Gravidute & Mamici de IASI (44)

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ghinetz spune:

Lacramioara, stiu ca suna aiurea tare, ca doar eu ma simteam "tradata", dar permite-mi sa nu fiu de acord cu tine.
Asa e, copiii se pot imbolnavi si daca au fost alaptati mult timp. Sau pot fi "strong" fara pic de lapte matern. Dar nu contest nici o clipa importanta alaptarii.
La Stefan m-am muls si eu 3 luni, ca sa papa lapte de-al meu. Stiu cum e. Acum, la Victor sunt alte greutati.
Dar...
Oricate greutati ar fi, nu as da asta pentru un biberon cu lapte praf!!!

Of!
Cred ca v-am derutat total!!!!
Asa sunt eu, vaca, mereu sa ma plang. Habar n-am ca pot crea confuzii. Sa-mi fie invatatura de minte. Ca nu tot ce imi trece prin cap trebuie sa impartasesc altora.

Asa ca, imi fac mea culpa si declar:
SUNT SI VOI RAMANE MEREU O SUSTINATOARE A ALAPTATULUI. PANA LA MAJORATUL COPILULUI, DACA SE POATE. DACA NU, MACAR PANA IN ZIUA NUNTII LUI.

Si am sa sutin (moral, cu sfaturi sau chiar la fata locului, sa pun bebele la san, daca trebuie) orice mama care vrea sa alapteze si are nevoie de ajutor.

Si daca tot am ajuns aici: Kriss, tare am sa-ti spun o vorba: de ce, mama, te tot chinui sa-i dai fetei lapte praf? Nu ti-e clar ca NU VREA!!! Chiar crezi ca trei feluri de lapte pot sa nu-i placa? Daca nu ia in greutate, de ce nu incepi sa-i dai cereale cu laptic de-al tau? Sau din cele cu apa, daca nu te poti mulge? pe bune, ti-am tot spus si repet, cu riscul sa devin sacaitoare: ai o fata frumoasa foc! Dar si desteapta pe masura! Ptiu, sa nu-i fie de deochi. De ce nu vrei sa o asculti si pe ea?

Gata, Scuze daca am suparat pe cineva. Puneti totul pe seama oboselii.

Oana, mama de baieti cucuieti: Stefan (11.03.2003) si Victor (12.07.2007)

"unui copil trebuie sa-i dai radacini si aripi"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tuscut spune:

Salutare fetelor!

Ne pare bine ca v-au placut pozele noastre si va multumim pentru aprecieri . Am fi vrut sa prelungim vacanta muuullltttt daca se putea, dar tati a trebuit sa se intoarca la servici asa ca am mai lasat o bucatica si pentru la vara daca o fi sa fie.
Michelle, noi am stat cateva zile la fratele meu in Novara si cateva zile la mama in Pian del Voglio, dar am mai vizitat si Milano, Prato si Lago Maggiore. Am fost cu masina iar Iustina s-a comportat exceptional! N-a plans, n-a facut mofturi, s-a jucat cu toata lumea, ce mai...sunt tare mandra de ea! Sper sa fie la fel de vesela si sociabila mereu

Irina, mami de Maria Iustina- 12.10.2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tuscut spune:

Pe de alta parte, de ieri Iustina e tare maraita si mofturoasa, se trezeste plangand in hohote si nu-mi dau seama de ce. Am fost si la dr. si zice ca nu are nimic, a consultat-o amanuntit la toate cele. Gingia nu s-a mai umflat...nu stiu ce sa zic, poate imi dati un sfat. Mi se rupe inima cand o vad cum plange, mai ales ca ea nu a fost plangacioasa pana acum.
In alta ordine de idei, noi am inceput diversificarea cu suc de mar si mar ras cateva zile. In principiu e cam aceeasi schema trimisa de Miha, exceptand cerealele. A cam strambat din nas la inceput, dar acum intinde singura mana dupa lingurita

Irina, mami de Maria Iustina- 12.10.2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simo78 spune:

Laptele de san asigura imunitatea copilului IN PRIMELE 6 LUNI. Dupa aceasta perioada anticorpii din lapte incep sa se piarda, copilul facandu-si proprii anticorpi. A nu se intelge ca la 6 luni fara o zi e plin de anticorpi din lapte si la 6 luni si o zi dispar ca prin facrmec. Se pierd treptat, lasand organismul copilului sa lupte si sa-si faca propriul sistem imunitar, astfel incat, pana la (si ups! am uitat exact varsta) nu mai are deloc anticorpi de la mama.

Si eu pot sa fiu martora la cat a luptat Oana sa il alapteze pe Victor

Simo mami de Matei

Viata unei fetite de 4 ani - haideti sa o salvam

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariussimiuc spune:

La multi ani Claudia!

Miha,mami de www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20viata%202007&page=1" target="_blank">2 picaturi pline de www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20viata%202007&page=13" target="_blank">curiozitate

Cand viata iti ofera lamai fa-ti o limonada...Cand viata iti ofera un pic de sare fa-ti o Margarita...

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by ghinetz
Miha, hai, cand ma filmezi si pe mine. Tin pumnii stransi-stransi si fac lobby.

Saru-mana Oana!
Daca vrei sa fii vedeta de film vorbeste cu Carmen.

Miha,mami de www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20viata%202007&page=1" target="_blank">2 picaturi pline de www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20viata%202007&page=13" target="_blank">curiozitate

Cand viata iti ofera lamai fa-ti o limonada...Cand viata iti ofera un pic de sare fa-ti o Margarita...

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by iulia-stefy
Aici e micuta noastra dansatoare in vizita la fina noastra. I-au pus muzica si ea imediat la dat din fund.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by ella10
Biancuta e racita are nasul infundat si o tuse urata rau de tot,

Sanatate multa la pui mic!

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by addiana
michelle la cine mergem in vizita? cred ca la miha! sigur are ceva bun!

fetelor mai e putin...pana pe 20! si fac 27!

27 de feluri de prajituri?
Azi nu am nimic bun,ieri am avut Tiramisu.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by iulia-stefy
e un vax faza cu imunitatea de la laptele matern.

Compozitia laptelui uman (gr./l)
Glucide totale: 70
- lactoza: 60
- oligozaharide 10
Proteine totale: 10
- cazeina: 4
- proteinele lactoserului 6
- lactoglobulina 0
- lactalbumina 3,5
- lactotransferina 1-2
- imunoglobuline 1-2
Lipide 40
Saruri minerale: 2-3,5
Aport energetic (Kcal) 680
Proteinele laptelui uman:
• Reprezinta 10 gr/l fat de 30-35g/l in laptele de vaca – insa cu valoare biologica mult mai buna
• Azotul total 1,93g/l – reprezentand mai putin de jumatate fata de cel din laptele de vaca (5,3g/l)
Cazeina:
• De 10 ori mai redusa decat in laptele de vaca insa cu o biodisponibilitate mult mai mare
• Este o fosfoproteina insolubila, termorezistenta, aflata sub forma de suspensie coloidala in
lapte.
• Este formata din 3 componente: - cazeina 64%
- Kapacazeina 20-27%
- cazeina 9%
Proteinele lactoserului:
• Principalele proteine prezente in lactoser sunt:- alfalactalbumina(3,5g/l)
lactoferina (1-2g/l)
lizozimul (0,5g/l)
imunoglobulinele(1-2g/l)
• -lactoglobulina, cu efect alergizant prezenta in laptele de vaca, lipseste in laptele uman.
• Lactoferina – glicoproteina ce poate fixa 2 atomi de fier pe fiecare molecula – cu rol de a fixa
fierul la nivelul colonului – impiedicand multiplicarea germenilor (E.Coli). Este bine reprezentata
in laptele uman si scazuta in laptele de vaca.
• Imunoglobulinele – in special IgA secretorie (1g/l) – se ionterpune ca o bariera la nivelul
mucoasei intestinale in calea patrunderii bacteriilor si virusurilor.
• Aminoacizii liberi – reprezinta cea mai mare parte a azotului neproteic din lapte, cu o
concentratie de 5 ori mai mare in laptele uman fat de laptel de vaca.
- dintre aminoacizii cu rol esential in cresterea sugarului, prezenti in laptele
uman: cisteina, metionina, triptofanul, taurina ( rol in dezvoltarea creierului ).
Glucidele laptelui uman:
• Continutul in glucide este net superior in laptele uman (&0gr/l) fat de laptele de vaca (48g/l).
Acestea sunt constituite din: - lactoza 60-62g/l; oligozaharide 8-10g/l
• Lactoza – zaharul specific laptelui, este hidrolizata de lactoza prezenta la nivelul marginii in
perie a enterocitului in glucoza si galactoza. O parte din lactoza (lactoza) – ajunge
nehidrolizata la nivelul intestinului gros-reprezentand substratul dezvoltarii florei bifidigene,
inhiband cresterea E.coli-la sugarul la san.
• Oligozaharidele – prezente in concentratie de 8-10g/l, fata de laptele de vaca 0,1g/l.
- cau rol nutritiv, participand alturi de lactoza la proliferarea florei bifidigene
(lactobifidus 1)
Lipidele laptelui uman:
• Prezente in medie in cantitate de 36g/l – au o rata de absorbtie de 95% la sugar;
• Lipidele din lapte prezinta variatii: de la femeie la femeie
In functie de regimul alimentar
In raport cu momentul suptului si al zilei.
• Concentratia de lipide din lapte este maxima intre orele 10-14; cea mai mica dimineata. Este in
C% mai mica la inceputul suptului si maxima la sfarsitul suptului ( senzatia de satietate).
• Calitativ: - lipidele laptelui uman sunt diferite fat de laptele de vaca
- ac. grasi mono sau polinesaturati reprezinta 50% din ac. grasi ai laptelui uman
(raport 1/1), iar in laptele de vaca(1/3)
- acizi grasi nesaturati/acizi grasi saturati = 1 in laptele uman si 1/3 in laptele de vaca
- ac. linoleic – este de 5 ori crescut in laptel de femeie decat in cel de vaca – reprezentand ac.
grasi cu cea mai buna utilizare calorica
- rol in sinteza ac.orahidonic, prostaglandinelor
- rol in maturarea sitemului nervos
- favorizeaza absorbtia intestinala a lipidelor si Ca+
- absorbtia lipidelor din laptele uman in proportie de 90% este legata de
pozitionarea ac. palmitic in molecule de glicerol-in pozitia centrala 2, si in externa 1-
3 (lipoza laptelui uman si gastrica ca si cea pancreatica, lizeaza preferential
legaturile 1 si 3 din triglicerid, astfel ramane un monoglicerid in pozitia 2
(monopalmitat)-usor solubilizat de s. biliose fata de ac. palmitic liber desprins din
pozitiile 1 si 3
- continutul mai scazut in ac.steoric si palmitic – impiedica formarea “sapunurilor de
calciu” – favorizand deci absorbtia calciului
- laptele de femeie are un continut mai mare de fosfolipide (lecitina, sfingomielina) si
colesterol, fat de laptele de vaca.
Sarurile minerale si oligoelemntele:
• S. minerale se gasesc in proportie mai scazuta in laptele uman (2-3g/l) fat de laptele de
vaca(8g/l).
• Sodiul: - laptele uman = 100-200 mg/l
- laptele de vaca = 500 mg/lincarcatura osmotica mare
• Calciul: - laptele uman = 210-340 mg/l
- laptele de vaca = 1000-1170 mg/l
• Fosforul: - laptele uman = 120-150 mg/l
- laptele de vaca = 920 mg/l
• Raport Ca/P: - laptele uman = 2/1biodisponibilitate crescuta
- laptele de vaca = 1/2exces de calciu-aparitia sapunurilor de calciurisc de
tetanie neonatala
risc de rahitism
• Fierul :- desi in cantitate foarte mica 0,5 mg/l, are o biodisponibilitate foarte mare.
• Cuprul: - in cantitate aproape dubla fata de laptele de vaca (0,4 mg.l) acopera in intregime
nevoile in primele 4-6 luni.
Vitaminele laptelui uman:
• Cantitatea de vitamine din laptele uman variaza in functie de aportul alimentelor si starea de
sanatate a mamei.
• Vitamina A – 1000 u.i. (0,5mg/l) acopera nevoile sugarului
• Vitamina D – 22 u.i./l este inferior nevoilor fiziologice (400-1000 u.i./zi)
• Vitaminele hidrosolubile – in general vitaminele hidrosolubile din laptele uman sunt influentate
de dieta curenta a mamei ( vit.C, grupul B).
Alti constituienti ai laptelui uman:
• Enzime: - contine peste 20 enzime dintre care mai importante sunt lizozomul, lactoperoxilaza

Mai am...mai vreti?

Mergi la inceput