ce facultate???
Cu ceva timp in urma am mai deschis un subiect asemanator la "consultatii de psihologie", am primit ceva sfaturi, insa nu suficiente. De aceea am vazut necesara deschiderea unui nou subiect aici, intre parintii de adolescenti.
Este vorba de fratele meu cel mai mic, care este in clasa a XII-a la Colegiu National, profil uman (engleza intensiv).
Se descurca foarte bine la engleza, romana, istorie, informatica (are 10 pe linie aproape). Evident ca la matematici, fizici si tot ce tine de stiintele exacte...e paralel si echidistant
Problema este ca nu stie spre ce facultate sa se indrepte, astfel incat dupa terminarea ei sa isi poata gasi un job bine platit (profesoara de istorie incearca sa-l convinga sa mearga la Cluj la istorie, dar dupa....??? sa intre in invatamant cu un amarat de salar??)
Stiu ca in ziua de azi sunt foarte bine platite joburile ce au legatura cu matematica, marketingul, managementul, etc. Dar este exclus pentru el asa ceva.
Cand am deschis subiectul la "cabinetul de psihologie", as fi vrut ceva teste de aptitudini/competente pe care sa i le dau sa le faca, pentru ca habar nu are "la ce e bun" si la ce s-ar pricepe ca si meserie. Insa, nu am primit nici un astfel de test, din pacate.
Am primit in schimb o idee buna atunci: Sectia de LMA din Cluj (Limbi Moderne Aplicate). Am googalit, i-am trimis informatiile, a fost foarte incantat, insa problema este limba a doua, care la el e germana (au o profesoara care e mereu bolnava si in concedii, si cand vine nu da nimanui note mai mari de 8! El s-a straduit, are 8 pe linie la germana, dar nu stie mai nimic).
LMA ramane ca o varianta (isi va depunde dosarul si acolo, desi se gandeste cu groaza cum se va descurca dupa ce/daca intra).
El imi spune ca ar prefera sa fie engleza limba principala, si sa invete de la 0 o alta limba (chiar si una mai rara -exotica) :)
M-am gandit si la varianta aceasta, dar nu stiu ce ar putea face dupa terminarea facultatii la specializarea "engleza-japoneza" sa zicem?
Si-ar gasi oare un job bun, sau ar ingrosa randurile profilor muritori de foame?
Astept cu mare interes parerile, sfaturile si ideile voastre.
Raspunsuri
Lemoni spune:
Aici in Canada numai daca poti vorbi 2 limbi straine ai un avantaj foarte mare , plus mare prioritate la joburi , fie ele si la customer service, ce sa mai zic de translator la o firma mare sau ghid turistic ,lasand la deoparte meseria de profesor care inca nu este bine platita . Dar exista meditatiile la alti copii bani neimpozati de guvern cu care poti sa faci un salariu destul de decent.Iar in marketing si management primul lucru se cer limbile straine apoi totul se invatza trebuie sa ai numai baza cu un curs simplu poti sa ajungi mai departe decat cei ce au facut o facultate de marketing daca nu stiu o alta limba straina.Asta e parerea mea. Cu istoria locurile de munca sunt cam limitate. succes ii doresc fratelui tau.
Lo_li_Ta spune:
Si eu, personal, am avut aceeasi problema. Desi am terminat un liceu cu profil real, "natura" mea era in esenta umanista. Am facut cu chiu cu vai ASE ul. Din perspectiva unui om care nu le are cu stiintele exacte, iti spun ca nu este imposibil sa faca o facultate cu profil economic.(exceptand la ASE-ul meu sectiile de Cibernetica sau Contabilitate care cer intr-adevar matematica). Economia este totusi asimilata stiintelor sociale, iar matematica necesara este minima. Chiar daca nu pare, marketingul poate fi o optiune. Este o facultate destul de usoara, iar el, daca zici ca are inclinatii umaniste se poate orienta usor catre domeniul publicitatii. (foarte bine platit). Ar mai fi optiunea Jurnalismului, care nu presupune neaparat sa scrie la gazeta, ci de asemenea poate sa se specializeze pe publicitate, relatii publice (daca este o fire deschisa) sau asa ceva.
Am o prietena care a terminat Istorie si-n disperare de cauza acum face MAnagement.
Cu Limbile Straine mai exotice e o varianta buna. Daca are rabadare, poate sa se specializeze pe o limba rara (japoneza, araba) sa-si ia atestatul de translator si intr-adevar, in BUcuresti de exemplu, traducerea unei pagini dintr-o limba d-asta ajunge la cateva zeci de euro. POate fi o afacere. Cu engleza, nu-i mare lucru. In generatia lui cam toata lumea stie engleza si, cum imi spuneau unii profesori...nu trebuie sa faci o facultate ca sa inveti o limba straina, cu atat mai putin engleza. Depinde foarte mult si de firea lui.
Ar mai fi varianta Psihologiei care este o facultate foarte foarte frumoasa. Nu trebuie sa ajunga neaparat psihoterapeut, dar parerea mea este ca psihologii vor avea mare cautare odata cu alinierea la normele UE care recomanda prezenta unui psiholog in orice institutie publica/organizatie etc.
Eu as incerca totusi cu Marketingul. Nu este o facultate "reala", ii lasa multe optiuni si nu-ti mai spun cati "umanisti" cunosc care se descurca foarte bine in domeniu.
smaranditza spune:
Lemoni si Lo_li_Ta, multumesc mult de sfaturi.
Conteaza foarte mult pentru mine parerea cuiva care priveste din exterior problema si ofera alternative.
In seara asta vorbesc cu el pe Mess si ii voi face un scurt rezumat la ceea ce mi-ati scris. Pana atunci mai dau si un search pe google sa vad cam ce se cere la Marketing, desi sunt sigura ca numai cand va auzi cuvantul...va spune ca nu e pentru el.
Cu Jurnalistica nu prea imi este clar ce ar putea face in afara de a lucra pentru ceva ziar/revista sau tv/radio.
Psihologia da, ar putea fi una din optiuni. Stiti cumva ce fel de specializare ar trebui sa urmeze pentru a lucra mai mult in firme/institutii si nu ca psihoterapeut?
Of, greu e cu adolescentii astia...pana se decid ce vor...iti scot peri albi :)
Oricum, dau de baut dupa ce-l vad intrat undeva
Lo_li_Ta spune:
La Marketing se cere la admitere la ASE cel putin matematica si geografie/economie, test grila. In alte orase stiu ca se practica destul de mult admitere strict pe baza de dosar sau nota la BAC. Poate suna inspaimantor pt un "umanist", dar nu e chiar asa.
Ca absolvent de Psihologie poate face un master de Managementul Resurselor Umane. El oricum va fi obligat sa faca master dat fiind ca va face doar 3 ani de facultate. Cu studii de genul asta poate sa obtina lejer un post la departamentul de Resurse Umane al oricarei multinationale, daca nu se vede bugetar.
De la Jurnalism, care daca imi aduc eu bine aminte e de fapt Jurnalism si Stiintele Comunicarii, poate de asemenea sa vireze catre PR sau Publicitate, daca este o fire cat de cat creativa. Daca domeniul Publicitate ti se pare prea vag, iti spun ca sunt multe lucruri interesante intr-o agentie de publicitate, gen gandirea si conceperea de slogane, de reclame tv sau radio, conceperea unui brand,impunerea un produs pe piata etc. Dar este vorba mai ales de munca de echipa si trebuie sa ai o anumita constructie psihica ca sa te adaptezi. Orice ar alege insa, poate sa completeze sau sa revizuiasca la master.
Si o varianta mai complicata, dar aleasa de muuulti liceeni "umanisti": Dreptul. Nu trebuie sa ajunga avocat pledant, ci poate opta pentru notariat sau poate fi jurist si ajungem din nou la marile companii care vor avea intotdeauna un departament Juridic.
Slava DOmnului, matematica nu e chiar tot in viata asta.
Succes!
agho spune:
Ei, si daca face psihologie, chiar va ajunge sa-si foreze mai bn personalitatea si totodata sa si-o dezvolte.
Dar ca sa fii psihoterapeut e nevoie de ani!!! Deci nu va deveni psihoterapeut numai fiindca va absolvi fac. de psihologie.
Bafta!
viviana spune:
Dar, el ce doreste sa faca?
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
smaranditza spune:
Tocmai asta e problema, ca nici el nu stie ce vrea sa faca.
E foarte bun la engleza, romana, istorie (stiinte umaniste). Insa, ii place si sa faca bani din mici bussines-uri (vinde MP3-playere si nu mai stiu ce prostii).
De aceea ma gandesc ca si Marketingul ar putea fi o optiune pentru el (chiar daca suna foarte "matematiceste") :)
Multumesc tuturor pentru idei si sfaturi. Suntem inca in cautare.
smaranditza spune:
Poate cineva sa-mi dea mai multe informatii despre EDMUNDO?
Au fost prin licee cu prezentarea de oferte de studiu in strainatate. Fratele meu s-a trecut si el pe lista interesatilor. In ultima saptamana l-aun sunat aproape zilnic sa-l "tromboneasca" sa-si depuna dosarul la ei si sa mearga la interviu.
Simplu fapt ca sunt atat de insistenti, ma pune serios pe ganduri. Totul suna atat de idealistic si roz, incat nu stiu daca e adevarat.
O alta problema: prima doamna care l-a sunat i-a prezentat intr-un fel lucrurile. Peste cateva zile il suna un domn, cu informatii ceva diferite fata de colega lui, motivand ca ea nu stia prea bine.
Iar problema cea mai mare e ca fratele meu e foarte incantat, e in euforie (adolescentina) si eu nu stiu cum sa-l aduc cu picioarele pe pamant.
Sambata va merge la Timisoara cu ceva scrisori de recomandare si pentru un interviu cu ei.
VA ROOOOG, daca aveti ceva informatii despre EDMUNDO sau studenti plecati in ANglia cu acest program de studii, sa-mi dati de stire (cat mai multe detalii posibil). Multumesc mult.
smaranditza spune:
A fost admis la psiohologie-criminalistica in Anglia, universitatea Coventry.
Inca nu sunt eu in clar cu toate, dar sper sa ma pun la punct inainte de a semna el ceva.
I s-a spus ca prin EDMUNDO ei sunt prima generatie care merg cu burse in strainatate, deci...nu li se pot oferi informatii despre "inaintasi" (pentru ca nu exista)
Acum, avem emotii, ca de maine incepe BACul.
lucar spune:
smaranditza, te rog sa-mi spui si mie ce ati mai facut cu admiterea in Anglia (poti sa-mi trimiti si pe adresa de e-mail, pt a nu plictisi lumea), ca am si eu aceeasi dilema cu baiatul meu si tare mi-ar prinde bine cateva sfaturi ale cuiva care tocmai a trecut prin aceleasi probleme. Multumesc anticipat
Luciana