Gradinita particulara sau de stat?

Ma hotarasem sa mut copila la o gradinita particulara pentru ca tot trebuie sa o mut. Ne mutam in Titan si am impresia ca oferta de gradinite de stat in zona este foarte saraca si chiar daca e o gradinita sau doua precis nu au locuri. Si pentru ca fetita mea trece la grupa mare si mai are doi ani importanti de gradinita, vreau o educatie mai de calitate si mai mult axata pe limbi straine. De asemenea vreau sa-i descopar aptitudinile si asta se poate doar cu profesori de diferite discipline care nu se fac sau nu se fac serios in gradinitele de stat.
Punand in balanta si costurile si calitatea serviciilor, inca mai oscilam intre cele doua variante.
Acum am niste intrebari pt parintii care au copiii la gradinite particulare ca despre gradinitele particulare inca nu stiu multe lucruri de culise.
Din punct de vedere al cheltuielilor as vrea sa stiu daca la acea taxa lunara consistenta se mai adauga alte cheltuieli cu rechizite, costumatii, teatru/circ, fondul clasei, cadouri, taxe diverse...
Am vazut deja ca multe gradinite au o taxa la care se adauga masa daca este in sistem cathering, deci la astea taxa totala e usor mai mare decat la cele cu bucatarie interna.
Vreau sa stiu daca si cate cursuri sunt incluse in taxa si cat de intensiv se fac.
Fetele mele
Iremediabil indragostita de CANADA
Raspunsuri

loryi1974 spune:
La gradinita noastra cheltuielile se compun din taxa lunara la care se adauga masa in sistem de catering ,transportul si optionale:karate,teatru ,engleza cu o profesoara din Marea Britanie(pe langa predarea normala intensiva in limba engleza) si germana(cam 25 lei fiecare lunar).
Acum face patinaj si se platesc separat cursurile.Taberele se platesc,excursiile nu.
Nu exista fond al clasei,cheltuieli cu rechizite sau costumatii,cadouri(doar pentru copiii care isi sarbatoresc ziua de nastere,de altfel ei primesc cadou si din partea gradinitei).Se mai plateste inchirierea salii la Craciun si la serbarea din vara.
Engleza se face intensiv si ,cine doreste (sunt toti inscrisi),fac separat si cu un vorbitor nativ de engleza (o ora pe saptamana).
Copilul meu a prins foarte bine limbile straine,dar ,de exemplu,la germana anul trecut a fost doar ea din grupa ,iar anul acesta sunt doar 3 copii.Depinde si de aptitudinea copilului pentru limbi straine.
La fel si la patinaj,ea merge foarte bine pentru ca stie de la 3 ani sa mearga pe role si acum ii foloseste.Dar sunt copii care au renuntat dupa prima ora.Unii sunt la tenis,dare costurile sunt mai mari.
Daca ar fi sa o inscriu acum,as opta tot pentru o gradi particulara.Eforturile financiare sunt rasplatite de dezvoltarea copilului meu.Si este fericita sa mearga la gradinita.Si in tabere merge de la 3 ani si 2 luni la munte si nu am avut nicio problema,doar ca mai vrea.

dana d spune:
Si fetita mea e bucuroasa sa mearga la gradinita, sa nu se inteleaga gresit. Si daca nu as fi nevoita sa o mut as ramane la gradinita de stat la care suntem si i-as pune o profesoare de engleza in particular. Am zis ca daca tot ne mutam... si daca tot nu se gasesc locuri la gradinite de stat, sa ne gandim la una particulara.
Nu-mi permit cine stie cat pe luna, nu as mai inscri-o la optionale probabil dar vreau sa faca intensiv engleza inclus in taxa si eventual ceva muzica, dans...poate as plati in plus daca e numai 25ron/luna.
Fetele mele

ralucutza77 spune:
La gradinita particulara unde e fata mea (am scris deja despre ea la celalalt subiect cu gradinitele din zona Titan) se plateste o taxa lunara care include mic dejun, masa de pranz (2 feluri si desert) si o gustare dupa somnul de pranz, mers la teatru (ori merg ei, cu un autobuz inchiriat, ori vine teatrul la ei), pictura, dans, engleza. Am dat bani in plus pentru serbare, a fost o taxa de 50 ron, pentru inchirierea salii (ma rog, la serbare copiii au primit cate un cadou de craciun din partea gradinitei). Rechizitele sunt incluse in taxa, nu ni s-au cerut niciodata bani pentru asa ceva.Eu eram impotriva gradinitelor particulare initial, mi se parea ca nu are rost sa dai bani pentru gradinita. Dar nu am reusit sa inscriu copilil. ACum ma bucur sincer ca am ales sa imi dau copilul la o gradinita particulara. Sunt mai putini copii in grupa (maxim au fost 14, in medie sunt cam 12), educatoarele au mai mult timp pentru fiecare copil..Nu spun ca nu or fi si gradinite de stat ok, spun doar ca eu sunt foarte multumita de gradinita asta. Si un alt avantaj mare e programul, la cele particulare program lung inseamna 8-18 (sau chiar 8-19), pe cand la cele de stat pe la ora 16 cam trebuie sa iti iei copilul acasa.Poze:
http://community.webshots.com/album/562040587rahoEU?start=0

ankalaura spune:
Plusuri gradi particulara:
- program mai lung
- vancante mai putine
- copii mai putini in clasa
- ceva mai mult interes pentru dezvoltarea copilului
Plusuri gradi de stat:- ieftin
- daca esti foarte norocos, sistem de educatie pus corect in aplicare
Minusuri gradi privata:- daca esti mai putin norocos, educatoarele (ca si conducerea uneori), n-au habar de psihologia copilului sau de cum trebuie abordata programa
La gradi de stat:
- ar trebui sa aiba habar de cum trebuie abordata programa, dar ori s-au blazat, ori au obosit, ori au uitat, ori au diverse alte nemultumiri care le face (pe educatoare) sa nu se mai implice, astfel incat te intrebi uneori ce naiba cauta acolo!!
Plusuri sistem privat:
- nu exista sistem punitiv
La stat, mai poti intalni
Optionalele:
- la privat, macar sunt mai putini copii in grupa. Daca ai noroc (cum se spunea mai sus) sa ai o profesoara de origine engleza (sau ma rog, sa faca conversatie cu un nativ, profesor sau nu), l-ai prins pe dzeu de picioare
> Daca ai mai putin noroc (cum avem noi) ca profa de engleza sa fie o ametita care nu stie ca intre LITTLE si SMALL exista totusi o diferenta, tot te bucuri ca stie pluralul de la FISH, sau daca pe ala nu-l stie, te bucuri ca pronunta corect majoritatea cuvintelor (pentru exceptii, iti vei invata tu copilul).
Ce platim noi peste taxa (nu folosim transportul gradinitei):
- teatru de papusi (care e 150 de mii de copil fata de cei 63 pe care ii platesti la casa de bilete )
- circul (care e 250 de mii, dar nu stiu cat costa la circ pentru ca nu stiu in ce pozitie cumpara gradinita bilete, iar la circ biletele sunt diferite in functie de pozitia in sala)
- baletul (se face la un club privat) pe care platesc 1 mil 300 fata de 1 mil cat e oficial la acel club (baietii fac tenis)
- diverse altele - de ex, balonul copiilor, la care platim 200 de mii fata de 150 de mii cat e in timpul saptamanii (desi pentru grupuri organizate e posibil sa coste mai putin )
- excursii, tabere
- serbari: cadoul de Craciun (noi am platit 1 mil jumate - a primit o carte mare si o caldare cu cuburi, care cred ca au costat ceva mai putin de un milion jumate - cred!) si o suma modica pentru inchirierea salii (anul trecut am platit vreo 200 sau 300 de mii pentru sala Excelsior, deci clar suma a fost modica)
Cate cursuri sunt incluse si cat de intensiv se fac, difera de la gradinita la gradinita.
Dezamagirea mea:
- comunicare destul de proasta (sunt convinsa ca la stat poate fi si mai proasta) > de ex. ma enerveaza sa primesc meniul doar din cand in cand sau sa primesc informatii despre taxa pe o coala a4 rupta in patru cu rigla... in loc sa primesc pe mail un formular in care sa am contul si banca, si sa imi actualizeze doar suma)
- organizare asa si asa > daca te duci pe la 10 pe nepusa masa, nu iti va fi mica mirarea sa vezi ca ccc copiii sunt inca la masa si educatoarea trimite vreun sms. Daca te duci pe la 6, unii alearga bezmetici, sau mai misto, educatoarea te asteapta cu geanta pe umar iar copilul tau e incaltat si imbracat, in poponel pe scari, asteapta sa vii...
La fel de bine poti avea noroc ca totul sa mearga struna zilnic. La noi se pare ca merge ok in cele mai multe zile, dar nu chiar zilnic.
Sa nu crezi ca daca e la gradinita privata nu o vei gasi cu burta goala, transpirata si cu mainile murdare, in zilele in care se joaca afara.
Dar de invatat, cred ca va invata multe - macar pentru ca sunt mai putini in clasa, daca nu gratie aptitudinilor de educator ale persoanei din fata clasei.... Nu stiu cate stie acum, de la gradi de stat.
La noi e invers. Pana acum am fost la gradi privata si ne mutam la stat din toamna - nu de alta, dar in iulie nasc si am nevoie sa fie copilul cat mai aproape de mine, iar o gradi privata nu am chiar aproape.
Chiar si asa, daca optam in continuare pentru una privata era doar pentru
- copii putini in clasa
- vacante putine
La stat, acum (a mea face 5 ani in vara), nu ma intereseaza ce va invata ca stie deja prea multe de la asta privata. E drept, aici e tot grupa mare, desi ar fi trebuit sa fie la mijlocie (e al patrulea an de gradinita al ei, si cand altii erau prima zi, la 3 ani acolo, am considerat ca e mai bine pentru ea grupa mijlocie, avand deja 2 ani plini de gradi, in urma) Stie sa scrie toate litere, toate cifrele, stie "ecuatii" (ala e mai mare decat ala, cu cate 1, cu cate 2,...), stie formele geometrice (inclusiv romb, hexagon, trapez...)... in fine, stie destule... Si chiar daca nu mai invata nimic pentru cand va intra la scoala, stie suficient - acuma, fara falsa modestie, cred ca stie mai multe si decat unii copii de clasa I. Toate astea le-a invatat la gradi, ca eu acasa nu ma ocup de "lectii", ci doar ne jucam.
La grupa ei nu s-a insistat neaparat pe litere si toate astea, dar cred ca le-a prins ea din zbor. Cred.
Aaa, uitam... pentru optionale - vezi daca programul permite sa nu iti inscrii copilul. La noi, engleza, germana, dansul... sunt incluse in taxa. Sunt insa gradinite unde optionalele nu sunt incluse, si toti copiii fac by default. Ce o sa faca al tau, o sa stea singur separat daca toti ceilalti fac? Daca optionalele sunt separate, pot costa 8-10-15 lei sedinta, depinde...
Eu una iti recomand sistemul privat. Macar scapi de spagi si de atitudinea de superioritate caracteristica de la stat (tu depinzi de ei, nu ei de tine).
Pentru noi, voi alege sistemul de stat NUMAI pentru ca voi sta acasa si ca orice kilometru conteaza. Daca aveam mai aproape una privata, m-as fi dus acolo, fara doar si poate. Asa, va trebui sa ma abtin cat pot ca sa nu ma cert cu tanticile alea pe acolo - eu sunt complet anti spaga si ma rog,... "anti" mai multe chestii care se petrec la noi....
Nu am ales (pana acum) sistemul privat pentru ca ar fi impecabil, asa cum se lauda, ci pentru ca sistemul de stat este mai prost decat permite bunul simt al secolului in care traim.
PS - EVIDENT, in ambele sisteme POT FI EXCEPTII, dar prea putine si extrem de rare!!!
Scuzati "romanul"... m-am aprins
Anca 20+

martie spune:
Ankalaura, super!
Totusi, nu ma pot abtine sa nu te intreb ceva. Eu sunt la fel, contra spaga, fata mea fiind la o cresa de stat. Sunt foarte multumita de cresa, nimic de zis, am avut niste experiente horror cu bonele, dar ce o sa te faci cand o sa vezi ca iti vine fata acasa abatuta, uneori isterizata, plansa,"mami eu sunt rea", "mami eu sunt urata", iar dupa ce dai o atentie de 2 bani, nici macar nu pot sa-i spun spaga la un pachet de cafea, o vezi cum infloreste toata, iar dupa o saptamana nu-ti mai recunosti copilul, rade, zburda ca o caprita, "mami, a zis tanti ca ma iubeste" etc.
Eu mi-am dat cu pumnii in cap ca am chinuit copilul atata amar de vreme, cand cu 2 bomboane ii faceam viata frumoasa, nu un cosmar.
Deci?
Martie & Bebica & maimuta Sara

dana d spune:
Ralucutza multumesc ca ai scris si la sub. celalalt.
Despre taxe: 50 ron/copil?! pt inchirierea salii? Daca din asta le-au luat si cate un cadou mi se pare ok.
In rest te rog mai concret daca poti: cat e taxa, cat e masa, cat sunt optionalele, cat e teatrul, cat de des si cat de obligatoriu? daca se poate, daca nu poate pe privat. Merci Am descoperit o gradinita super in Titan dar o sa scriu dincolo de ea.
Ancalaura, foarte util "romanul" tau si iti multumesc pentru timpul alocat si efort.
Trebuie sa recunosc ca m-au cam speriat sumele pt balet si serbare si mai ales nu concep sa dau mai mult decat costa acele servicii pt publicul larg, vorba ta: venind cu un grup normal ar fi sa coste mai putin nu mai mult. De aici deduc ca patronii gradinitei isi mai trag niste foloase si din taxele astea. Acum alta intrebare: cat de des si cat de obligatorii sunt aceste iesiri la teatru, circ, balon? Dar baletul, toate fetitele merg?
Si pt ca tot e vorba de bani sa va spun ce visez eu: am gasit o gradinita (Crocodil Dandi in spatele cinema Gloria-sau fostul) la care pe site scrie clar taxa 500 ron + 8ron/zi masa. In taxa intrand engleza intensiv si atat dar pt mine suficient. Locatia imi place, cladirea imi place, e o vila cu curticica, in poze arata super, la fatza locului n-am ajuns. Deci la 7 milioane/luna program pana la 18, mie mi se pare super ok, e cea mai ieftina pe care am gasit-o si mai e si destul de bine amplasata pt mine.
La astia 7 mil poate as mai da sa zicem 500- max un milion, pt ceva optionale, teatru, circ.. mi s-ar parea acceptabil tinand cont ca din start taxa este sub pretul pe care ne gandeam sa-l acceptam.
Acum ar fi doua trei probleme: 1 daca pretul de pe site e cel real, daca acolo e asa frumos cum se vede pe site si personalul suficinet de amabil sa nu ma faca sa ma razgandesc si daca prind loc la asa un pret... asa frumos, engleza intensiv, vila, curte, zona verde.... ma gandesc ca ar trebui sa fie bataie.
Fetele mele

Ramonika spune:
vai fetelor, vin si eu cu un comentariu off topic. dar voi cati bani aveti de va permiteti sa dati atata pe gradinita copiilor? 7 milioane/luna taxa + mancarea la gradi, plus teatru etc (daca vrei, dar daca toti copiii se duc, tre sa il dai si tu pe al tau, nu?) plus ca mai cheltuiesti si acasa cu copilul, haine, mancare, jucarii, pai tot ce castig la ora actuala ar merge numai pe copil, eu cu ce mai raman pentru celelalte cheltuieli, nu mai zic de utilitati...
Ramonika

dana d spune:
Ramonika, suma totala se ridica aproape la intreg salariul meu dar sotul castiga mai bine si zic ca merita facut un sacrificiu pt pus bazele unei educatii de calitate. Pana la urma "ei sunt viitorul" cum se spunea odata dar lozinca e inca valabila.
Eu visez ca fetita mea peste cativa ani sa vorbeasca cursiv engleza si eventual sa plece la studii in strainatate si, de ce nu, sa nu se mai intoarca aici in veci, asta e gandul meu ascuns despre care nici cu sotul n-am discutat dar o luam pas cu pas, nu e inca momentul sa ne gandim asa departe.
Nu o sa ducem lipsa de haine si mancare, iar jucarii nu mai cumpar ca e casa plina, numai ce aduce Mos Craciun si invitatii la ziua ei.
Fetele mele

Giova spune:
al meu pitic, e la cresa privata. ma costa 7 mil/luna program pana la ora 16. Ii da totul de acolo, eu ii duc doar pijama, prospo si hainute de schimb. pampersi, olita, bavetica,rechizita, etc a pus gradi la dispozitie.
Vroiam din toamna sa-l duc la gradi de stat, am vizitat ceva gradinite din apropiere si am ramas foarte dezamagita. Nu sunt fitzoasa, dar condiitile care erau inauntr-u m-au facut sa ma razgandesc. Oricum nu-l primeau din toamna, ca nu are 3 ani impliniti, dar pt. ce am vazut, nu m-a lasat inima sa dau spaga ca sa-l primeasca.
Mai bine facem un efort, muncim mai mult si ii asiguram niste conditii decente secolului in care traim.
_
Gio si Marco (6 ian. 2006)
poze si filmulete Marcowww.dropshots.com/giova2" target="_blank">(1),www.dropshots.com/ioana_purdea#" target="_blank">(2),www.dropshots.com/giova#" target="_blank">(3)
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=20b0170d301bd72a22e2bb&skin_id=0&large" target="_blank"> Marco- ingerashul nostru(montaj)

dana d spune:
quote:
Originally posted by Giova
al meu pitic, e la cresa privata. ma costa 7 mil/luna program pana la ora 16. Ii da totul de acolo, eu ii duc doar pijama, prospo si hainute de schimb. pampersi, olita, bavetica,rechizita, etc a pus gradi la dispozitie.
Vroiam din toamna sa-l duc la gradi de stat, am vizitat ceva gradinite din apropiere si am ramas foarte dezamagita. Nu sunt fitzoasa, dar condiitile care erau inauntr-u m-au facut sa ma razgandesc. Oricum nu-l primeau din toamna, ca nu are 3 ani impliniti, dar pt. ce am vazut, nu m-a lasat inima sa dau spaga ca sa-l primeasca.
Mai bine facem un efort, muncim mai mult si ii asiguram niste conditii decente secolului in care traim.
_
Gio siMarco (6 ian. 2006)
poze si filmulete Marcowww.dropshots.com/giova2" target="_blank">(1),www.dropshots.com/ioana_purdea#" target="_blank">(2),www.dropshots.com/giova#" target="_blank">(3)
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=20b0170d301bd72a22e2bb&skin_id=0&large" target="_blank"> Marco- ingerashul nostru(montaj)
Giova, gradinita o sa te coste mai mult, am pieptanat si ras-pieptanat internetul, sub 8 milioane foarte greu gasesti ceva si aia nu e in zona de interes.
Am sunat la Crocodil Dandi, bineinteles ca pretul nu mai e de actualitate. Deja masa depaseste 10 ron/zi, iar din septembrie si taxa va creste cu cca 1 milion. In concluzie per total ma duce la aprox 8,5 mil numai taxa si masa. Cu toate astea e printre cele mai ieftine gradi particulare asa ca ma duc sa o vad cat pot de curand.
Fetele mele