Mame ... "denaturate" ? (2)

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alra spune:

Flaflo, si eu am mers la gradi de la 4 ani cu toate ca stateam la bunica insa mi-a placut foarte mult cu copiii si pentru activitatile de acolo.
Eu abia astept sa faca Laura 2.5 ani ca sa o dau la gradinita in primul rand din cauza limbii (noi vorbim romana exclusiv acasa) si apoi pentru activitati de grup. Planuiesc insa sa o dau numai jumatate de zi si apoi merge cresa sa o ia la pranz, ii dau de mancare si o culca la ei iar noi seara o luam de la ei. Aici la gradinita nu ii culca de pranz, mie nu mi se pare normal asa ceva pentru un copil de 3 ani. De aia vreau sa incep combinat.
Fi-mea e un animal social si are o gura cat o sura cu tot bilingvismul ei, deci cred ca activitatile de la gradi or sa ii placa foarte mult.

Mami de Laura

Vacanta cu Laura in Romania

Mergi la inceput

Multumesc tuturor pentru raspunsuri in problema "carat copil cu programul facut praf" vs "cresa de sambata".
V-am cerut parerea pe aceasta tema pentru ca noi o luam pe Laura peste tot dupa noi si incepusem sa am un sambure de indoiala daca chiar e bine asa - eu nici nu mi-am pus problema de cresa de sambata pana sa citesc articolul cu pricina
Vad ca si voi aveti parerile impartite.
In articolul respectiv citau si un psiholog, ce credeti? - parerea lui era ca oricat de varza i-ai face programul copilului este mai bine din punctul de vedere al relatiei cu el sa il iei cu tine.
Insa eu cred ca sunt locuri/situatii in care un copil chiar nu are ce cauta. Si nu ma refer numai la distractie aici. Noi atunci preferam sa angajam babysittera, o fata care sta la noi acasa cu Laura, in mediul ei. Laura le adora, ii e clar ca fetele sunt la dispozitia ei si le exploateaza la maxim

Mami de Laura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desiree spune:

alra,nenea pisologu are dreptate (dupa parerea mea )..eu l-am luat pe octavian cu mine peste tot dar absolut peste tot: si la buletine si la hypermarket unde batem culoarele vreo 3 ore, si in vizita la amici,si in austria de craciun o saptamana, drum de 2 zile mers cu masina..si se intampla sa-i fac si "programul" varza, am pus ghilimele pt ca el nu are nicicand un program bine stabilit de masa si somn mananca cand ii este foame si doarme cand i se face somn..din acest motiv daca l-a palit somnul prin magazine, am trecut si prin situatia (care intre timp a devenit ceva normal pt mine) sa imi tina sotul de sase si eu sa-l alaptez ca sa doarma ..sau in parc daca ne uita Dumnezeu pe afara, nu tin sa-l culc la el in pat ci adoarme de multe ori incovrigat in carutz, samd

eu am facut asa fiindca asa am simtit si faptul ca ne crestem copilul singurei, fara ajutor, a fost un impediment sa ne gandim la alta solutie..poate la shopping l-as mai fi lasat acasa cu cineva 2 ore ( doar la noi acasa, nu la altcineva) dar in austria in concediu tot il luam..si in toate concediile de acum incolo

oricum programul bebeului incet incet se va adapta la cel al parintilor..peste un an doi va sta la masa cu noi cand mancam si se va culca probabil foarte aproape de ora noastra de culcare...

Alina,mami de Mihnea-Octavian,un anisor si un pic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Qamar spune:

quote:
Originally posted by desiree

alra,nenea pisologu are dreptate (dupa parerea mea )..eu l-am luat pe octavian cu mine peste tot dar absolut peste tot: si la buletine si la hypermarket unde batem culoarele vreo 3 ore, si in vizita la amici,si in austria de craciun o saptamana, drum de 2 zile mers cu masina..si se intampla sa-i fac si "programul" varza, am pus ghilimele pt ca el nu are nicicand un program bine stabilit de masa si somn mananca cand ii este foame si doarme cand i se face somn..din acest motiv daca l-a palit somnul prin magazine, am trecut si prin situatia (care intre timp a devenit ceva normal pt mine) sa imi tina sotul de sase si eu sa-l alaptez ca sa doarma ..sau in parc daca ne uita Dumnezeu pe afara, nu tin sa-l culc la el in pat ci adoarme de multe ori incovrigat in carutz, samd

eu am facut asa fiindca asa am simtit si faptul ca ne crestem copilul singurei, fara ajutor, a fost un impediment sa ne gandim la alta solutie..poate la shopping l-as mai fi lasat acasa cu cineva 2 ore ( doar la noi acasa, nu la altcineva) dar in austria in concediu tot il luam..si in toate concediile de acum incolo

oricum programul bebeului incet incet se va adapta la cel al parintilor..peste un an doi va sta la masa cu noi cand mancam si se va culca probabil foarte aproape de ora noastra de culcare...

Alina, f de acord
eu ma gandesc doar ca bb nu e un mic robotel care are, hai sa-i zicem, un program identic in fiecare zi; adica si noi avem zile in care nu mancam la pranz pt ca nu simtim nevoia sau nu ne culcam la 10 ca de obicei, ci stam pana la 3 dimineata...Pai bb nu e si el un om mai mic?
Da, intr-adevar unele situatii pot fi obositoare pt un copil mic, insa daca stii cum sa iti adaptezi programul tau, nu se intampla nimic rau.
Chiar sambata am vazut o mamica in Carrefour care alapta pe o bancuta un bb fomicios si mi s-a parut super

Noe & Anne-Bianca(14.03.2006)
Ce mai citim noi

The moment scatters.
Motionless, I stay and go: I am a pause

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by desiree

alra,nenea pisologu are dreptate (dupa parerea mea )..

....

Ciudat, nu? Sincer cand am citit articolul ma asteptam ca psihologu sa ne zica despre beneficiile programului la copii mici, ca doar asta scrie in toate cartile
Eu cred insa ca depinde si de copil un pic aici, sau si de modul in care e obisnuit. Laura cand avea 1 an dormea mai usor in carut sau in masina, acuma nu mai adoarme in carut decat daca e la plimbare afara, fara opriri si in nici un caz in magazine! Laura insa daca nu doarme de pranz, macar o oricica acolo e rau de tot: plange din orice si nu te mai intelegi cu ea.

Desiree, te superi daca iti fac o sugestie? Noi am pus-o pe Laura de la 1 an cu noi la masa. Parerea mea este ca un copil care mananca la masa cu parintii mananca mai cu pofta. Chiar daca vrei sa ii dai lui ceva special preparat as face asta imediat inainte de masa cu toata lumea si apoi i-as da legume fierte sau piure sau ce-i pe masa de la mine din farfurie. Noi asa am facut si Laura mananca excelent, toate mamicile de copii mici ma invidiaza din cauza asta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Flaflo spune:

Totul variaza de la copil la copil. Bianca de exemplu nu dormea in carucior iar daca nu dormea, seara nu ma mai puteam intelege cu ea. Deci iesirile lungi in oras sau la Mall erau tabu pentru noi....trebuia la prinz sa fiu acasa sa o culc. Acum e si mai problematic, nu are rabdare sa vina cu mine la shoping, e intr-o continua miscare, stie ca exista o gradinita la Mall si vrea acolo.

Desiree, si noi am pus-o pe Bia cu noi la masa de cind a inceput sa stea in fundulet. Acum maninca foarte bine si nu avem probleme la acest capitol.

Cu aripile intinse!

"As da tot ce stiu pentru jumatate din ce ignor!" Descartes

Flavia si Bianca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

ce parere aveti de povestea asta? cum ziceti ca e mai bine?
a) il iei pe ala micu ca pe un sac de cartofi, ii faci varza programul si il cari dupa tine in 150 de locuri.
b) il lasi la o forma de day care unde se joaca cu alti copii, are masa-masa, somnul-somn

varianta c) il lasi la bunici daca ai treaba nu exista caci aici bunicii NU SE AMESTECA, nici nu sfaturi insa nici cu ajutor! exista si exceptii, dar in mare asta e regula: contactele cu bunicii se fac pe baza de programare cu 2 saptamani inainte.

Sa raspund si eu, mamica de copil mai mare.
a - daca vrea sa vina (a se citi are interes - vrea o anume carte sau jucarie)
b - daca se decide ca ea se duce la o prietena, ca n-are chef sa vina sa vina cu noi
c - nu - la bunici nu vrea, mai bine la o prietena

Si ca sa fie clar - nu doarme deloc in timpul zilei. De mancat - de cele mai multe ori mananca bine, normal 3 mese / zi + suplimente dar are si cate 2-3 zile in care nu mananca mai nimic.

Cand era mica o caram dupa noi pe unde mergeam noi. Acum ca e "mare" isi impune punctul de vedere. De exemplu aseara eu eram plecata (in delegatie) si taica-su avea ceva de lucru si intentiona sa ia copilul cu el la birou. Copilul insa l-a pus pe taica-su s-o duca la o prietena si a ramas acolo pana a venit taica-su s-o ia.
Sper ca mamica prietenei nu s-a suparat

Sorana si Monica (5 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

quote:
Originally posted by alra
ce parere aveti de povestea asta? cum ziceti ca e mai bine?
a) il iei pe ala micu ca pe un sac de cartofi, ii faci varza programul si il cari dupa tine in 150 de locuri.
b) il lasi la o forma de day care unde se joaca cu alti copii, are masa-masa, somnul-somn

varianta c) il lasi la bunici daca ai treaba nu exista caci aici bunicii NU SE AMESTECA, nici nu sfaturi insa nici cu ajutor! exista si exceptii, dar in mare asta e regula: contactele cu bunicii se fac pe baza de programare cu 2 saptamani inainte.

Compromisul e cel care salveaza situatia. E bine si pt copil sa petreaca timp cu tine, mai ales daca lucrezi in timpul saptamanii, plus ca e o buna ocazie de a invata copilul diverse obiceiuri/reguli cand se merge la cumparaturi, dar e bine si pt tine ca ai ocazia sa mai picuri cateva picaturi chinezesti in capul lui legat de educatie.
Ce-i asa complicat in a lua copilul cu tine la cumparaturi? E adevarat ca nu merge ca si cand am fi fara el si totul se lungeste ca timp, dar.. hei, odata ce-au aparut in viata noastra trebuie cam in tot ce facem sa tinem cont si de ei, fie ca ne e la indemana sau nu, fie ca ne place sau nu. Daca cel mic doarme usor in carut, problema somnului de pranz se aranjeaza usor cat timp umblam printre magazine. Daca e dependent de patutut si ritualurile lui de culcare, atunci facem in asa fel incat sa plecam din timp dimineata la cumparaturi ca sa avem timp sa ajungem acasa la ora de culcare. Sau plecam imediat dupa ce se trezeste el din somnul de pranz. Daca e din cel ce doarme bine in masina, atunci la ora somnului putem face o mica incursiune prin oras intre magazine si gata, se rezolva si somnul de pranz.
Situatia nu-i asa categorica, alba sau neagra, majoritatea parintilor gasesc mereu o cale de mijloc. Banueisc ca, desi se apeleaza la cresele de weekend, parintii nu ajung sa-si lase odraslele acolo cu regularitate (adica wee de wee), dar in viata oricarei familii exista situatii cand ai nevoie sa te descurci fara copil, sa pleci fara el, iar daca bona sau o bunica nu-i disponibil, asa ca aceste crese de wee sunt bine-venite.

Iar bunicii nu-s asa ei de detasati precum ne place sa credem. Majoritatea bunicilor se implica in cresterea nepotilor, unii sunt mai participativi, altii mai putin, dar ar trebui sa apreciem orice efort din partea lor caci aici e vorba de un efort gratuit si, mai mult decat atat, e vorba de un efort care vine din inima si e insotit mereu de dragoste (chiar daca regulile/metodele lor de educatie nu se pupa cu ale noastre). Numai daca ar fi sa socotesc cati romani de aici din Canada isi aduc parintii aici temporar ca sa aiba grija de nepoti, caci gradinita cu program prelungit e extrem de scumpa si as fi mai reticent in a afirma ca parintii in ziua de azi nu se implica deloc, nici macar cu sfaturi.
Mai sunt si bunici care nu se implica, dar mai sunt si parinti care ar avea pretentia ca bunicii sa se transforme in bone pt ei si se supara ori de cate ori sunt refuzati de bunici. Nu uitati ca sunt si ei oameni ca si noi cu o viatza a lor si faptul ca au iesit la pensie nu-i face automat disponibili pt orice.

"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
Alex (3 ani) si Adrian (1.5 ani) ..... poze I, www.flickr.com/photos/8947508@N02/" target="_blank"> II si III

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

quote:
Originally posted by Laura25

quote:
Originally posted by alra

duminica, ora 8.32, DIMINEATA

Fericit-o!
Ai mei la 6:45 mi-au dat desteptare. Si eu sunt la cura de slabire, deci oricum cafeaua mea era fara zahar. Dar m-am scos la pranz, cand au bagat 3 ore de somn

Laura de shtrumphi gemeni, Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)

ai mei sunt sezonieri: cum se face ziua mai lunga, cu mse trezesc devreme de ajunga vara sa se trezeasca la 6:30. Iarna insa dorm pana pe la 7:30-8:00.

"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
Alex (3 ani) si Adrian (1.5 ani) ..... poze I, www.flickr.com/photos/8947508@N02/" target="_blank"> II si III

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desiree spune:

alra, ma scuzi, dar tocmai de aia noi am fost flexibili foarte mult cu programul lui de masa si somn,, ca sa nu devina dependent de patut (sau de un anumit tabiet strict) asa cum poate deveni dependent si de dormitul cu parintii...cat a fost bebelus a dormit in patut, il alaptam si il puneam acolo, niciodata singur , ar fi insemnat sa-l las sa urle ceea ce nu am putut ( asa cum recomanda multi psihologi nauci in ziua de azi)...asa ca domnul doarme acum in pat cu noi, si in carutz, si in cosul de cumparaturi si in scaunul de masina, si in leagan afara la huta-huta..pe unde il prinde Mosu Ene..cu masa, da, cand vine sotul seara si el e nemancat, il punem de multe ori cu noi la masa, ii pregatesc farfuria lui cu mancare, daca nu vrea din aia mananca dintr-a noastra, daca de ceva sanatos gen pui, ciorba, etc, daca nu, baga paine goala si cascaval, preferatul lui si la culcare..idealul meu este ca in viitor sa manance cu noi din mancarea noastra,la ora la care mancam noim sa nu gatesc pentru mofturosi care nu le place aia, nu le place cealalta, si mancarea facuta evident, foarte sanatos, sa se preteze si la stomacelul unui copil...mai e cale lunga pana acolo..

eu l-am lasat sa-si faca singur programul,de multe ori cand avem treaba si trebuie sa plecam de acasa si stiu ca i se apropie ora de somn..in mine de regula se da o lupta, sa stau acasa sa doarma si sa aman treaba sau sa plecam, ca o dormi el pe undeva..si daca ne decidem de exemplu sa amanam treburile dupa somnul lui, de multe ori ne trage tzeapa, adica nu doarme, parca e un facut, nu se culca si noi facem 13-14 pe langa el cu treburile nerezolvate si copilul neadormit....

Mergi la inceput