Romanii din Marea Britanie (17)

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns MissJJ spune:

Dark Bendis, Letitia, Gabriela ms.
Legat de galerie va anunt eu inainte sa plec la spital daca tre sa scoateti majoretele. Si dupa ce nasc va intra Flo sa va anunte ca e instruit deja de la primul bebe stie ce si cum.
Si ca sa ne laudam putin fiicamea vb in engleza mai mult adik zice cuvinte dar ieri a legat pt prima oara doua cuvinte ca sa expime ceva de genul o propozitie a venit la mine si face fly, fly si arata cu mainile cum zboara o pasare si apoi zice bird, bird fly.
Ma gandesc ca dupa ce merge la gradi isi va da drumul si mai usor la vb ca pana acuma vad ca prefera cuvintele cele mai scurte majoritatea din engleza, ca na is mai usor de zis decat cele romanesti.
Gabriela eu sper sa fie ok scoala asta de aici de langa noi pana acuma din cat m-am interesat parintii par f multumiti de ea si ofsted le-a dat numai buline albe, mai incolo om vedea, oricum in uk mi se pare cam slabutz sistemul de invatamant adik se merge mai mult pe vocatie decat pe invatat efectiv din ce am vazut eu pana acuma. Om vedea cand cresc mai mari ce si cum.
Momenatn eu am tot contractii dar rare vad ca bebe nu se hotaraste daca vine sau nu, ma tine in stand by. Duminica vine si mama si dupa mine bebe poate veni duminica seara spre luni dim cum a venit si sora ei.
Na mai revin pe aici daca se intampla vreo ceva, oricum eu va citesc tot timpul da nu scriu mereu.

-------------------------------------------------------------------
Mada mami de Arianna Raisa si acum cu Amira Maya
AMR 13 Zile

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Gabriela sa nu iutam ca NZ e inca dominion britanic, deci nu sint surprinsa ca sistemele de invatamint sint aproape identice. Singura diferenta pe care am remarcat-o e ca fiu-meu nu si-a schimbat colegii pina acum. Macar atit. Ar fi fost foarte traumatizant sa i se intimple si asta.
Intr-adevar sint si scoli private proaste dar noi am ales una buna, si sper sa-i mearga mult mai bine acolo. Cum ai spus si tu, macar pot sa-i iau de git si sa-i intreb pe unde se scalda copilul meu, lucru care la scolile de stat nu e posibil. Si noi am fost luati drept nebuni ca vrem sa stim ce si cum face copilul la scoala. Pe englezi nu-i intereseaza, ei vor ca copii lor sa aiba mult "fun" cind merg la scoala de aia se apuca si fetele ramin gravide la 13 ani si un procent infiorator de mare abandoneaza la 16 ani.
O sa ma interesez de manualele pentru fata. Ti-ar trebui pentru year 7, asa-i?

Mada nu-ti fa griji ca fata n-o sa stie limba engleza. O s-o vorbeasca de 7 ori mai bine decit tine oricum, asa ca pistoneaza cu limba romana ca cu asta o sa aiba probleme. Noi am vorbit si vorbim numai romaneste cu copilul iar el, dintr-o fraza de 7 cuvinte 5 le spune in limba engleza. Viseaza si gindeste in limba engleza.
Iti tin pumnii pentru marele eveniment.

Mergi la inceput

Letitia nu imi fac griji ca nu va sti engleza, e logic ca va vb mai bine decat mine. Noi cu ea numai in romaneste vb intelege romaneste dar prefera engleza pana acuma ca is cuvintele mai scurte, dar de ex fata vecinei mele abia acuma la 4 ani vb si romaneste pana acuma numai engleza si vb romaneste f bine da cu accent britanic.

AMR 13 Zile

Mergi la inceput

Letitia nu imi fac griji ca nu va sti engleza, e logic ca va vb mai bine decat mine. Noi cu ea numai in romaneste vb intelege romaneste dar prefera engleza pana acuma ca is cuvintele mai scurte, dar de ex fata vecinei mele abia acuma la 4 ani vb si romaneste pana acuma numai engleza si vb romaneste f bine da cu accent britanic.

Toti vorbesc cu accent britanic (mult mai bine decit accent romanesc) si o buna bucata de vreme noi nici nu ne-am dat seama de asta. Maica-mea mi-a spus dupa ce a vorbit cu el la telefon |(era mic, avea vreo 3 ani) si apoi soacra-mea i-a spus lui barbata-meu aceelasi lucru. Barbata-meu mai s-o ia la bataie pe ma-sa, cum adica feciorul lui cel genial are accent in limba romana. I-am spus sa se linisteasca ca asta e realitatea. Acum vorbeste romaneste cu topicul din limba engleza (isi traduce din engleza in romana in cap). Spre exemplu :ce e asta pentru? Sau baga la greu engleza in toate frazele pe care le spune.
Daca fetita ta merge regulat la nurserie si se uita la programele pentru copii in limba engleza poti sa vorbesti linistita cu ea numai romaneste ca atunci cind va merge la scoala nu o sa aiba probleme cu limba engleza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabriela B. spune:

Eu cred ca daca noi ii"fortam" macar sa asculte romaneste...nu vor pierde limba romana...Cind am ajuns in NZ, Teo a mea avea 4 ani si, normal, nu vorbea decit romaneste. Acum vorbeste romaneste cu accent si, cum a spus si Letitia 1, cu topica limbii engleze, din pacate vocabularul in limba romana ii este destul de limitat (de cind suntem aici noi vorbim, normal romaneste in casa dar lectii de romana nu am facut niciodata cu copilul, iar povestile la inceput i le citeam in engleza, caci deh, eram disperata sa stie engleza) Deseori ne intreaba ce inseamna cite un cuvint in romaneste...Este funny si...frustrant citeodata. De ex. acum citeva luni, venind de la lectia de balet, isi aruncase opincutele de balet in camera, pe jos. I-am spus sa-si ia opincutele si sa le puna la locul lor...Dupa un timp, erau tot acolo...i-am spus din nou...am vazut-o ca incepe sa-si curete biroul dar nu am facut click deloc...Dupa alta jumatate de ora, iritata de-a dreptul, i-am spus sa-si ia opincutele...Copila s-a uitat foarte nedumerita la mine si mi-a sp;us ca a curatat totul...si m-a intrebat ce a aia opincute...Mi-am dat seama ca habar nu avea...Ea le stie numai si numai de ballet shoes...Si ca sa fie si mai fain...eu , la intrebarea ei...am zis:" cipicii, tirlicii aia de balet...cum vrei sa le spun sa intelegi."..Rezultatul a fost un oftat larg din partea ei si concluzia ca limba romana e asa de grea!!!!!!
Dar am observat ca dupa fiecare vixzita in Romania (facuta la 2 ani si de obicei pentru 1 luna) vine inapoi stapinind mult mai bine limba romana. De obicei asta se dilueaza pina la urmatoarea vizita (deh...departarea asta ne omoara) dar este ok. Citeste binisor...are probleme cu grupurile che, chi, ghe, ghi, ce, ci...mai scrie ea k in loc de c...dar in general e ok. O corectam, ne amuzam...Vrem insa sa fie in stare sa vorbeasca cu bunicii...ca ei dragii, habar nu au engleza. Si asa lumea din care vine este diferita si mereu are socuri (negative din pacate) cind mergem in Romania.
Legat de venirea noastra in UK...inca nu stiu unde anume mi-ar place, de vazut nu am fost decit la Londra, 3 zile, acum citiva ani...restul e de pe TV si Internet...Am vrea mai in sud...uneori as vrea si Londra, ma gidesc insa ca e mai greu cu un copil...(poate gresesc) Ma uit, aiurea, pe internet dupa scoli...ma sperie idee ca desi as sta in zona buna, sa nu fie loc la scoala unde vreau eu...De fapt...ma sperie multe..mai ales gindul ca o iau de la inceput...cumva...
Of...macar sa se intimple!

O zi buna tuturor,

Gabi

Mergi la inceput

Eu cred ca daca noi ii"fortam" macar sa asculte romaneste...nu vor pierde limba romana...Cind am ajuns in NZ, Teo a mea avea 4 ani si, normal, nu vorbea decit romaneste. Acum vorbeste romaneste cu accent si, cum a spus si Letitia 1, cu topica limbii engleze, din pacate vocabularul in limba romana ii este destul de limitat (de cind suntem aici noi vorbim, normal romaneste in casa dar lectii de romana nu am facut niciodata cu copilul, iar povestile la inceput i le citeam in engleza, caci deh, eram disperata sa stie engleza) Deseori ne intreaba ce inseamna cite un cuvint in romaneste...Este funny si...frustrant citeodata. De ex. acum citeva luni, venind de la lectia de balet, isi aruncase opincutele de balet in camera, pe jos. I-am spus sa-si ia opincutele si sa le puna la locul lor...Dupa un timp, erau tot acolo...i-am spus din nou...am vazut-o ca incepe sa-si curete biroul dar nu am facut click deloc...Dupa alta jumatate de ora, iritata de-a dreptul, i-am spus sa-si ia opincutele...Copila s-a uitat foarte nedumerita la mine si mi-a sp;us ca a curatat totul...si m-a intrebat ce a aia opincute...Mi-am dat seama ca habar nu avea...Ea le stie numai si numai de ballet shoes...Si ca sa fie si mai fain...eu , la intrebarea ei...am zis:" cipicii, tirlicii aia de balet...cum vrei sa le spun sa intelegi."..Rezultatul a fost un oftat larg din partea ei si concluzia ca limba romana e asa de grea!!!!!!
Dar am observat ca dupa fiecare vixzita in Romania (facuta la 2 ani si de obicei pentru 1 luna) vine inapoi stapinind mult mai bine limba romana. De obicei asta se dilueaza pina la urmatoarea vizita (deh...departarea asta ne omoara) dar este ok. Citeste binisor...are probleme cu grupurile che, chi, ghe, ghi, ce, ci...mai scrie ea k in loc de c...dar in general e ok. O corectam, ne amuzam...Vrem insa sa fie in stare sa vorbeasca cu bunicii...ca ei dragii, habar nu au engleza. Si asa lumea din care vine este diferita si mereu are socuri (negative din pacate) cind mergem in Romania.
Legat de venirea noastra in UK...inca nu stiu unde anume mi-ar place, de vazut nu am fost decit la Londra, 3 zile, acum citiva ani...restul e de pe TV si Internet...Am vrea mai in sud...uneori as vrea si Londra, ma gidesc insa ca e mai greu cu un copil...(poate gresesc) Ma uit, aiurea, pe internet dupa scoli...ma sperie idee ca desi as sta in zona buna, sa nu fie loc la scoala unde vreau eu...De fapt...ma sperie multe..mai ales gindul ca o iau de la inceput...cumva...
Of...macar sa se intimple!

Gabi macar fetita ta stia ceva romana de acasa, al meu avea 9 luni cind am ajuns aici. Intr-adevar are vocabularul romanesc limitat si chiar azi vorbeam cu el, si l-am intrebat ceva destul de repede si numai ce incepe, Ce? repet, iarasi ce? Zic ba copchile tu n-auzi sa nu intelegi? El nu intelege (de auzit aude foarte bine) si ma enervez pe moment apoi imi dau seama ca limba romana este a doua limba pentru el si nu e vina lui. Facem eforturi mari sa nu piarda limba romana, tocmai pentru relatiile cu bunicii, si am fost foarte mindra de el anul trecut, cind au venit parintii mei si el (in vacanta fiind) mergea cu ei peste tot (inclusiv cu autobuzul) si era traducatorul lor. Si-a imbunatatit si el limba romana fantastic, asta se intimpla in fiecare vara, cind ori mergem noi ori vin socrii sau parintii mei aici. Dar cum spuneai si tu, totul se diluiaza odata ce incepe scoala, cu toate eforturile pe care le facem noi in directia limbii romane.
Gabi te admir si numai pentru ca te gindesti sa te muti din nou. Eu personal, nu mai am curajul s-o fac, desi venirea noastra aici a fost foarte lina si fara peripetii sau intimplari neplacute. M-am obisnuit aici, am prieteni, vecini buni (ma ajuta cu copilul cit sint la servici), aici e viata mea. Daca ar fi sa-ti sugerez unde sa te muti in Uk, vino la mine in oras sau in vecinatate. Stau la 40 km nord de londra cu trenul faci 30 minute pina in Londra,sint cel putin 4 trenuri pe ora, ai acces la autostrazi iar casele si chiriile sint by far mai mici ca in Londra sau periferiile ei. Eu mi-am cumparat aici o casa cu 4 dormitoare si gradina, in Lodra imi luam in cel mai bun caz un apartament cu 2 dormitoare (nu casa). Aici in zona avem citeva spitale mari (am inteles ca lucrezi in domeniul medical) sau daca nu, poti face naveta in Londra fara probleme. Daca vrei, da-mi numarul tau de telefon pe pm si te sun (ma costa jumatate de penny pe minut cu Canada si Statele, deci nu poate fi mai mult cu NZ).

Motanik, Mada ce mai faceti? Motanik, n-ai mai spus cam demult nimic, sper ca totul e bine. Ma intrebai cum a fost la Paris? Ei bine, am fost dezamagita. Londra noastra e mult mai curata, mai frumoasa (arhitectural) si mai civilizata. N-as da Londra pe Paris cu tot turnul lor Eiffel cu tot. Va tin pumnii la amindoua si sper ca totul sa se termine cu bine.
Pupici

Mergi la inceput

Letitia eu is busy tare, fac ultimele retusuri curatenie etc ca maine vine mama si poate se hotaraste si bebitza sa vina ca tare as vrea sa vina pana pe 21 sau chiar pe 21 ca sora ei, ar fi fain sa fie ari 21.08.2006 si ami 21.06.2008. Da na noi o asteptam sa vina aproape toate sunt gata. Aseara am terminat tot ce aveam d efacut la etaj a mai ramas sufrageria cand vine si Flo sa mutam mobila si sa aspir sa lustruim laminatul si sa sterg praful si apoi diseara sa calc asternuturile pt camera lui mama si draperiile din sufragerie si mai am aragazul, cuptorul si frigiderul.
Avem deja patul de toddler pt Ari am dat si comanda de saltea, bed guard, seturi de pat duvet si perne, luni ni le livreaza si pe astea deci luni seara ne mutam in patuztul de copii mari. Si apoi sapt urm ca e si mama aici cand prindem o zi mai faina sa spal patul de bebe sa il curatz bine de tot si sa il pregatesc sa il punem la noi in camera pt bebitza mica. Mai tre sa mai luam un monitor de la bt ca avem unul da ala sta in camera lui Ari si al doilea sa il luam pt la noi in camera unde va sta bebe, sa le pot auzi pe fiecare cand fac nani.
Abia astept sa fie toate puse la punct, miercuri merg la un alt control la moasa sa vad ce zice cat a mai coborat bebitza ca data trecuta era 4/5. Ma enerveaza ca nu vor sa faca si control intern ca sa stiu cum e colul da na asta e speram sa vina bebitza cat mai rapid.
Azi Flo dupa ce iese de la munca se duce la biserica sa vb cu preotul de botez ca am vrea sa facem pe 30 august si sa vedem daca gasim liber ca data trecuta abia am gasit la sf lui oct si asta ca au renuntat un alt cuplu la programare ca altfel nici in nov nu gaseam creca.
Legat de Paris si eu am aceeasi parere nu imi place deloc e murdar lumea nu e asa civilizata ca aici in afara de turn si notre dame si ce mai e de vizitat mi-a lasat o impresie tare proasta.
Cam asta de la noi tre sa fug ca mai am treaba si tre sa pun si printesa la somn acusi.
Mai revin eu cu vesti cand apuc.

AMR 11 Zile

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns motanik spune:

Buna fetelor! Ce zi frumoasa azi, imi place asa cand nu e f cald ca nu mai suport caldura de nici o culoare. Burtocul meu e ok, vineri seara am avut niste crampe si am crezut ca sunt contractii dar cred ca fost stomacul, am luat un no-spa si a fost ok apoi.

Letitia, nici mie nu mi-a placut Parisul, decat de vreo doua locuri am fost incantata (Sacre Coeur e unul) dar in rest am vennit f dezamagita, cred ca ma asteptam la altceva.

Cine si-a facut deja planuri de concediu? Pe noi anul asta ne sare vacanta din motive de gogosica

Va pup, o zi frumoasa tuturor!

--------------------

Andra

Mergi la inceput

Buna fetele!

mai trecem si noi pe aici la noi toate bune si frumoase, almost, ca a venit si mama si normal ca nu prea ne intelegem da asta este avem nevoie asa ca nu putem face nimic altceva, decat sa sper ca vine bebe mai repede si scapam.
Duminica seara am simtit-o cum a coborat mult mai jos is tare curioasa cat ca ultima oara la moasa mi-a zis ca e 4/5 sper sa fie 1/5 maine am controlul la moasa apoi daca nu nasc mai trebuie sa merg la 41 de sapt dar eu sper sa vina bebe cat mai rapid.
Am rezolvat si cu botezul am facut programarea din timp sa fim siguri ca data trecuta abia am gasit programare, deci vom avea botezul pe 30 august la ora 14:00.
Ieri am reusit si am instalat si patutzul de toddler pt Ari a fost f incantata si prima noapte a decurs bine in noul patutz, uitati aici poze daca vreti sa ne vedeti noua achizitie.
Azi am spalat si patul de bebe a lui Ari e in curte la uscat ca diseara sa il putem pune la noi in camera si tre sa scoatem din garaj si nivelul de sus de la patutz ala de bebe mic si niste jucarioare sa le atarnam acolo.
In rest nimic nou fata de and a evnit mama se trezeste numai la 5 jumate ca mama atunci coboara jos la nus tiu ce telenovela si ma dispera ca eu speram sa reusesc sa ma odihnesc mai mult si nu am nici o sansa asa, da na asta este.
Acuma abia astept sa se faca ora 12 sa pot merge cu fata la somn, poate dupa amiaza iesim oleaca la o plimbare ca tre sa ii iau lui Ari niste biberoane noi din astea mai simple ca de acuma astea care le are de la avent tre sa le duc la reciclat ca is vechi. Am gasit la tesco tot din astea wideneck si is si mai ieftien le putem schimba cat de des avem nevoie si numai alea a lui bebe o sa fie avent.
Na mergem sa ne mai jucam putin si apoi la nani.
Pupici tuturor!

Motanik cum te mai simti cu respiratul e mai bine sau tot asa nasol?

AMR 8 Zile

Mergi la inceput

Mada apropo de curatenia pe care te apucasei sa o faci, o colega de-a mea englezoaica zicea ca atunci cind o gravida se apuca de facut curatenie generala in casa inseamna ca i se apropie sorocul, ca adica isi pregateste cuibul pentru venirea puiului. Sa speram ca are dreptate si sa te vezi scapata cit mai repede.
In legatura cu Parisul, ma gindeam ca am o problema, ca numai eu nu am cazut pe spate la vederea lui. Va multumesc ca v-ati spus si voi parerile si mi-ati redat increderea in mine.

Andra esti OK? Cind trebuie sa nasti? Esti in concediu de maternitate?

Mergi la inceput