze antena,am mai scapat de o cutie DAR nu au avut nu stiu ce aparat la ei sa prinda semnalul asa ca am primit alt termin,cum ziceam,lucrurile se misca cu incetinitorul .
Ah,mai este de facut gradina.Inca nu am ales pietrele,nu am avut timp sa vizitam magazine specializate...urmeaza .
Despre asigurare...se poate face aici dar stiu ca costa ceva.Oricum,nu-i bine sa stea fara nici macar o zi,mai ales daca lucreaza se poate rani,Domne fereste,are nevoie de vreun pansament sau ceva.In Ro primeste cardul european de asigurare DAR aici platesti pe loc consultatia si nu-i sigur ca primesti ceva inapoi in tara.Noi am avut o urgenta cu mama in Italia(ii intrase un corp strain in ochi),am fost la dr,al platit dar in Ro nu a recuperat nika pt ca lucrurile sunt acolo asa cum sunt .
Succes si nerfi tari!
Alina
zuzi.simona spune:
buna fetele
LaviB, eu am adus-o pe mama aici si am rezolvat cu asigurarea de sanatate
iti spun exact pasii de urmat:
anmeldung la domiciliul vostru, deci iti trebuie pasaportul macar, nu neaparat sa vina pt. asta special, asta si pt. ca apoi e destul de umblat in tara si trebuie s-o faca cineva si pe asta
doar ca dupa ce faci inscrierea te cheama de la serv de straini sa dovedesti veniturile (cupoane de pensie), asig. de sanatate (eu am avut cardul ala din ro, care mai era si expirat, noroc ca nu l-a cercetat prea mult) si declari ca nu o sa lucreze ca angajat in DE..
cu anmeldungul tradus la noi, la casa de sanatate, cere Formularul E 121 – "Acest formular se elibereaz#259; titularului unei pensii în România ce opteaz#259; pentru reziden#355;#259; într-un alt stat membru UE. Prin acest formular se acord#259; dreptul la presta#355;ii medicale în statul în care asiguratul a ob#355;inut reziden#355;a. Presta#355;iile sunt acordate în numele casei de asigur#259;ri de s#259;n#259;tate din România, de institu#355;ia de la locul de re#351;edin#355;#259;, ca #351;i când persoana în cauz#259; ar fi titularul unei pensii sau indemniza#355;ii în temeiul legisla#355;iei statului pe teritoriul c#259;ruia î#351;i are re#351;edin#355;a #351;i ar avea dreptul la presta#355;ii în natur#259;. Casa de asigur#259;ri de s#259;n#259;tate din România va pl#259;ti o sum#259; forfetar#259; pentru fiecare asigurat c#259;ruia i se elibereaz#259; acest formular."
acesta trebuie completat si la casa de pensii de care apartine, nu stiu in ce ordine ca altcineva a umblat pt. mine...
cu acul facut te duci la AOK si cu anmeldungul si ceri card de sanatate de la ei
AOK-ul verifica datele apoi daca e ok elibereaza cardul, asta dureaza ceva timp dar cei de acolo mi-au spus ca daca este cazul de medic inainte de sosirea cardului sa trec pe la ei si primesc o dovada ca e cardul in lucru....
eu am depus formularul aici in ian si parca in 2 luni a sosit si cardul
sper ca te-am lamurit, daca nu mai intreaba, sunt aici!
mult succes! si la constructie! si apropo de asta si noi vrem sa ne cumparam casa, de ce ati ales s-o construiti voi? adik punand in balanta pretul dar si alergatura si stresul nu e mai lejer una deja gata? noi suntem la faza de cautat pe site-uri imobiliare...mai mult la anul...
va pup
poza cu noi
poze diverse
AdinaF spune:
LaviB, eu o am pe maica-mea la noi de un an jumate, si tot timpul a avut doar asigurarea incheiata in Ro. Acum a avut o infectzie urata la un deget, astept sa-mi fie trimise facturile de la doctorii unde nu am platit pe loc, insa eu voi trimite toata documentatzia la reprezentantza Astra din Germania, am vazut ca au birou aici.
La fel am procedat in cazul meu, acum catziva ani, si mi-am recuperat rapid banii..Atunci era vorba de Allianz, si noi i-am contactat pe cei din Austria.
Iar faza cu recuperatul banilor din Romania, eu cred ca e timpul sa renuntzam la sloganul "asa e in Romania" si sa luam boul de coarne, eu una nu m-as fi lasat, i-as fi dat clar in judecata, daca as fi fost indreptatzita.
O zi faina va doresc!
Adina, imblanzitoare de Fabian si Alexander (06.10.2006)
LaviB spune:
Fetele nu pot decat sa va dau o tzucatura si sa va multumesc din suflet.(n-am cuvinte ce sa mai zic?! ca intotdeauna sunteti promte si cu informatii pretioase)
Voi vedea care modalitate o s.o aleg.Chiar am vorbit cu tata si urmeaza sa-si faca pasaportul.(celalalt a expirat)
Alina imi pare rau ca intampini greutati insa sunt convinsa ca pana la urma o sa iasa asa cum va doriti.Initial ai dreptate....daca tot dai atatia bani....sa faca treaba buna.
Oricum sentimentul ca esti deja in casa ta, e.....de nedescris asa-i?! Eu o sa stiu asta ceva mai incolo cand o sa fiu poate prea obosita si stresata sa-mi mai dau seama.
Mult succes si nervi tari.
Simona acu parca.mi aduc aminte ca tu spuneai ceva de mama ta.Esti o dragutza , multam de info.Ce m-ar mai interesa: cat te-a costat toata distractia?!
Referitor la casa: nu o facem in intregime noi.Am gasit-o la un Bauträger care ne-o va ridica pana la sf acestei luni.Tot el ne-o face la cheie daca vrem, insa ne da si posibilitatea sa facem multe chestii singuri. tocmai de aceea am hotarat ca interiorul (pus de laminat, gresii, faiante, zugravit) sa le facem noi.Restul: instalatia sanitara, de curent, geamuri , izolatie, o va face el.Defapt si noi vom face multe lucruri tot cu firme cu care lucreaza el sau cel putin materiale pe cat posibil cumparate poate de la ei....mai vedem.
Mult succes la cautari...si noi ne-am luat timp si cand ne-am decis ca mai asteptam un an....a aparut casa.
pa
AdinaF si tatal meu tendeaza spre a veni cu asigurare de acolo insa....mi-a fost si-mi este teama de umblatura dupa banii care ti se cuvin pt ca sa fim sincer la noi dureaza de cateva ori mai mult ca aici.Nu zic ca nu-i recuperezi insa nervii si asteptarea as cam vrea sa mi-o reduc.
toate bune si tie.
va doresc o seara faina tuturora
paaaaaaaaaaaaaaa
zuzi.simona spune:
LaviB, de costat nu m-a costat nimic, nici aici, nici acasa, doar traducerea, numai ca e mult de stat la cozi si de luptat cu sistemul care se misca anemic, si acolo trebuie cred sa "platesti", eu am avut noroc de cumnata care lucreaza la pensii si ii cunoaste si pe cei de la casa de sanatate...
mult succes
poza cu noi
poze diverse
sfarsitoarea spune:
Fetelor, vreau sa plec in iulie in tara cu fata mea fara sotul meu. Am cautat pe prima pagina dar n-am gasit nimic referitor la procura celuilalt parinte. Trebuie sa fie facuta la consulat?
Alina spune:
AdinA ,mama mea nu are nici timp nici nervi sa se certe cu astia de la Casa de Sanatate sa-si recupereze banii.A platit la dr in Italia vreo 30 euro,nu-i mult si d-aia nu se deranjeaza ca dreptate are si probabil ca dupa oleaca de amenintari...Tipul de la Casa de Sanatate(nu stiu exact cum se numeste in Ro)i-a zis ca nu trebuia sa plateasca in Italia nici un ban,cica doctora din Italia trebuia sa-i trimita factura (adica doctora aia sa trimita factura la Casa de Sanatate din judetul unde e mama )si el ii trimitea banii,nu mama trebuia sa plateasca pe loc.In fine...
Lavi ,spor la contruit casa.Am citit la celalalt subiect si voi ati construit-o la fel ca noi,cu bauträger.Noi nu am facut nimic insa,la faianta si gresie nu ne pricepem si apoi ne-am gindit ca daca aducem pe cineva,costa transportul sau statul la noi...cred ca costurile nu ies mult mai mici,am facut noi niste calcule si am hotarit asa,plus ca mai avem garantie la toate lucrarile.In fine,stiu sigur ca o sa se rezolve si cu faianta si cu celelalte maruntisuri,trebuie rabdare .
In uikendul asta prelungit am fost plecati,am petrecut minunat si ne-am incarcat bateriile pe citeva luni,sper.Am fost in zona Stuttgart,o noapte la Naturfreundhaus Strümpfelbach si o noapte in Weinstadt,la un hotel tare dragut situat printre coline pline cu vita de vie (Landgut Burg),ne-am plimbat o gramada,am grilluit si am...dansat o noapte intreaga (am fost la un Familien Fest).
O saptamina buna tuturor!
Alina