Preturile la apartamente in Bucuresti

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Jasmine spune:

quote:
Originally posted by Andries

quote:
Originally posted by capcaunul

quote:
Originally posted by cait
Parerea proprie e ca, chiar daca se construieste preturile tot vor creste pentru ca intotdeauna va exista cerere chiar daca este pentru acces sau pentru specula.

Niciodata cererea nu urmeaza specula ci intotdeauna este exact pe dos: specula apare doar acolo unde este cerere. Speculatorii sunt primii care spala putina la primele semne de scadere a cererii.

Cererea nu va scadea mult, pentru ca in acest moment pe piata muncii suntem noi, decreteii, multi si la varsta la care ne consolidam familii si facem copii.
Cand pe piata va ajunge generatia '80 probabil cererea se va tempera.

Andries

E adevarat ca generatiile care vin dupa noi sunt mai putin numeroase (si nataliatatea in RO nu cred sa mai creasca),dar sa nu uitam cate mii de tineri din provincie vin sa se stabileasca in Bucuresti.ANUAL!Vin sa-si fac studiile si pe urma tin mortis sa ramana aici.Injura Bucurestiul de cate ori au ocazia dar pentru nimic in lume nu s-ar intoarce acasa.Raman aici,se casatoresc,fac copii.

Toti acestia vor exercita o presiune asupra preturilor la apartamente si la chirii.Si cred ca acest exod va mai dura multi ani de acum incolo.Cei cativa bucuresteni care au reusit sa fuga din orasul asta "minunat" sunt nesemnificativi,statistic vorbind,fata de miile de oameni care iau cu asalt Bucurestiul,hotarati sa ramana aici.Eu nu prea vad motivele pt care ar scadea cererea pt apartamente in Bucuresti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

quote:
Originally posted by Andries

Plus ca... eu cred ca bancile speculeaza si viitoarele venituri ale populatiei, ei estimeaza ca oricum salariul in Ro va creste datorita efectului "UE" si ca persoanele care acum acceseaza un credit la indatorare 70% si au venit 1000 euro de exemplu, peste doi ani vor avea un salariu mai mare, vor da din coate sa gaseasca un job mai bine platit, vor cere un salariu mai mare actualului angajator (care si el se plange ca romanii vor salarii mai mari) si pana la urma vor obtine niste bani in plus si vor suporta mai bine creditul.

Pan nu se va ajunge la o uniformizare cu UE dpdv productivitate/venituri/preturi va exista spatiu pentru speculatori, bancile fiind printre cei mai mari speculatori de pe piata.

Andries

Problema asta cu salariile eu o vad in felul urmator:
incepand cu anii 90,au inceput sa vina firme straine in Romania,atrase fiind de mana numeroasa de lucru si de salariile nesimnificative care se cereau atunci.

Odata cu intrarea Romaniei in NATO si respectiv in UE,cetatenii au inceput sa aiba mai multe pretentii salariale.Preturile au crescut,specula a intrat si ea pe piata,in diferite domenii,asa ca omul saracul vrea bani mai multi pentru a supravietui.

Investitorul strain sta si se gandeste....el a venit in Ro pentru a minimaliza costurile de productie,cheltuielile fiind si ele mici.OK,Dar acum? Acum nu se mai poate pune problema de reducere a costurilor pentru ca romanii vor salarii mai mari,impozitele au urcat..si asa mai departe.

Plus de asta,este o criza pe piata muncii.Pur si simplu nu gasesti oameni, in multe domenii,de la constructii la comert.Cauza care va atrage dupa sine pretentii salariale mai mari din partea celor care activeaza pe piata muncii.

Gandindu-ma la aceste aspecte,cred ca RO nu mai este o tara la care sa traga investitorii.Pentru ca nu le renteaza,costurile de productie devenind din ce in ce mai mari.
Asa ca,se orienteaza spre China,India,tari in care platesti un muncitor cu maxim 40 de centi pe ora.(in China cred ca un muncitor ia chiar 25centi pe ora)

Incet incat,nu doar ca firmele mari nu vor mai veni,dar chiar si cele care exista la noi vor pleca spre alte meleaguri sau vor aduce in RO muncitori ieftini(turci,chinezi,coreeni,indieni).

Atunci un roman va trebui sa lucreze ca si turcul si chinezul pentru a gasi de munca.Prectic,ce le-am facut noi
spaniolilor,italienilor,lucrand sub pretul pietei,aia ne vor face si noua alte nationalitati.

Atunci,cum naiba sa mai achiti ratele la banca???Din ce?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miereamara spune:

Intreba cineva de preturi prin alte tari. Aici (Florida) cu 200000 $ iti cumperi casa pe pamant(4 bedrooms, 2 baths). Desigur, difera foarte mult de zona, in California aceeasi casa o cumperi cu 600000$ sau mai mult.
http://tampa.fl.house.info/62994-house-sale
http://tampa.fl.house.info/

“Vietile noastre se incheie in ziua cand ramanem tacuti in privinta lucrurilor care conteaza.”
Martin Luther King Jr.
www.eklipsse.net/gallery/main.php" target="_blank">Fine Art Photography
www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank"> Photo Album

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns avenirv spune:

quote:
Originally posted by virgi

Olim - am inteles

Spic de grau - pentru micul nostru Paris, preturile sunt acceptabile deocamdata, vorba ta e Bucuresti, si nu Paris.. Citeam un articol cu previziuni sumbre de 3000-5000 Eur/mp pentru urmatorii ani in Bucuresti la constuctiile noi. Daca-i adevarat, ajungem urgent la cifrele date de tine.

Anyway, eu pot vorbi concret de al meu, tranzactie facuta in zilele noastre, inca nu m-am mutat in el, ca nu-i gata. 3 camere, 120 mp, sectorul 1 = 156.000 E.

ADICA 1300/mp !? asta-i ieftin. pt ca un apartament cu tot confortul si total finisat (asta-i un cuvint magic), cu parcare subterana, AC, etc si de la care se vede si un peticut de apa INCEPE de la 2000+TVA.
si despre salarii ce se tot vorbeste. grecia, portugalia, spania sint de mult, foarte mult timp si salarii de 2000 euro/luna sint considerate foarte bune. ca si in romania. salariile NU SE DAU, se IAU.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns avenirv spune:

pai eu stiam ca romanii se duceau sa lucreze in turcia. turcii au salarii mai mari decit romanii.
care coreeni sa vina, cei ce lucreaza la ei in tara la samsung, kia, hyunday, etc sau alte firme globale si care sint si coreene ? sa nu uitam coreea este departe in fata romaniei !
in 10 ani si china va deveni scumpa. india in IT deja este scumpa si indienii iau outsourcing din america si vin cu el in romania si polonia, caci in india se cer bani. ce a ramas, ? africa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Africa nu se pune. In Afria nu au reusit sa formeze o populatie cum au facut englezii in India. Africanii...dupa plecarea francezilor de exemplu... s-au apucat de razboaie si au distrus tot.

Cheia este educatia. Nu numai ieftin sa fie muncitorul, dar si adecvat educat pentru a fi productiv. De aceea au relocat masiv in europa de est.

La un moment dat se va termina rezervorul de resurse... sau se va accepta o masiva migratie (de fapt eu cred ca suntem in plina faza de migratie si rutele deja au fost stabilite). Romanii merg in sudul Europei, turcii isi urmeaza rudele in Germania de exemplu. Franta e plina de magrebieni. Si tot asa.

S-a capitalizat deja si forta de munca feminina. In Europa mare parte din populatia feminina munceste pe rupte. In China la fel.

O noua moda este sa "recupereze" varsta a treia, cu plusurile si minusurile ei. Si de altfel se va mari varsta de pensionare.

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

quote:
Originally posted by avenirv

pai eu stiam ca romanii se duceau sa lucreze in turcia. turcii au salarii mai mari decit romanii.
care coreeni sa vina, cei ce lucreaza la ei in tara la samsung, kia, hyunday, etc sau alte firme globale si care sint si coreene ? sa nu uitam coreea este departe in fata romaniei !
in 10 ani si china va deveni scumpa. india in IT deja este scumpa si indienii iau outsourcing din america si vin cu el in romania si polonia, caci in india se cer bani. ce a ramas, ? africa.

da,da,romanii se duceau in Turcia sa cumpere marfa si sa o vanda in rate la negru.
Deja sunt turci angajati in Ro in constructii.Asa ca vor mai veni nicio grija.

Eu nu ma refeream la muncitorii din Coreea de Sud.Ci la ceilalti.

Pana peste 10 ani cand va deveni si China scumpa,(cea ce e greu de crezut avand in vedere politica si numarul imens de muncitori pe care-i poate oferi aceasta tara)pot investitorii linistiti sa lucreze cu chinezii(la ei acasa).
Sau la noi.Au venit multi muncitori chinezi in ro.

Indienii sunt foarte buni in IT.Motiv pentru care multe firme specializate lucreaza deja de cativa ani acolo.Dar IT-ul nu e tot.Exista si alte ramuri ale pietei unde inca se lucreaza foarte ieftin.Exista multi indieni care pentru 300 euro pe luna ar munci pe branci.Si te-ar si pupa pentru asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loryi1974 spune:

quote:
Originally posted by avenirv

Nici nu-ti poti imagina cati coreeni sunt in Romania dupa preluarea fostului IMGB de catre un imens holding coreean.Inclusiv muncitori.Si nu pentru salarii mari ca alti expati.
Ca tot veni vorba de Coreea de Sud,este o presiune imensa si la ei vis-a -vis de China,care este atat de aproape..Si in ultimul deceniu au avut ceva probleme economice,deci vin in Romania.De necrezut poate,dar sunt multi coreeni in Bucuresti in acest moment raportat la distanta Romania-Coreea(daca ai noroc ajungi in 13 ore de mers cu avionul ,plus schimbarile de avion etc.).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana d spune:

quote:
Originally posted by capcaunul

quote:
Originally posted by ramiris
quote:
Originally posted by Jasmine
In marea lor majoritate,apartamentele vechi au fost primite "cadou" de la Iliescu prin anii 90.Acea generatie constituie astazi gasca "proprietarilor" care vor sa ia pielea de pe tinerii care vor o casa.

Cred ca generalizezi putin fortat atunci cand spui de "moka" si "cadou".
Parintii mei, socrii si majoritatea prietenilor lor si-au luat casa in rate. Un apartament de 3 camere valora in 1970 cand l-au cumparat ei aproape 100.000 Lei iar salariile lor erau sub 2000 fiecare pe vremea aia.

Jasmine nu se refera la cei care au cumparat apartamente in perioada comunista ci la marea majoritate (caci cei pe care revolutia i-a prins proprietari au fost o minoritate) a chiriasilor apartamentelor comuniste care le-au cumparat in anii '90 la un pret fixat de stat mult sub pretul pietei abia in formare. Cadou pentru toti chiriasii de la Iliescu, cel care ii uraste pe adevaratii proprietari. La mijlocul anilor '90, cand pe piata libera apartamentele valorau deja cateva mii bune de dolari, majoritatea plateau rate de doar cateva sute de lei pe luna (salariile erau de cateva zeci de mii de lei pe luna) pentru a intra in posesia apartamentelor in care au stat cu chirie pe vremea lui ceasca.

Capcaunule permite-mi sa te contrazic, "marea majoritate" la revolute avea proprietate sau mai bine zis platea la ea ratele. Poate in alte orase si orasele erau mai multi chiriasi, in Bucuresti mai putini. Eu una nu am cunoscut nici unul si nici la serviciul pe care il aveam atunci nu se mai dadeau de mult case cu chirie, foarte rar si sa fi fost intr-o functie in pcr...
In schimb se puteau cumpara de la ICVL apartamente cu o rata civilizata nu ca in ziua de azi, dar asta mai putin in anii din urma spre revolutie cand stiu ca destul de greu si cu pile mai puteai pune mana pe un ap. in rate.
Afacerea au facut-o cei care au stat cu chirie si si-au cumparat apartamentul dupa revolutie cand salariile crescusera iar apartamentele erau evaluate la preturile vechi sau li s-a aplicat o reducere mare pentru uzura.

Fetele mele

Iremediabil indragostita de CANADA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana d spune:

quote:
Originally posted by virgi

Foarte adevarat ca pretul unui apartament nou in Bucuresti a crescut spectaculos in ultimii ani. N-am inteles si nu-mi pot explica pretul apartamentelor comuniste, avand in vedere ca in cele noi se pot achizitiona apartamente intre 100-150 mii eur, cu conditia sa inchei un antecontract in faza de proiect si sa astepti finalizarea lui care poate dura un an sau doi.

Daca e sa compar pretul unui apartament din Bucuresti cu celelalte capitale, va garantez ca-i unul foarte mic inca.
Daca in Bucuresti mi-am permis, desigur cu credit sa achizitionez unul, in capitala tarisoarei in care traiesc mi-ar trebui inca vreo 10 vieti sa pot spera la unul in aceleasi conditii ( zona si mp ). Acelasi studiu l-am facut si pentru Paris.

Eu le-as ruga pe cele care au afirmat ca in alte tari casele sunt mai ieftine decat in Bucuresti, sa ne spuna concret si orasul. Asa poti gasi in apropierea bucurestiului, gen comuna Jilava etc., un apartamanent nou sub 100.000 E, dar nu-i acelasi lucru.

Eu sper insa si asa ar fi normal sa scada sau sa stagneze pretul celor comuniste care mi se pare nejustificat. Nu inteleg cum poate cineva sa dea 150 k pe un astfel de apartament cand exista alternativa unui bloc nou. Eu cred ca sunt doar specularii, in realitate nu se fac astfel de trazactii.

Uite iti dau eu un exemplu concret care te contrazice:
In Toronto chiar in perioada asta sora mea umbla dupa o casa, nu mai stiu exact denumirea o casa din aceea insiruita cu doi vecini in st. si dr, si o mica curticica in spate , pe doua-trei nivele, cu garaj, living, bucatarie si eventual basement si la etaj 2-3 dormitoare.
O casa din asta costa acolo intre 300-400 mii Cad adica cca 170-220 mii Euro. Apartamentul pe care mi l-am cumparat acum un an si 5 luni cu 150 mii euro, costa acum 227 mii (3 camere, cca 130 mp utili) ca suprafata probabil mai mic decat acea casa din Toronto dar ca pret mai mare sau egal.

Fetele mele

Iremediabil indragostita de CANADA

Mergi la inceput