RR-it defect de vorbire ??
Raspunsuri - Pagina 3
stralucitor1 spune:
si eu vorbesc cu r special, singurul lucru care mi s-a spus este ca e foarte sexy:) si bineinteles, ajuta pronuntia in franceza...mie si italienii imi spun ca sunt "francesina"...
'Success' comes before 'work' only in the dictionary
www.youtube.com/watch?v=tuZhAELnp5M&feature=user" target="_blank">Pictures and sounds
Cristina_C spune:
quote:
Originally posted by grenouillequote:
Originally posted by liliac1
Si noi graseiem la greu. Avem 4,4 ani. Am incercat si faza cu "brrrrr" si cu "rau, ratusca, ramurica", si tot ce ne-a trecut prin cap vis a-vis de acest r, dar nicio modificare.
La un moment dat am incercat sa o imit si nu va spun ce mirata era si tot ma intreba de ce ma stramb?! I-am explicat ca asa vorbeste ea si s-a cam schimbat la fata, deja se intristase, incepuse sa nu mai vorbeasca. Cand am vazut ca treaba nu e chiar ok, am "convins-o" ca r-ul este e bun pt limba engleza/franceza. Si-a revenit...si e f mandra de r-ul ei.
In paralel, am stat de vorba cu un logoped, care mi-a explicat ca deocamdata e devreme sa se pronunte si ca vom incepe exercitiile la vara, in vacanta.
Dar avem o problema: ea se aude corect, doar noi o auzim graseiat.
Liliana& Andra-Maria
Fii asa cum simti si se va vedea in tot ce faci!
nu cred ca e nimic mai umilitor pentru cel care sufera de cate un defect de vorbire decat sa faci misto de defectul lui. e ca si cum ai rade ca are un ochi mai mare si unul mai mic - psihologic vorbind, e la fel de deranjant.
graseiez si eu -si nu o fac constient, nici ca sa fac pe interesanta. si ma enerveaza la culme oamenii care fac bancuri pe chestia asta.
--------------------------
"blonda, 1,75, 90C, nu vand nimic, doar ma laud..."
Da, mare greseala, probabil ca nu ti-ai dat seama pe moment, dar bine ca ai indreptat-o, si-a revenit si si-a recapatat increderea in ea.
Cand Robert il spunea pe "s" peltic, numai asa putea sa-l spuna, altfel nu-i iesea. De-abia dupa ce-a facut exercitii la logoped a reusit sa-l pronunte corect. A durat cateva luni.
Alina spune:
quote:
Originally posted by Cristina_Cquote:
Si noi graseiem la greu. Avem 4,4 ani. Am incercat si faza cu "brrrrr" si cu "rau, ratusca, ramurica", si tot ce ne-a trecut prin cap vis a-vis de acest r, dar nicio modificare.
La un moment dat am incercat sa o imit si nu va spun ce mirata era si tot ma intreba de ce ma stramb?! I-am explicat ca asa vorbeste ea si s-a cam schimbat la fata, deja se intristase, incepuse sa nu mai vorbeasca. Cand am vazut ca treaba nu e chiar ok, am "convins-o" ca r-ul este e bun pt limba engleza/franceza. Si-a revenit...si e f mandra de r-ul ei.
In paralel, am stat de vorba cu un logoped, care mi-a explicat ca deocamdata e devreme sa se pronunte si ca vom incepe exercitiile la vara, in vacanta.
Liliana& Andra-Maria
nu cred ca e nimic mai umilitor pentru cel care sufera de cate un defect de vorbire decat sa faci misto de defectul lui. e ca si cum ai rade ca are un ochi mai mare si unul mai mic - psihologic vorbind, e la fel de deranjant.
graseiez si eu -si nu o fac constient, nici ca sa fac pe interesanta. si ma enerveaza la culme oamenii care fac bancuri pe chestia asta.
Da, mare greseala, probabil ca nu ti-ai dat seama pe moment, dar bine ca ai indreptat-o, si-a revenit si si-a recapatat increderea in ea.
Cand Robert il spunea pe "s" peltic, numai asa putea sa-l spuna, altfel nu-i iesea. De-abia dupa ce-a facut exercitii la logoped a reusit sa-l pronunte corect. A durat cateva luni.
Asa e,nu trebuie ris sau ironizat pe seama asta.
Si fiica-mea(5,11 ani)il spunea pe r graseiat,r-ul defapt l-a spus asa pe la 4 ani jumatate.Inainte de virsta asta,il inlocuia in orice cuvint cu l.
Pt ca am vrut sa-i iasa bine r-ul romanesc din rosu,romanesc,etc...bineinteles ca am apelat la o logopeda.Mi-a fost destul de greu sa conving pediatra sa-mi dea trimitere,nimeni nu ma intelegea de ce vreau sa duc copilul la logoped pt ca cei care si-au dat cu parerea(cele 2 educatoare,pediatra,directoarea,dr de fam,etc) au zis ca vorbeste perfect,r-ul german ii iese la marele fix.
Ca norocul ,logopeda e la origini turcoaica si m-a inteles din prima,pt ca au si ei in turca r-ul clar,deschis.
A facut 6 sedinte,situatia s-a imbunatatit binisor si cred ca in curind ii va "reusi" perfect.
Eu iti doresc rabdare si daca nu are si alte probleme,poti apela la un logoped pt rotacism dupa 4,5-5ani.
Alina
liliac1 spune:
quote:
Originally posted by Alinaquote:
Originally posted by Cristina_Cquote:
Liliana& Andra-Maria
Asa e,nu trebuie ris sau ironizat pe seama asta.
Si fiica-mea(5,11 ani)il spunea pe r graseiat,r-ul defapt l-a spus asa pe la 4 ani jumatate.Inainte de virsta asta,il inlocuia in orice cuvint cu l.
Pt ca am vrut sa-i iasa bine r-ul romanesc din rosu,romanesc,etc...bineinteles ca am apelat la o logopeda.Mi-a fost destul de greu sa conving pediatra sa-mi dea trimitere,nimeni nu ma intelegea de ce vreau sa duc copilul la logoped pt ca cei care si-au dat cu parerea(cele 2 educatoare,pediatra,directoarea,dr de fam,etc) au zis ca vorbeste perfect,r-ul german ii iese la marele fix.
Ca norocul ,logopeda e la origini turcoaica si m-a inteles din prima,pt ca au si ei in turca r-ul clar,deschis.
A facut 6 sedinte,situatia s-a imbunatatit binisor si cred ca in curind ii va "reusi" perfect.
Eu iti doresc rabdare si daca nu are si alte probleme,poti apela la un logoped pt rotacism dupa 4,5-5ani.
Alina
Mai fetelor, cum puteti voi sa va inchipuiti ca o mama ar fi putut sa glumeasca pe seama propriului copil??? Nicidecum...
Poate nu m-am exprimat suficient de clar. Am precizat ca al meu copil se aude perfect, deci nu constientizeaza faptul ca e o mica problema. Iar daca am facut mici exercitii cu ea cu acest r buclucas...la un moment dat doar am incercat sa o imit, fara sa ma stramb, fara sa o arat cu degetul, iar ea mititica nu intelegea de ce se aud sunetele schimbat. Sicera sa fiu, mie mi-e f draga asa cum este si undeva in sufletul meu as vrea sa ramana asa, dar ma gandesc ca mai potrivit pentru evolutia ei ar fi sa corectam.
grenouille F urat ca din ceea ce am scris eu, tu ai tras concluzia ca "fac misto" (a-propos, urata expresie!!!).
Si daca mi s-ar fi parut un subiect de gluma, as fi citit despre "problemele" altora, as fi zambit si mi-as fi vazut de drum...
Liliana& Andra-Maria
dana100 spune:
Sunt mama unei fetite de 3 ani si 10 luni care are aceiasi problema nu il pronunta pe r. In loc de r spune l.As dori sa stiu ce exerciti se pot face acasa cu ea pentru corectare sau as dori sa stiu un logoped bun in bucuresti .Cu multumiri anticipate
.
betiana spune:
Sunetul R romanesc este cel mai greu de realizat, deoarece in rostirea lui sunt implicate toate organele fonoarticulatorii.Cel mai important este muschiul limbii si capacitatea expiratorie.De aceea se recomanda multe exercitii respiratorii (de suflat) si gimnastica cu limba in gura si in afara ei.
dana100 spune:
ce exercitii se pot face cu copilul acasa pentru al putea ajuta sa-l pronunte pe r si de la ce varsta ar trebui sa merg la logoped cu ea.va multumesc anticipat.