Bona PART-TIME - cum o gasim?

Bona PART-TIME - cum o gasim? | Autor: Adriana mica

Link direct la acest mesaj

Buna dimineata,

Incepand din toamna (cand Dudu va implini 2 ani) ne-am hotarat sa incercam sa il dam la gradinita (pana atunci va sta cu bona). Stim care sunt beneficiile si riscurile asociate; dat fiind faptul ca pana acum nu s-a dovedit a fi un copil excesiv de bolnavicios, ne-am hotarat sa facem aceasta incercare.

Din pacate, chiar si pt aceasta varianta, avem nevoie de o bona in regim part-time, care sa il ia de la gradi si sa stea cu el in perioadele cand va fi racit. Cu siguranta bona actuala nu va accepta o reducere de program (si implicit o reducere de salariu). Problema este ca nu stiu pot gasi o bona cu program flexibil.

Adriana, mami de Tudor alias 'Dudu'(26sept2006)
Uite ce mare am crescut...
O raza de speranta...sau cum a venit pe lume Tudor

www.totsites.com/tot/tudorandrei" target="_blank">Povestea merge mai departe...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Adriana mica spune:

Buna seara,

Readuc pe prima pagina acest subiect, intrucat se cam apropie termenul pana la care trebuie sa luam o decizie.

M-ar interesa daca vreuna dintre voi are bona in regim part-time (doar sa ia copilul de la gradinita) si care este tariful practicat pentru 2-3 ore pe zi.

Nu as vrea sa ne despartim de bona actuala dar nici nu ii putem oferi acelasi salariu avand in vedere reducerea semnificativa de activitate. Iar daca trebuie sa incepem cautarile, nu prea stim cum sa abordam problema: am inteles ca este din ce in ce mai greu de gasit cineva de incredere, chiar si prin agentie specializata.

Va rog, imi este de folos orice sugestie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns micheline29 spune:

Ma alatur intrebarii cu aceeasi problema - dau copilul la doi ani la gradinita si as avea nevoie de o bona part-time, in special sambata si duminica, deoarece atunci am treaba in casa (mancare, curat) cineva sa plimbe copilul sa-l duca in parc, sa stea cu el daca e bolnav. la o prima impresie, fie apelezi la o bona deja angajata de altcineva pe program scurt care accepta o suplimentare la un al doilea copil, fie la o agentie specializata dar si aici putine sunt bonele care accepta un asemenea program flexibil si un salariu mai mic, majoritatea vor full time. Plus ca nu stii de cate ori se va imbolnavi copilul, una e o data pe luna, alta e de doua ori pe an....
Astept si eu sugestii in acest sens

Micheline

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kid2003 spune:

Si pe mine ma intereseaza subiectul...insa un pic altfel. Se naste bebe 2, pastram bona care are program 9-17 (o sa stea cu cea mica dimineata, o ia pe cea mare de la gradi, sta cu ele pana la 17.00 apoi eu). Dar...seara? Seara pe cine las cu copiii? Asa o data pe luna probabil ar accepta bona actuala dar nu mai des (are familie si ea). Cum gasesc eu pe cineva de incredere care sa vina mai ales in serile de weekend sau de cate ori avem nevoie (sau ne dorim) sa iesim in oras...In SUA vad prin filme ca exista babysittere care fac asta, part-time.

M-am gandit ca o sa incerc tot la o agentie specializata, dupa ce iau toata strada la intrebari. Eu cred ca pentru voi fetele cel mai simplu ar fi sa vorbiti cu o vecina pensionara, dar in putere, care nu are ce face si ar accepta acest lucru pentru un ban in plus...Mai ales ca presupun ca veti alege o gradinita in apropierea casei, iar copilul poate fi adus la voi acasa, sta cu bunicuta de imprumut pana ajungeti. Si nici pentru ea nu e greu sau departe...Eu asa voi incepe si abia dupa aia voi incerca prin agentie specializata.

bb2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madaluta spune:

eu am cautat printre cunostinte sau printre cunostintele bonelor unor prieteni si am gasit pe cineva cu care il mai las pe darius uneori, cateva ore. Ii dau 30 ron pt 4-5-6 ore

Madalina+Darius Cristian (14.12.2006)+
Briana Amelia (08.05.2008)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kid2003 spune:

Super Madaluta, mi se pare ok. Am sa incerc si eu metoda!

bb2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Burtocika spune:

Daca nu vrei (sau nu poti) sa pastrezi bona actuala pe acelasi salariu si sa-l duci si la gradinita, incearca varianta cu cautatul prin bloc sau imprejurimi.

Sa stii ca eu am patit-o cu fetita mea de 2 ani, pana s-o duc la gradinita nu s-a imbolnavit aproape niciodata, iar dupa 3 zile a trebuit s-o tin acasa 2 saptamani ca a lipit un virus pacatos si mi-a tusit o saptamana de am zis ca se rpe-n doua ! Noroc ca era in vacanta de Paste si am fost amandoi acasa, sa putem face cu schimbul, ca era ingrozitor de mofturoasa, nu putea sa doarma si maraia in continuu, nu te puteai intelege cu ea !

Din ce am inteles de la alte mamici, cam toti patesc asa in primul AN de gradinita, asa ca sfatul meu ar fi sa nu-i schimbi bona pana nu vezi cum reactioneaza la gradinita ... Si asa va fi o schimbare mare pentru el, nu cred ca e bine sa-i adaugi un stres suplimentar cu o persoana necunoscuta ...

Incearca sa faci un efort financiar si sa pastrezi bona, pt ca mai mult ca sigur va trebui sa stea cu el destul de mult ... La gradinita poti opta pt programul scurt, ca sa se adapteze mai usor si ca sa te coste mai putin ...

Boghi

www.arta-goblenul.forumgratis.ro" target="_blank">hai sa discutam despre goblenuri

Mergi la inceput

Multumesc tuturor pt sugestii.

Am inceput de 2 saptamani gradi, si Dudu s-a acomodat foarte bine la program. Asa incat cred ca vom opta din start pt program prelungit.

Cu siguranta prima oferta o voi face actualei bone; vom incerca sa gasim o formula de a nu ii diminua prea tare salariul, insa nu cred ca ii putem oferi aceiasi bani pt un program redus substantial.

Daca nu va accepta, vom incerca sa cautam prin vecini, desi as fi preferat printr-o agentie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanal spune:

Adriana, nu te grabi, lasa sa treaca mai mult timp, ptr ca multi copii reactioneaza putin intarziat..acum este probabil foarte incantat de schimbare, insa opate deveni obositor si pe urma se va razgandi...la noi cel putin asa s-a intamplat la Teo...succes

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ingridnen spune:

Eventual gaseste o solutie de compromis... adica sa-ti faca bona si un pic de menaj cat este copilul la gradi ca sa ii pastrezi acelasi salariu... din toamna incepe sezonul de bronsite/otitte/amgidalite la gradinite si atunci iti trebuie cineve full-time

Ingrid si Cristi 5 ani si 4 luni

Mergi la inceput

Roxana, Ingrid, aveti dreptate. Numai ca nu stiu cum sa "negociez" tariful.

Daca pastram bona pe acelasi salariu dar includem menajul casei, rezulta un tarif de 10 ron / ora pt stat cu copilul (fara sa ii mai faca mancare, ca si pana acum) + 100 ron pe saptamana pt menaj (1-2 zile pe saptamana, in rest ar fi libera pana la ora 16.30). In plus, ar mai fi plata suplimentara ori de cate ori trebuie sa stea cu copilul o zi intreaga.

Evident, atasamentul copilului fata de bona actuala este un factor de care vom tine cont, vrem sa fim mai "generosi" decat media pietei. La o prima vedere insa, ambele tarife mi se par mult peste pretul pietei, dar comparatia o fac cu varianta "full-time"; in acest sens le intrebam pe mamicile care au la copilasi bona "part-time" care este tariful orar pe care il platesc.

Mergi la inceput