Romanii din Marea Britanie (17)
Raspunsuri - Pagina 13
motanik spune:
Gabriela,
Iti atasez aici un fragment tradus de mine acum ceva vreme din diferite surse dintre care sigur una este www.direct.gov.uk, site-ul unde gasesti orice informatii ai nevoie legat de viata in UK. Sper sa iti fie de folos.
Vacantele scolare pt scolile de stat sunt stabilite de catre autoritatea locala. Pt cele mai multe, anul scolar este impartit in 3 trimestre. Mai multe informatii aflati direct de la scoala aleasa. Pt vacante din timpul trimestrului, trebuie sa faceti o cerere la directorul scolii iar motivul este unul bine intemeiat.
Corpul guvernator al fiecarei scoli decide asupra uniformei si este responsabilitatea directorului sa se asigure ca elevii respecta regula. Uniformele se pot cumpara din magazine specializate. Uniforma include adesea si hainele necesare pt orele de educatie fizica.
Curriculumul national stabileste materiile predate, cunostintele, aptitudinile si intelegerea ceruta de fiecare materie, obiectivele de atins, progresul elevului prin examinari.
Prima treapta a invatamantul este cea dintre 3 si 5 ani, foundation stage, de la inceputul gradinitei pana la terminarea anului de receptie la scoala.
Al doilea stagiu intre 5 si 11 ani, scoala primara, are in componenta key stages, impartirea pe ani, dupa cum urmeaza: anul 1 si anul 2 = Key Stage 1, anii 3-6 = Key Stage 2, anii 7-9 = Key Stage 3. La sfarsitul Key Stage 1, copilul va avea testari la engleza si matematica care vor permite profesorului sa produca un raport al progresului. La sfarsitul Key Stage 2, copilul va avea teste nationale la engleza, matematica si stiinte. La 14 ani, la terminarea Key Stage 3, copilul va avea din nou teste nationale la engleza, matematica si stiinte.
In timpul ultimului an elevii aleg ce subiecte vor sa studieze in Key Stage 4 iar la finalul Key Stage 4 (anii 10-11), la varsta de 16 ani, elevii sustin GCSEs; rezultatele la GCSEs permit apoi inscrierea pt A levels pe subiectele dorite iar rezultatele obtinute in urma examenelor dupa cei doi ani de A levels conteaza pt inscrierea la universitati.
Teo, bine ai venit, iti doresc acomodare rapida si munca usoara la spital!
--------------------
Andra
MissJJ spune:
Buna fetele!
Motanik pai mai am 15 zile da deja am ceva contractii nu f dese da destule si deja cam nu mai pot dar mai e putin, duminica vine si mama si apoi poate veni bebe cat de repede.
Gabriela informatii despre scoli si etc uite aici departamentul pt copii, educatie si familie www.dfes.gov.uk si uite www.direct.gov.uk/en/Parents/Schoolslearninganddevelopment/index.htm" target="_blank">aici mai multe detalii despre scoli si sistemul de invatamant.
Legat de uniforme in genere fiecare scoala are o culoare anume si poti lua haine de la ea cu emblema scolii sau in genere in zona cu scoala sunt magazine care vand uniforme de la diversele scoli din zona. In genere se merge pe tricouri polo albe sau camasi albe, ceva pulovar in culoarea scolii si cu emblema sau pt copii mai mari sacou cu emblema, papucii neaparat negrii nu se accepta adidasi decat la sport, sosete albe vara si ciorpai lungi negri sau bleumarin sau gri, fetele au sarafane gri sau fuste gri combinate cu tricouri/bluze albe si ceva pulovar cu emblema si culoare scolii respective. Uite aici exemplu de haine pt scoala care se gasesc la majoritatea magazinelor mari.
Oricum orice scoala iti va spune exact de la inceput ce haine trebuie in ce culori etc. Vara de ex fetele pot purta si rochite in carouri si depinde de culoarea scolii pot fi pe rosu, verde, albastru etc.
La clasele mai mari se poarta de multe ori camasa alba, cravata, sacou fusta la fete pantaloni la baieti sosete albe si papuci negri.
Lara felicitari pt mica scolaritza.
Teo bine ai venit.
Na va las ca mi-e tare incomod pe scaun mai merg sa mai stau intinsa ca vad ca azi contractiile sunt mai puternice da tot rare si burtica e cam tare mai tot timpul.
Pupici si sa stiti ca va citesc da nu prea apuc sa scriu.
-------------------------------------------------------------------
Mada mami de Arianna Raisa si acum cu Amira Maya
AMR 15 Zile
motanik spune:
Mada, nastere usoara, sa fiti bine amandoua si sa vii sa ne arati printesa cat mai repede! Tin pumnii sa mearga totul struna pt voi!
--------------------
Andra
teodraghici spune:
Multumesc de primire, sunt cam dezorientat fiind la inceput dar lucrurile se vor aseza pe fagasul normal.
Mada,nastere usoara...si BB cuminte!
MissJJ spune:
Andra, Teo ms.
-------------------------------------------------------------------
Mada mami de Arianna Raisa si acum cu Amira Maya
AMR 15 Zile
DarkBendis spune:
Mada, nastere usoara, sa fiti bine si tu, si comoara ta cea mica. Tinem pumnii si facem si galerie daca e nevoie !
Dark Bendis
9+
http://bd.lilypie.com/gSJep1.png
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
Gabriela B. spune:
Multumesc mult pentru raspunsuri...
Desi am mai facut mutarea odata, si acum, ca si atunci, parca tot de copil imi este cel mai teama ca nu se va acomoda. Sper sa fie cel putin la fel ca in prima mutare...atunci nici macar nu vorbea engleza...dar acum sunt prietenii...de fapt...lipsa lor...de asta imi e teama. Desi nu stiu inca sigur cind si, mai ales daca ne vom muta in Uk (totul depinde daca eu reusesc sau nu sa ma inregistrez la Medical Council) deja discut cu fiica mea despre mutare...ii spun ce grozav este sa locuiesti in Europa, sa vezi castele, etc...NZ este o lume noua, diferita de tot ce ar putea gasi in UK...istoria lor sunt maorii, populatia bastinasa, sunt exotici la inceput...apoi...sunt parte din...decor...Istoria ...nu prea exista pe aici..daca ceva e vechi...are citeva zeci de ani...Pe noi ne amuza cind vedem magazinele de antichitati...sunt lucruri de second hand de fapt...mai sunt si ceva "vechituri" de 20 ani...mai rar...ca de obicei ele se dau pe citiva dolari si ..se vind repede...
Ne este dor de Europa...
Gabriela
Letitia1 spune:
Multumesc Letitia 1
ESte minunat ca au mincare calda la scoala...
Alta intrebare a mea este: au uniforme? Toate scolile?
Am inteles ca nu esti foarte incintata de scoala la care merge fiul tau. Year 3 inseamna ca el are 10 ani? In ce parte a uk stai?
Intreb ca si pe noi ne bate gindul sa ne mutam, trebuie sa fim mai aproape de parintii care imbatrinesc, au din ce in ce mai multe probleme de sanatate...Nu vrem insa inapoi in Romania.
Fiica mea are 11 ani, (ii va implini in curind) si am inteles ca au ceva examen la virsta asta. Pentru ce este examenul? Ceva asemanator cu ce era(poate mai este) in Romania? In functie de rezultate ii departajeaza mai departe? Unde as putea gasi ceva manuale cu ce fac ei in UK, la virsta asta(cu anii sunt confuza inca , caci e difefrit de tot ce stiu din Romania, si din NZ)
Multumesc, spor la treburi si, sa fim fericiti, fiecare acolo unde este!
Gabriela baiatul meu are 8 ani impliniti acu 2 saptamini. Fetita ta ar fi probabil in anul 6 si intr-adevar este o testare atunci dar nu pentru a ocupa un loc la vreo scoala ci e pur si simplu o evaluare. La scoala secundara se intra tot pe pricipiul cine sta mai aproape de scoala sau mai nou pe baza de loterie. Invatamintul de stat mi se pare o porcarie, sint doar citeva scoli bune, pe care le numeri pe degetele de la o mina. Nu au teme, nu au manuale, invatatoarea nu sta de vorba cu tine (doar daca ai programare si aia obtinuta cu greu) pur si simplu nu-ti poti face o idee la ce nivel e copilul tau, caci nici de la copil nu poti scoate mare lucru ce a facut la scoala. Ca sa-ti nu-i mai spun ca in fiecare an are o alta invatatoare, lucru debusolant pentru copiii mai mici. Anul trecut la noi a fost de groaza, baiatul a avut o spurcaciune de invatatoare, lucra numai cu un mic grup de copii, favoritii ei, iar ceilalti nu aveau decit sa-si puna preparator acasa daca voiau sa obtina rezultate. Atunci am hotarit ca il dam la scoala privata, fie ce-o fi. Barbata-meu s-a certat rau cu ei, a ajuns la directoare, care culmea, i-a dat dreptate, si anul asta (a avut o invatatoare tinara si simpatica)au fost deja mult mai multe sedinte cu parintii, am fost tinuti la curent cu evolutia copilului, avem teme etc. La anul insa urmeaza sa o aiba iarasi pe individa aia de anul trecut, dar din fericire noi o sa fim mutati la alta scoala. Noi manuale am luat de pe internet, ne-a spus o preparatoarea lui fiu-meu care sint.
O sa va fie greu probabil sa va mutati din nou. Eu personal nu as mai avea puterea asta, insa intr-adevar e un avataj sa fii aproape de Romania, sa poti trage o fuga acasa de cite ori ai nevoie. Fetei, la virsta asta, s-ar putea sa-i vina greu, noroc ca se vorbeste tot engleza, doar cu un accent putin diferit.
Motanik, Mada, sa va dea Dumnezeu o nastere usoara si un copil sanatos.
Gabriela B. spune:
Letitia 1, din ce descrii tu despre public school in UK...este tare asemanatoare cu NZ. Nici aici nu au teme...li se da un proiect pe trimestru, dar daca nu-l fac nu e mare lucru...invatatoarele se schimba anual, stau pe jos (desi exista banci si scaune, mai toata lumea prefera sa stea pe jos...asa ca...) La inceput, cind am venit aici (si aici scoala incepe la 5 ani) nu am reusit nici macar sa aflu ce curriculum au...cind am intrebat de teme, dupa ce am vazut ca luni de xzile nu au avut nimic...s-au uitat la mine ca la...nu-s ce...M-au intrebat, sincer uimite, de ce ma stresez...si mi-au sugerat foarte serios sa nu stresez copilul...ca invata destul la scoala (programul e acelasi, 9-15) Anul trecut Teo a avut o invatatoare care chiar nu facea nimic...(am mers 2 zile eu si am cerut sa asist la ore) Incepeau cu 1 ora. liber...fiecare facea ce voia, conditia era sa nu faca galagie. Unii citeau, ce voiau ei, altii desenau, etc...copii de 10 ani!!!!!!!Si la fel aveau si 1 ora la sf. programului...Am crezut ca mor...am fost asa suparata...Mai ales ca toti imi spuneau ca eu sunt cea nebuna...Ca se obtin rezultate minunate, etc...Apoi si noi am hotarit ca o scoala particulara e mai buna. Eu, printre pacientii mei, am multi profesori. Normal ca i-am descusut cit mai mult posibil...Mi-am dat seama ca ar fi ceva diferente intre sistemul private si cel de stat, dar nu mari, cel putin nu ca sa justfice 14 000 $ pe an. Da, ai mai mult control asupra a ce face copilul, normal, platesti pentru asta...Se tine cont de ceea ce vrei tu, ca parinte, desi partial si asta...Oportunitatile sunt...cam la fel...
Aici se pune mare accent pe amestecarea copiilor, miscarea lor in cadrul scolii, de ex, clasele se schimba de la un an la altul, colegii de anul acesta nu vor fi aceeasi cu cei de anul viitor sau cu cei de anul trecut. ASa ca, la inceputul anului, am avut ceva show cu copilu ca..nu e in clasa cu prietena ei cea mai buna, desi la sfirsitl anului li s-au dat formulare cu intrebari de genu, cu cine vrei sa fii si cu cine nu vrei sa fii in clasa in anul viitor, ce profesor vrei si pe care nu-l vrei. Dar nu se tine cont de ce vor ei...cel putin nu la grupul de prietene al fiicei mele. Niciuna nu a primit ce a cerut...ba chiar se pare ca au fost puse cu cine nu voiau. Cica ii socializeaza. Poate ca e asa...Acum, dupa 6 luni de la inceputul noului an (aici scoala incepe la 1 Februarie) Teo a mea e ok.nu mai suspina, dar primele sap[tamini au fost tare grele pentru ea, desi se intilnea in pauze cu prietenele. Uneori ma gindesc ca e mai bine asa, am un copil extrem de sociabil si am observat ca asa sunt toti aici...Daca asta e motivul sau nu...habar nu am. Dar e foarte, foarte diferit de tot ce stiam noi din Romania. Mai usor, copii merg cu drag la scoala.., Nu sunt stresati...In Ianuarie anul acesta am fost in Romania. Teo s-a intilnit cu verisoara ei care este cu citeva luni mai mare. Nu va puteti imagina diferenta de atitudine fata de scoala. Biata copila este obosita, face numai lectii, etc...Si clar nu ii place sa mearga la scoala. Fiica mea...e ca o floricica...pe linga ea. A fost la scoala 1 zi in Romanaia...i-a placut dar mi-a spus ca e muuuult mai greu, ca desi de ex. invata despre Grecia Antica, invata niste chestii tare grele...(in Rom faceau sist de guvernare, in NZ fac zeii, povestile, etc, e o placere) Bineinteles ca se face mai multa matematica in Rom, fac gramatica serioasa, cu analizari grele...
Aoleu...odata pornita...despre scoala pot discuta ore intregi...pagini intregi, sorry...
Deci, in concluzie, te inteleg, si eu am trecut prin astea. Acum...neam obisnuit noi...Dar zau, speram ca fac mai mult in UK. Macar NZ e la capatul lumii! (cica ar avea aceasta scuza, gasita de mine...de cite ori ma enervez, asta spun...ca e normal...fiind departe de tot si de toate, sa fie asa)
Tutoring se face si aici pe capete...de la 5-6 ani au profesori de mate,e ngleza, etc...E normal, toti comenteaza ca din cauza emigrantilor...ca deh, ei NZ erau ok...dar au dat navala emigrantii si in loc de 6 copii in clasa, sunt 20 acum si profesorii nu fac fata...Bineinteles ca emigrantii sunt de vina pentru toate, desi vederea generala este ca NZ e o tara friendly si...fara rasism...Astea-s numai aparentele!
Toate bune!
E super sa pot "vorbi" cu voi.
Gabi
Gabriela B. spune:
Nastere usoara Mada, Motanik.
Vedeti voi ce va asteapta dupa!
Dar ce ne-am face fara copilasii nostri!
Letitia 1, te rog mult, poti sa-mi spui si mie unde as putea gasi manuale pt nivelul lui Teo? Le-as comanda si eu...