dependentza de tigari - pls. sfaturi

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

cred ca treapia SHOC, ajuta foarte bine.
IO, nu fumez, nici in familie nu am fumatori, dar am prieteni care asa s-au lasat, terapia shoc, asa ii zic eu, s-au lasat dintr-odata. fara preaviz, fara gandire prea multa!
terapia asta m-a ajutat pe mine sa-i dezvat pe copii, pe la 4 si 5 ani, de TV. nu se uitau cu orele, dar se uitau destul cat sa nu-mi convina mie. eu ce am facut? am luat TV-ul in masina intr-o zi, sub pretext ca s-a stricat si l-am dus in pivnita la mama. au suferit, au urlat, au trantit pe jos una , alta, dar in trei zile au uitat de existenta lui. sigur ca mi-au mancat mie ceva energie, ca a trebuit sa ne reorganizam.
mama, a renuntat la cafea tot asa, dintr-odata! ia fost greu in primele zile, dar a dat toate ibricele din casa, cafetierele le-a dus pe la vecine, si a terminat-o cu cafeaua. nu din motive medicale, s-a gandit ea ca i-au ajuns 50 de ani de baut cafea. (are 74 si a inceput sa bea la 20)

Kari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

Eu una nu cred ca exista adicta mai adictata decat mine. Toata viata mi s-a invartit in jurul tigarii.

Dar am evoluat. Am plecat de la "toata lumea are un viciu, asta e al meu" si am ajuns sa implinesc 2 ani de nefumat vinerea trecuta.

Nu, ca n-a fost usor. Am incercat sa ma las de vreo 4-5 ori. Fiecare ratare a fost o lectie pt data viitoare. Desigur, de fiecare data, dupa vinovatia initiala, eram foarte usurata ca acum pot sa fumez iar. Doar ca totul dura o vreme pana cand incepeam iar sa ma gandesc sa ma las. Am incercat mai multe modalitati pana am nimerit-o pe-a mea, sau poate pana cand am fost pregatita mental. Cold turkey, hipnoza, redus, nicorette, tigari fara nicotina (puteau bey ca ma suspectau de fumat marijuana). Nu neaparat in ordinea asta. Pana la urma am reusit cu Zyban. Aia a functionat la mine. A fost extraordinar de usor, comparativ cu celelalte dati.

Si cel mai promitator a fost ca puteam continua sa fumez in primele 1-2 saptamani dupa ce am inceput tratamentul.

Tu vezi ce ti se potriveste. Si daca te apuci iar, nu renunta la idee, foloseste-o ca pe o experienta care te va intari pt data viitoare. Fumatorii au nevoie in general de mai mult de o incercare pana se lasa. Pana cand esti pregatita tu sa renunti. Nu poti s-o faci pt nimeni, nici macar pt bb, trebuie s-o faci pt tine.
Depinde tu un care faza esti, eu de fiecare data am rezistat mai mult si am simtit diferit.

Tensiunea mea e mica, atat de mica, incat daca dr incearca sa o ia cand sunt intinsa, eu deja imi rad in sinea mea. Stiu ca imi zice in curand sa ma ridic ca nu o poate lua asa. Eu nu am baut cafea vreo saptamana atunci. Faceam doar tampenii ca eram zombie. Chiar daca mi-am luat 2 zile libere sa nu bat pe nimeni la job si am stat in fotoliu si am facut rebus.

M-am "ingrasat" 2 kile. Port aceleasi haine (metaforic vorbind ).

Ei, cam asta e exprienta mea. Circumstante atenuante ca aici ti se si pun bete in roate ca fumator.

Eu fumam, nu sa-mi rezolv issues, fumam in principal sa-mi dau pauze ca-s cam habauca si altfel nu ma calmam.

Io iti tin pumnii sa reusesti din prima!

Common sense is not so common...        [Voltaire]                 DJ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

multumesc. Deja am facut primul pas, in sensul ca am trecut de la Dunhill negru (sau rosu...) la Vogue - adica niste betze subtirele, din care tragi si tragi degeaba, daca insisti emana o oarece aroma inecacioasa si atit. Am niste banuieli ca astea fum nu scot deloc... sau, cel putin, eu nu-l simt....

Mi-am luat un singur pachet de scobitori din astea si mi-am propus sa imi ajunga pina maine seara. Cred ca pina maine seara e suficient sa ma scarbesc de asa ceva. Tot trag din scobitoare si caut tigara... unde e tigara mea... ca parca am aprins ceva.

Circumstante atenuante am si eu. Am fost, si o sa ma mai duc, intr-un centru pe cluster unde e ditamai campusul si un singur loc de fumat: si ala e de fapt un fel de ghiveci amplasat in mijlocul curtzii.
Stai acolo ca popindaul, imbracat business, in picioare, singurul om pe o raza de citeva sute de metri, si pufai in jurul ghiveciului.
Si toata lumea te poate admira cum meditezi la nemurirea sufletului in mijlocul curtzii, prin peretii de sticla. Nspe etaje de birouri.
Mi se pare asa de umilitor ca am zis ca eu in locul ala trist nu ma mai duc.... chit ca ma las de mama fumatului!

Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca de la biroul meu pina acolo fac 10 minute. 10 dus, 10 intors. 10 tigari x 20 de minute reprezinta minus dpdv eficientza.... adica handicap de peste trei ore din opt fata de ceilalti, ceea ce e cam nasol. Altfel, nimeni nu spune sa nu fumezi... Doamne fereste, ai drepturi...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deborah77 spune:

Elise, nu merge cu Vogue...adica merge, in sensul ca dupa o saptamana te obisnuiesti, so i sa fumezi vreo 2 pachete si din alea. Vestea buna e ca o sa treci greu la tigarile groase, care ti se vor parea fumegnade si scarboase. Vestea proasta e ca o sa fumezi tot atat. Uite-ma pe mine exemplu...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamica dulce spune:

Elise...nu merge cu scobitorile...am incercat si eu de nspe ori.Light, ultra light, scobitori, mentol si neamul lor. Nicorette mi se pare apa de ploaie, fumezi lejer cu guma in gura-deci iti scrie o inraita Eu fumez marlboro rosu, un big pack/zi. Am inceput serios pe la 16 ani, acusa fac 28. Am copil de 5 ani, deci in casa nu se fumeaza decat vara,la cine stie ce ocazii speciale, mai ales nocturne unde e timp sa se aeriseasca.
Sotul meu a fumat mai bine de3 20 de ani, s-a last de pe o zi pe alta timp de 2 ani(dar fara sa-si impuna asa cum vrem noi sa facem...usor usor si-a facut singur sila pana n-a mai fumat pur si simplu. Din septembrie fumeaza iar mai mult ca mine, desi era lasat-lasat.
Prietena mea. si ea fumatoare serioasa s-a lasat de aproape un an jumatate si a reusit.O admir.

Eu am incercat cu putinul...5 pe zi...eram numai cu ochii pe ceas, cat mai e? am incercat brusc si adulmecam pe strada pe altii care fumau langa mine- si normal ca mi s-a facut greata de gestul in sine,de mine insami(nu de fum, aveam apa in gura)
Acum imi adun fortele pentru o noua incercare..astept sa-mi spuna piticul de pe creier ca-i GATA.
Si eu cred ca dependenta de geste mai puternica.

Faza naspa e ca mie imi place sa fumez-nu o fac doar din dependenta, mie chiar imi place,sunt anumite momente ale zilei pe care nu le concep fara si daca as reusi sa ma limitez doar la ele as fi fericita. Sa zicem 10 tigari pe zi...nici nu-mi doresc mai mult.
E si asta o metoda...sa nu fumezi doar de dragul de a fuma si ca merge, ci doar cand ai placerea. Mai concret: aici se fumeaza pe strada cum fumeaza barbatii la noi. M-am adaptat rapid la moda asta acum 5 ani cand am venit aici si acum am zis STOP. Nu m-am simtit niciodata mandra de asta.Deci din start o juma' de pachet "economisita". Daca crap ma asez pe o banca si tot arat mai a doamna :). La fel-fumatul la calculator-eliminat. Nu stiu daca ai practicat vreodata sportul asta, dar eu am senzatia ca numai le sting,nu mai realizez cand la aprind si le fumez-deci inca o gramada de tigari economisite. Acasa la treaba-mai intai dai gata o treaba si apoi puaz de tigara si nu inainte de sters praful, de pus masina, de dat cu aspiratorul. Pe scurt, sa le fumezi cand meriti, cand e placerea, cand le poti simti si savura si nu asa...ca intra si tocmai ai 5 minute. In optimismul meu netarmurit imi zic ca dupa o luna doua pe sistemul asta de puncte de merit, o sa ridic stacheta,mai elimin una-doua pentru inca o luna si tot asa,pana raman la cele 2 tigari de dimineata, cea de dupa masa si cea de cand termin serviciul,cea de la culcare si cea de dupa baie.
Deci 5-6/zi-exceptie iesirile la bar/restaurant,desigur...unde n-o sa mai rup pachetul ca acum,ci tot pe principiul mai rarut ca-i mai dragut,si tot pe puncte de merit.

psihologic, sistemul de puncte de merit e mult mai eficient decat sa zicem 7 tigari/zi...in care crapi si stai frustrata numai cu ochii pe ceas.

In felul asta am ajuns lejer si rapid de la 25 la 10/zi...m-am tinut de treaba o saptamana,merge mai usor decat iti imaginezi si.. am recidivat.
mai scrie cum te descurci,o sa urmaresc subiectul si poate incepem purificarea impreuna.
Inca ceva-in locul tau eu as renunta la scobitori,nu te ajuta mai mult decat una originala cand meriti ci mai mult te frustreaza.Si implicit ajungi sa "le mananci".
Anca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anda spune:

eu am incercat 5 luni, la modul serios. am trecut prin toaaaate etapele si fazele, including: redus nr de tigari, fumat slims, fumat mentolate, fumat slims mentolate, fumat doar 5 pe zi, plasturi, mers la consiliere, etc etc....and again....si de la capat.
si am reusit nimik...am facut o porcarie...am ajuns sa fiu atit de obsedata de lasatul asta de fumat incat am dat in mancatul fararost...adica un soi de bulimie...si in final totul a culminat cu mincat si fumat, fumat si mincat.
la firma am devenit proverbiala ca m-a prins un coleg cu susu-n jos in pubela cautand tigarile aruncate acolo cu hotarire cu o zi inainte. si nu era prima oara cind sapam prin gunoi dupa ele....
deci, am trecut prin absolut toate fazele. si culmea este ca m-am lasat.
nu cred ca exista o metoda universala. eu m-am ajutat de ntb-uri, desi mai incercasem cu ele si n-am reusit. trebuie claaar sa se produca acel click in cap, nici macar nu stiu ce l-a declansat la mine. ma gandesc ca o fi fost scarba de ziua de maine. ma ingrozeam ca urmeaza un nou maine cu ciocolata si tutun. eram atit de scirbita incat m-am gandit ca mai jos decit atit nu pot cobori. si atunci am spus stop. si nu a fost usor, a fost cu plansete, spart prin casa, calmante, mult somn....dar se poate. dupa 3 zile deja e mai usor, si dupaia din ce in ce mai usor...si in final trece.
dar probabil ca o sa raman mereu cu frica sa nu vina vreun moment in care sa fiu atit de slaba sa ma apuc din nou. atunci de obicei ma gandesc la chinul prin care am trecut si-mi trece...
nu mai vreau sa o lungesc sa va povestesc ce bine e sa simti mirosurile, sa nu mai tusesti ca un hornar de dimineata, sa nu mai ametesti de oboseala la amiaza din cauza excesului de nicotina...pfuuuu...incredibil de libera ma simt.

Anda, mami de Ed

Viata
Pasiunea
Blog DC de Timisoara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

ce sa zic... trec printr-o faza dificila. Am luat 10 pachete de slims menthol, cu gindul ca din astea nu rezist sa fumez prea mult. Iar eu seara nu prea pot iesi, pentru ca bebe doarme si nu o trezesc sa coboare cu mine dupa tigari, nici sa ma duc pina la parterul blocului si sa las kupilul singur inca n-am ajuns.
So... inarmata cu menthol slims, m-am asezat la calculator. Si am "ras"vreo cinci, pentru ca tot simteam nevoia sa fumez si fum ioc din scobitorile alea. Si, dupa ce am fumat cinci porcarii, am realizat ca fum nu scot ele, dar scot a naibii de multa menta, de la care mi s-a si facut rau. Si ca sa imi treaca raul am mai bagat si o guma. Tot mentolata. Asa ca mi s-a facut si mai rau.
Am dat cu multa apa si am stat toata noaptea calare pe un loc privat, incercind sa elimin.... menta pe toate caile.
Aveam senzatia ca douazeci de ani o sa ramin asa, mentolata.

Bineinteles ca in secunda in care a facut bebelisa ochi ne-am dus si am luat un pachet de tigari normale.
Ei, si aici incepe drama: ca nu mi-au mai placut nici astea. Curios, dar dupa doar cinci slimuri, si astea aveau un gust groaznic. Si, daca pina atunci cautam fumul, brusc mi se parea acum ca astea scot prea mult. Gen foc de tabara.
Si am realizat ca imi afuma peretii.... Curios, cum de pina acum n-am vazut....

Asa ca m-am apucat si am rontait biscuitii lui bebe. De suparare.
Daaar.... dupa ce am mincat trebuia sa fumez, nu?
Sa fumez ce?
Ca slim menthol nu mai vreau in viata mea, iar celelalte, asa cum am zis, scot prea mult fum.
Ei, m-am dus si am luat un pachet de slim nementol.
Din nou, astea nu scot fum...
Am isterizat vinzatoarea cind am intrebat-o daca semi slim exista.
Cica nu.
Cre'ca si-ar fi dorit sa nu mai exist nici eu - de trei zile trec pe acolo si ma uit melancolica la standul cu tigari cite juma de ora... gindindu-ma ce sa iau... Nici cind mi-am luat mashina nu m-am sucit atit... am luat-o si gata...

Deci am ajuns in faza in care sint nemultumita oricum.
Daca maninc trebuie sa fumez, asa ca mai bine nu maninc, daca nu maninc iar ar trebui sa fumez - dar habar n-am ce. Ca nu-mi mai place nimic. Dar nici sa nu fumez nu-mi place.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anda spune:

pai io ce-ti povestesc....ajungi si tu in perioada bulimico-mentolato-paranoica...dupa care te mai si saturi, te asigur.

ia-ti un pachet de ntb-uri...din farmacie, mentolate daca se poate (ca-s de doo feluri cu sau fara mentol) si zici gata. anunti pe toata lumea sa faca loc in caz de taifun si asta e...eu i-am rugat iclusiv sa ma lege de calorifer daca e cazu si daca ma apuca iara sapatu prin gunoaie dupa tigarile aruncate, eram in stare sa fumez si mucuri gasite pe strada....horror.
ashaaa, si stai tu pina nu mai poti si iti vine sa izbesti pe careva. atunci bagi un ntb. este definitia oribilului, crede-ma. o sa ajungi sa-ti placa si alea....si tot asa pina nu ti le mai trebe deloc, asta dupa fo 10 zile...intre timp se duce nicotina de tot.

si ca sa raspund la intrebarea initiala...e groaznic!! de greu fo 3 zile, destul de greu inca vreo 4, dupaia devine stapinibila toata situatia, dupa o luna deja e floare la ureche...

Anda, mami de Ed

Viata
Pasiunea
Blog DC de Timisoara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LiaMaria spune:

Elise,
De ce nu incerci sa rontai seminte de floarea-soarelui cind simti ca nu mai poti? Mai ales cind esti la computer.
Incearca si vezi...

Succes!
Lia

Rugati-va pentru Diana
http://dianadumitru.netfirms.com/
http://www3.telus.net/goldsilver/diana/Diana.mp4

Asa a venit pe lume printesa mea:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=105962

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lemoni spune:

Eu ma bucur pt tine ca ai luat decizia sa te lasi ,e un pas bun. Daca nu era maine 1 may probabil ca ma bagam in joc cu tine dar asa nu sunt inca pregatita.Am avut o tentativa de lasat la 1 martie si a esuat dupa 2 saptamini , am avut chef sa sarbatoresc cu o tigare si de atunci am inceput iar.Imi e ciuda in fiecare zi ca nu le-am lasat inca ce sa mai zic ca la noi in Canada costa 10-11$ pachetul si cu bani astia adunati pe un an de zile as sta in concediu 2 saptamini eu cu consarta fara probleme in Cuba sau Dominican republic.Dar asta e eu inca ii arunc pe tigari ce sa mai zic de faptul ca platesc ca sa ajung bolnava himm trist sper sa ai tu taria si curajul si sa te lasi .Sa ne spu-i cum iti merge .

Mergi la inceput