Calendarul gradinarului vesel (3)

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cllara78 spune:

Incerc si eu sa dau cateva sfaturi,pt ca anul trecut am avut o gradina de legume plina,deci am avut destule reusite dar am facut si o gramada de greseli si cred ca ar tb sa nu le faceti si voi
La rosii,Olympia exista mai multe soiuri, unele tb polenizate artificial unele nu tb de loc.Ceea ce se comercializeaza pt amatori nu tb polenizate.Solutia cumparata pt polenizare este toxica pt copii in special.
Necesarul de rosii pt o familie de 4 persoane (mancaciose cum suntem noi pt ca deja copiii sunt mari),plus gramada de rude si prieteni care vor veni cand vor vedea gradina plina ,este 20 fire de rosii timpurii si 50 fire rosii de toamna.
Rosiile timpurii tb alese un soi cu crestere nedeterminata (cele cu crestere determinata rodesc doar cateva luni apoi se usuca).Daca alegi astfel cele 20 fire rodesc pana in toamna.Soiul Marmade este f bun ,ai ales bine ,pe acesta l-as fi recomandat si eu.Rosiile de toamna as recomanda soiul Buzau 47,la mine s-au copt si atunci cand nu era f cald in septembrie-octombrie.
In iulie cand vei avea superproductie(nu vei putea manca toate rosiile)te sfatuiesc sa le faci bulion ,sa le etichetezi,sa nu pui conservant (daca ai curaj,eu nu am avut,asa ca am pus dar mai putin)
si in septembrie-oct cand deja ai si vinete si gogosari il folosesti la zacusca.Rosiile pe care le culegi in sept-oct le faci bulion normal cu conservant(sau fara)Solarul este f util,cand este prea cald il desfaci iar in oct il pui la loc.Eu anul trecut aveam rosii inca necoapte f multe cand a dat primul ger(15 oct-zi fatala pt gradina mea)Cele pe jumatate coapte le-am tinut la caldura si s-au copt desi erau putin acrisoare,celelalte le-am pus la butoi si am si acum niste acrituri grozave(vin prietenii cu ,castronelul la mine in beci si ii las sa se serveasca)
Cred ca m-am intins cu explicatiile dar sa sti ca am si acum bulion si zacusca si copiii au mancare sanatoasa
PS.Daca gasesti rosii cheery,poti pune vreo 5 fire(nu mai multe ca te apuca nebunia la cules,eu am avut 20 dar multe s-au sticat),sunt f decorative si gustoase si au calitatea ca le poti pune in congelator iar de sarbatori le decongelezi incet si nu se inmoaie .Toti prietenii mei au fost mirati ca am avut rosii proaspete in ianuarie din gradina mea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebe03 spune:

clara multumesc si eu de explicatiile cu soiul de rosii, ca eu nu stiam cum se numesc si cumparam cam la intamplare, acum stiu ce sa cer la sera de unde cumpar...
suc de rosii am facut si eu mult in anii trecuti sau fiert mai mult gen bulion, sau keciab(am o reteta super) dar niciodata nu am pus conservant insa l-am fiert bine, am pus ceva mai multa sare iar secretul este sa fie pus in sticle sau borcane de sticla capsate bine sau infiletate si fierte in apa cu sticla cu tot cam 1,2 ore la foc mic, nu se strica nici doi ani, bineinteles tinut in camara sau beci la o temperatura ceva mai rece.
in congelator am pus si eu dar dupa decongelare nu puteau fi consumate ca atare ca se inmuiau, mergea puse la mincare doar
daca mai stii ceva si de celelalte legume te rog mai spune si noua
nicol

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GeorgetaR spune:

Ramona ai o gradina cu adevarat superba! Cred ca muncesti foarte mult sa o mentii frumoasa la clima de acolo...Si, intr-adevar plantele tale sunt cu mult inaintea celor de la noi.Te rog spune-mi si mie ce ai pus la baza copacilor in interiorul rondurilor de caramizi. Sunt pietre sau ce? Arata foarte bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cllara78 spune:

Nicol ,este pt prima data cand aud de keciab,vreau si eu reteta si cu siguranta cand vine vremea rosiilor o sa te bombardez cu intrebari pt ca as vrea sa fac si pasta nu numai bulion.
Despre legume,sa va povestesc ce am patit cu vinetele.
1 Am pus prea putine.Ar fi trebuit sa pun peste 50 de fire pt ca noua ne place mult zacusca si salata de vinete.Deci am fost nevoita sa mai cumpar si din piata
2 Le-am pus prea aproape una de alta,ele au nevoie de minim 40 de cm intre plante si 70 cm intre randuri,mai ales daca pamantul nu are ingrasamant asa cum este al meu.Au fost cam mici plantele din cauza asta,desi au facut fructe mari.Am fost nevoita sa culeg din ele cand nu erau perfect coapte ca sa nu se rupa crengutele.
3Le-am pus din greseala esalonat,iar la zacusca este nevoie de mai multe deodata.In general pusul esalonat este f bun dar asta este o exceptie.
Oricum la vinete este nevoie de apa si soare si alte batai de cap nu mi-au dat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabiarama spune:

Multumim mult pentru informatiile date Clara si Nicol .Eu cred ca o sa imi prind urechile cu esalonatul culturilor la salata,ceapa,spanac,ridiche etc.

Ramona , cum se numeste floarea si cum arata cind e inflorita ? Am cautat pe net dar nu am dat de ea .Pe aici am inteles ca i se spune "tufanica".

Mi-a inflorit si mie prima floare E un stinjenel pitic .Si mai sunt 2 boboci care miine vor fi in toata splendoarea lor .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cllara78 spune:

Am uitat sa spun soiurile la vinete.Am incercat 2 soiuri :vinete Black beuty despre care a zis sotiorul ca seamana cu mine(i-mi place sa ma imbrac in negrusi sunt mica si grasuta)si soiul LUCIA.Primele fac niste vinete mari si grasute dar putine pe o planta,poate si din cauza conditiilor pe care i le-am oferit.S-ar putea ca puse mai rar sa faca mult mai multe fructe,oricum au fost usor de copt.Al doilea soi face vinete lunguiete,si mai subtiri dar mult mai multe mai ales daca le culegi periodic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebe03 spune:

(of topic)clara o sa caut reteta de keciab sa o scriu exact pe cantitati, dar in principiu am dat rosii bine coapte la robot, ardei capia si gogosari la fel, pasta am fiert-o mult am pus sare si condimente ( ceapa, usturoi, cimbru, piper, ) putin otet parca, zahar si l-am pus la pastrare in sticle mici de nectar si tedi( pastrate de la copil) dupa ce le-am sterilizat cum iti scriam mai sus
am multe retete de conserve multe luate dupa DC,dar pentru asta trebuie subiec separat la bucatarie
in ceea ce priveste vinetele de trei ani tot incerc si nu se fac, cred ca pamintul e de vina, si arsita din lunile de vara,anul asta nu mai pun hotarit, n-are sens mai bine cumpar din piata
nicol

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Nicol, multumesc pentru sfaturi. Castravetii mei sint soiul Pepino (parca asa le zice), habar n-am daca se catara sau nu. Am crezut ca-i lamuresc eu.
Ce de rosii aveti! Eu am sase rasaduri, de diferite feluri (Big beef, Sweet - ca si cherry, Big boy, Pink girl, Beefmaster). Din seminte am mai pus Big beef, Yellow pear si un soi din Romania.
Am doar doua rasaduri de ardei: Hungarian yellow si Sweet banana. Din seminte am pus Pimiento si un gogosar rosu adus din Romania.
Habar n-am cite ne-ar trebui, probabil ca la anul ma dumiresc mai bine. Si ce feluri ne plac/rodesc mai bine.
Nicol, regina noptii e de anul trecut. Peste iarna ramine verde, dar nu face flori. Dianthus si gazania au avut flori toata iarna.
Georgeta, la baza copacilor e coaja de copac. E pentru aspect, dar nu lasa iarba sau buruienile sa creasca si mentin umezeala la radacina. Ca vara se face foarte cald!
Gabiarama, nu pot sa apas pe link ca-mi "ingheata" computerul, care e poza de care spui? Da-mi un numar, un indiciu, ceva.
Am citeva rosii mici-mici si la ardeiul unguresc am unul cit degetul mic. Sper sa supravietuiasca, sa mincam macar o salata-doua din gradina proprie.

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabiarama spune:

Ramona , e prima poza din albumul lunii martie .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Nu stiu ce e... Era aici cind am cumparat casa.

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput