Calendarul gradinarului vesel (3)

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bebe03 spune:

ramona e super sa ai flori in gradina si iarna, la noi la inceputul lui ianuarie au fost - 25 de grade si un vint de ingheta apa instantaneu, ce plante cind pamintul e inghetat.
daca ai loc mai mult de ce nu pui mai multe rasaduri ca din doua trei fire nu prea p[oti face mare lucru, la o clima asa de calda eu as pune multe radacinoase, morcov , telina, patrunjel fiindca le-ai putea pastra si iarna in pamint, patrunjel verde vei culege toata iarna,la fel ceapa , salata, marar si alte verdeturi care chiar in caz de furtuni nu ar avea nimic
nicol

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebe03 spune:

gabi, floarea din gradina ramonei nu e tufanica, tufanelele sunt un fel de crizanteme mai mici, acea planta o am si eu dar in ghiveci, nu stiu cum se numeste, la mine nu a inflorit insa niciodata, nu stiu daca face flori
nicol

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

hello everybody!

scriu azi, mai mult ca sa va incurajez ( m-ati "innebunit" aveti niste gradini !!!) decit sa vin cu ceva nou, am facut niste poze dar mi-e rusine sa le pun pentru ca nu se vede nimic in ele, doar niste irisi plapinzi, intr-un colt, niste trandafiri cu frunze mici mici si o iasomie...astea nu-s poze...sa fim seriosi!

In fine, totusi am reusit sa fac un album, am pus niste poze prin el, poze pe care le salvasem in compiutaer pentru inspiratie, daca aveti timp si chef uitati-va aici ( chiar sint curioasa daca se vad, n-am avut in viata mea un album pe net):

http://community.webshots.com/album/562859612ygOOAy?start=84

Mai am inca pe atitea (cel putin) de bagat in album dar nu m-am prea descurcat caci as vrea sa le ordonez, sa nu fie claie peste gramada (asa cum sint acum), eu am vrut sa fac asa

1. Garden
a) garden (landscaping)
b) garden (design)
c)garden (how to)
d) garden ( beautifull)

2. Idea
a) garden ideas & art for great relaxation spots
b)garden features
c) ceramic and mosaics for garden paths, areas with benches etc.

si mai urmeaza inca 3, 4, 5 dar nu va mai plictisesc, "mor" de ciuda ca nu am rabdare sa le pun pe caprarii...

Sint pe fuga ( si-s grabita/ si-s grabita/ ca mi-e casa neingrijita/si mi-s rufele la soare...) dar tot scriu citeva rinduri:

Georgeta: astept instructiuni tehnice in legatura cu iazul ( cind vei avea timp sa le scrii, nu-i graba).
Am vazut zambilutele ( si parca erau si niste lalele) din album, ce dragute sint! Tot in album am vazut si iazul cu lumina, mai pe seara...foarte frumos!

Olympia: cred ca anul asta o sa pun niste salata si niste rosii, doar de incercare, sa vedem ce poate pamintul, de fapt, nu-s chiar sincera nu o sa pun eu ci o sa las pe tatal meu ( mare ajutor pentru mine, in gradina) sa le puna. Incercam si asa. Din pacate, terenul pe care noi il avem e lipsit de sursa de apa, nu exista fintina decit la vreo 1000 de metri sau de la vecini ( dar ti-e cam jena sa le ceri) asa ca trebuie carata apa cu stropitoarea, de aceea mi-e cam nu stiu cum sa pun prea multe in gradina, chiar nu vreau sa stiu ca cineva isi rupe spatele sa care apa...( mai exista imediat in spatele terenului un piriu dar e destul de abrupt, te cam chinui sa iei apa de acolo)...

Cllara, pacat ca nu-s din Craiova ca sa vin sa-mi dai rasaduri dar, multumesc ca te-ai oferit si multumesc pentru sfaturile postate aici.
Martie, idei de amenajare am un milion, la amenajari ma pricep mai bine decit la gradinarit dar in afara de ce te-au sfatuit fetele nu stiu ce ti-as mai putea spune, doar asa in citeva cuvinte. Treaba e ca atunci cind amenajezi o gradina ai de ales intre:
1. amenajare ochiometrica
2. amenajare dupa plan
Amenajarea ochiometrica e foarte la indemina si nu de putine ori are rezultate mai bune decit cea dupa plan.
Amenajarea dupa plan presupune un efort in a masura terenul cu tot ce exista deja in spatiu, desena la scara ( pe hirtie milimetrica ) si planui amanuntit unde si ce va fi construit, plantat.

Un designer bun ( ceea ce eu cred sincer ca putem fi oricare dintre noi, in propria gradina) va tine cont de :

felul in care lumina se muta de-a lungul unei zile, anotimpuri

necesitati ( cit spatiu acordam spatiilor de relaxare, entertainment si de "productie", administrative (sere, locuri unde "incercam" )

idei noi

In principiu, o gradina ordonata arata mult mai bine decit una s-o numim "salbatica", cu asta sintem de acord, nu?
Totusi exista si gradini unde plantele cresc intr-un echilibru perfect chiar si "ingramadite" fiind.
Pentru asta, sint necesare multe cunostinte in domeniu + documentare serioasa in design, peisagistica, mie uneia mi se pare maximum de rafinament sa poti ajunge sa pui cap la cap un plan de gradina unde fiecare centimetru este foarte bine folosit, sa lasi impresia unui spatiu care pare salbatic, cu plante care "cresc de capul lor".

Pentru inceput, iti recomand ceea ce eu insami am facut:
1. Plan: desfasurare pe hirtie milimetrica
2. desen la scara, pe plan, pentru tot ce inseamna alee, straturi pe care le vrei a pastra
3. implementarea structurilor si/sau straturilor, pe care sa le adaugi, tot pe plan.

In momentul in care stii ce vrei sa faci in gradina, pe hirtie, treci la treaba, in teren.


Nu exista o regula care sa interzica existenta unei gropi pentru nisip (patrate, dreptunghiulare, cu margini ascutite) incadrata intr-un plan cu rotunjimi. Totusi, e bine de ocolit, daca gradina nu este suficient de generoasa ca spatiu.

Ramona, mi-a placut la nebunie cind m-am gindit la 1300 de lalele pe care nu stiu de ce, le-am gindit in curcubeu: 5 rinduri rosii, 5 rinduri portocalii, pe urma galbene, pe urma albe ( in loc de verde), albastre, indigo, violet...si encore une fois...pina la 1300.

Te felicit pentru gradina, mi-a placut mult, mult, mult ) plus restu' de poze din album).
Sa mai zic si de faptul ca ai facut un fel de calendar, in chiar albumul tau? Da, sa mai zic!










Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GeorgetaR spune:

Ieri am trecut pe la Gradina Icoanei si, evident am intrat la Deco Flora. Si m-am "lipit" de niste rosii in ghiveci. Sunt o splendoare, pitice dar forte bogate si pline de flori si de rosii mititele.O sa le fac si poze.Si cum eu sunt total paralela cu cultivarea legumelor va rog sa-mi spuneti si mie ce sa fac cu ele. Le tin doar in casa sau le pot scoate afara? (scrie "suitable for indoor plant" dar ei le aveau afara) Le tin musai in ghiveci sau le pot muta in gradina? Si ce ma bulverseaza total e ceea ce scrie pe eticheta: Micro Tom (asta-i soiul)"Fertilizer: once a week, To produce new tomatoes: shake the new flowers twice a week so that fertilization takes place. Bon apetit!" Faza cu "bon apetitul" mi-e clara, dar ce fac cu rosiile pana atunci? Le zgaltai bine de doua ori pe saptamana si atat sau e musai sa pun si ceva solutii? Ca in cazul asta ma multumesc cu rosiile pe care le au pana acum.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GeorgetaR spune:

daniela b uite ca am putin timp sa povestesc despre iaz. Eu am folosit un bazin obisnuit pentru iaz, de la Gardena, cred, o pompa din aia cu fantanita arteziana, multe pietre si pietris pentru fundul iazului. Mai intai "desenezi" cu var sau faina conturul bazinului.Il pui pe pamant si presari pe conturul lui. Dupa asta te apuci de sapat. Ideal ar fi tu sa dai indicatiile si altcineva sa sape eu m-am "folosit" de sotul din dotare. Trebuie sa sapi cam cu 10 cm mai larg decat conturul desenat. Daca vrei sa-l faci inaltat de la pamant ca al meu e mai putin de munca, daca-l vrei la nivelul solului (arata mai natural asa)trebuie sa faci o groapa a carei adancime sa fie adancimea bazinului+ 10 cm. Daca bazinul are mai multe nivele aplici regula pt fiecare in parte. Dupa ce termini cu scosul pamantului pui un strat subtire depietris si unul mai gros de nisip (cam 10 cm in total)de fapt pana ce bazinul pus peste ajunge la inaltimea dorita. Nisipul trebiue bine tasat fiinca altfel se lasa cu timpul. Cel mai bine il tasezi ud.Dupa ce te asiguri ca nu mai trebuie completat potrivesti bazinul central in groapa si completezi spatiul de jur imprejur cu nisip la fel de bine tasat.
In final trebuie sa fie tot ingropat, mai putim "buza" bazinului care se rasfrange peste pamant. daca il faci inaltat costruiesti in jurul lui un deal de pamant pe care il tasezi ct de bine poti. Eu am fixat pamantul pe deal cu pietre mari la baza si prin interior dar dupa-aia am aflat cum se face "profesional". Cu 10 cm inainte de nivelul final se intinde o plasa pe toata suprafata care se fixeaza cu bete lungi infipte adanc. Dupa asta se pune restul de pamant si gata, nu ti-l mai matura ploaia. Il decorezi tu cu pietre dup-aia cum vrei, dar poti pune mai putine. Dupa ce termini cu pamantul te muti in interior. Trebiue curatat bine de orice urma de pamant sau murdarie inainte de a-l umple. Eu am intrat in el si l-am sters cu un buretel umed pana a ramas curat.Dupa-aia pui pietrisul, un strat de vreo 10 cm pe tot fundul inclusiv pe treapta dar bine spalat inainte. Eu am cumparat pietrisul din Hornbach, 2 saci, daca ai de unde e mai frumos de rau dar tot bine spalat inainte. Acum poti sa fixezi pompa, verifici la ce inaltime trebuie pusa ca sa ajunga dusul de la arteziana deasupra apei. A mea e pusa pe doua pavele pe care le-am mascat cu pietre. Ai grija sa nu acoperi cu pietre si filtrele pe unde-si trage apa.Trebuie reglata in asa fel incat toata apa aruncata de arteziana sa cada inapoi in bazin. Daca vrei si nufar incadreaz-o cat mai aproape de margine in partea mai adanca a bazinului. Aufarul il pui in partea opusa, pe treapta mai puin adanca, cu ghiveciul asezat pe pietris si mascat cu pietre. Mai asezi cateva pietre pe fund si poti sa incepi sa-l umpli.Eu am si un sistem de iluminat cu senzor, se aprinde cand se insereaza, daca vrei si din asta asezi spoturile pe pietris dupa ce ai fixat pompa. Toate cablurile din bazin (de la pompa si iluminat)le ascunzi in pietris in coltul pe unde le scoti le maschezi cu pietre, afara le ingropi in pamant (trase prin copex sau canal acoperit de nisip sa nu se apuce cineva de sapat pe unde trece el, doamne fereste).Noi am gasit in Hornbach o caseta sub forma de piatra careia i se deschide o latura ca o usa si inauntru are 4 prize. Inainte sa o am pe ea tineam prelungitorul in care erau bagate firele intr-o punga mascata de pietre la baza dealului. Acum arata mult mai bine si e mai usor de folosit.Mai am si un sistem de iluminat exterior cu spoturile sub forma de piatra ascunse printre pietrele de pe mal si seara arata foarte bine luminat si din apa si din afara.Dupa ce termini cu fundul bazinului treci la mrginea mai putin adanca a acestuia. Aici eu am pus pietre mai mici de forme si dimensiuni diferite si o sa mai pun ghivecele cu plante printre ele.Pe mal, exact pe buza apei am pus din loc in loc pietre plate sa acopere trecerea de la pamant la apa iar restul conturului o sa-l acopar cu plante. Toate pietrele din bazin si de pe margine trebuie curatate bine cu o perie inainte ca altfel se tulbura apa. Oricum dupa o vreme se mai tulbura, trebuie sa ai grija sa aduni plantele moarte sau frunzele cazute in apa si e foarte important sa nu cada pamant in apa. Dupa ce ai terminat de umplut bazinul poti sa pui plante si dupa 1-2 saptamani si pesti. Eu am 8 carasei portocalii, am avut 10 dar doi au murit anul trecut, acum vad ca sunt bine-merci chiar daca au stat peste iarna afara in bazin. Ca plante am un nufar si am mai comandat papura si alte cateva chestii care ies din apa. Iti trebuie si plante pe fund, oxigenatori, intrebi cand cumperi, la aste nu ma pricep deloc, tot timpul cumpar si ori mi le mananca pesti ori mor ele singure, cert e ca nu rezista niciodata mai mult de 1 saptamana-doua si trebuie sa le inlocuiesc. Probabil nu stiu eu sa le plantez, dar ma dumiresc eu pana la urma. Mai sunt utili melcii de apa ca o curata de alge. Eu am mai cumparat de decor si un bustean de lemn de pluta care pluteste la suprafata si o radacina de mangrova care sta in apa cu doua cioturi iesite langa frunzele de nufar. Arata bine si sunt naturale, se gasesc la acvaristica, eu le am din Hornbach.Cam atat cred, daca ai nelamuriri mai intreaba-ma.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Gabi, floarea de care zici cred ca face parte din grupa "suculentelor" (nu stiu daca traduc bine). Face o floare compusa din multe mai mici, nu e nu stiu ce frumusete. Macar infloreste in toiul verii, cind celelalte flori lesina de atita caldura.
Nicol, multumesc pentru sfaturi. Am sase rasaduri de rosii si doua de ardei. Dar mai am rosii si ardei care au rasarit din seminte. Probabil ca ma aleg cu vreo 20 de fire de rosii si 10 de ardei. Zic si eu, nu stiu - ca aseara ne-a mai tras o furtuna fantastica. Ierburile rasarisera OK, dar s-au cam dus pe apa simbetei la furtuna de saptamina trecuta. Azi inca n-am evaluat situatia.
La radacinoase m-am temut ca mi le maninca gongile, daca nu ingheata pamintul... colcaie de ele!
Ceapa am, sa vedem ce o fi. Cumparasem seminte de pastirnac, dar nu le-am pus.
Daniela, m-am uitat la poze si depun armele. Trebuie sa faci cumva rost de apa. Poti sa sapi? Multumesc pentru aprecieri, mai avem inca tare mult de lucru! Azi mai primim compost.
Georgeta, am ris ca trebuie sa scuturi rosiile!

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

Nu, nu, nu... Ramona, sa nu le depui, trebuie sa le ridici (armele), figurativ vorbind, alea din album sint poze culese de pe siteuri ale unor firme care fac landscaping...si sint un fel de "creme de la creme", de reclama. Eu una nici nu visez sa ajung sa fac macar una dintre acele poze ...


Doar pot sa visez a incerca...Ei, tot e o chestie.
Cind ma uit la poza terenului meu plin cu buruieni, ma ia o stare amestecata, ceva intre nervi, lehamite si ambitie. Care o sa reuseasca dintre cele trei? Nu pot sti, o sa vedem noi...

Georgeta, multumesc mult pentru sfaturile tehnice! Sa stii, in clipa in care voi avea si eu un iezulet dragutzel ...o sa ma gindesc la tine!

Tu cum ai tras apa, pina acolo?




Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Daniela foarte buna selectia de poze, am salvat si eu din ele ca vreau sa le arat familionului sa facem consiliu. Mie imi plac teribil aleile acelea cu pavaje diferite, dale intercalate cu pietricele, caramizi...Arata tare bine.
Chiar nu stiu ce poti face fara apa. Macar gradinita de legume n-ai cum s-o faci langa paraul acela? Pana tragi apa sau faci o fantana, poate pui niste recipiente sa-ti colectezi macar apa de ploaie...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

E foarte buna ideea cu recipientele pentru apa de ploaie!
Am niste vecini care au gradini de genul celor din pozele Danielei. Nu exagerez, dar de cite ori trec pe linga casele alea vad camioane cu multime de muncitori care isi fac de lucru acolo. Pozele alea sint facute cind totul arata perfect, dar cind nu e sezonul pentru florile respective nu mai e asa grozav. Pe la poza 73 (nu mai stiu exact) e o "bird bath". Am si eu si ma enerveaza la culme! Trebuie curatata mereu, cind ramine apa acolo vin gramada de tintari. Eu am pus pamint in ea (macar nu mai sta apa!) si ma gindesc sa pun o planta cu radacini scurte... sau sa o arunc ca ma enerveaza!
Aleile alea sint dragute, dar prefer sa am flori. Am pus si noi aleea aia lata, pentru ca tot nu crestea mare lucru acolo. Dar unde am avut soare am pus doar dale pe ici-colo (se vad in poza cu regina noptii). Cred ca depinde si cit de mare e gradina, daca aveam mii de metri patrati era altceva. Asa vreau plante, flori, copaci, legume! Unde sa mai pun atitea alei?
Daniela, imi place ca tu esti serioasa cu planurile. Eu n-am planuit nimic in viata mea, ma gindeam la tine in dupa-masa asta cind am iesit iarasi cu un teanc de seminte si am inceput sa le imprastii fara nici o noima. Cine stie ce o iesi! Acu' zic ca macar sa rasara ceva.
Cred ca hosta nu mai rasare vreodata, le-am pus de vreo luna si nu vad nimic. Astilbe nu da semne, vad ca daliile si dailily sint mai active. A mai rasarit ceva pus din seminte, cred ca-i cosmos.
Ma exaspereaza margaretele din jurul pomului (se vad intr-una din poze), acusi sint la fel de inalte ca pomisorul! Ar trebui sa le mut, dar mi-e teama ca nu-i momentul prielnic si le omor. Alt set de margarete a facut un soi de mucegai pe frunze (ca un praf albicios), cu ce le tratez?


The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

Da, chiar ca buna ideea cu recipientele ...plus ca la cit ploua in zona, pare cea mai facila sursa sa string apa, astfel.
Eu, asa in felul meu, sint destul de organizata "in cap", in teorie, dar teribil de dezordonata in realitate si la practica stau...dezastruos.

De la inceputul anului trecut am strins tot felul de informatii, mi-am notat "smecherii" pe caiete. Problema e ca am "un milion" de caiete, niciodata nu gasesc ce trebuie prin ele...Of.
De aia imi face bine sa discut cu voi, chestii reale, concrete, despre experiente individuale, am impresia, ba nu, certitudinea! ca invat mai bine de la voi decit din "caietele" mele.

In plus am avut o revelatie: pai e foarte greu sa fii gradinar! Mai ales ca sint antitalent, intre a vrea si a putea face e un drum lung...lung, lung...Nu e de ajuns sa ai sort, manusi, cizme si palariuta
Zilele trecute am pus toate semintele. Nu stiu, or sa iasa, n-or sa iasa...Am pus si "iarba", cred ca am gresit cind am ales gazonul, parca e prea marunt, daca ma uit la ce a iesit pina acum ( niste virfuri verzi cit acul...).
Acu' si eu sint culmea, as vrea sa iasa marea cu sarea, eu aterizata din zona crepusculara a orasului vreau sa devin direct gradinareasa ...nu e chiar asa...
Pentru orice eventualitate m-am pregatit sufleteste sa cumpar si rasaduri ( puse de oameni mai priceputi ca mine) sa le pun prin locurile unde nu o sa iasa nimic, la o adica.
Ma bucur ca s-au prins toti pomisorii ( am 3meri, 3peri, 5visini, 5caisi, 3piersici, 5pruni si un nuc ) si via. Imi vine sa-i pup cind le vad mugurii...dar nicio floare nu am in rest....








Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

Mergi la inceput