Bataia si scoala
Raspunsuri - Pagina 13
Adrianaa spune:
quote:
Originally posted by inaioana
Extra-civilizat!)
Frumos..romaneste...enjoy!
Off topic – Mie nu mi s-a parut ca moderatorul a abordat subiectul asa cum ai descris tu, ci a avut o parere, pe care are dreptul sa o aiba, ca noit toti utilizatorii acestui forum. Exprimarea ta insa, nu a fost extra-civilizata.
quote:
Initial creeata de amoga
Deci: de ce ne trimitem copiii la scoala? Ca, cu drag si spor, minunatii profesori sa le umple mintea de intelepciune si sufletu' de dragoste netarmuita.
Pentru cei care au aceasta parere si nu vor sa si-o schimbe le recomand sa treaca la cititu' altui subiect de pe forum.
Pe ceilalti ii invit sa citeasca articolu' si sa vizioneze filmuletu' asta: www.romanialibera.ro/a119095/licean-din-oltenita-s-a-batut-cu-o-profesoara.html" target="_blank">Licean din Oltenita s-a batut cu o profesoara.
Si-apoi, daca mai vor, sa incerce un raspuns la-ntrebarea: ca parinte, te simti bine ca esti obligat sa-ti trimiti copilu' la scoala?
A.M.
Inca de la deschidere, subiectul mi se pare foarte subiectiv. Mi-a lasat impresia ca se doreste impunerea punctului sau de vedere impotriva scolarizarii institutionalizate, venind ca argument forte – bataia in scoala. S-a propus un subiect ducand sigur spre alta directie: forme alternative de scolarizare impotriva scolarizarii institutionalizate.
Parerea mea la acest subiect – bataia in scoli – este ca n-as fi vrut sa fiu in pielea profesoarei. Filmuletul nu m-a convins deloc ca acea profesoara ar fi reusit sa bata pe acel elev de liceu. Am ramas uimita cum de a indraznit acel elev sa ridice mana la profesoara!?! Educatia de acasa… si-a spus cuvantul prin comportamentul elevului.
Asadar, se poate pune problema si altfel, daca profesorii ar avea zilnic de a face cu un elev de genul prezentat in filmulet?
Un lucru este sigur, daca ne trimitem copiii la scoala institutionalizata, nu inseamna ca acestia pot veni de la scoala batuti, cum lasa sa se inteleaga prima postare a acestui subiect.
Da, subiectul in sine da de gandit. Violenta intre adolescenti, violenta in scoli, respectul care se invata de acasa.
P.S. off topic - Dupa parerea mea, profesorul are rolul de indrumator in procesul invatarii.
miau-miau spune:
daca intrebi copii de diverse virste, care au avut ocazia sa stea in invatamintul organizat public sau privat, niciunul nu ar accepta sa fie scos de acolo si tinut acasa, scolit acasa de parinti.
evident ca daca nu-l dai deloc in colectivitate n-o sa prea ceara sa intre in ea, ca n-are termen de comparatie.
daca de mic ii prezinti dezavantajele scolii colective, cum ca e batut, neglijat, va ajunge un timpit, nu va avea libertate, nu-ti va cere la 9 ani sa mearga la scola cu copiii. Scoala nu e numai un loc de studiu, e si socializare, cu partile ei mai placute sau mai putin placute.
Plus, daca scolesti copilul acasa, ii iei sansa sa aibe de a face cu persoane mai inteligente decit tine poate, cu experienta didactica poate mai mare decit a ta, il tii in borcan cu unicul reper de valori tu, parintele.
inaioana spune:
quote:
Originally posted by miau-miau
daca intrebi copii de diverse virste, care au avut ocazia sa stea in invatamintul organizat public sau privat, niciunul nu ar accepta sa fie scos de acolo si tinut acasa, scolit acasa de parinti.
Din pacate nu am timp acum, promit sa revin pe seara, discutia e foarte interesanta.
Insa vreau mult de tot sa te intreb, Miau-miau , ce argumente ai pentru afirmatia de mai sus?
Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)
Andrada spune:
Amooga o sa-ti raspund numai la punctele la care ai pastrat un ton cuviincios. (inaioana n-are nici unul asa ca o sar)
Nici copiii trimisi la scoala si nici cei scoliti acasa nu aleg un fel sau celalalt ci decizia apartine parintilor. Si asa e si normal. Ce presiune ingrozitoare ar fi pe un copil de 7 ani sa il intrebi: cum ai vrea sa studiezi, care sint nevoile tale, cum arata un mediu in care tu ai inflori...etc.
Ca vrem sau nu vrem (eu vreau/accept, tu nu), sintem mentorii copiilor nostri. Noi alegem o carte versus alta, parisul ori delta pentru vacante, ce programe urmaresc, cu cine intra in contact si-n final o scoala si un profesor anume sau homeschoolingul. Si responsabilitatea asta imensa e ce ne face parinti in cele din urma. Nu nasterea, nu faptul ca ii punem la dispozitie biblioteca nationala sau le aratam frumusetile patriei. Ci ca in fiecare moment sintem atenti la nevoile lor si le acordam sprijinul spre ce au ei de facut.
Mentorul (cel asumat si sigur si nu cel care se eschiveaza) e esential in educatie. El e peretele de rezonanta de care copilul isi loveste (bounce) ideile, cunostintele, comportamentul.
De ex il poti invata pe un copil 100 de ani despre independenta din cartea de self esteem a lu' Host. Daca te vede pe tine pierzindu-te cu firea cind te fura casiera la casa, sau urlind la stop, sanse sint ca el sa iti copieze comportamentul. Felul in care ne prezentam in fata lor, felul in care rezolvam problemele la scoala sint lectiile pe care le pot pricepe si asimila.
Cu fiecare alegere buna care o facem pentru ei ii apropiem de momentul in care pot face ei insisi alegerile respective, in fiecare zi cistiga un pas spre independenta (ca doar asta inseamna copilaria). Unele lectii le invata mai devreme decit am fi vrut (cea cu protejarea spatiului personal), dar daca, de ex, intr-o intrevedere in 3 (copil, invatatoare si copil), reusesti sa presezi ideea ca nu e OK sa te raneasca cineva, indiferent cine ar fi, si daca la o ulterioara incercare de bataie, macar un copil nu intinde mina e punct mare cistigat.
Nu sint complet multumita de sistemul de invatamint, si in alta discutie cu tine iti spuneam ca sint momente in care homeschoolingul poate fi o alegere buna (pentru 2 prietene ale mele merge de minune), fiecare face alegerea pentru copilul lui. Si e responsabilitatea lui sa il puna pe copil mereu in centrul atentiei, urmarindu-i nevoile.
That's my opinion, I could be wrong
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
miau-miau spune:
am facut un sondaj de opinie pe 16600 de copii din diverse medii sociale, de diverse virste si 100% au ales scola publica sau privata fata de scolitul acasa.
dianocica spune:
quote:cred ca undeva pe drum m-am pierdut. asta e problema? daca ar reusi sa i-o traga sau nu? care castiga daca se iau la palme? pumni, picioare, whatever.
Originally posted by Adrianaa
Parerea mea la acest subiect – bataia in scoli – este ca n-as fi vrut sa fiu in pielea profesoarei. Filmuletul nu m-a convins deloc ca acea profesoara ar fi reusit sa bata pe acel elev de liceu. Am ramas uimita cum de a indraznit acel elev sa ridice mana la profesoara!?! Educatia de acasa… si-a spus cuvantul prin comportamentul elevului.
problema in discutie nu e cat de bine reusesc parintii in cei 6 sau 7 ani (sau 3) cat sta copilul acasa sa faca ceva din el. problema e cum reactioneaza profesorul atunci cand apare o problema. daca un pusti de 12 (13-15-18) ani ridica mana, profesorul ii trage una in stomac? si daca nu reuseste, atunci e vina elevului. vina profului e numai daca reuseste sa il bata, nu?
a, in secunda in care sunt tot mai multi profesori care nu sunt in stare sa aiba o atitudine pe masura varstei si calificarii lor, atunci imi pun problema daca nu cumva tot sistemul e prost, si atunci ajung si la HS. dar a spune ca subictul asta e un paravan pt HS sau US, mi se pare fie o rautate gratuita, fie ceva mai mult, dar imi e si jena sa spun ce...
I'm not trying to be difficult...it just comes naturally.
Andrada spune:
Unul din baietii homescooled (Griffin-ce imi place numele asta), e acum intr-o scoala publica in Texas si n-ar putea fi mai fericit. Motivul pentru care prietenele mele n-au ales scoala publica a fost ptr ca se mutau des si nu au bani de scoli private bune pe unde apuca ele sa stea. Sint selective, nu solipsiste.
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
Andrada spune:
quote:
Originally posted by dianocica
.... dar a spune ca subictul asta e un paravan pt HS sau US, mi se pare fie o rautate gratuita, fie ceva mai mult, dar imi e si jena sa spun ce...
Pai asa a inceput, dianocica citeste prima apostare:
"de ce ne trimitem copiii la scoala? "
A
PS nu spune daca e jenant
amoga spune:
quote:
Off topic – Mie nu mi s-a parut ca moderatorul a abordat subiectul asa cum ai descris tu, ci a avut o parere, pe care are dreptul sa o aiba, ca noit toti utilizatorii acestui forum. Exprimarea ta insa, nu a fost extra-civilizata.
As fi curios -- cum gasesti exprimarea moderatorului: "Iar ce propui tu se numeste vigilantism [...] optiunea celor care nu le pasa decit de ei si de parerile lor."
E asta o mostra de opinie civilizata, asisderea ca cele la care oricare alt participant in discutie are dreptul? Caci daca asa e, atunci nu gasesc nici o diferenta intre modul in care se exprima inaioana (sau eu insumi) si cea a moderatorului.
quote:
Inca de la deschidere, subiectul mi se pare foarte subiectiv. Mi-a lasat impresia ca se doreste impunerea punctului sau de vedere impotriva scolarizarii institutionalizate, venind ca argument forte – bataia in scoala. S-a propus un subiect ducand sigur spre alta directie: forme alternative de scolarizare impotriva scolarizarii institutionalizate.
Ceea ce am subliniat eu in mesajul de debut a fost caracterul obligatoriu al scolii in Romania. Si da, in mod intentionat am dat un exemplu care sa puna in lumina defavorabila scoala -- dar asta tocmai pentru a contrasta cu lipsa de optiuni in societatea romaneasca.
quote:
Ti-ar fi placut mai mult sa fii in pielea elevului? Adica sa incasezi pumni si picioare de la o persoana care se presupune a fi un model pentru tine?
Si-apoi, daca profesorii sunt modele, si recurg la palme, pumni si picioare, de ce ne mai miram ca elevii le copiaza comportamentul?
quote:
Asadar, se poate pune problema si altfel, daca profesorii ar avea zilnic de a face cu un elev de genul prezentat in filmulet?
Asa, ce-ar fi atunci?
quote:
Un lucru este sigur, daca ne trimitem copiii la scoala institutionalizata, nu inseamna ca acestia pot veni de la scoala batuti, cum lasa sa se inteleaga prima postare a acestui subiect.
Cum ai ajuns la concluzia asta? Pentru ca in filmuletul cu pricina se vede clar ca exista o agresiune intre profesoara si elev (initiata de cea dintii). Si-atunci? Cum sa nu poata veni copiii batuti de la scoala (de profesori, nu de colegi)?
Citeste si celelalte cazuri prezentate pe fir (sadicutza, nocco) si vezi daca ajungi tot la aceeasi concluzie.
quote:
P.S. off topic - Dupa parerea mea, profesorul are rolul de indrumator in procesul invatarii.
Daca un indrumator e o persoana care stie sa dea sfaturi si exemple indeosebi atunci cind e solicitat, si sa pastreze distanta atunci cind deranjeaza (hei, se-ntimpla si asa; bunaoara, cind ucenicul vrea sa studieze pe cont propriu un subiect), ei bine, atunci nu pot sa zic decit ca profesorul chiar dac-ar vrea si-ar stii cum sa-si asume acest rol, si n-ar putea s-o faca. Si asta pentru ca e in ingrata pozitie de a forta un anumit ritm si selectie (programa), lucru pe care i-l cere angajatorul sau: Statul.
A.M.
amoga spune:
quote:
Originally posted by Andrada
Amooga o sa-ti raspund numai la punctele la care ai pastrat un ton cuviincios.
Ooo, Pasa, dar ce darnic esti! :-)
quote:
(inaioana n-are nici unul asa ca o sar)
Ooops! Gata darnicia... :-(
quote:
Nici copiii trimisi la scoala si nici cei scoliti acasa nu aleg un fel sau celalalt ci decizia apartine parintilor. Si asa e si normal. Ce presiune ingrozitoare ar fi pe un copil de 7 ani sa il intrebi: cum ai vrea sa studiezi, care sint nevoile tale, cum arata un mediu in care tu ai inflori...etc.
Ei bine, eu am de gind sa-mi intreb copiii ce prefera, si --in masura posibilitatilor pe care o sa mi le permit-- sa le respect opinia, indiferent daca aceasta se "asorteaza" sau nu cu a mea. Implicarea copiilor in deciziile care ii privesc (si nu numai) e o parte din invatatura pe care vreau sa le-o dau.
S-ar putea ca la sapte ani, sau la 10 ani, sau la 25 de ani sa faca greseli prin deciziile pe care le vor fi luind. Insa am incredere ca vor stii sa le remedieze, sa se auto-corecteze.
Ideea e nu de a fugi de responsabilitate ("hei, tu ai vrut sa stai acasa/mergi la scoala, acu' nu ma-ntreba pe mine de ce nu poti sa faci cutare sau cutare"), ci de a trata copiii ca pe niste persoane care au dreptul de a participa in deciziile care le va fi marcind viata mai departe.
quote:
Ca vrem sau nu vrem (eu vreau/accept, tu nu), sintem mentorii copiilor nostri. Noi alegem o carte versus alta, parisul ori delta pentru vacante, ce programe urmaresc, cu cine intra in contact si-n final o scoala si un profesor anume sau homeschoolingul. Si responsabilitatea asta imensa e ce ne face parinti in cele din urma. Nu nasterea, nu faptul ca ii punem la dispozitie biblioteca nationala sau le aratam frumusetile patriei. Ci ca in fiecare moment sintem atenti la nevoile lor si le acordam sprijinul spre ce au ei de facut.
Sprijin si atentie nu inseamna excluderea copiilor din luarea deciziilor.
Sprijin inseamna a-i fi alaturi indeosebi atunci cind da de greu -- cind vine batut de la scoala, cind e deprimat si lipsit de orice vlaga, cind greseste, etc. Atunci are mai mult nevoie de cineva care sa-l asculte si, poate, sa-i dea sfaturi -- nu?
quote:
De ex il poti invata pe un copil 100 de ani despre independenta din cartea de self esteem a lu' Host.
N-am stiinta de vreo carte de "self esteem" de-a vreunui Host. Daca trimiterea se vrea la citatul din (John) Holt care-mi apare-n semnatura, ei bine, ce a scris omul acesta nu sunt carti de "self esteem". Sunt carti despre cum invata copiii in America sfirsitului de secol XX. (Cu exceptia unei carti, Never Too Late, care e, hmmm... o autobiografie pe teme muzicale.)
quote:
Cu fiecare alegere buna care o facem pentru ei ii apropiem de momentul in care pot face ei insisi alegerile respective, in fiecare zi cistiga un pas spre independenta (ca doar asta inseamna copilaria).
Cum vezi tu trecerea de la "parintii decid pentru copil" la "copilul decide pentru sine"? E ceva ce tine de-o virsta anume? De niste experiente? De niste teste? De unde iti dai seama cind poate copilul (daca mai poate fi numit asa) sa ia propriile decizii?
A.M.