Calendarul gradinarului (de daniela_b),Capitolul 2
Raspunsuri - Pagina 13
olympia spune:
Daniela ma bucur ca esti din nou in forma si cu apetitul de gradinareasa intact.Si eu imi faceam unghii false dar din petalele altor floricele care cred ca se numesc stelute sau cosmos.Cel putin asa am reusit eu sa le identific intr-o fotografie din "Gradina mea de vis".In ceea ce priveste daliile, as fi vrut sa le cunosc inainte de plantare culoarea pentru a putea controla cat de cat efectul cromatic de ansamblu.Asa am pus din intamplare anul trecut doar rosii in curtea din fata iar restul florilor erau doar galbene si portocalii.Cam inflacarata imaginea pentru gustul meu!
Ramona J spune:
Eu tocmai am venit de la shopping! Vedeti ca nu ma prea ocup de gradina, ba merg la biblioteca, ba la cumparaturi...
Am cumparat mai multe feluri de ingrasamint (pentru pomi, pentru plante care vor aciditate, etc.). Mi-am luat niste "etichete" din plastic care se pun in pamint, ca pe viitor sa notez ce seminte pun. Ca imi rasar tot felul de chestii si nu mai stiu ce sint!
Am luat un container mare in care o sa-mi fac gunoi pentru gradina. Daniela, asta-i un "tip" dintr-o carte de ieri.
Acum sa ma rog de sotul sa mi-l transforme, sa vad daca ma accepta cu gunoiul in curte (am un feeling ca se vor crea ceva discutii!) si sa ma apuc de treaba!
A, am cumparat si pamint special pentru violetele africane, ca vreau sa le separ.
Pina raspunde Li Mus, daca plantele alea sint ce cred eu - nu poti sa le arcuiesti, dar ramin verzi si iarna.
Am uitat sa va spun ca atunci cind am mutat florile am gasit in curte un cuib de iepuri. Acum mi-e teama ca imi maninca toate plantele! Avem gard de jur imprejur, dar se pare ca intra pe sub poarta din spate si nu prea am ce sa le fac.
Anul trecut m-a suparat un iepuras mititel de-mi venea sa-l string de git! Il vedeam pe fereastra in timp ce stateam la computer: venea la florile mele din fata casei si pur si simplu le rupea de la jumatate. Ma certam cu el, dar in citeva minute era inapoi! Sper ca in primavara asta sa mai mearga si pe la vecini.
Din cartile de ieri am citit mai mult despre gazon, ca nu stiu din care sa alegem, cum sa pregatim mai bine solul etc.
Mai am una numai despre fertilizare, am citit-o repede, urmeaza sa ma intorc si sa iau notite. Din pacate nu stiu sa traduc termenii: peat moss, blood meal etc. Inca nu m-am uitat peste celelalte carti.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
LiMus spune:
quote:
Originally posted by daniela_b
Tot io.
Stiu, am postat de prea multe ori dar ...ce sa fac daca nu stiu sa folosesc multi-quote in acelasi mesaj...
Voiam sa-l intreb pe LiMus, ceva...
LiMus, crezi (sau stii) daca ulmii astia pot fi modelati si pe o poarta, arcada, adica sint flexibili, pot fi condusi?
Cit dureaza frunzele?
www.helpsonia.com
daniela_b si eu sunt incepator.
Tot ce stiu e din ce ma documentez pe net, prin carti si prin vecini mai priceputi.
Ce zis producatorii:
"Este o planta; foioasa, de culoare verde viu, cu frunze mici lucioase, formānd un gard viu de mare densitate. Crestere rapida; (3 m īn 2 ani), capacitate de umbrire excelenta;, nepretentios (atāt īn privinta solului cāt si a īngrijirii), capacitate antipraf de un grad īnalt, īnsusire antizgomot, crestere reglabila."
Ce zice unul de pe softpedia:
"Problema apare ca vreau sa fie verde tot timpul anului si sa creasca repede, nu pot astepta 4-5 ani ca sa obtin intimitatea in curte. Am cautat tot felul de plante si arbusti dar ce am gasit ori nu creste repede, ori ce creste repede dar nu e verde si iarna (Ulmul din Turkestan-Ulmus pumila celer)"
Ce zic cei de la Gradina Botanica Iasi:
"Dintre plantele caracteristice florei Turkestanului vegeteaza bine Ulmus pumila var. pinnato-ramosa (ulmul de Turkestan)..."
Ce zic cei de la USDA:
vezi http://plants.usda.gov/java/charProfile?symbol=ULPU
Si ce zic eu:
Sunt super flexibile, cred ca pot fi modelati si am vazut in Ungaria pe unii care i-au facut si bolta si bile si piramide inverse etc.
Concluziile le tragi tu.
Victoria spune:
Buna fetelor,
Mi-au iesit si mie niscai floricele de primavara ( aici pozici: http://good-times.webshots.com/album/553667838YZshaI?start=48) si astept cu mare interes sa infloreasca zambilele si lalelele ( sunt in stadiul de boboc gata sa "pocneasca")
Muscari nu mi-au inflorit anul asta, insa vad ca s-au "executat" Chionodoxa, Ornithogalus, Scilla si " se pregatesc" Sparaxis si Oxalis.
Uite, am gasit si un site olandez cu flori bulboase si pozele aferente, sa va puteti orienta mai usor... http://www.dutchgrown.com/hyacinths.htm
Am plantat saptamana trecute 30 de anemone( sunt printre florile mele preferate, dar imi cresc tare greu, e pamantul prost..), 30 de irisi si inca vreo 20 de gladiole albastre( am gasit la Hornbach), pe langa bulbii pe care ii aveam din toamna( cele de mai sus plus Tigridia, pe care o iubesc tare mult...)
Ma lupt cu barbatu-meu sa nu mai cumpere alte plante ca in curand o sa le punem si in cada, ca loc in curte n-o sa mai avem...
Mi-am facut un registru in care am inceput sa scriu, ca bunicul, ce si cand am plantat, cand a plouat, cand a fost ger...semn de batranetze
V
Ramona J spune:
Acum ca am vazut ca e Siberian elm, am cautat mai multe informatii. Nu e ce credeam eu... Am gasit mai multe informatii pe Wikipedia si dupa cite am vazut acolo eu nu l-as folosi. Nu traieste mult, daca e frig isi pierde frunzele, e susceptibil la boli, sint destule probleme.
Eu va pot da denumiri de plante care se folosesc cu succes aici ca si gard viu, dar nu stiu unde ii puteti gasi in Romania.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
Ramona J spune:
Victoria, sint superbe florile tale!
Am vazut si aici tuberoze, cresc mari si le merge tare bine. Eu nu am din pacate, dar ma mai gindesc... Vorba ta, unde le mai pun?
E frumoasa bronze sunflower, am avut anul trecut unele mai spre portocalii. Au crescut de vreo 3-4 metri, dar mi le-a tot rupt vintul si trebuie sa renunt la ele. Cit au tinut au fost foarte frumoase si au facut multe flori. S-ar putea sa mai am pe undeva poze cu ele.
Pampas grass e destul de raspindita pe aici, creste foarte inalta dar iarna trebuie s-o tunzi si nu ma incurc cu ea.
Acer rosso seamana cu copacul meu din curte. Nu stiu sigur ce e, tot cautind sa-l "match" dupa poze mi s-a parut ca seamana mai bine cu Sweet gum.
Ce mai, toate plantele sint foarte frumoase. Doar cu juniperus ala am o retinere, la noi in oras era in cimitire. In schimb ii place sotului si din cind in cind iar trebuie sa-i explic de ce nu vreau...
Felicitari pentru gradina, da-ne si noua sfaturi practice.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
b.nica spune:
Am avut de lucru astazi si fata de cine sa ma laud?
Descoperind o punga cu pliculete de seminte mai vechi am zis ca ori-ori,sa incerc sa le seman desi este cam tarziu si ele erau la limita garantiei.
Am luat cutiute din plastic,cofraje de oua,si pamant de flori si am pus de facut rasaduri de:tarhon,rubarbar,fragute,isop si ceapa ciorii.
Am mai pus seminte ale unei flori pe care nu stiu cum o cheama(seamana cu floarea de colt la dimensiuni mai mari si este lucioasa)si ale altei plante pe care am admirat-o pe o strada vecina dar care deasemena nu stiu cum o cheama:se intinde ca zorelele si face flori ca fasolea, dar mov;am avut inspiratie ca am furat pastaile cu seminte,am observat ca la putin timp dupa aceea cineva a scos planta si acum nu vad sa fi iesit alta.
GeorgetaR spune:
B.nica, asta e planta ta cu flori ca fasolea?
http://www.bakker.co.uk/Catalog/Productdetail.aspx?N=905000&productid=15487&start=3&R=15487-011
Si mie imi place tare mult. Stii cumva ce pretentii are, cum se ingrijeste?
Victoria spune:
Ramona, multumim pt. aprecieri. Semintele de "Bronze sunflower" le-am primit de la cineva din America, si nu mai am cum si de acum incolo...Am salvat ceva semintze asta toamna, sper sa iasa cat de cat la fel...
Pampasgrassul a patzit un tuns agresiv din partea catzeilor, din tufa care era au mai ramas cateva frunze palide, sa vedem ce mai ramane. A trebuit sa fac garduletze de plastic in jurul tuturor coniferelor, din motiv de ..pipi de Tzupica ( am si un album cu pet-urile pe langa ala de flori, for more info).Incerc sa gradinaresc si sa tin si 4 caini, chestie destul de dificila
V
b.nica spune:
Georgeta,nu este aceasta,am impresia ca ce mi-ai aratat este "Sangele voinicului"si din ale carei seminte am sa pun anul viitor pt. ca am seminte din revista cu catalogul Bakker.
Are frunze ca de clematite dar cu flori violete ca de fasole.Sunt asa de fericita ca le-am salvat;mai am si daca nu iese acum, am sa va dau si voua anul viitor, pt. ca am mai pastrat pastai cu seminte.
Din pacate anul acesta nu pot sa-mi fac de cap cu gradina pt. ca nu cred ca o sa pot sa ma ocup de aceea de la tara unde am 3000 mp.si unde trebuie sa ma adun ca sa o organizez astfel incat sa o pot aranja cum vreau.
Ma gandeam, vorbind cu sotul meu, sa construiesc pe o mica portiune(500mp), o mica gospodarie si sa incerc sa gasesc o familie care sa fie dispusa ca in locul chiriei sa aiba grije de gospodaria si de casa mea.
Am o groaza de aparate de gradinarit dar anul acesta nu am gasit mranita pt. locul de legume pt. ca "intreprinzatorii" tarani din zona s-au apucat sa-si vanda pamantul si sa renunte la animale.