Copil de 7 ani - Cum sa ii corectez indolenta?

Am o fetita de aproape 7 ani: frumoasa, inteligenta, e o placere in societate, toata lumea o iubeste, la prima vedere toti o considera foarte matura pentru varsta ei.
Insa in ceea ce priveste problemele: ordine si curatenie (personala si in camera), si mai nou scoala (atentia la ore si la lectii acasa)e o catastrofa!
1. Ordine si curatenie:
Ce nu face: Camera ei e un cosmar! Nu pune nimic la loc, iar cand ii cerem sa faca ordine doseste lucrurile pe unde apuca. Cand intru eu sa ii verific camera scot obiectele de unde nici nu gandesc!
Ce am facut: Facem curat impreuna, scotand toate lucrurile dosite si inghesuite aiurea si asezandu-le la locurile lor frumos. Rezultat: Cand nu facem curat impreuna nu face singura nimic sau face in sila.
2. Scoala:
Am dat-o la scoala la 6 ani si 3 luni. In primul trimestru a fost preferata doamnei si un exemplu pentru ceilalti copii mai mari. Telul ei era obtinerea coronitei si a notelor doar de FB
Acum e blazata complet, nu este atenta, nu mai are rabdare nici sa isi citeasca enunturile exercitiilor. Intelege absolut tot ce i se preda la scoala. Este pur si simplu absenta si neinteresata.
Daca o pun sa isi faca lectiile singura iese o catastrofa. Greste la tot ce are de facut sau din neatentie sare problemele si nici nu observa ca a ramas cu ceva neterminat. Trebuie sa stau langa ea mereu. Uneori imi spune: Daca vrei sa imi dai una ca am gresit, poti sa imi dai! De ce??! Ca noi nu o batem! Nu am batut-o niciodata! Am mai apucat-o de codite cand m-a exasperat dar altfel....
Invatatoarea se plange de acelasi lucru: e absenta la ce se discuta in clasa. E pasiva, greseste si mici nu o mai afecteaza. Acum ori imi da lista cu cei care iau note mai proaste ca ea (ca adica sunt altii mai prosti) , ori zice ca las' ca mai e timp sa se redreseze pt coronita...
Notele sunt mai slabe, a impuscat un -B! Noroc ca doamna a mai pasuit-o! Nu a fost afectata!
CE SA FAC?
Raspunsuri

CristinaT spune:
Incearca sa te relaxezi si ai sa observi ca va deveni copilul bun.
Cat despre curatenie si ordine in camera ei, nici fetita mea nu face si nici nu cred ca va face prea curand. Nici pe mine mama nu m-a pus sa fac nimic acasa si acum in fiecare zi robotesc. Incredibil cat de multe sunt de facut si ce mica e ziua.
Sunt atatea lucruri mai importante decat acela de a fi un exemplu un copil de nici 7 ani (are 6 ani si 9 luni???)
www.babiesonline.com/babies/o/oana/" target="_blank"> 8 ani .... La multi ani!

filofteia spune:
Am inteles ca fetita ta este in clasa I nu?
Iata aici un subiect despre clasa I, te invitam acolo.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=115234
In alta ordine de idei, cred ca ceri prea mult de la fetita ta.
Acum...eu sunt renumita ca o mama prea relaxata, deci nu stiu daca te poti lua dupa mine. Al meu copil, ia frecvent s,b la romana, pentru ca nu-i place materia asta. In semestrul al II-lea si el a devenit mai "arogant" ca sa spun asa la scoala. Dar nu m-am gandit ca este ceva in neregula cu el. Eu una nu ma astept sa se comporte ca un om mare de pe acum, sa-si asume responsabilitati, etc...asta se invata si mai are de invatat.
Si la noi ordinea in camera este o problema, incat m-am gandit serios sa-i pun un cas de gunoi propriu in camera. Dar asa cum spui, facem amandoi si cu timpul va invata. ..sper eu.

grati.ela spune:
anul trecut fiind extrem de ocupata am cam neglijat-o pe Ozi in sensul ca ii corectam temele dar ea si le facea la bunici...rezultat: scris rapid, teme facute superficial pt a prinde cat mai multe desene animate...evident si doamna invatatoare a sesizat si mi-a atras atentia. La discutia purtata cu Ozana, dupa un discurs de 10 minute mi-a zis: mami, eu cred ca tu uiti cA-s doar un copil de 7 ani care mai si greseste, dar dak te joci mai mult cu mine nu ma mai uit la desene si sunt mai atenta la teme... anul asta, in clasa a III-a are numai note de FB si este un copil model pt ca m-am ocupat mult mai mult de ea.
Cat despre curatenie... a mea are misiunea de a aranja pantofii, sterge praful si-si face curat la papusi.
Curaj!
mami de Ozi (22.05.99) si Tudorash (29.01.08)
http://www.flickr.com/photos/23738993@N08/

happiness spune:
Parerea mea este ca a fost o mare greseala sa o dati la scoala la sase ani si cateva luni.Chiar daca din punct de vedere intelectual copilul de 6 ani este pregatit ,totusi la capitolul atentie ,concentrare mai este mult de lucru,dupa cum vedeti.Dupa 7 ani,copilul se schimba mult,si va spun asta nu doar in calitate de mama,ci si ca profesor care lucreaza cu copii mici si mari.O sa vedeti ca la anul pe vremea asta ,daca o motivati si o incurajati constant,fetita va merge mult mai bine.Cred ca acum este pur si simplu obosita si depasita de situatie si de rigorile noii vieti de scolarita.Va doresc rabdare si..succes!

CristinaT spune:
Parerea mea este ca nu ai dat-o prea devreme la scoala la 6 ani, ci ca este foarte tarziu la 7 ani. Si oricum sa presupunem ca asa ar fi, ce presupune asta happiness?? ca trebuie sa o retraga de scoala? sau care este sfatul?? sau cu ce o ajuta acum ce ai spus tu?
mamiFlori, cum mai sunteti??

filofteia spune:
Si eu vin in sustinerea lui Cristina. Noi am inceput la 6 ani si 9 luni. Are copii cu un an mai mari care nici macar nu steau in banca.
Adi se descurca foarte bine.
Parerea mea proprie...a aduce ca motiv pentru rezultatele slabe faptul ca este mai mic/mica este cea mai mare greseala. Care este destept se descurca la fel de bine si la 6 si la 7. Care nu se descurca va fi la fel si la 6 si la 7...

simali spune:
Mie mi-a atras atentia punctul acesta.
quote:
Am dat-o la scoala la 6 ani si 3 luni. In primul trimestru a fost preferata doamnei si un exemplu pentru ceilalti copii mai mari. Telul ei era obtinerea coronitei si a notelor doar de FB
Acum e blazata complet, nu este atenta, nu mai are rabdare nici sa isi citeasca enunturile exercitiilor. Intelege absolut tot ce i se preda la scoala. Este pur si simplu absenta si neinteresata.
Daca o pun sa isi faca lectiile singura iese o catastrofa. Greste la tot ce are de facut sau din neatentie sare problemele si nici nu observa ca a ramas cu ceva neterminat. Trebuie sa stau langa ea mereu. Uneori imi spune: Daca vrei sa imi dai una ca am gresit, poti sa imi dai! De ce??! Ca noi nu o batem! Nu am batut-o niciodata! Am mai apucat-o de codite cand m-a exasperat dar altfel....
quote:
Fiica ta mi-a amintit de mine in clasa I-a. Aveam 6 ani, dar entuziasmul pentru scoala depasea orice imaginatie. In fiecare zi plimbam prin casa un ghiozdan si faceam niste lectii imaginare. M-am descuract excelent in primul trimestru pentru ca erau mai mult lectii libere; apoi am vazut cum scoala nu inseamna sa inveti numai ce vrei tu ci ceea ce te obliga ei, cum la matematica nu ma descuracm de fiecare data atat de bine, etc. Dupa prima observatie mai serioasa din partea invatatoarei m-am speriat si nu m-am mai dus la scoala a doua zi. Ba mai mult, m-am dus sa ma plimb cu bicicleta prin curtea scolii ca sa ma vada toti colegii ca nu ma duc. A iesit un scnadal monstru. Nu m-a intrebat nimeni de ce si cum. A reiesit ca sunt chiulangie si neserioasa si li s-au prezis parintilor chestii gen "veti vedea ce probleme va va face in viitor acest copil". Mama, usor influentabila nu a uitat toata viata si astepta la colt sa apara "problemele".
Daca atunci, in momentul in care m-am speriat si am dezarmat cineva venea alaturi de mine si ma sprijinea, ma incuraja, imi explica cu rabdare ceea ce nu intelegeam la ore, cu siguranta m-as fi redresat. Dar cum adultii au sarit ca arsi si m-au tratat ca pe o mica infractoare, am devenit si mai complexata, mai convinsa ca sunt o proasta, ca nu fac fata, ca la ce bun sa ma mai ostenesc, etc. si in final, prin clasa a VII-a indiferenta mea fata de note era totala. M-am redresat datorita unei alte fetite, care invata bine si care m-a facut sa-mi doresc sa fiu ca ea.
Trebuie sa ti foarte aproape cu copilul tau. Blazarea si neatentia ei au o cauza, afla care.
- poate exista lucruri pe care nu le mai intelege;
- poate un alt copil a venit tare din urma si i-a luat laurii de pe frunte; faptul ca era preferata invatatoarei la iceput a pus mult prea mult stres pe umerii ei;
- poate ca este dezamagita de ceea ce este scoala in realitate (si eu as fi dezamagita si as avea nevoie de terapeuti si ochelari de cal ca sa nu mai fiu...);
- poate altceva ce numai tu poti sa descoperi...
Stiu un baiatel care, ca si fetita ta, cand face lectii cu mama lui crede ca aceasta o sa-l loveasca - in ciuda faptului ca nu l-a lovit. A recunoscut insa ca nu o data a tipat la el, s-a enervat, etc. Ei bine, dupa parerea mea este tot violenta si trimite copilul cu gandul la mai mult... Nu ai precizat daca ai apucat-o de codite in timpul lectiilor, dar daca ai facut-o sau ai tipat la ea ai intimidat-o bine de tot. Faptul ca ea crede ca ar merita sa fie lovita pentru ca nu stie ceva la lectii dovedeste cat de mult se auto invinuieste, cat de demna de dispret se considera. Ea nu va avea resursele sa lupte la scoala daca nu reusesti sa-i reconstruiesti respectul de sine, daca nu o sa se simta din nou desteapta si capabila.
Eu nu o incurajam in telul ei de a obtine coronita si doar note de FB. In felul acesta ai sustinut-o sa-si fixeze trambulina foarte sus, inainte de a incepe antrenamentele, iar astazi, aceasta trambulina s-a transformat in "statuia neputiintei" iar amintirea ei nu face decat sa va accentueze depresia - si ei si tie.
Intra pe subiectul deschis de Filofteia si ai sa vezi acolo mamici cu copii normali, care se lupta din greu cu clasa I-a, care nu au numai FB dar sunt fericiti si echilibrati. Filofteia este un exemplu foarte frumos de mama interesata de scoala copilului ei, dar care, in acealsi timp reuseste sa se relaxeze si sa nu faca o tragedie daca ceva nu merge bine la un moment dat. Ea trage aer in piept si-i mai da o dictare - ca "recompensa" pentru rezultate slabe - dar nu tipa si nu-l critica ca de ce si cum.
alice

mamiFlori spune:
Buna! Va multumesc pt raspunsuri si sfaturi! Nu am mai apucat sa scriu pt ca am fost tare suparata, ca sa nu spun disperata, in privinta fetitei.
Mi-a spus acum vreo 3 zile, inainte de culcare, ca o doare un san cand se atinge uneori. A doua zi am studiat-o si are un san mai dezvoltat! Ieri si azi am umblat pe la doctori. Inca nu am terminat analizele, marti mergem sa ii faca dozarile hormonale dar deocamdata diagnosticul este Pubertate precoce. Are tesut mamar la sanul drept si activitate ovariana, are foliculi de 3-4 mm in ambele ovare!!
Doctorii m-au linistit si mi-au spus sa nu ma agit ca sunt f multe fetite in aceasta situatie si ca o sa primeasca tratament sa ii opreasca evolutia, dar dupa rezultatele hormonale.
Acum stiu ce e cu ea! Ma mustra constiinta groaznic si mi-e asa mila de ea! E atat de mica, nu are nici 7 ani si deja a infruntat zilele astea atatea informatii cu care nu era cazul sa ia contact de pe acum!

filofteia spune:
Of mamiFlori, va dorim multa sanatate! Deci poate fi si de la o "furtuna" hormonala???

CristinaT spune:
mamiFlori, imi pare rau ca trebuie sa treaca mititica prin asa ceva....
tinem pumnii sa treaca repede si fara urmari!