RR-it defect de vorbire ??

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sirod spune:

Eu graseiez.In copilarie eram necajita, mai ales ca se ridea de mine./Colegii, prietenii de la bloc imi spuneau ca nu stiu sa vorbesc....intre timp mi-a trecut.

Acum nu ma deranjeaza deloc, nu m-a dezavantajat niciodata acest aspect.

Fiica mea cea mare graseiaza...cea mica sasaie.Vorba sotului, ''bine ca nu am mai facut un copil, nevasta, ca cine stie ce litera ne mai lipsea''

: Otilia(02.08.2002) si Irina(10.05.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

Mie intotdeauna mi-au fost foarte simpatice persoanele RR-ite, si poate de aceea nu vad asta ca pe un defect de vorbire. Puiul meu cel mare (patru ani jumate) inca experimenteaza pronuntia R-ului, care este ori "romanesc", ori e L, ori il pronunta "graseiat", ori pur si simplu sare peste el (ex: " te-am pins!"). Eu am incercat sa il corectez doar cand il aud ca inlocuieste R-ul cu L sau cand il sare. In rest, vom vedea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gazea spune:

Eii,eu nu stiu ce sa zic la noi e astfel: copilul meu Amedeo de 4.6 ani le are pe toate,adica pe "s" il spune cu limba intre dinti la fel si pe "s" de la scoala,de "r" nu pot intelege cum este ca in franceza(el e vorbitor de franceza) il spune perfect rulat si cand incercam sa rostim cuvinte in romana nu poate spune "R' la el e "l",nu pot sa imi explic de ce oare? Se spune de dezvoltarea muchilor la limba..dar cum de functioneaza in franceza?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gazea spune:

sCUZEE,MUSCHILOR LA LIMBA VROIAM SA ZIC...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Eu l-am dus pe copilul meu la logoped la 4.5 ani pentru "s"-ul spus cu limba intre dinti si in cateva luni s-a corectat. Nu stiu daca s-ar fi corectat si singur. Are si problema cu "s" ca in "soala" si inca mai lucram la asta. a facut multe exercitii ca sa-si dezvolte "muschii limbii", cum spui tu, gazea. "r"-ul pe care il spune in germana e perfect, asa ca logopeda nu considera ca trebuie corectat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

Copilul meu graseiaza...e unicul in familie...are 6.5 ani. Asa l-a spus pe 'r' de la bun inceput atunci cand a inceput sa vorbeasca. Sincer ma simt cu constiinta incarcata ca n-am incercat sa-l corectez (problema e ca-n engleza se aude ok, iar logopezi romani aici unde sa gasesc).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns margaflower spune:

R-ul este ultima fonema care se formeaza in limbajul copilului. pentru a-l invata sa il pronunte corect trebuie facute zilnic exercitii. Mai intai sa pronunte cuvinte monosilabice in care "r" este la inceputul, mijlocului si sfarsitul cuvantului. Apoi, sa trece la cuvinte bisilabice si trisilabice. Pana le pronunta corect, il invatati sa rosteasca cuvantul despartit in silabe, cu accentul pus pe "r".

Dar, la inceput, copilul trebuie sa invete care este pozitia corecta a tuturor componentelor aparatului fonoarticulator( pozitia limbii, a buzelor, a dintilor). Jucati-va cu el, invatandu-l cum face motorul tractorului "rrrrrrrr" cand vibreaza. Cel mic o sa simta si el cum ii vibreaza maxilarul si limba si va stii care este pozitia corecta pt "r". In acelasi timp, faceti si voi la fel. Trebuie sa vada si exemplu corect. :)

Cu cat terapia logopedia, fie ea facuta si acasa, se incepe mai devreme cu atat copilul scapa mai repede de dificultati.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliac1 spune:

Si noi graseiem la greu. Avem 4,4 ani. Am incercat si faza cu "brrrrr" si cu "rau, ratusca, ramurica", si tot ce ne-a trecut prin cap vis a-vis de acest r, dar nicio modificare.
La un moment dat am incercat sa o imit si nu va spun ce mirata era si tot ma intreba de ce ma stramb?! I-am explicat ca asa vorbeste ea si s-a cam schimbat la fata, deja se intristase, incepuse sa nu mai vorbeasca. Cand am vazut ca treaba nu e chiar ok, am "convins-o" ca r-ul este e bun pt limba engleza/franceza. Si-a revenit...si e f mandra de r-ul ei.
In paralel, am stat de vorba cu un logoped, care mi-a explicat ca deocamdata e devreme sa se pronunte si ca vom incepe exercitiile la vara, in vacanta.
Dar avem o problema: ea se aude corect, doar noi o auzim graseiat.

Liliana& Andra-Maria

Fii asa cum simti si se va vedea in tot ce faci!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lo_li_Ta spune:

Eu eram foarte raraita cand eram mica si s-a pus intr-adevar problema sa-mi cresteze frenul limbii. Si pt R si pentru ca vorbeam cumva, nu rosteam cuvintele "pline". Ma inspaimanta ideea, imi imaginam cum ma taie cineva pe viu. Am scapat pentru ca mi-am dat drumul la vorbire,si acum am ramas cu un R mai special, nu e graseiat, nici romanesc...ceva intre. Cert e ca iubitul meu moare dupa chestia asta si nici nu mi s-a intamplat sa rada cineva. Tuturor li s-a parut simpatic, asa ca lasati copii-n pace atata timp cat nu au "pobleme" serioase.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns grenouille spune:

quote:
Originally posted by liliac1

Si noi graseiem la greu. Avem 4,4 ani. Am incercat si faza cu "brrrrr" si cu "rau, ratusca, ramurica", si tot ce ne-a trecut prin cap vis a-vis de acest r, dar nicio modificare.
La un moment dat am incercat sa o imit si nu va spun ce mirata era si tot ma intreba de ce ma stramb?! I-am explicat ca asa vorbeste ea si s-a cam schimbat la fata, deja se intristase, incepuse sa nu mai vorbeasca. Cand am vazut ca treaba nu e chiar ok, am "convins-o" ca r-ul este e bun pt limba engleza/franceza. Si-a revenit...si e f mandra de r-ul ei.
In paralel, am stat de vorba cu un logoped, care mi-a explicat ca deocamdata e devreme sa se pronunte si ca vom incepe exercitiile la vara, in vacanta.
Dar avem o problema: ea se aude corect, doar noi o auzim graseiat.

Liliana& Andra-Maria

Fii asa cum simti si se va vedea in tot ce faci!

nu cred ca e nimic mai umilitor pentru cel care sufera de cate un defect de vorbire decat sa faci misto de defectul lui. e ca si cum ai rade ca are un ochi mai mare si unul mai mic - psihologic vorbind, e la fel de deranjant.
graseiez si eu -si nu o fac constient, nici ca sa fac pe interesanta. si ma enerveaza la culme oamenii care fac bancuri pe chestia asta.

Mergi la inceput