Viata in Germania (51)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sunshine_ale spune:

Buna fetelor, sunt noua pe aici, in ultimele zile am devorat cam to ce ati postat la viata in germania si acum vin si eu cu un set de intrebari la care poate ma puteti ajuta. Sa va povestesc despre mine, locuiesc in Ro si iubitul meu locuieste in Germania (povestea vietii mele pe scurt). In aceasta vara as vrea sa merg sa lucrrez si eu in De, problema este ca eu nu stiu germana. ce ziceti, am vreo sansa sa gasesc ceva? si ce ar trebui sa fac sau sa am la mine (ma gandesc la acte) ca sa pot obtine ceva job?
asta e cea mai spinoasa problema a mea momentan, sper sa ma puteti ajuta cu ceva idei. peste cateva zile revin cu un set complet de intrebari ca am observat eu ca sunteti f dragute si ajutati novicii ca mine
pupici din ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mishutza spune:

Buna fetelor,as avea si eu o intrebare pt cele mai experimentate in .....viata in germania.Astazi sotul meu a reusit sa obtina dreptul permanent de munca,mare bucurie,dar de fapt eu sunt cea care am drept de munca,el are job,doar eu nu,si obtinandu-l el o sa il obtin si eu,dar....Suntem casatoriti din decembrie anul trecut,astazi am mers sa imi fac mutatie pe noua adresa,si soc.nu ne recunosc casatoria,cu toate ca avem un certificat de casatorie nou,care stiu eu ca este si international,scris si in engleza si in germana.Adevarul este ca si noi ne-am dus ca niste sefi,nici macar cu o traducere legalizata,credeam ca e ok asa.Deci ,amandoi suntem inca ledig,ba chiar se uitau ciudat la mine ca am pasaport si buletin pe alt nume.Si de aici,nu am putut sa imis chimb dreptul de sedere,pe care il am de vreun an,si bineinteles nici dreptul de munca.De la arbeitsamt n-i s-a spus ca pt ele e destul doar o traducere legalzata,de la tantele cu mutarea neaparat ca ne trebuie apostila,ceea ce stiu ca dureaza tare mult,si inseaman si ceva plimbat pe la bonn.Ideea e ca tanti de la ...de unde mi-am facut mutatia se tot uita la certificat,si cum cred ca nu intelege o boaba engleza,a sunat mai sus,deci ma mustra putin constiinta ca nu am avut o traducere legalizata,poate acum nu mai eram amandoi ledig inca,si aveam si eu drept de munca.
La voi cum a fost?credeti ca nu reusesc sa fac asta fara apostila?Orice sfat e binevenit

multumesc

http://community.webshots.com/user/mishutzamishutza[url]

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Buna dimineata,

Sunshine, nu cred ca ai vreo sansa sa gasesti servici atata timp cat nu stii germana.>Pana si firmele de curatenie cer sa stii limba.
<Misha <( scuze dar nu am retinut bine numele) eu cand am venit in Germania,am avut certificatul de casatorie cu apostila de la ministerul de justitie parca si bineinteles ca am preschimbat actele mele pe noul nume de la casatorie.Asta trebuie sa faceti si voi.<poate fetele stiu mai bine ce sa te sfatuiasca,eu venisem pregatita cu toate actele terminate in <ro.

Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angiuta spune:

Sunshine e tare greu sa-ti gasesti de munca in De fara sa stii limba. Apoi iti mai trebuie si drept de munca pe care nu prea ai sanse sa-l obtii daca nu esti casatorita cu un neamt sau sotul tau de alta nationalitate n-are si el drept de munca sau ai o meserie cum ar fi medic....
Daca ai de gand sa te stabilesti aici primul pas ar fi sa te inscrii la o scoala si sa inveti germana. Iti urez multa bafta!

mishuta mie mi-u zis de la Stadtamt ca casatoria fiind facuta in Ro nu este automat recunoscuta in De dar cu certificatul de casatorie n-am avut probleme, nu mi-au cerut nici o apostila sau traducere insa am invatat ca aici fiecare functionar are alta opinie .
Mi-au facut copie de pe certificat si l-au trimis la Auslenderbehörde. Poate cel mai bine este sa mergi direct la Auslenderbehörde cu toate actele si sotul de manuta (sotul sa aibe la el ultimile 3 fluturase de salariu)si sa le ceri lor dreptul de sedere. Apoi sa mergi sa ceri dreptul de munca. Despre traducere eu stiam ca nu mai trebuie de cand suntem in UE. Mie nu mi-au cerut nicaieri certificatul tradus si apostilat. Apostila o obtii in acceasi zi (sotul meu a obtibut apostila pe certificatul de nastere al copilului si a durat 5 min.) numai ca din cate stiu nu sunt peste tot birouri unde se pune aceasta apostla. Multa bafta si mai ales multa rabdare!

Angiuta mamica lui Vladut(8 iunie 2007)

Mergi la inceput

Multumesc mult de raspunsuri fetelor,am sa incerc iar,dar la alta tantii.

Mergi la inceput

Sunshine,cati ani ai?Eu am venit intai ca au-pair,asta merge pana in 25 de ani,si a fost o experienta tare frumoasa,am invatat limba si am invatat sa imi placa Germania.Am avut noroc si de o famile frumoasa,sau poate am avut minte sa stiu ce sa aleg,asa imi place sa imi gadil eu orgoliul.Eu nu vroiam sa vin sa muncesc,sa fac bani,si apoi sa merg inapoi in Romania,eu vroiam sa cunosc altceva,si asa am avut posibilitatea sa invat ceva germana,sa am o viata aici,prieteni si timp de mine,si apoi m-am desprins si mi-am ales drumul meu,dar am avut rabdare si putin noroc.Poti incerca si tu asa,nemtii sunt inca in cautare disperata de au-pair.
Multa bafta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sunshine_ale spune:

multumesc fetelor de raspunsuri, stiam eu ca nu prea am sanse, dar m-am gandit sa mai incerc totusi.
prietenul meu e stabilit in germania de 12 ani, vrem sa ne casatorim, dar mai incolo, pt k el e inca student si nu am avea cu ce sa ne intretinem. voi ce ziceti am ceva drepturi pe acolo daca nu sunt casatorita? (ma refer la scoala, job, asigurare) dati-mi un sfat ca e tare complicat cu germania asta
mishutza si eu m-am gandit la au pair, m-am si inscris pe un site, problema este ca nu gasesc in apropiere de prietenul meu si eu as vrea sa stau la el, si sa fie cam 8 ore pe zi. tu cum ai facut?
inca o intrebare:eu as vrea sa fac cursurile de limba in germania? cum sa procedez? si trebuie sa le platesc daca nu sunt casatorita?
sper ca nu v-am stresat prea tare
multumiri si pupici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Sunshine cursurile de limba se platesc oricum.Eu platisem 250 euro pt. 3 luni, faceam de doua ori pe sapt. cate o ora si nu m.am ales cu nimic

Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5

Mergi la inceput

Sunshine,cauta si ai rabdare,eu dupa ce am terminat cu au-pair-ul,m-am mutat la sotul meu(care apropo e tot stundent,de fapt doctorand,si ne-am riscat sa ne mutam impreuna,cu toate ca eu la familia unde eram puteam sa mai stau vreo 4 ani,si aveam si un job full-time,da,na,ce nu face dragostea din om.Si am luat-o pe rand.Momentan stam inca in caminul stundentesc,bine,nu te gandi la caminele din romania,probabil o sa ne mutam in curand,dar e foarte ok,si mi se pare ca traiesc inca odata viata de studenta,cu petreceri si nebunii si galagie non-stop) si din curioziate m-am uitat iar pe siteul de au-pair,si am gasit o familie caare sta la 5 minute de mine,si aveau nevoie de cateva ore pe zi,si le-a fost ok sa nu locuiesc acolo,pt ca oricum lor in 7 le-a venit un au-pair de adevaratelea,care va ramane probabil cativa ani.Si prin ei,pt ca sunt niste oameni foarte draguti,am reusit sa imi mai gasesc de munca,de fapt tot ce castig acum e datorita lor.Deci se poate,ai doar rabdare si cauta.Dezavantajul este ca daca tu vei fii au-pair,cam trebuie sa locuiesti acolo,chiar daca in principiu nu lucrezi decat maxim 5 ore pe zii.Dar poti sa vb cu familia,si sa fii libera in fiecare weekend,si tot e mai bine decat sa il vezi pe iubitul tau odata la nu stiu cate luni.Mie mi-a priit perioada de au -pair,dar nu am cunoscut alt au-pair care sa spuna ca mai vrea si ar mai sta dupa ce se termina anul,eu as mai fii stat.Si banii ce ii castigi sunt doar 260 de euro,dar de obicei iti platesc si un abonament de transport,ai o asigurare de sanatate,cam saracacioasa,dar o ai,ai timp sa mergi la scoala,poate familia iti va plati macar o parte din scoala de limba,eu mergema zilnic,4 ore,era 200 de euro,dar din pacate mi-l platesm singura si integral,Aveam insa colegi ,de erua din ue,sau oricum urmau sa se stabileasca aici,de plateau doar jumatate,sau deloc,nush acum cum mai e.Dar daca tu zici ca prietenul tau e stabilit de 12 ani aici,prin casatoria cu el ai avea si tu un drept de munca,si cu totul alte drepturi decat daca ai venii tu singura,ti-ar fii mult mai usor.Eu in locul tau m-as marita si as venii,de fapt am cam facut asta,dar riscul e mare,noi ne-am calculat fiecare banut de il ia sotul meu din bursa de doctorat sa vedem de ne descurcam,in ideea ca eu nu as gasi nimic de munca,zona in care locuim noi e si destul de saraca,si ne-am fii descurcat.Dar Doamne doamne a fost bun,si nu a fost cazul sa ne descurcam doar din banii lui.aa,si avantajul la au-pair ar fii ca inveti limba vrand nevrand,traiesti intre nemtii,nu ai cum sa nu inveti,mie nu imi venea mie sa cred dupa 4 luni ce imi turuie gura,ok,cu mii de greseli gramaticale,dar mai conta,toata lumea ma intelegea
Multa bafta si de mai ai intrebari ,te astept

Mergi la inceput

Si daca esti casatorita cu el,vei avea automat asigurare de sanatate,isi va face el o asigurare de familie,va plati la fel ca si pana atunci,dar vei avea o asigurare normala,nu cea de au-pair,care de obicei o poti folosi doar in caz de accidente si de iti este rau

Mergi la inceput