Mame ... "denaturate" ? (2)
Raspunsuri - Pagina 9
A_Iulia spune:
Vin si eu la spartul targului cu calupul meu de greseli:
1. Dormitul pe burta in primul an de viata. Nu am reusit sa schimbam, asta era pozitia care-i placea si pace. Am tremurat pana pe la 8-9 luni, am citit o gramada de materiale,am intrebat si pe forum, dar nu am reusit sa modificam nimic. Apoi n-am mai dat importanta (si evident, dupa ce nu m-a mai interesat, si-a schimbat si ea pozitia: pe o parte).
2. Trezitul noaptea. Abia daca sunt cateva luni de cand pot sa afirm ca Vivi nu se mai trezeste noaptea. In primul an, a fost clar: papa. Apoi a urmat: ceai. Apoi apa. Apoi suzeta. Apoi pipi. Sau doar disconfortul ca e singura. Pe la 2-3 ani, venea desculta, cu papucii de casa in mana, si spunea frumos: "Te invit sa dormi la mine in camera'. Puteam sa refuz?
3. Adormitul cu insotitor. Ei, la asta nici pana acum nu am reusit "separarea". O singura data am incercat, cand avea pana intr-un an, sa aplic teoria de soc. 5 minute am rezistat plansetelor, apoi m-am repezit si mi-am urmat instinctul. In continuare, la 4 ani, Vivi nu adoarme decat cu insotitor
, care, evident, dispare dupa ce ea adoarme.
4. Alimentatia. Nu ii dau doar alimente sanatoase. Si niciodata nu interzic. Daca vrea ciocolata, primeste ciocolata. Sigur, o bucatica mica de tot. Dar nu suport sa ceara copilul ceva si sa-i spun: "nu e voie' (sigur, nu se aplica la detergent sau alte asemenea).
5. Picaturi in nas. 4 ani ne-a luat, si de fapt o a doua internare in spital, cu perfuzii si injectii, ca s-o lamuresc ca trebuiesc cateodata puse si picaturi in nas (ser fiziologic, etc). Problema s-a rezolvat abia la sfarsitul anului trecut. Pana atunci,daca reuseam sa pun ceva in timpul somnului, era mare lucru. Mergeam la doctori si cand le spuneam ca nu pot sa-i pun picaturi in nas, se uitau la mine ca la alta aratare. Da, n-am putut.
6. Taiatul unghiilor. Problema rezolvata tot de curand. Probabil ca nu si-a imaginat vreodata ca li se taie unghiile copilasilor, intrucat eu o faceam DOAR in somn, si DOAR in primele 10-15 min dupa ce adormea (altfel, riscam sa se trezeasca). Mereu a avut un somn extrem de usor, era suficient sa intru in camera ei fara sa fac nici un zgomot, si repede se trezea.
7. Mancat + imbracat singura. Desi stie perfect (la gradinita ia bulina ca a terminat prima de mancat), acasa inca o mai pandesc cu lingurita. La imbracat la fel. Vreau sa schimb asta.
8. Televizorul si filmele pe DVD. E in stare sa se uite non-stop. Obligatoriu cand vine de la gradinita (asta inseamna 6 seara), isi pune 1 film, sau 2. De week-end nici nu mai vorbesc, incerc s-o scot cat mai mult din casa ca sa scapam. Dar de multe ori nu vrea sa iasa, vrea in casa, la televizor. Mi-a spus o prietena ca va renunta, cu timpul, la aceasta 'pasiune". Astept cu interes, dar nu as vrea s-o inlocuiasca cu laptopul.
9. Sportul. Cred ca imi calca pe urme, nici eu n-am avut prea mare tangenta. Pana acum am taiat de pe lista ca nu-i plac: aikido si tenis. Nici nu sare, nu alearga, e foarte linistita. Daca avem mult de mers iar se plange. Singurul loc unde ii place: la locul de joaca (spatiile special amenajate), acolo face tumbe si se catara, este cam singura activitate fizica. Pe de alta parte n-as vrea s-o fortez.
10. Nu il stie inca pe NU de la mine daca isi doreste ceva. De altfel, daca a vazut ceva care i-a placut, i-am luat. Dar in magazine nu-mi face circ, o pun sa-si aleaga un singur lucru (eventual 2, daca alegerea e chiar grea), si-l alege si gata. Dar nu a fost vreodata sa primeasca vreo jucarie motivational, poate mai mult pe ideea: daca avem nevoie, atunci trebuie sa cumparam. In orice caz, mi-am mai pus si eu limita recent. Dar in magazine alege si ea, cot la cot cu mine: fructe, biscuiti...etc.toate minunile.
Cam atat deocamdata.
Adina + Olivia Q1.04
Qamar spune:
ia, sincer, care-ati www.protv.ro/stiri/eveniment/un-copil-de-doi-ani-s-a-blocat-singur-in-casa.html" target="_blank">aparut la stiri la pro tv?
(din cele care au lasat si lasa copii mici singuri in casa..."numai putin, 5 minute"
(si tot nu inteleg cum merg amandoi parintii sa duca gunoiul
)
ellej spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Noe ia, sincer, care-ati www.protv.ro/stiri/eveniment/un-copil-de-doi-ani-s-a-blocat-singur-in-casa.html" target="_blank">aparut la stiri la pro tv? (si tot nu inteleg cum merg amandoi parintii sa duca gunoiul )ape si munti |
Iar trebuie sa ma recunosc "denaturata" :):)
Apropo de intamplari de genul asta, fiu-meu de aproape 3 ani l-a incuiat pe bunica-su pe balcon (care se dusese sa ia nu stiu ce), apoi s-a distrat rasturnand olita cu pipi si manjind diverse chestii (printre care si ecranul plasmei pentru care o sa tot platim la rate).
Distractiv, ce sa mai. I-a dat drumul numai dupa ce a inceput sa se sperie ca e singur. Si la 2-3 zile dupa intamplare o ia pe mama deoparte si-i zice "bunita, hai sa-l incuiem pe bunelu pe balcon ca sa dam cu pipi pe geamuri si pe televizor". Adica incerca sa recruteze complici.
Si Dieu nous a faits a son image, nous le lui avons bien rendu.
If God created us in His image we have certainly returned the compliment.
sorana spune:
intrebare pentru cele care nu-si lasa copii singuri ... De la ce varsta credeti ca i-ati lasa singuri? Nu neaparat in casa - in parc de ex?
Monica face 6 ani in curand. Mie mi se pare ca este prea "lipita" de noi, prea putin independenta, prea rasfatata (oare cine o fi rasfatat-o asa?![]()
ca doar nu eu
)
Acum am inceput sa o las cate 5-10-15 min singura in parc. In parcul respectiv sunt aprox. 10 copii + minim 10 parinti, pe care ii cunoastem de 2-3 ani minim, ca practic ne vedem in fiecare zi. Evident, Monica crede ca o las de capul ei, dar eu rog o alta mamica sa se uite dupa ea.
Ba chiar (cu inima cat un purice si strangand din dinti) o las sa traverseze o straduta mica-mica (intre blocuri, e mica strada, leaga 2 parcari) impreuna cu cativa copii de varsta ei si o mai las sa se dea cu bicicleta/patinele/trotineta pe trotuar. Bine, cand vrea sa iasa din parc vine ea si imi spune "vezi ca ies" ....
Ma gandesc cu groaza ca la anul incepe scoala, ca la scoala nu-i ca la gradi, ca va trebui sa se descurce singura in multe chestii, ca da peste multi si diversi oameni si copii, ca trebuie sa se adapteze la diverse comportamente ...
Sorana si Monica (5 ani)
Qamar spune:
ellej, hai ca e oarecum funny![]()

sorana, mie mi se pare mica sa stea singura in parc..la 6 ani;acum depinde si de copil, dar eu nu as lasa Bia in Buc singura la varsta asta...
ellej spune:
| citat din mesajul lui Noe ellej, hai ca e oarecum funny ![]() ape si munti |

Sa vezi ce s-a distrat tata 40 de minute pe balcon

Si Dieu nous a faits a son image, nous le lui avons bien rendu.
If God created us in His image we have certainly returned the compliment.
anamaria spune:
salutare la toate mamici 'altfel' 
v-am gasit destul de tarziu, recunosc... dar mai bine mai tarziu decat niciodata!
n-am timp sa scriu multe acum, cert este ca in afara de a-i lasa singuri in casa pe copii le-am comis pe toate:
- la plimbare am iesit de la 5 zile (am si avantaj ca i-am nascut vara
)
- cu cel mic am fost la mare timp de un week-end cand el avea doar 3 saptamani (evident ca nebotezat, au avut babele despre ce vorbi saptamani la rand!!!
)
- amandoi copiii au dormit in patutz de bebe din prima zi cand au sosit acasa, in alta camera decat cea in care dormim eu+ tati
- sunt in general atenta la ce mananca, mai ales nu cumpar si nu am in casa cateva articole pe care le consideram foarte nocive: coca-cola si alte sucuri acidulate, diverse salamuri (cu exceptia sunca/ muschi afumat si salam de SB), etc
- nu-i iau cu mine la petreceri sau terase, seara nu pt ca mi se pare nepotrivit pt ei ci pt ca mi-e mai comod sa-i las cu bunicii
... si lista poate sa continue...
cel mai nasol este ca avand acest fel de-a fi oarecum relaxat fata de copii ma tot contrazic cu socrii mei, care sunt parca luati din povestea aia cu drobul de sare; printre sfaturile de la soacra-mea:
- cand esti singura cu copiii sa nu inchizi usa la baie cu clanta, ca daca se blocheaza n-ai cum sa iesi si ce se fac copiii singuri???
- parintii ar tb sa doarma cu copiii, sa-i auzi dc se sufoca in somn, au febra samd
- copiii nu trebuie lasti sa planga pt ca ... se sufoca si mor! (sincer n-am auzit cazuri, da' cine stie?!?!)
va las acum, ma duc la unul din copiii mei atomici! 
Ajutati-l pe Razvan sa lupte cu o boala necunoscuta!
ANAMARIA, mami de 2 baieti ca in filme:
Nascut pe 4 iulie (2000)
si
Vineri, 13 (iunie, 2003)
poze cu frumosii mei (si nu numai
)
Doar pentru ca cineva nu te iubeste asa cum vrei tu,
nu inseamna ca nu te iubeste cu toata fiinta sa!
sorana spune:
Tocmai am aflat de la un alt subiect cat de plina de prejudecati si lipsita de empatie sunt pentru ca .... mi-am dus copilul la gradi!
Uite pe-asta nici nu ma gandisem sa o trec la "denaturari" ... da' o trec acu'
Deci nu duceti copii la gradinita ca-i traumatizati. Sau daca i-ati dus - rau ati facut! Mame denaturate ....
Sorana si Monica (5 ani)
sorana spune:
| citat din mesajul lui Noe ellej, hai ca e oarecum funny ![]() sorana, mie mi se pare mica sa stea singura in parc..la 6 ani;acum depinde si de copil, dar eu nu as lasa Bia in Buc singura la varsta asta... ape si munti |
Este mica sa stea singura in parc ...
Am zis ca am lasat-o maxim 15 min si era supravegheata de o alta mamica.
Parculetul la care ma refer e mic, intre blocuri. Vin 90% aceeasi copii si aceleasi mamici. Ne cunoastem de ani de zile.
In conditiile astea am lasat-o.
Sa o las in Cismigiu de exemplu - nici prin cap nu-mi trece, mi-ar fi groaznic de frica ...
Inteleg ca fetita ta e cam de aceeasi varsta ...
Mie mi-e groaza de mersul la scoala. Cand va fi oarescum "de capul ei". Bine, stiu ca e invatatoarea - dar in pauze, pe culoare ... in fine, sunt convinsa ca nu sunt supravegheati ca la gradi. O s-o duc si eu o s-o ia d-na care sta cu ea - dar in cele 4 ore pe care le sta acolo sunt convinsa ca poate (daca vrea) sa plece fara s-o intrebe nimeni unde se duce ...
Si incerc sa o obisnuiesc incet, cu pasi mici (ca mai avem 1 an) sa stie sa ajunga acasa, sa traverseze, sa se descurce cu copii mai mici si mai mari, ma rog, de-astea ...
Sorana si Monica (5 ani)
lara_c spune:
Ripley, din ceea ce ai scris tu anumite lucruri sunt absolut normale si altele putin 'denaturate'.Faptul ca lasi copilul sa doarma singur in camera FOARTE BINE.Asa trebuie sa doarma de cand sunt adusi de la maternitate.Cu spupaveghere audio/video , insa.Invers mi se pare grav, mai ales sa dormi in acelasi pat cu copilul.Pe langa ca se pot intampla accidente creste riscul sindromului mortii subite.Si atentie la cum se pune copilul mic in patut.Ma uit aici pe site la poze frumose cu bebelusi si din 10 poate 1-2 copilasi sunt asezati in patut in pozitia foot to foot(adica cu piciorusele la capatul patutului si nu invers,)fara perne si plapumioare si jucarele pana la 1 an.
Faptul ca te-ai intors la serviciu mai repede nu e neaparat o crima, atata timp cat mai alaptezi pana la 6 luni macar.In legatura cu mancarea MARE GRESALA.Copii mici nu au voie sa manance din mancare adultilor decat daca este 100% fara sare si fara zahar.Ceea ce nu se poate spune despre pizza si mancarea chinezesca .
Si sub nici o forma nu trebuie lasati singuri in casa.Spunea aici cineva de baietel de 9 ani ca plangea cand au incercat sa il lase singur.In UK pedeapsa pt un copil de 9 ani lasat singur in casa poate fi inchisoarea.Aici copii pana la 14 ani cel putin nu stau singuri in casa, nu vin singuri de la scoala etc.Si parintii platesc destul de mult pentru asta.
Cat despre prize , scari, colturi de mobila -ele trebuie protejate.Depinde si de situatie, de tipul de mobila etc.Noi avem prize in care nu se pot introduce obiecte deget, etc, dar cand va veni timpul cred ca tot le vom proteja.La fel di usile, mobila , semineul.Eu nu vreau sa am ce regreta.Mai bine sa te pazesti.
Lara
Erinn's mummy