RR-it defect de vorbire ??
buna ziua,
fetita mea de 3 ani si 3 luni vb. foarte mult si bine. Leaga propozitii si are un vocabular destul de bogat.
Consoana R a inceput sa o pronunt destul de tarziu !! Si nici acum nu o pronunta de fiecare data ! de multe ori aceasta se transforma in L. ( Ladu - Radu )
Totusi sunt cuvinte ca piatra, capra, negru, neagra unde pronunta un R clar dar RR-it !!!!
este asta un defect al vorbirii ?? Este prematur sa vb. de asa ceva ?
Sa consultam un logoped ???
Multumesc si week-end placut !!!
Cristina
Raspunsuri
iahim spune:
Puiul meu are 3,7 ani si nu pronunta pe "r"!Eu am pronuntat pe "R" abia cand am mers la scoala,la 6,4 ani,mama era disperata,colegii susoteau...si uite ca acum il rostesc corect!!!!
dulcetica spune:
Nici Rares nu vorbeste bine.Lales isi pronunta numele ,de exemplu.Are 3,11 ani si mai sint destule litere pe care nu le pronunta corect.Un pic si pe mine ma ingrijoreaza.Totusi de cind merge la camin este un real progres la vorbit. In final rritul nu e atit de neplacut la un adult ca ssitul ,sa zicem.
dulcetica spune:
Deocamdata ma ingrijoreaza fara sa reactionez in mod deosebit.Totusi pe la grupa mare o sa-l duc la logoped daca nu se corecteaza.Presupun ca nu e tirziu?
oanademunck spune:
R-ul apare mai tarziu i vorbire, in momentul incare aparatul fonoarticulator este suyficient de dezvoltat (musculatura limbii trebuie sa fie destuld e puternica pt a permite vibrarea varfului). In mod normal in jurul varstei de 4-5 ani (depinde de copil)r-ul ar trebui pronuntzat corect. Tulburarea pronuntiei lui r se numeste rotacism .
crinuta spune:
Nu stiu care e situatia copilului tau, dar eu am spus corect R la 5 ani fix, deci.... orice e posibil.
Crinuta si Rayan
Fara Dumnezeu nimic nu e.
http://www.jnsr.be/ro.htm
Ica 1975 spune:
Moss, nu te ingrijora, fetita ta este inca micuta, va veni si vremea lui R, si nu este nici un defect de vorbire, pe bune. Si R-ul clar RR-it, cum spui tu, poate fi un atu, spre ex in franceza r-ul este rulat, asa cum banuiesc ca-l pronunta fetita ta.
Noi
Ce faci te si face.
betiana spune:
Dragi mamici, am primit mesaje cu dorinta de a intra in terapie logopedica a unor tineri de peste 20 de ani pentru acest R.Asa cum spunea si oanademunck sunetul R apare tarziu.Ceea ce ne intereseaza este lungimea frenului lingual ( popular se spune ata de la limba).Daca copilul pate ridica limba in spatele dintilor de sus, sau daca o poate ridica deasupra buzeu sperioare.Daca frenul este scurt trebuie facute multe exercitii pentru a reusi sa duca limba acolo unde este locul de emisie.Terapia logopedica este de preferat sa se inceapa dupa 4 / 4,6 ani, cand deja aparatul fonoarticulator este format.Daca un copil spune un R graseiat este greu sa formezi un r romanesc, dar daca nu-l spune deloc pe r trebuie sa se incerce terapia logopedica.Pana la inceperea terapiei imitati toate sunetele din natura care cuprind acest sunet.
Cristina_A spune:
Si eu tot un copil RR-it am fost, si cred ca este o trasatura mostenita genetic de la tatal meu. Abia cand eram prin clasa a X-a m-am prins cum sa pronunt r-ul romanesc si asta a venit de la sine, inexplicabil. Culmea este ca atat tatal meu cat si sora lui pronunta r-ul graseiat si in ziua de astazi.
************************
When you want something you never had, you have to do something you've never done.
Fotografii
************************
mamica dulce spune:
Baiatul meu are 5 ani si 2 luni si il pronunta pe r numai cand se concentreaza sau cand il corectez eu (ii zic cuvantul corect si il rog sa repete...ex patru:el spune patlu si cand ii aduc aminte spune patrrru. Poate fi insa ca el vorbeste in special germana, romaneste doar aude de la mine si ma intelege,insa nu raspunde decat daca stau eu in cap) R-ul nemtesc seamana tare mult cu cel frantuzesc, de asta pe germana suna bine, n-are probleme decat cand pronunta cuvinte romanesti.Pe romaneste e rr-it, dar nu ma deranjeaza, atata timp cat e un fel de R si nu L.
Problema noatra majora e pronuntia lui C;K si G... pe care le pronunta ca un T. Insa e din ce in ce mai bine, sper ca pana se duce la scoala sa fie bine. La logoped am mers la 4 ani prima data si acum merge de 2 ori/saptamana,
rrox3 spune:
Si eu vorbesc "cu R" si, sincera sa fiu, nu mi-am pus niciodata problema sa mi-l corectez. Mi-a adus doar beneficii pana acum si nimic altceva.
Fetele mele au inceput sa-l pronunte pe "r" direct, fara sa treaca prin stadiul de "l". Cea mare pe la 2 ani si cea mica chiar de la 1 an si jumatate. Amandoua insa graseiaza ca si mine, nu foarte puternic, dar sesizabil.
Nu stiu daca e ceva legat de conformatia limbii, ci mai degraba de auz. Fiindca eu pe mine nu ma aud deloc "rr-ita" decat daca ma aud inregistrata, deci din afara. Altfel am impresia ca spun un "r" absolut la fel cu toti ceilalti. In schim ii sesizez pe cei care graseiaza mai puternic decat mine.
Si fratele meu e la fel de "rr-it", desi parintii nostrii nu sunt.
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
poze cu noi