Calendarul gradinarului vesel (3)
Raspunsuri - Pagina 14
olympia spune:
Ba da , cu dovleceii am inteles. Eu te intrebam de legume in general, deci cate fire de rosii(vecinii spun ca aprox.30 sunt Ok pt. o familie, cate de ardei(?), dovleceii stiu ca sunt productivi, castraveti(ajung 10 fire sau mai bine 20, sa fie si de murat) dar tu stiu ca ai mai pus si altele...Incerc sa ajung la un raport optim si sa nu fiu in criza de spatiu.
Si pe aici tot cu gunoi de grajd + eventual de pasare ingrasa lumea, o sa vad ce scrie pe solutia aia si-ti scriu...A! Eu am ingropat urzici taiate printre rosii in pamant, asta cica le-ar face bine, le-ar apara de daunatori si ar fi si un fel de ingrasamant...Si maceratul de urzici in apa de udat, ar fi bun...
b.nica spune:
Olympia vezi ce-i cu solutia aceea!Eu stiu ca se foloseste de unii producatori, o sol. care stimuleaza cresterea legumelor si care este f. controversata;se spune de acele rosii cu miezul verde ca au fost fortate sa creasca asa.eu nu as folosi chimicale pt. legumele familiei.
Ramona J spune:
Foarte interesante discutiile. Chiar, cite fire de rosii, ardei, castraveti or fi necesare? Castravetii mei sint desi, cam la ce distanta ar trebui sa fie unul de altul?
Pentru udat eu stiu ca e bine sa folosesti "ceai de compost".
Ca ingrasamint noi folosim compost, balega de vaca si un soi de emulsie de peste. La magazin sint tare multe variante! Facem o vizita zilele astea, caut ceva pentru iarba. Am auzit ca "molasses" sint bune, dar nu stiu cum le zice in RO. E ca un fel de zahar.
Am cumparat cinci metri cubi (aproximativ) de compost, il imprastiem prin curte si ne pregatim de pus gazonul. Care inca nu stim de care va fi (covor, seminte..., depinde si de soi).
Am mai facut citeva poze, nu le-am pus inca in album.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
olympia spune:
Ramona, cred ca macar 30 cm ar trebui sa fie intre ei...
Nu stiu detalii despre solutie, o sa vad la magazin. In lipsa albinutelor in solar, nu stiu cum e cu polenizarea. Stiu insa ca anul trecut din cauza secetei au fost putine insecte si la multe legume, dovlecei si chiar fasole, florile au cazut fara sa lege rod.
Al meu barbat s-a distrat asta iarna cu nuiste ardei iuti in ghiveci si i-a polenizat cu un betisor de urechi si au facut ardeiasi... Tot pentru a atrage insectele am pus dalii si prin gradina de legume si vreau sa pun si craite...Azi a mai luat mama 12 fire de rosii si doi castraveti si i-am pus si pe aia.
Ramona J spune:
Of! Imi pare rau sa-i arunc, ca multi am mai pus! Si le merge bine (deocamdata).
olympia spune:
Da, te inteleg foooaaarte bine...Chiar n-ai unde sa-i muti? Si eu am suferit dupa amaratele de rasaduri mici si pricajite la care am renuntat ca sa le fac loc la astea mari din piata...
Ramona J spune:
Ai putut? Sint prea multe fire, nu stiu unde sa mut atitea, mai ales ca pentru castraveti trebuie sa asiguri sprijin. Inchid ochii si smulg cite unul!
Chiar, cu mazarea cum fac? Trebuie s-o leg, sa-i fac ceva sa stea in picioare? Ca parca se lateste.
Imi pregatesc albumul de Aprilie, va fi interesant peste citeva luni cind ma uit in urma:
http://good-times.webshots.com/album/563125259GTFAGl
Sper ca merge.
bebe03 spune:
ramona, castravetii daca sunt din aceia urcatori, care trebuie legati in sus pe araci(sau bete) nu trebuie sa fie rari pot fi si unul linga altul, dar daca se intind pe pamint ca si dovlegeii trbuie sa fie macar 30 cm intre ei,
cat despre rosii plantati in functie de spatiu care il aveti, eu am avut intr-un an 50 de fire, au fost asa de productive(erau din acelea lunguiete si fara simburi) ca a facut mama mult suc de rosii, am facut cam 50 -60 kg de sosii dar s-au trecut repede, adica pe la 20 august deja erau uscate, asa era soiul, nu am avut si de murat, anul trecut am avut vreo 30 si nu am mincat decit vreo 2 salate,ca a dat grindina cind deja erau in rod si mi le-a distrus, ghinion mare ca ne muncisem cu ele...
anul acesta am sa pun tot 30 de fire, si am sa incerc daca e un an ploios sa pun seminte direct afara in luna iunie ca sa am pt. toamna rosii si muraturi...
ardei in fiecare an am pus cite 10 fire din fiecare soi, adica ardei gras, capia, gogosar si usturati, productia a fost variata tot asa in functie de vreme( noi le udam mult dar daca nu ploua nu rodesc cum trebuie, apa e din fintana de la 20 de m si e rece, si nu le merge bine), de fiecare data mi s-au facut cel mai bine cei usturati si capia, ardeii grasi nu au crescut prea mari iar gogosarii ramineau verzi si tot asa cam mici, erau buni insa in salate si in mincare, si de pus in congelator pentru iarna
am pus si vinete dar nu s-au facut, erau mici si amare, deci anul acesta renunt, am incercat ani la rand
nici varza nu merge, face gandaci si trebuie stropita si nu vreau sa folosesc chimice
si cam atit am pus
radacinoasele merg super, morcovii cresc uriasi la fel si pastirnacul si telina
nicol
bebe03 spune:
aaa da vreti castraveti pentru murat iarna, pune seminte in pamint la sfarsit de iulie sau august si se fac numai bine in septembrie, daca-i pui de acum nu tin pina atunci, cauta seminte de castraveti "cornisor" asa le zice la acei castraveti micuti( folositila castravetii bulgaresti) care se urca pe araci si rodesc mult.
nicol
bebe03 spune:
am chf de vorba astazi...
am vazut pozele cu gradina ta ramona si nu-mi vine sa cred, ce clima diferita la voi, eu abia am semanat regina noptii si a ta e deja inflorita, piersicile sunt asa de mari, la noi abia s-au scuturat florile, la mine abia au inflorit lalelele si narcisele, iar trandafirii au inmugurit, au frunzulite mici de tot, boboci cred ca peste vreo luna si ceva... pai cum altfel ca aseara erau 12 grade afara, la noi inca merge incalzirea in casa noaptea
nicol