Termoizolarea si izolarea fonica a caselor
Nu este sanatos sa izolam casele cu polistiren desi este foarte ieftin.
In tarile dezvoltate polistirenul este supranumit si izolatia saracului.
Polistirenul si alti polimeri expandati nu permit peretilor sa respire,(este nepermisiv pentru vaporii de apa si gaze).In timpul iernii in interiolul spatiilor locuite concentratia vaporilor de apac este mult mai mare in interior decat in exterior.Prin peretii fara polistiren sau vopsiti cu vopsele cauciucate vaporii de apa trec ca prin sugativa prin efectul de capilaritate. De asemenea printr-un proces mai greu de explicat pentru nespecialisti(diferenta presiunilor partiale), oxigenul patrunde in interior si bioxidul de carbon migreaza spre exterior.Daca izolam peretii cu polistiren aceste procese sunt impiedicate.De asemanea in prezenta polistirenului sunt permanent concentratii foarte mici de vaporoi de subtante aromatice (contin nuclee benzenice) care pot fii cancerigene. Este mult mai sanatos a se izolalocuintele cu vata bazaltica , tencuieli si sape termoisolante care contin roci expandate sau placi din roci naturale expandate cum ar fi perlitul sau vermiculitul.
Raspunsuri
Rufus spune:
De unde ai luat asa ceva?
Dar referitor la diferenta de transfer de caldura intre polistiren si roci naturale ce ne poti spune?
Dupa ce raspunzi, iti spun si parerea mea...
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
IMihut spune:
quote:
Originally posted by Rufus
De unde ai luat asa ceva?
Dar referitor la diferenta de transfer de caldura intre polistiren si roci naturale ce ne poti spune?
Dupa ce raspunzi, iti spun si parerea mea...
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde
Sa nu confundam pitrele de pe drum cu rocile naturale expandate.Placile din perlit expandat la fel siplacile din vata minerala densa au coeficientul de transfer termic de 0,040-o,o45 W/mpK
in timp ce le polistiren este de 0,030-0,035 W/mpK, ceea ce se poate compensa prin grosime. Sa nu vorbim despre rezistenta la foc.Produsele din perlit ca si cele din vata minerala bazaltica au clasa A1 de rezistenta la foc dupa SE.Poate nu stiti dar constructorii buni nin zona Deva- Timisoara sunt alarmati de efectele dezastruase ale polistirenului, prin depunerea condensului in peretii care nu respira,
urmata de coroziunea otelului beton din structura de rezistenta a cladirilor.Concluzia: trebuie inlocuit de urgenta polistirenul cu alte materiale termoizolatoare!!! Cine vrea sa se imbolnaveasca nu are decit, nu din cauza strucurii de rezistenta a locuintei sau a pericolului de icendiu, ci pentru ca traieste intr-o atmosfera viciata,plina de vapori , lipsa de oxigen, surplus de bioxid de carbon
mucegaiuri si alti diversi agenti alergeni. Mai mult nu voi mai disuta aici despre aceata problema.
asi spune:
Rufus tu ce parere ai ca e tare interesanta discutia.
Mami de Razvan(07 martie 2004)
Cand Dumnezeu inchide o usa , intotdeauna deschide o fereastra.
Bee spune:
Daca mai aveti ceva link-uri pe tema asta m-ar interesa si pe mine. Vreau si eu sa stiu ce si cum, pana sa apuc sa-mi plachez casa cu polistiren!
Ana Teodora (22.12.2005) si Razvan Dimitrie (26.10.2007)
http://www.dropshots.com/dochia
Rufus spune:
quote:
Originally posted by asi
Rufus tu ce parere ai ca e tare interesanta discutia.
Pai uite ce parere am:
In primul rand cred ca prietenul nostru are ceva legaturi cu Procema Perlit Bucuresti, sau (si ) cu firma de cercetare si microproductie Carboref-Cluj, despre care ne vorbeste la subiectul cu sapele.
Nu-i nimic rau in asta (sau ma rog, moderatorii pot avea alta opinie) si nu ma deranjeaza, probabil ca are dreptate in ceea ce scrie, piatra natural este, in orice varianta (de izolatie, de rezistaenta, de finisare) o solutie viabila.
Ceea ce ma deranjeaza este faptul ca, in timp ce isi sustine piatra naturala, constructorul nostru fabuleaza referitor la pericolele pe care le reprezinta polistirenul.
Stimate domn, daca nu te pot contrazice la caracteristicele pietrei naturale expandate (si da, imi imaginam ca nu seamana cu piatra de rau...), te contrazic la (aproape ) tot ce ai scris despre polistiren. Aproape, pentru ca te cred la chestia cu rezistenta la foc.
Sistemul termoizolant (indiferent de firma) este asa gandit incat vaporii trec cu usurinta (in fond ce este polistirenul? O "aglomerare" de particule, unite prin presare) si, daca este montat corect (e vorba de continuitatea adezivului pe placa) nici vorba de pericole, imbolnaviri, atmosfere viciate...
Personal, cred ca cea mai mare gogomanie auzita intr-o reclama (pentru ca asta e, in fond) este ca armatura din diafragme are de suferit de la condensul rezultat din folosirea termosistemului care contine polistiren.
De asemenea, sa aduci in discutie prezenta unor substante cancerigene, e drept, cea mai mare sperietoare din ultimii ani, este fortata si nici nu merita discutata, avand in vedere ca BCA-u, care este de mult contestat in occident, se foloseste pe scara larga, pentru ca nimeni nu a dovedit concret ce efecte are. Acum si polistirenul...
Nu, nu stiu ce fac constructorii buni de pe la Timisoara, dar nu cred ca au inlaturat termosistemul ce contine polistiren in favoarea pietrei naturale, ingroziti de ceea ce au facut pana sa apara (sau sa fie cunoscuta) varianta perlitei.
Da, un termossistem prost montat poate fi ineficient (dar nu periculos) si de aceea o asistenta de la firma de unde se cumpara trebuie ceruta. Am asistat la o "lectie" tinuta pe santier de un tanar, specializat acolo, in tarile alea dezvoltate care cica nu mai folosesc polistirenul, din care am invatat multe smecherii, insa nu mi-a trecut prin cap ca, ceea ce imi voi monta eu pe casa, imi va pune in pericol familia.
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
IMihut spune:
Imi pare rau ca sunt obligat sa raspund din nou la acest subiect. In primul rind nu sunt constructor, ci inginer chimist si am facut cercetare de o viata, atit in domenii fundamentale cit mai ales in domenii tenice legate de materiale refractare,(care rezista la temperaturi peste 1450 grade celsius), materiale ceramice de constructii, materiale termoizolatoare destinate industriilor termotehnice si materialelor termoizolatoare de constructii.Cine apara cu atit de mare strasnicie polistirenul o face pentru ca are un interes.Am asistat inca din anii 1975-1976 la costructia si punerea in functiune a istalatiilor importate din Franta pentru fabricarea polistirenului expandat respectiv a sectiei de BCA la IMC Barcea DEVA actuala MACON Deva. De atunci stiam unele avantaje si dezavantaje a folosirii acestor materiale. BCA-ul nu este sub nici o forma cancerigen find un beton format din ciment, gips, var, nisip silicios, subtante tensioactive (un fel de detergent pur), in cantitati foarte mici si pulbere de aluminiu metalic tot in proportie foarte mica. Despre procesele si reactiile care au loc la labricarea BCA-ului, nu dicutam aici, ci trebuie afirmat ca nici un component care intra in compozitia BCA-ului nu este cancerigen, si numai niste necunoscatori si ignoranti pot afirma acest lucru. BCA-ul poate avea unele dezavantaje daca nu este folosit cum trebuie, dar in nici un caz nu este nociv. Eu intradevar am legatura cu perlitul expandat, si nu fac apologia utilizarii acestor produse (cu toate ca japonezii le utilizeaza pe scara larga, de mult timp), nici nu insist prea mult pe acestea, in schimb, insist ca este mult mai sanatos a se folosi altceva decit polistirenul, poate fi vermiculitul expandat, argila expandata sau vata minerala densa, lemnul tratat etc. Unle se produc si la noi in tara, altele, se importa. Apropo, la o epozitie-targ de constructii am putut constata, cit de nervos a devenit reprezentantul unei firme din zecile care prezentau sisteme de termoizolare cu polistiren, cand i-am spus ca nu sunt adeptul folosirii polostirenului, dar nu vreau sa-i fac antireclama find si multi vizitatori de fata.
IMihut spune:
Inca ceva..., pentru cei care si-au izolat casa cu polistiren ; este bine sa-si aeriseasca casa mult mai des decit o faceau inainte.Dar noaptea ce facem? In tarile occidentale se folosesc si au aparut si la noi, aparate(instalatii) care controleaza automat atmosfera din locuinta si ventileaza automat incaperea, introducind aer filtrat proaspat de afara, si poate si preincalzit, sau altele care preiau surplusul de umiditate din incapere, condensindu-l si evacuindu-l la canal.Dezavantajul acestor aparate este ca sunt scumpe, 3000-5000 euro, si ca vor consuma permanent energie electrica.
In alta ordine de idei:-Penru cei care doresc, pot sa le indic o lucrare care a aparut in Astria, in legatura cu importantul transfer de masa prin pereti, sau eventual sa le trimit pe internet citeva pagini mai importante copiate din traducere.
Pentru a vedea cit de permisiv este polistirenul la vaporii de apa si ce transfer prin capilaritate are,faceti o experienta simpla. Luati o cutie de polistiren si puneti in ea o mica cantitate de apa. Veti vedea ca apa nu trece prin ea, dar nici nu se umezeste in structura Faceti acelasi lucru si cu o placa de polistiren. Puneti pe ea apa , lasti-o un timp mai indelungat si veti constata ca nu s-a umezit nici in straturile superficiale. Luati apoi o bucata de vata minerala densa, veti vedea ca prin ea trece foarte usor apa.Intoduceti o bucata de lemn sau o bucata de BCA cu o parte in apa si o parte afara, veti contata ca apa migreaza prin efectul de capilaritate in aceste materiale urcind citiva centimetrii prin structura lor umezind-o deasupra nivelului apei in care au fost introduse dupa citeva ore.Acesta este transferul prin capilaritate care la polistiren nu se produce.Polisirenul este poros , dar nu este umectabil de catre apa (ca penele de gisca cumva) si are porii inchisi , fiind lipsit de capilaritate.
Guestus spune:
Bai nene...da voi despre ce izolare vorbiti voi aici...ca sint unele pt beci..alte izolari se fac la poduri...altele la peretii casei...izolarile sint interioare si exterioare...sint cazuri si cazuri. Si ce legatura are placa de poliester cu izolarea fonica...ori vorbiti exact si ce trebuie ori ma vad nevoit sa ma leg de voi.
Rufus spune:
Guestus: nu te lua de noi...schimbam impresii, dar nu cadem de acord.
IMihut: 1. Ma mir ca un om din cerecetare nu a auzit de problemele BCA-ului (ca si ale azbestului). Nu insist, insa te rog sa intrebi si alta parere si, daca esti corect si auzi altceva, vii aici si ne spui. Eu, ca necunoscator si ignorant, nu vad cum am putea elimina procesule de transformare ale substantelor componente (fara pericol in stare naturala) in produs finit, adca sa eliminam exact discutia despre rezultat.
2. Nu am dovedit vreun interes in folosirea polistirenului la izolatii termice. Am pus la indoiala afirmatiile tale, fara macar a te contrazice privitor la piatra naturala.
Insa in noile tare postari, dovedesti inca o data ca discuti paralel. Da, polistirenul impiedica fenomenul de capilaritate, nimeni nu te contrazice. Este folosit si ca izolator pe placile turnate peste funatii, peste straturile de agregat, care si ele rup capilaritatea.
Ce are asta de-a face cu polistirenul montat pe o fatada, nu stiu. Cred ca numai tu poti stii de ce ne-ai dat exemplele cu apa care nu patrunde prin polistiren, tragand concluzia ca nu permite trecerea vaporilor. Domnule, apa se afla in alta stare de agregare, cand vorbesti de vapori: starea gazoasa. Apa din experientele tale este in stare lichida si da, atunci nu trece prin polistiren. Chiar daca nu esti constructor, poti intelege ca polistirenul (repet, in cadrul unui termosistem) se monteaza pe o fatada pentru a realiza o bariera termica si are proprietatea de a permite trecerea vaporilor de la interior la exterior. Indiferent ca-ti place sau nu. Ca sa treaca vaporii de apa prin el, polistirenul nu trebuie sa fie umectabil. Nici sa fie favorabil capilaritatii.
Cat derspre lipsa aerului proaspat in casa, poate ar trebui sa discuti de mult mai periculosul sistem termopan, decat de polistiren
3. De la 1 ianuarie 2007, nu este permis nici un material de constructie provenit din afara UE, sau fara agrement tehnic; prin urmare, orice material folosit acum are agrementarile tehnice la zi. Daca ar exista pericolele de care vorbesti sau ar fi interzis in alte tari din UE, te asigur ca nu am avea voie sa-l folosim nici noi. Prin urmare, chiar daca zi de zi apar noi tehnologii sau materiale, asta nu inseamna ca pe cele vechi le declaram brusc periculoase.
4. Aparatele de care vorbesti se numesc aparate de aer conditionat si, de ceva vreme se folosesc si la noi. De la cele mai simple, de fereastra, pana la sisteme de conditionare, toate au diverse functii de conditionare a aerului (incalzire-racire, umidificare-uscare, filtrare, parfumare) din camera sau provenit din exterior.
Probabil ca voiai sa aduci in discutie cel mai vechi si cel mai eficient sistem de reglare a debitului aspirat de aer proaspat, o simpla grila micuta montata in perete. Da, astea sunt folosite, in special in Germania.
5. Tot ce am scris aici a pornit de la fraza de la inceputul postarii tale: nu este sanatos sa ne izolam casa cu polistiren. Nu sunt de acord cu afirmatia ta si, de altfel, nu ai dovedit nicicum acest lucru. Cel putin, pe mine nu m-ai convins.
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007