Bataia si scoala
Raspunsuri - Pagina 12
flower-power spune:
quote:
Originally posted by amoga
Trezeste-te, romane! Ia-ti destinul in propriile miini si renunta la a mai astepta sa-ti pice plocoane de la Guvern, de la Uniune sau de la naiba mai stie ce alta inchipuire d-asta care numa' interesele tale nu le are pe agenda.
Oooff ,Amoga , da ce ne facem ca astia care nu au fost atinsi de helplessness sunt atat de putini comparativ cu ceilalti ,o parte dintre ei ne scriu de pe alte meleaguri (asta nu e rau daca chiar vor sa ne intinda o mana )si unii dintre cei care se mai afla pe aici ,intentioneaza si ei sa ne scrie de pe alte meleaguri . Iar tie ,ti se pare o cauza pierduta ...
quote:
Unul din multele motive pentru care prefer sa evit scoala cu totul...
The most beautiful thing in life is LIFE itself
Mara mami de Tibi-Mares
Andrada spune:
quote:
Trezeste-te, romane! Ia-ti destinul in propriile miini si renunta la a mai astepta sa-ti pice plocoane de la Guvern, de la Uniune sau de la naiba mai stie ce alta inchipuire d-asta care numa' interesele tale nu le are pe agenda.
A.M.
ps/ Adevaru' e ca atitudinea asta de neajutorare ("learned helplessness"; http://en.wikipedia.org/wiki/Learned_helplessness) e una din chestiile care se invata cu brio in scoala. Unul din multele motive pentru care prefer sa evit scoala cu totul...
"Invatatul nu e un produs al activitatii profesorilor. Invatatul e un produs al activitatii celor care-nvata." -- John Holt
Iar ce propui tu se numeste vigilantism: http://en.wikipedia.org/wiki/Vigilante si e intr-adevar optiunea celor care nu le pasa decit de ei si de parerile lor.
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
Andrada spune:
Pe scurt nu mi se pare o solutie sa-l tii in batatura pentru ca scoala il invata sa fie neajutorat sau sa te duci sa dai cu profesorii de pamint ca sa iti faci dreptate.
M-a impresionat teribil povestea unei mame de aici pe site care observase o neregularitate la scoala si a vorbit cu profesorii, a insistat si dupa ce copilul nu mai era in scoala respectiva pentru ca, zicea ea, trebuie sa te gindesti si la copiii ce vor urma.
Ideea nu e sa ne facem fiecare legea noastra ci sa insistam pe cea care ne ajuta pe noi toti inclusiv familia noastra, iar daca putem lasa in urma si ceva ptr altiii si mai bine.
Am avut si eu de furca cu scoala pe subiecte mai importante decit bataia, si nici prin cap nu mi-a trecut sa trivializez problema punindu-mi miinile in sold sau "facindu-mi dreptatea mea".
M-am dus mai des, am incercat sa educ unde am putut, am discutat mai des, am adus argumente care sa imi intareasca spusele, am urmarit cum pricep fiecare...etc
Nimeni nu vine invatat de acasa, nici macar profesorii, dar putini sint cei care sint chiar "evil" si nu au nici o dispozitie sa lucreze impreuna.
Nu am solutia , dar sint sigura ca "zicindu-i vreo doua" invatatoarei nu prea aduce nimic bun nici situatiei, nici copilului.
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
amoga spune:
quote:
Originally posted by Andrada
Iar ce propui tu se numeste vigilantism: http://en.wikipedia.org/wiki/Vigilante si e intr-adevar optiunea celor care nu le pasa decit de ei si de parerile lor.
Huh? Tu fie n-ai inteles nimic, fie imparti etichete la-ntimplare.
Unde exact e vigilantismu' propus de mine? Cind recomand oamenilor sa nu mai stea ca tzatzele alea din povestea cu drobu' de sare, ci sa faca ceva care sa-ndrepte lucrurile strimbe pe care le observa?
Daca asta-i vigilantism, inseamna ca Papa de la Roma e un reprezentant de seama.
A.M.
amoga spune:
quote:
Pe scurt nu mi se pare o solutie sa-l tii in batatura pentru ca scoala il invata sa fie neajutorat sau sa te duci sa dai cu profesorii de pamint ca sa iti faci dreptate.
Pe lung:
(1) Daca prin tinut in batatura te referi la scolitul acasa, ei bine, batatura asta se dovedeste a fi infinit mai mare decit ingradirea pe care ti-o permite scoala. Stiu de oameni care-si scolesc copiii "acasa" facind vizite prin Franta (ei, americani fiind). Interesanta batatura, nu? Da' hai sa fim realisti si sa admitem ca nu toate familiile isi permit sa cutreiere Europa. Imi pare totusi ca o majoritate si-ar permite sa cutreiere macar muntii Carpati, lucru mai greu facubil atunci cind tre' sa-ti pierzi vremea in mirifica scoala publica.
(2) Neajutorarea e o problema. Si se invata in scoli. (Nu numai acolo, dar sigur si acolo.) Dac-ar fi ca scoala publica din Romania (si de aiurea) sa se miste inspre ceva de genul Summerhill School (http://en.wikipedia.org/wiki/Summerhill_School), atunci da, problema asta ar dispare, pentru ca copiii chiar ar fi pusi in situatia de a decide pentru ei insisi o multime de lucruri. Cum insa nu am nici cel mai mic motiv sa cred ca o astfel de schimbare o sa se-ntimple in viitorul previzibil, o sa continui sa cred ca neajutorarea invatata in scoli ramine o problema nerezolvata. Apropo, tu ce solutii ai pentru asta?
(3) Unde s-a zis ca trebuie mers si dat cu profesorii de pamint? Ai citit cele trei recomandari pe care le-a facut inaioana (la care am adaugat cea cu implicatul mass-mediei)? Care dintre ele presupune pocnirea profesorilor?
quote:
M-a impresionat teribil povestea unei mame de aici pe site care observase o neregularitate la scoala si a vorbit cu profesorii, a insistat si dupa ce copilul nu mai era in scoala respectiva pentru ca, zicea ea, trebuie sa te gindesti si la copiii ce vor urma.
Suna bine, insa atunci cind copilul iti este agresat fizic (hello! vorbim de bataie aici), apare o anumita urgenta care nu-ti lasa optiunea discutiilor de durata. Trebuie sa faci ceva ca sa-ti feresti copilul de violenta profesorului, si tre' s-o faci atunci, nu dupa ce-a terminat copilul scoala.
quote:
Ideea nu e sa ne facem fiecare legea noastra ci sa insistam pe cea care ne ajuta pe noi toti inclusiv familia noastra, iar daca putem lasa in urma si ceva ptr altiii si mai bine.
Nu, ideea era ca macar legea aia care o avem sa fie aplicata. Iar legea care o avem permite actiuni pe cale administrativa si penala impotriva profesorilor agresivi. Iaca: sustin aplicarea legii!
quote:
Am avut si eu de furca cu scoala pe subiecte mai importante decit bataia, si nici prin cap nu mi-a trecut sa trivializez problema punindu-mi miinile in sold sau "facindu-mi dreptatea mea".
S-ar putea sa fie subiecte mai importante decit bataia, insa bataia e sigur un subiect suficient de important ca sa necesite un raspuns imediat, unul in masura sa-l constientizeze pe agresor de comportamentul sau violent.
Si las-o mai blind cu "dreptatea mea", pentru ca nu e deloc vorba de intrat cu bita de baseball in clasa si-mprastiat creieri de profesor pe tavan; e vorba doar de protejarea unor minori in fata unor profesori care abuzeaza de pozitia de autoritate in care se afla.
quote:
Nu am solutia , dar sint sigura ca "zicindu-i vreo doua" invatatoarei nu prea aduce nimic bun nici situatiei, nici copilului.
Mai cugeta. Poate gasesti fo' solutie. Caci asta cu pusu' miinilor in sold si facut nimic nu pare sa aiba daru' de a rezolva ceva.
A.M.
Andrada spune:
Atita timp cit in scoli sint copii independenti si asertivi, probabil ca neajutorarea vine din alta parte. E o anumita educatie pe care trebuie sa o dai tu (generic), mai intii, ca parinte, copilului, inainte sa o faca scoala sau societatea.
Educatie care, de exemplu, te-ar impiedica sa alungi parerile participantelor la discutie numindu-le tzatze sau atribuindu-le miini in solduri.
De ex in scolile publice (din US si Canada) asta se numeste "name calling" si e complet interzis. Dar tu n-ai de unde sa stii asta pentru ca tu nu ai de-a face cu ele. Si-n general n-ai de unde sa stii ce merge intr-un caz sau altul pentru ca tu ai abandonat munca de zi cu zi cu scolile.
De ex eu nu m-as fi asteptat ca invatatura sa fie produsul profesorilor, sau al scolii. Si nici nu cred ca e numai al celor care invata acum si pururea si-n vecii vecilor. Nu ma astept sa-l parchez dimineata in clasa si sa-l iau la 3:30 educat, invatat, frezat si istezt ca un proverb. Infinit mai mult conteaza ce fac parintii acasa, la fel cum majoritatea parintilor cu greu ar putea suplini toate cite invata un copil in scoala (lucruri pe care nu le invata prin carpatii meridionali sa zicem).
Scoala nu ii face intr-un fel sau altul pe copii decit daca o lasi. La fel cum invatatul acasa e o idee minunata atita timp cit exista un mentor fantastic (mult mai rar decit o scoala buna).
A
inaioana spune:
Am o singura nelamurire: cu ce subiect mai important decat bataia ai avut de-a face , Andrada? Nu de alta, dar mai "important" decat asta nu mi se pare decat abuzul sexual.
Inca un amendament: Amoga nu a numit tzatza pe nici o participanta la discutia asta. Este o interpretare trasa de par si rau-voitoare.
Eu pot insa sa spun ca mie-mi pare ca tu ai intrat pe acest topic, cu un ton definitiv si agesiv, desi discutia era, in pofida titlului, foarte pasnica si constructiva.
Nu am citit aici nimic scris de tine care sa contina "parerea mea este ca", "eu cred asa" si astea urmate de vreun argument ceva...Ai intrat de la inceput enuntand "axiome" mainstream privind educatia (inclusiv privind educatia sau lipsa ei in cazul unor participanti la discutie! Extra-civilizat!), invatamantul, scolile si asa mai departe. Cei care aleg alternative la institutionalizare sunt etichetati din start , iar autoritatea absoluta a moderatorului care la o adica arunca cu cartonse doar pentru ca poate, o sa faca discutia , constructiva pana acum, sa se incheie.
Mie mi se pare destul de evident ca ai intrat doar ca sa il provoci pe Amoga , la adresa caruia te exprimi extrem de agresiv din senin.
Doar-doar gasesti un nod in papura pentru un cartonas ceva..ca n-ar fi prima oara.
Inteleg ca ai facut scoala in Romania si ti-a priit.
Btw, aia care reusesc sa fie independenti si asertivi o fac in pofida scolii!
Frumos..romaneste...enjoy!
Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)
Andrada spune:
Inaioana, am inceput cu "mi se pare" am continuat cu "probabil" si-am terminat cu "nu am eu solutia", tocmai pentru a-mi preciza pozitia. (How about you?)
Nu am nevoie de statutul de moderator ca sa pot amenda un anumit mod de adresare si n-am facut deloc apel la regulament decit la educatie.
Inaioana, n-am fost agresiva ci am expus doar o parere contrara celei care iti dadea tie dreptate.
Pentru ca voi spuneti ca am fost agresiva sau ca am miinile in sold nu insemana ca sint sau ca le am. E adevarat ca sint un pic mai sigura pe metodele mele (dat fiind ca eu le-am experimentat in citeva ocazii si au mers-din nou-How about you?) si nu am nevoie de victimizari (biata de mine, membru dizident care lupta inegal impotriva capcaunului de moderator) ca sa mi le expun .
Va las acum sa va congratulati reciproc benefic si armonios.
A
PS Si nu, nu e treaba ta ce problema am avut eu, tocmai pentru ca tu nu poti vedea decit abuzul sexual mai important ca bataia (dupa aia e traznetul si linsarea?)
amoga spune:
quote:
Atita timp cit in scoli sint copii independenti si asertivi, probabil ca neajutorarea vine din alta parte.
Ce numesti tu copil independent si increzator in propria persoana? Unul care asculta fara sa cricneasca orice aberatie pe care i-o cere profesorul? Unul batut si umilit de profesor?
Unde vezi tu copii independenti in scolile publice? Ce independenta au? Aceea de a sta in banca cu miinile la spate?
Ti-a trecut vreodata prin minte ca marea majoritate a copiilor nu sunt consultati atunci cind sunt trimisi la scoala? Cum se potriveste asta cu independenta de care pomenesti?
quote:
E o anumita educatie pe care trebuie sa o dai tu (generic), mai intii, ca parinte, copilului, inainte sa o faca scoala sau societatea.
Educatie care, de exemplu, te-ar impiedica sa alungi parerile participantelor la discutie numindu-le tzatze sau atribuindu-le miini in solduri.
De ex in scolile publice (din US si Canada) asta se numeste "name calling" si e complet interzis. Dar tu n-ai de unde sa stii asta pentru ca tu nu ai de-a face cu ele. Si-n general n-ai de unde sa stii ce merge intr-un caz sau altul pentru ca tu ai abandonat munca de zi cu zi cu scolile.
Ooo, da, ca matale care n-ai abandonat-o te dovedesti a fi mai breaza. Ia vezi faza cu vigilantismu' -- la asta cum ii spune?
quote:
De ex eu nu m-as fi asteptat ca invatatura sa fie produsul profesorilor, sau al scolii. Si nici nu cred ca e numai al celor care invata acum si pururea si-n vecii vecilor.
O fi crescind pe cimp atunci si-i culeasa cu combina? 'Au cum trebuie procedat ca sa invete cineva ceva pe planeta asta?
quote:
Nu ma astept sa-l parchez dimineata in clasa si sa-l iau la 3:30 educat, invatat, frezat si istezt ca un proverb. Infinit mai mult conteaza ce fac parintii acasa, [...]
Pai si daca infinit mai mult conteaza ce fac parintii acasa, la ce sa ne mai chinuim cu cantitatea infinitezimala cu care contribuie scoala?
E ca-n poanta aia cu diferenta dintre un dolar si-un leu (vechi) -- e tot un dolar. La fel si cu diferenta dintre ce inveti pe cont propriu si ce inveti sub presiunea amenintarilor sau premiilor proferate/oferite de altii.
quote:
[...] la fel cum majoritatea parintilor cu greu ar putea suplini toate cite invata un copil in scoala (lucruri pe care nu le invata prin carpatii meridionali sa zicem).
Scoala nu ii face intr-un fel sau altul pe copii decit daca o lasi. La fel cum invatatul acasa e o idee minunata atita timp cit exista un mentor fantastic (mult mai rar decit o scoala buna).
Asta e pentru ca privesti invatatul ca pe un proces care are un mentor (profesor, whatever) in centru, iar ucenicii (elevii) graviteaza intr-o continua uimire in jurul lui.
In timp ce eu vad invatatul ca pe un proces care-l are pe copil (cel care-nvata) in centru, si o multime de alte resurse (locuri, carti, oameni de diverse profesii, prieteni) gravitind in jur si consultate atunci cind se simte nevoia.
A.M.
inaioana spune:
Andrada, ne putem invarti in jurul cozii oricat, eu o sa spun ca dupa ce ai spus "nu am solutia" ai adaugat rapid "dar sunt sigura ca " nu e cum spune cutare. Nu o sa ma apuc acum sa fac analiza pe text, e penibil. Cred ca oricine citeste poate sa isi dea seama singur care a fost atitudinea cui.
Cat despre "nu e treaba ta ce problema am avut eu!"..ce sa zic..e iarasi penibil ca intr-un dialog civilizat sa existe asemenea repici. Evident ca nu e treaba mea, oricum nu m-am apucat eu sa te descos din senin despre asta. Dar e ciudat (ca sa nu zic altfel) ca intr-o discutie despre o problema de rezolvat cineva sa afirme "eu m-am lovit de ceva mai naspa si am rezolvat mai bine, altfel". Ce problema? cum? intreaba uimit auditoriul. "Baaai, nu e treaba voastra, da?" Ok, daca nu e treaba noastra, ce te-a facut sa intri si sa afirmi asta? Inteleg ca toata lumea trebuie sa te creada pe cuvant ca exemplele sau argumentele nu-s treaba noastra, or fi numai pentru initiati. Un exemplu perfect de metoda de institutzie totala.Multumim.
Btw..dupa aia e linsarea si apoi traznetul, nu e evident? Linsarea e facuta de niste oameni iar traznetul e o calamitate naturala..ma urmaresti?
Si inca ceva: nu tin sa am un dialog in care sa ma congratulez armonios cu cineva, aia nu e ceva constructiv. Imi plac foarte mult dialogurile in contradictoriu singurele din care consider ca fiecare are de invatat, cu conditia sa fie civilizate si corecte. Daca in plus fata de asta, ar putea sa urmeze si regulile logicii... as fi aproape in extaz.
Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)