dependentza de tigari - pls. sfaturi
Raspunsuri - Pagina 6
Siminaf spune:
quote:
Originally posted by Elise
da, cauza e ca eu as sta linistita intr-un hamac la soare toata ziua, si, ce ghinion nemaipomenit, da'trebe sa mai fac si altceva... Si ma apuca toate revoltele si supararile ca trebuie sa imi misc fundul din zona de confort asa ca - tzac, mai aprind o pipa!
Cam asta e cauza identificata de mine.
Trebuia sa ma nasc pisica.
Sa stau si sa torc. Si atit!
Asa n-as fi fumat precis.
"There's no vice as advice!"
Elise & BBLisa
M-ai omorit!!!!
Acum revenind la un ton serios: daca eu m-am lasat prin propria-mi vointa, care ar fi putut fi motivul ascuns care sa ma fi facut sa fumez? Eu stiu motivul, as vrea doar sa aud o parere avizata. E drept ca oricind mi-am propus ceva, nu m-am lasat pina nu am indeplinit ceea ce mi-am propus. Asa si cu lasatul de fumat.
daniela_b spune:
Elise, o sa ma refer strict la dependenta fizica de fumat si hai, sa nu le spunem sfaturi ci sugestii ( eu insami le-am urmat).
Ziua 1.
Dimineata
Scenariu de pina acum: ma trezesc, ma spal, imi fac cafea, abia astept sa fumez o tigara atit de asortata cafelei, ma mai gindesc eu ce urmeaza dupa, important e sa ma trezesc, planurile zilei par mult mai limpezi cind tragi din tigara, mi-e rusine ca fumez, as vrea sa n-o mai fac dar deja dupa a treia tigara vina dispare, imi spun: eh! important e ca ma straduiesc, o sa vina si ziua aia in care sa fiu suficient de calma, viata o sa-mi fie linistita, fara presiuni incit sa nu-mi mai trebuiasca tigari ...
Scenariu nou
Ma trezesc, acord 3 minute noului meu eu de nefumator, 3 minute in care sa ma gindesc la cum voi trece peste aceasta prima dimineata, fara tigari, la cit de frumoasa voi fi cu tenul meu luminos, la cit de bucuroasa o sa fie mai tirziu BBLisa ca am fost puternica pentru ea si pentru mine, pentru noi, plus inca vreo 2 minute intregi in care sa-i injur pe cei care ma invata cum sa ma las de fumat ( daca ti-e spre ajutor, injura-ma pe mine, accept cu placere)
Ma indrept spre baie, in dulapior ma asteapta noua mea pasta de dinti, care are un gust puternic, medicinal, oribil ( iti recomand Lacalut). O sa ma spal pe dinti, in loc de 5 minute, 15 minute incontinuu, pina simt ca mi s-au curatat si matele din mine, daramite limba.
Foloseste pasta de dinti cu un pronuntat gust, cum am zis, ceva medicinal, ceva care-ti taie cheful pentru a mai fuma ceva urmatoarea jumatate de ora, macar.
Ajung in bucatarie, mmm ce buna ar fi o cafea... Pe naiba, NU! Deloc! Acum ar fi bun un ceai amar ca fierea, iti recomand ceaiul de sunatoare ( de preferat din flori si tulpini de sunatoare, nu de la pliculet). In afara ca are gustul pe care il are ( si acum ma poti injura din nou), sunatoarea e un foarte bun relaxant al creierului, de mare ajutor in procesele chimice ce regleaza dependenta in general.
Beau ceaiul caldut cu inghituri mici. Sigur, il pot arunca in chiuveta dar daca ma uit bine la ceas, iaca a trecut jumatate de ora si eu n-am fumat nicio tigara plus ca am un gust ingrozitor pe limba, n-ar merge sa-l "stric " cu unul si mai ingrozitor, cel de tigara.
O sa reflectez la asta, mai tirziu, acum hai ca am treaba cu pregatirile de dimineata.
Peste 5 minute imi vine iar sa fumez dar stii ce? N-o sa o fac, mai bine ma duc la baie si ma spal iar pe dinti, tot cu Lacalut, pina imi amorteste limba. ( si vorbesc serios, foloseste-te de spalatul pe dinti encore une fois ca sa te opresti sa fumezi)
Sau si mai bine, oare n-ar fi momentul in care sa ma apuc sa mainc micul dejun pe care l-am inlocuit atitia ani, in mod gresit cu cafea si tigara? Neah, totusi, cred ca e prea devreme sa fac atitea schimbari. Stiu si eu? Poate pe la 10 cind o sa mi se faca o foame nebuna si o sa regret ca n-am mincat. O sa fiu tentata sa aprind o tigara, sa-mi treaca foamea.
Da, dar n-o sa o fac fiindca sint un nefumator, inca de azi dimineata cind m-am trezit asa ca o sa mai beau o cana de ceai de sunatoare ( caci mi-am cumparat si termos, il iau dupa mine, oriunde ma duc) sau mi-l fac la birou daca sint la serviciu si gustul lui amar o sa-mi reaminteasca " ce gust bun avea cafeaua...pe care nu am baut-o, auolieo! pai in felu' asta n-o sa mai rezist mult fara tigari".
Ma opresc aici, s-ar putea ca pe alocuri scenariile mele sa nu coincida cu ale tale ( normal! nu-ti stiu programul minut cu minut dar sa stii un 'secret": programul, tabieturile si obsnuinta sint cele mai importante informatii de prelucrat intr-un scenariu de renuntare la fumat).
Oricum, cred ca mi-ai inteles pointul: trebuie sa combini lucrul cu constientul cu lucrul cu fizicul, dependenta din creier cu cea din trup. Despre suflet putem discuta separat, si acolo e mult de lucrat cind vrei sa te lasi de fumat.
Dependenta de nicotina dispare cica mult mai rapid decit dependenta fata de gestul aprinderii unei tigari din plictiseala, obisnuinta. M-as bucura sa fie adevarat fiindca asta ar insemna ca omul ar fi mult mai stapin pe procesul de renuntare la fumat ( paradoxal, nu?)
Sa recapitulam...
Ce vei face deci, miine dimineata?
Aud?
Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii
Elise spune:
he he...daniela... pai hai sa iti spun posibiile scenarii "adaptate":
1. de pasta aia de dinti Lacatel sau cum i-ai zis n-am auzit in viata mea. Da'pot sa incerc bicarbonat. M-a chinuit bunica-mea in copilarie cu asa ceva, cica pe vremea lor nu era sclifoseala asta de pasta de dintzi. Lacatusul ala cred ca tot de pe atunci dateaza, asa ca n-ar fi o diferentza mare.
2. Ma trezeste bebelisa pe la 6, stil cazarma, asa: se ridica drept in patutul e si racneste: "Maaaa-ma!"
Si eu sint drepti.
Desi nu vorbesc, nu gindesc, nu functionez... decit asa, mecanic.
Pina isi bea bebe lapticul, am pauza de doua tigari.
Daca nu alerg repede in ultimul dormitor sa fumez spinzurata pe geam - atunci varianta e sa stau sa ma uit la bebe cu isi tzocaie cu placere bibe, si eu... cafeaua mea... nimic.
Ca tot am ajuns la subiectul cafea: de asta chiar sint dependenta fizic. In sensul ca am o tensiune bizar de mica. Motiv pentru care toti doctorii ma suspecteaza de diverse afectiuni nemaiauzite, pe care nu le am, doar ca le e greu sa creada ca eu asa traiesc de treizeci de ani. Si nu sint in coma.
Am tensiunea aia minuscula dupa ce beau acea chestie denumita generic "cafea", care de fapt la mine consta in cocktailul din juma de borcan de ness si un pahar cu cola. Ar fi... Molotov pentru altcineva, pentru mine nu e, ma ajuta sa ma misc. Si sa gindesc. Asa cum am zis, aici sint oarecum atipica.
Nu garantez ce se intimpla daca renuntz si la cafea.
Ceaiul ala de sunatoare sa nu ma linisteasca de tot....
trischa spune:
nu am mai fost pe aici dar citind ultimul täu mesaj väd cä nu te-ai läsat incä.hmmmmmm rusinicä,rusinicä...stai cä-mi venii o idee sadicä.ia vreo cäteva pachete din cele mai oribile tigäri,trimite bebelisa la cine vrei tu,inträ int-o camerä,inchide geamul si pune-te pe fumegäit pänä ti-e räu si nu-ti mai trebe.de faci varianta cu injuratul acu poti sä mä injuri si pe mine.
Lorelai spune:
quote:Elise, nu esti atipica. eu ma trezeam si aprindeam o tigare inainte sa ma dau jos din pat. ametita mergeam la bucatarie si frecam juma de cutie de ness cu cola. dura mult ca eram inca adormita si intre timp mai fumam 2 tigari.
Originally posted by Elise
Am tensiunea aia minuscula dupa ce beau acea chestie denumita generic "cafea", care de fapt la mine consta in cocktailul din juma de borcan de ness si un pahar cu cola. Ar fi... Molotov pentru altcineva, pentru mine nu e, ma ajuta sa ma misc. Si sa gindesc. Asa cum am zis, aici sint oarecum atipica.
eu nu consider adictia la tutun diferita de cea la cafea. si eu am tensiunea f mica si daca nu beau cafea dimineata nu pot functiona. cind incercam sa avem bebe (ani lungi si grei fara success) mi s-a sugerat sa renunt la cafea. am trecut pe decaf. a fost mai rau ca atunci cind m-am lasat de tigari. am incercat timp de 2 luni sa beau numai decaf. am facut urit de tot, desi aveam ceasca cu aroma de cafea in fata, am reactionat foarte rau la lipsa cafeinei din sistem. am reluat cafeau adevarata la "sfatul" doctorului care a zis ca asa ceva nu a mai vazut. zice ca stressul provocat de lipsa de cafeina facea mai rau la problemele mele de fertilitate decit cofeina in sine. d-zeu sa-i mai inteleaga.
sper totusi sa te lasi de tutun. pt tine nu pt bebe. bebe o sa fie ok si daca tu fumezi si daca te lasi. am vazut insa ca tu ai inceput sa iei decizii in directia asta, gindindu-te la tine nu la cei din jurul tau. era timpul, sper sa ne scrii in curind ca te-ai lasat si de tigari.
MissParker spune:
Elise, sper ca n-o iei pe panta aia cu "da, DAR...", ca vad ca motive, scuze si justificari pt. a fuma sunt destule... la oricine pana la urma...
Ia, vreau sa te vad cum argumentezi tu fata de tine insati dorinta asta ARZATOARE de a te lasa de fumat...
Felicia 31+ mami under construction pentru - David
Poze cu noi si vacantele noastre
IUBIRE > ADEVAR > AUTONOMIE > IDENTITATE
Elise spune:
nu nu, cu fumatul e clar... ma las!
Sper totusi sa nu iau douazeci de kg, desi... la cum arat acum, adica exact ca o sperietoare de ciori dáia din doua crengi, cred ca nu mi-ar sta rau.
Mindy spune:
Azi as fi preferat sa fiu o fumatoare inraita decit sa bag o juma de cutie de inghetata de cioco si dupaia sa ma simt ca naiba, si sa promit (si azi) ca e ultima data. Macar tigarile au calorii mai putine :))
Elise nu te ingrasa mai mult de 10 kile, ca celelalte 10 ti le donez eu cu disperare:)
buli spune:
eu fumam 1-2-3 pachete pe zi
cum m-am lasat? am pus pachetul (pli) deoparte si am zis gata! si gata a fost.
si cind imi venea pofta imi aminteam de mine ca am zis gata. mi-era greu tot asa ... la suete, cind aveam ceva complicat de facut si mi se parea ca o tigare ma ajuta sa gindesc, cind eram superrelaxata ... etc. ... motive nu erau?
acum ... numai cind ma gindesc ca m-as duce la cupil mirosind a tigara ...
uitam ... si eu tot cu tensiunea suspect de mica si o cana gigant de cafea dimineata
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
Elise spune:
in final, o sa renuntz la tigari... o sa pastrez cafeaua, si o sa imi iau o cioco sau niste biscuiti la cafea dimineata. Ca sa compenseze.
Si o sa mestec guma.
Stiu pe cineva care rodea...semintze.
Dar mi se pare aiurea.
In schimb poate imi iau popcorn... Cu cascaval.
Sau fructe. Ca fructele imi plac. Ma indop cu fructe, toata ziua. Astea nici nu provoaca dorinta de a fuma, ca "mincarea adevarata". Una din cele mai scarboase senzatii este sa aprinzi tigara dupa ce ai mincat mere.
Gasesc eu o solutie.
Inte timp mi-am dat seama ca nu numai primele tigari, alea de dimineata, sint greu de lasat: ar fi greu de lasat si cele din orele pe care mi le petrec in trafic....Exista anumiti "triggers" si pentru fumatul asta... Cred ca ar trebui infiintate clinici de dezintoxicare si pentru fumatori. Serios.