Gradinita particulara sau de stat?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns loryi1974 spune:

quote:
Originally posted by Ramonika

vai fetelor, vin si eu cu un comentariu off topic. dar voi cati bani aveti de va permiteti sa dati atata pe gradinita copiilor? 7 milioane/luna taxa + mancarea la gradi, plus teatru etc (daca vrei, dar daca toti copiii se duc, tre sa il dai si tu pe al tau, nu?) plus ca mai cheltuiesti si acasa cu copilul, haine, mancare, jucarii, pai tot ce castig la ora actuala ar merge numai pe copil, eu cu ce mai raman pentru celelalte cheltuieli, nu mai zic de utilitati...

Asa imi spunea si mie o vecina dupa ce imi povestise despre noua masina luata in leasing.Cum imi permit sa fac asta?Eu m-am abtinut sa o intreb cat o costa rata la leasing.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Hello
Martie - cu toata "contra" mea cu spaga, cred ca la stat voi mai da cate o atentie... de exmplu, am avut situatii unde am avut succes cu diverse... de ex duceam hartie colorata pentru activitati, ca un top e vreo 500 de mii. (Eliza a fost vreo 3 luni si la Waldorf, am mai scris despre asta... care "ia" de departe multe gradinite de stat...). Dar eram stresata de aprovizionarile alea periodice cu hartie igienica si pronto de parchet...
Daca starea de bine a copilului meu va depinde de o punguta de cafea, o sa pun in balanta SA RECLAM sau SA DAU CAFEAUA. Probabil ca o sa dau cafeaua...

Dana - sumele... alea sunt. Nu prea ai cu cine discuta... ca nimeni nu comenteaza.
La circ se merge cam la 2 luni, la teatru - cam o data pe luna sau poate putin mai rar, la balon au fost de 2 ori anul asta. Sunt saptamani cand ai 2 evenimente, saptamani in sir cand poti sa nu ai nici unul
Mai e o moda... aniversarile copiilor. Multi parinti rezerva in spatii speciale (BooBoo jungle si altele) si atunci investesti si in cadou.
La balet - nu stiu sigur daca merg toate, dar e posibil. Ceea ce m-a mirat si trebuie sa aflu cum e... in unele zile, Eliza mi-a spus ca s-au dus si ele cu baietii, si au stat acolo cat au avut ei antrenament. Ceea ce m-a cam enervat, dar trebuie sa vad exact de ce s-a intamplat asta. De ce sa stea pe acolo? Sa doarma, sa deseneze, sa le citeasca cineva o poveste...
Daca totusi nu ai vrea sa o inscrii la balet, nu te poate nimeni obliga.
Mai sunt tabere - de ex, in ianuarie, a fost una de ski, de o saptamana, a costat 12 milioane. Eliza nu a fost. Insa in excursie de o zi la Sinaia a fost. Asta a costat vreo 800 de mii parca... Nu mai stiu.... Astea nu sunt foarte dese.

In poza, multe chestii arata bine. Trebuie sa mergi acolo si sa vezi.
Cu personalul... e o loterie oriunde te-ai duce.
de ex, aici unde suntem noi, anul trecut mi s-a parut ok, sunt nemultumita doar de vreo cateva luni...

Ramoniko, daca esti curioasa foc, iti spun ca am platit gradinita particulara si cand aveam salariul cat doua taxe de gradi, si trei, si patru. Cel mai greu mi se pare de cand am salariul de 4 ori mai mare Sper SINCER ca nu ma iei in serios cu cifrele, dar te rog sa citesti cu atentie contextul:
- nu am parintii aproape si muncim 10-11 ore pe zi, amandoi. Mie mi se intampla sa depasesc nr asta de ore. Sotul meu e mai norocos, dar castiga mai putin ca mine
- concediile sunt indelung negociate, si am noroc daca ale mele coincid cu ale sotului. In nici un caz nu ar coincide cu potopul de vacante din sistemul de stat.
- mancarea ma costa mai putin pentru ca fata are toate mesele asigurate la gradi, deci nu o trezesc de la 6 ca sa ii pot da sa manance pana la 8 fara un sfert cand iesim pe usa.
- pe jucarii nu cheltuim decat foarte putin si destul de rar, ca nu are timp sa se joace acasa (ajungem seara pe la 7-8, ii fac o baie...). In weekend prefer sa mergem la balet sau la teatru, in parc, samd... E drept, i-am cumparat bicicleta acum un an, dar mi-a dat mama o parte din bani
- haine > am invatat sa ma orientez si sa cumpar de pe site-uri straine, cand sunt reduceri. Nu mai dau de multisor 300 de mii pe o bluza de copil, ca o pot lua din tari civilizate cu 3-5 euro... Pentru noi, ne descurcam oarecum, ca nu am nevoie sa imi schimb garderoba anual (sa vezi ce plovere faine am de pe cand eram in liceu, si ce mi le mai admira colegele...)
- imi socotesc destul de atent facturile la utilitati si nu am niciodata restante. Ca nu mai raman cu aproape nimic apoi, e treaba mea...

Deci, daca eu am ales gradinita privata (si poate si altii), vreau sa ganditi mai departe de "fasoanele" sistemului privat. Poate pentru unii ca mine sunt o necesitate, o alegere obligatorie, nu una de placere. Pentru mine, cu siguranta.
Scuza-ma daca nu ma simt prost ca am salariu mare sau daca fac aceste alegeri in functie de context, de program, de ajutorul pe care (nu) il am... Si eu ma minunez de alegerea unora de a-si tine copilul la gradi de stat, si mai platesc o bona pe deasupra -> una peste alta eu ies mai ieftin, dar e alegerea fiecaruia, asa ca nu ma apuc sa le intreb pe respectivele cat castiga

Daca as avea salariul mai mic de 10 milioane, mi-as mai lua un job, pe cuvant. Dar te rog sa nu consideri asta ca o critica sau ca pe vreun sfat la adresa ta, ci spun strict ce ar face eu. Nu de alta, dar luna trecuta am avut 4 milioane la intretinere.
He he.... Si am si masina in leasing

Dana - eu iti doresc sa gasesti ce visezi pentru copilul tau. Nu vreau sa te dezamagesc, dar nici de la o gradinita privata nu va vorbi engleza in cativa ani. Pentru asta va trebui sa faca meditatii sau cursuri la British Council sau alte institutii de profil...
GIOVA e din Timisoara. In provincie sunt preturi putin mai mici ca in Bucuresti (din ce am citit pe forum si din ce cunosc de la prieteni)

Iar un roman .... Doresc sa intaresc concluzia mea personala. Gradi privata m-a ajutat cand avea copilul un an jumate. N-as fi dat-o la stat. Acuma, nu e nici o branza de diferenta in afara de nr de copii si program (pana tarziu si 12 luni din an / luat la 5 si 5 luni din an vacante...). Si bani.
Daca as avea de ales intre
> un job de trei lei cu salariu pe masura si gradi de stat, si
> un job ca lumea care sa imi aduca niste satisfactii altele decat copilul si cratita plus de salariul de trei lei, prefer a doua varianta, ca sa imi permit gradi privata
Stiti voi de la scoala cum e cu conditiile necesare si suficiente... Daca iti este necesar, nu e neaparat sa fie si suficient.... samd...

Anca 20+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loryi1974 spune:

Era vorba de o masina scumpa-scumpa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana d spune:

Lory, inteleg si pozitia celor care considera moft gradinita particulara, chiar daca isi permit unii parinti nu considera necesara cheltuiala, o vad ca pe o risipa. Poate perceptia mea despre gradinitele particulare e prea idealista dar eu sunt din cealalta categorie care prefera sa faca un sacrificiu pentru a asigura copilului un bagaj de cunostinte mai bogat. Acuma nu ca ne-am lua de la gura, dar decat sa pun bani deoparte mai bine sa-i cheltuiesc cu folos.
De asta ma si interesez atat daca pot sa iau din gradinita particulara numai ce consider necesar si sa elimin cheltuielile inutile cum ar fi tabere, circ, balon sau balet. Poate baletul nu e inutil dar cred ca e prea scump pt cat de mult conteaza pt mine.

Fetele mele

Iremediabil indragostita de CANADA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

eu nu zic ca gradi particulara e moft, pur si simplu ma mir ca unii pot sa plateasca atat de mult pentru lucrurile astea. la noi in Moldova is salarii mai mici, dar totusi eu castig binisor fata de altii (si lucrez 9 ore pe zi, nu as mai avea timp de alte servicii), dar tot mi s-ar parea mult sa dau mai mult de jumate de salariu pe gradi + altele legate de gradi pt copil. pentru ca nu m-as mai descurca cu celelalte cheltuieli.
dar, na.... probabil de asta sunt gradi particulare si gradi de stat... si chiar si gradi cu program scurt, care nu costa nimic, pentru ca fiecare sa isi aleaga ce isi permite.

Ramonika si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601305182027/" target="_blank">Bubulina www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ingridnen spune:

he, he, Ramonika, spune drept, cat cheltui lunar cu cele 4 pisicutze dragalase
ca sa-ti spun drept: eu am 2 caini si o pisica...si ma duc in medie la vreo 3 mil. pe luna

tot cheltuieli sant...copiii / gradinite / bone / animalutze ufff... ne-ar trebui 3 joburi sa traim biiine

Ingrid si Cristi 4 ani si 11 luni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca_vlad spune:

quote:
Originally posted by ingridnen

he, he, Ramonika, spune drept, cat cheltui lunar cu cele 4 pisicutze dragalase
ca sa-ti spun drept: eu am 2 caini si o pisica...si ma duc in medie la vreo 3 mil. pe luna

tot cheltuieli sant...copiii / gradinite / bone / animalutze ufff... ne-ar trebui 3 joburi sa traim biiine

Ingrid si Cristi 4 ani si 11 luni

off topic...o sa radeti de mine, dar eu amm crezut ca pisicutele Ramonikai sunt copii ei si i-a alintat asa pisicuta....

frumoase oricum!

POZE VLADUT

"Dumnezeu iarta, dar nu lasa nimic neispasit!" Arsenie Boca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

multumim de complimente dar......
nu am 4 pisici. numai 2 is ale mele (Vladut si Marita), Fulgusor e la mama si Bubulina a murit mai demult...
stiu ca induce in eroare semnatura, dar le las sa le admire lumea

Ramonika si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601305182027/" target="_blank">Bubulina www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Cand ai un singur copil mai merge sa te gandesti la particulara, dar cand ai doi? 9 milioane * 2 copii =18 mil. Asta fara transport, ca e la 3 min de casa. Intretinerea a fost 6 mil pe decembrie. Cred ca nu mai mancam

La stat - program lung - pana la 17.30 se plateste doar masa (difera de la gradi la gradi) si optionalele. In grupa sunt 23 de copii din care vin cam 15. Mai dam o floare, o atentie de 8 martie si la sf. anului...si cam atat. Costurile sunt incomparabil mai mici. De invatat...depinde de educatoare (atat la stat cat si la particulara). Eu mai platesc suplimentar ore de engleza de 2 ori/sapt. La 5 ani a invatat deja literele - de la gradi, deci ceva tot fac.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

quote:

Doresc sa intaresc concluzia mea personala. Gradi privata m-a ajutat cand avea copilul un an jumate. N-as fi dat-o la stat. Acuma, nu e nici o branza de diferenta in afara de nr de copii si program (pana tarziu si 12 luni din an / luat la 5 si 5 luni din an vacante...). Si bani.
quote:

Exact la aceeasi concluzie am ajuns si eu. Ba chiar mai mult: dupa ce copilul a implinit 3 ani nici o gradinita privata (si am incercat 2, pe alte 8 doar le-am vizitat) nu a indeplinit nici macar minimum de cerinte. Nu aveau nici un fel de material didactic cat de cat util. Peste tot tinerele sprintenele absolvente de diverse facultati (de regula limbi straine) se dadeau drept educatoare dar luate la bani marunti iti dadeai seama ca nu au studii pedagogice si nici un fel de experienta cu copiii. Alte doamne, foste profesoare (romana, matematica, etc.) tratau copiii de 4 ani ca pe adolescenti si-si manifestau de cate ori aveau ocazia frustrari de tipul "ce am fost eu si ce-am ajuns". Nu am intalnit la nici o gradinita privata din cele vizitate de mine idei clare cu privire la educatie, metoda, profesionalism, pasiune pentru lucrul cu copiii.

Cred ca cele mai bune gradinte particulare sunt cele deschise de foste educatoare, nu de tot felul de nebune frustrate sau de abile femei de afaceri. Afacerea cu gradinite nu este una foarte profitabila (materialul didactic de buna calitate costa mult, educatoarele bune trebuiesc platite peste cele de la stat, etc.) si de aceea - si asa este peste tot in lume - rezista in bransa numai cei modesti si pasionati. Din pacate la noi educatoarele au foarte rar banii necesari pentru deschiderea unei gradinte... Aceasta cred eu ca este explicatia pentru calitatea deosebit de slaba a invatamantului particular de la noi in momentul de fata.

alice

Mergi la inceput