"Daca nu esti cuminte, te calca masina!"
Raspunsuri - Pagina 14
Criss75 spune:
quote:
Originally posted by anya
Si daca parintii nu-si fac cruce si nici nu se duc la biserica de ce ar trebui ca gradinita/scoala sa hotarasca educatia religioasa a copilului?
Anya
Exact. Daca acasa copilul invata intr-un fel iar la gradinita/scoala in alt fel, saracul e confuz si nu stie ce sa mai creada.
Criss si Alex (11.05.2003)
J G spune:
quote:
Originally posted by dianocicaquote:eu sper ca a vb serios. pt ca daca copilul meu vb in pauza cu unul care a participat la ora si ala ii zice ca i-a spus doamna prof. ca daca dormi pana la 10 te calca masina, efectul e acelasi :(
Originally posted by mariamunteanuquote:
Originally posted by J G
Pana la urma pe mine nu ma incalzeste cu nimic ca pot sa o scutesc pe fiica-mea de la orele de religie, pentru ca in pauza se va conversa cu copii care participa la aceste ore.
J si Carlita Carliontz (05.02.2006)
Vezi ca "se ia", acesti copii care participa la ore sunt chiar periculosi. Las ironia la o parte, J G vreau sa cred ca n-ai vorbit serios.
Maria
diana si david 03.12.06
Exact, multumesc Diana.
Incredibil cat de diferiti putem fi... si nu e un topic pentru care diferentele sa fie ceva pozitiv.
Poate nu toata lumea ma intelege insa eu nu vad nimic pozitiv in educatia religioasa asa cum e facuta de statul roman, cu aceaste manuale.
Am observat de multe ori, in discutiile de pe acest forum, ca crestin-ortodocsii interactioneaza cu evenimentele avand ca etalon un sistem de pedeapsa/recompensa. Fac asta si merg in rai, nu fac asta, merg in iad si variatiuni. In manualele astea e chiar mai rau, primesti pedeapsa punctual.
Ma gandesc daca idiotii care au conceput manualul s-au gandit la sentimentele Madalinei? In fine, am citit tot aici pe forum ca un copil moare la nastere sau dupa pentru ca a fost conceput in post etc. Chestii nu urate, nu penibile, sunt culmea rautatii si mi se pare straniu ca cel ce le spune nu isi da seama!
Eu nu cred ca e bine sa inveti copilul in acest mod despre bine si rau! Nu prin frica, ci prin convingere trebuie invatat, prin empatie, dragoste.
Voi intelegeti ce spun?
Desigur, fiica-mea NU va participa la aceasta educatie, si daca e nevoie voi pleca din tara... nu-mi vine sa cred ca ii invata rugaciuni la gradinita.
Si da, eu sunt persoana careia cineva i-a spus "cum nu crezi in dumnezeu? inseamna ca esti (ceva de genul infractor, criminal) daca nu te opreste credinta".
mariamunteanu spune:
Parerea mea este urmatoarea - pe scurt.
Studiul religiei in scoli nu este in principiu ceva rau (eu sunt de acord cu el) dar, ca in multe alte discipline in Romania, este gresit aplicat si incredintat unor persoane lipsite de spirit pedagogic.
Daca vreti schimbare, puneti-va de acord si cereti schimbarea. Dar nu uitati: atat timp cat societatea este asa cum este (nu ma lansez in caracterizari pt. ca nu m-as mai putea opri) nu-i veti putea tine pe copii departe de intoleranta, de comentariile celorlalti fie ca e vorba de religie, de imbracaminte, rezultatele scolare, marca de telefon mobil, masina parintilor etc. Pentru ca societatea romaneasca nu este toleranta si nu se caractetizeaza prin deschidere.
Nici nu-i veti putea tine departe de injuraturile si vorbele murdare care se aud pe strada, in fata blocului sau in trafic, nici de preocuparile pt. sexualitate care vor aparea la toti la un moment dat.
S-ar putea sa ajungeti la concluzia ca predarea religiei in scoala este un fapt minor pe langa altele.
Maria
Oliv75 spune:
quote:
Originally posted by dianocicaquote:indraznesc sa intreb de ce? mai incolo nu mai prinde? se fac mari si nu mai cad in plasa?
Originally posted by Oliv75
Educatia religioasa se face in primul rand acasa si se incepe de la varste fragede.
diana si david 03.12.06
Daca, de exemplu, adult fiind iti doresti brusc sa devii acrobat la circ, dar pana atunci, in copilarie si adolescenta, ai invatat temeinic si ai ajuns un inginer vorbaret sau un contabil interesant, care este probabalitatea ca la maturitate sa mergi lejer pe sarma?
mariamunteanu spune:
quote:
Originally posted by dianocicaquote:indraznesc sa intreb de ce? mai incolo nu mai prinde? se fac mari si nu mai cad in plasa?
Educatia religioasa se face in primul rand acasa si se incepe de la varste fragede.
diana si david 03.12.06
Mai incolo au aflat deja diferite versiuni din diferite surse, asa ca mai bine te ocupi acasa inainte sa vina cu alte idei.
Ce plasa ? Sta D-zeu sa prinda credinciosii cu navodul ? Fata de alte religii/confesiuni, ortodoxia e mai liberala. Enoriasii nu platesc taxe ca in alte tari si nici nu sunt obligati sa vina la biserica.
Maria
anya spune:
Oliv, invata-l de mic algebra ca poate ajunge matematician...
Invata-l Coranul ca poate vrea sa se faca musulman...
Invata-l sa traga, ca poate incepe razboiul...
Eu aleg sa nu-i invat. Le voi povesti despre toate aceste lucruri, dar cum vreau eu si in ritmul lor. Noi nu putem merge la gradina zoologica pt ca nu intelege de ce animalele stau la inchisoare si ei vor sa le explice de oameni batuti pe cruce?
Criss75 spune:
quote:
Originally posted by J Gquote:
Originally posted by dianocicaquote:eu sper ca a vb serios. pt ca daca copilul meu vb in pauza cu unul care a participat la ora si ala ii zice ca i-a spus doamna prof. ca daca dormi pana la 10 te calca masina, efectul e acelasi :(
Originally posted by J G
Pana la urma pe mine nu ma incalzeste cu nimic ca pot sa o scutesc pe fiica-mea de la orele de religie, pentru ca in pauza se va conversa cu copii care participa la aceste ore.
Vezi ca "se ia", acesti copii care participa la ore sunt chiar periculosi. Las ironia la o parte, J G vreau sa cred ca n-ai vorbit serios.
Maria
diana si david 03.12.06
Exact, multumesc Diana.
Incredibil cat de diferiti putem fi... si nu e un topic pentru care diferentele sa fie ceva pozitiv.
Poate nu toata lumea ma intelege insa eu nu vad nimic pozitiv in educatia religioasa asa cum e facuta de statul roman, cu aceaste manuale.
Am observat de multe ori, in discutiile de pe acest forum, ca crestin-ortodocsii interactioneaza cu evenimentele avand ca etalon un sistem de pedeapsa/recompensa. Fac asta si merg in rai, nu fac asta, merg in iad si variatiuni. In manualele astea e chiar mai rau, primesti pedeapsa punctual.
Ma gandesc daca idiotii care au conceput manualul s-au gandit la sentimentele Madalinei? In fine, am citit tot aici pe forum ca un copil moare la nastere sau dupa pentru ca a fost conceput in post etc. Chestii nu urate, nu penibile, sunt culmea rautatii si mi se pare straniu ca cel ce le spune nu isi da seama!
Eu nu cred ca e bine sa inveti copilul in acest mod despre bine si rau! Nu prin frica, ci prin convingere trebuie invatat, prin empatie, dragoste.
Voi intelegeti ce spun?
Desigur, fiica-mea NU va participa la aceasta educatie, si daca e nevoie voi pleca din tara... nu-mi vine sa cred ca ii invata rugaciuni la gradinita.
Si da, eu sunt persoana careia cineva i-a spus "cum nu crezi in dumnezeu? inseamna ca esti (ceva de genul infractor, criminal) daca nu te opreste credinta".
Ca nu isi da seama???
Pai cel ce a spus asa ceva este tocmai un renumit preot, Arsenie Boca. Cum nu isi da seama?
Si eu cred ca e vorba de cruzime si rautate.
denizel spune:
quote:
Originally posted by mariamunteanu
Dar ce facem cand copiii intreaba mereu "de ce " ? De ce a murit, de ce pe cruce, cum etc.
Maria
Maria, dar Isus nu a murit pe cruce din cauza durerii fizice. Asta cred doar Mel Gibson si oamenii care se concentreaza exclusiv pe latura pamanteasca si neimportanta a fiintei umane.
Durerea fizica si umilintele la care Isus a fost supus, au fost aproape nimic pe langa durerea cea mare care L-a omorat.
De aceea nici cei 4 evanghelisti nu au comentat si nu s-au aplecat asupra acestui aspect.
Desigur, nu trebuie neglijata sau pusa sub tacere cumplita durere fizica, dar nici nu trebuie sa ingrozim bietii copii aducand-o la cunostinta atat de devreme.
Criss75 spune:
quote:
diana si david 03.12.06
Mai incolo au aflat deja diferite versiuni din diferite surse, asa ca mai bine te ocupi acasa inainte sa vina cu alte idei.
Ce plasa ? Sta D-zeu sa prinda credinciosii cu navodul ? Fata de alte religii/confesiuni, ortodoxia e mai liberala. Enoriasii nu platesc taxe ca in alte tari si nici nu sunt obligati sa vina la biserica.
Maria
Nu platesc taxe???
Si atunci cum se cheama asa ceva ;"Nu iti ingrop mortul fara n lei"?
Poate ca nu taxe oficiale, dar trebuie sa-i platesti preotului o multime de taxe, daca vrei sa te cunune, sa-ti boteze copilul sau sa-ti ingroape mortul.
sorana spune:
Multumesc Denizel
Maria, eu incerc sa o feresc pe fi-mea de chestii sangeroase, de scene cu batai, de tot ce-i rau in viata. Nu stiu daca fac bine, poate fac rau, dar e alegerea mea, ca parinte.
Faptul ca la 4 ani i s-a descris la gradi o scena sangeroasa m-a fortat sa vorbesc cu ea despre razboaie si alte greseli ale omenirii de-a lungul timpului la o varsta la care nu prea stiu ce a priceput din chestia asta.
Nu am incercat sa zic "si aia sunt rai" ci am incercat sa-i zic ca de-a lungul timpului oamenii (de toate religiile) au facut greseli. Evreii si romanii l-au rastignit pe Iisus, catolicii au purtat cruciade, musulmanii au detunat avioane, nu mai stiu exact ce exemple am dat dar ideea generala era ca toti oamenii, de toate religiile, au purtat de-a lungul timpului razboaie si au facut greseli. Si ca fanatismul religios a dus de multe ori la razboaie, ceea ce de fapt contrazice ideea de baza a religiei, toleranta, iubirea.
Prin explicarea cu amanunte a baterii in cuie pe cruce a lui Iisus fi-mea ramasese cu idea "uite ce rai sunt aia, ca uite ce i-au facut". Si eu incercam sa o conving ca asta a fost demult, ca nu sunt stirile de la ora 5. Si ca trebuie sa fie toleranta fata de oamenii de alte religii, sa nu-i pedepseasca acum pentru ceva ce au facut acum 2000 de ani!
Imi pare rau daca s-a inteles gresit mesajul meu.
Sorana si Monica (5 ani)