nu-l vrei? fa-l si da-l altora!
Nu vreau sa judec si daca se poate nici sa fiu judecata(desi imi dau seama ca va fi greu sa nu fiu judecata), vreau sa aflu.
Nu sunt pro avort dar categoric nici contra avortului.
Am auzit de atatea ori recomandarea "nu-l vrei? Fa-l si da-l spre adoptie."
E (oare)atat de usor de zis? Ca de facut eu cred,adica pot doar sa-mi inchipui ca e sfasietor.
Am intalnit o persoana si ma bucur ca am intalnit-o,care a fost adoptata la nastere.
A aflat un pic inainte de varsta de 16 ani ca a fost adoptata si mi-a spus ca e fericita.A fost fericita intotdeauna cu cei pe care intotdeauna i-a vazut ca pe parintii ei,ii iubeste si s-a simtit mereu centrul universului lor,ca-i multumeste mamei care a nascut-o ca nu a facut avort desi nu a aflat niciodata cine este,aflase doar ca
mama care o nascuse era o adolescenta de 16 ani cand o nascuse.Au trecut 35 de ani de atunci si ...hai sa dam filmul inapoi cu 35 de ani.
In ziua de azi in Sicilia (era sicilianca mama femeii pe care am cunoscut-o eu)vechile traditii inca in multe locuri sunt urmate.In urma cu 35 de ani era si mai si plus ca exista si acum un soi de reticenta (pe care n-am mai intalnit-o )in ceea ce privesc avorturile.
Sa nu uitam ca ,la epoca respectica a fost "proaspat" abolita de vreo cativa ani legea ce prevedea delictul pasional (care zicea ca uciderea sotiei/ a concubinei -nu si a sotului/concubinului-pe motive pasionale(gelozie) se pedepsea cu minimul pedepsei).
Ne putem face astfel un mic cadru ce sa ne indice cam ce viata aveau femeile din acea zona in familiile de origine sau cele proprii.
Nu zic ca toate au avut aceeasi soarta dar cu siguranta,prezenta unei fiice adolescenta necasatorita si insarcinata a fost o "problema colosala"...in ziua de azi o adolescenta cu un copil este din fericire altfel tratata.
Avand ocazia sa cunosc persoane din zona, sa aflu cam cum intelegeau ei viata de familie in trecut si cum o inteleg in ziua de azi,am rasuflat usurata.
Lucrurile s-au schimbat chiar daca nu peste tot.
Dar revin la ceea ce vreau sa inteleg.
Daca acea tanara in epoca respectiva a nascut fetita ce acum e o femeie fericita,treaba s-ar putea plasa si in epoca noastra dar cred ca ar avea conotatii diferite.
La acea epoca acea adolescenta insarcinata, cu siguranta nu a fost sprijinita sa-si pastreze copilul,cu siguranta a fost fortata sa-si dea copilul,cu siguranta a fost impiedicata cu toate piedicile posibile sa aiba macar minima sansa sa-si vada sau sa-si cunoasca vreodata copilul si cu siguranta a trait cu o rana pe suflet toata viata.
Dovada e ca au fost sterse din absolut toate documentele numele si orice indiciu care sa dea peste timp o raza de speranta ca aceste doua fiinte,mama si fiica ar putea sa se intalneasca.Femeia asta,chiar a cautat sa-si cunoasca mama dupa ce si-a format propria familie(din respect pt parintii adoptivi nu si-a cautat mama mai devreme),a apelat la toate usile posibile si maximul ce a aflat e ca mama ei era o sicilianca de 16 ani,necasatorita.
Este clar ca ele au fost fortate sa se desparta la prima lor intalnire.
Mi-a spus ca nu a avut niciodata ganduri rele fata de mama care o nascuse stiind care era viata adolescentelor din zona la epoca respectiva si chiar o respecta pe mama ce o nascuse.Se gandea ca in mod sigur a suferit mama ei si ca inca mai sufera .Ar fi vrut sa o gaseasca si sa-i spuna ca suferinta ei nu a fost zadarnica.
Ma gandesc ca toate femeile ce in cele din urma ajung sa nasca un copil si apoi sa stie ca-l vor da dar nu pt ca asta vor,au speranta macar intr-o a doua intalnire.
Femeile astea nu au avut o a doua sansa desi cu siguranta amandoua si-au dorit-o.
Repet nu sunt pt avort,dar cand cu atata usurinta unii zic categoric doar "fa-l si da-l" eu raman fara cuvinte.
Sau cand o femeie pana la urma de teroarea avortului alege sa nasca acel copil si sa aleaga sa-l dea,mai are putere sa o faca?Mi-e greu sa cred.
Repet inca odata,nu sunt pentru avort decat in cazuri destul de extreme,dar nici n-as putea vreodata sa zic DOAR "fa-l si da-l" desi am cunoscut aceasta femeie fericita,care la randul ei i-a facut fericiti pe parintii ce au adoptat-o un sot si proprii copii.
Puse astea in balanta ar parea un act de cruzime si egoism fara limite din partea mea,pt faptul ca mi-ar fi extrem de greu sa zic "fa-l si da-l".
Nu stiu de ce,daca cineva cu o sarcina nedorita mi-ar cere sfatul as putea sa-i spun mai multe posibilitati printre care si cea "fa-l si da-l" dar categoric nu ca singura optiune .
Unii insa o vad ca singura optiune in cazul unei sarcini nedorite.
Sunt chiar asa de egoista si cruda eu?
Raspunsuri
Dahriana spune:
Eu sunt total impotriva avortului si de un lucru sunt 100% sigura in viata mea.Nu voi face niciodata avort(exceptand cazurile de malformatii ale fatului).N-ar avea rost sa-l condamn la o viata nefericita !
Insa,nici nu sunt pe principul fa-l si da-l.
Cred totusi ca,o mama,ramane o mama...poate ma insel.Dar refuz sa cred ca,o femeie nu simte nici cea mai mica emotie cand medicul ii da in brate,acea parte din ea... care are viata si un viitor in fata.
Si daca totusi,exista mame care nu traiesc acel sentiment unic ..si nu simt absolut nimic pt copilul lor nou-nascut,cred ca ar trebui sa-l dea altei femei,careia viata nu i-a oferit sansa de a deveni mama.
Nici o femeie,chiar mama,nu are dreptul sa-i ia unui copil dreptul de a trai si de a se bucura de dragostea parintilor(chiar si adoptivi sa fie).
Amethyst spune:
Eu cred ca nu am dreptul de fapt sa spun cuiva, fa-l si da-l sau nu-l face sau fa-l ca o sa fie bine. Este un lucru prea important ca sa-mi permit sa dau sfaturi 'pretioase' cand o femeie se afla intr-o asemenea situatie. Cu ce drept sa condamn pe cineva ca nu si-a pastrat copilul? E trist si nu cred ca i-a fost usor. Ce sa adaug cand problema e si-asa spinoasa?
Mi-ar placea ca persoanele contra avort sa fie totusi mai tolerante, si eu sunt contra in general, dar exista situatii speciale si nu este rolul nostru sa dam in cap unei persoane care a facut aceasta alegere pentru ca facand astfel nu suntem nici mai buni nici mai intelegatori decat persoana respectiva.
Deci marcellinna, nu esti nici cruda nici egoista. Nu toate lucrurile sunt in alb si negru.
Mommy to www.tickercentral.com/view/8i03/4.png" target="_blank">Jasmine
“A baby will make love stronger, days shorter, nights longer, bankroll smaller, home happier, clothes shabbier, the past forgotten, and the future worth living for”
Ramonika spune:
marcellina - depinde foarte mult de fiecare situatie in parte.
cum e la noi in Romania "fa-l si da-l" nu prea e o solutie, pt ca stim cu totii ce grea e viata in orfelinat.
dar... in Occident poate un copil are o sansa sa duca o viata mai buna cu parintii adoptivi decat cu propria mama, care poate nu ar fi in stare sa il creasca, nici dpdv financiar, dar nici dpdv al educatiei etc
Ramonika si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601305182027/" target="_blank">Bubulina www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor
Cristina_A spune:
Pana la urma decizia de a pastra sau nu un copil e a mamei si orice constrangere pentru luarea uneia dintre decizii este un abuz si o incalcare a drepturilor si demnitatii ei. Un "sfat" aruncat asa, cu usurinta, eventual suierat printre dinti nu arata nici un interes real pentru femeia care trebuie sa ia aceasta decizie grea.
Cu toate acestea, in cazul expus de Marcellina fiind vorba de o adolescenta ed 16 ani, lipsita de posibilitatea de a-si creste copilul si de a-i oferi o viata decenta, se pune problema daca poate fi considerata suficient de responsabila pentru a i se acorda dreptul de a lua singura decizia. Si in caz contrar, cine ar trebui sa ia decizia?
Oricum, stergerea oricaror urme si dovezi ale identitatii mamei, facand astfel imposibila regasirea ei de catre fiica, mi se pare nejustificata si cu semn de intrebare. Pe de alta parte, nu cunoastem detaliile acestei drame, de aceea n-as putea spune mai mult.
When you want something you never had, you have to do something you've never done.
Fotografii
capra cu trei iezi spune:
1. mai bine fa-l si da-l decat fa-l si omoara-l , cum din nefericire se mai intampla.
2.acest fa-l si da-l (din diverse motive) va lasa amprente sufletesti, regrete, durere, intrebari asupra mamei si asupra copilului (daca si cand acesta va afla). eu cred ca tanara ar trebui incurajata si ajutata de familie sa pastreze copilul. situatiile sunt diverse si nu exista o reteta universala, dar daca raul s-a intamplat si fata a ramas insarcinata de tanara ar trebui ajutata si consiliata si nu marginalizata si umilita.
capra cu trei iezi cucuieti, si ce cucuieti!
IUBESTE SI FA CE VREI!
marcellinna spune:
Ramonika,e drept ca in occident ideea e ca ar fi mai "civilizata" lumea dar stai tu linistita ca si aici sunt grozavii chiar si-n ziua de azi de nici nu ti le poti imagina.
Amethyst,cam asa vad si eu lucrurile si nu o spun pt ca m-ai absolvit de la "cruda si egoista".(multumesc)
Cristina A ai atins o latura spinoasa.
Uite aici cel putin exista tendinta (pe care vad ca au preluat-o si alte state) sa se sfatuiasca gravida ce nu-si doreste sarcina aratandu-i toate optiunile pe care le are.
Pana aici nimic rau ,in definitiv e si dreptul femeii sa aibe toate informatiile posibile.
Dar exista din ce in ce mai des acest "fa-l si da-l".
In cazul unei minore ce vrea sa avorteze se cere consensul parintilor/ tutorilor sau daca din diverse motive intemeiate cererea consensului ar dauna tinerei se cere parerea unui judecator.Inchipuie-ti tabloul.
Acuma in timp ce tanara e consiliata(fie ca e minora sau majora),datorita "curentilor" de o anumita culoare politica/sociala/religioasa se da cat mai des "sfatul fa-l si da-l".
S-a ajuns pana la (legea o spune) a nu se face avortul decat dupa o perioada de asteptare de cel putin 7 zile de la cerere si ca sa ajungi sa faci cerere trebuie sa treci printr-o filiera de medici,discutii cu psiholog si alte cadre.
Ma rog,se complica treaba si prea mi se pare mie ca unii isi cam baga nasul prea insistent unde deja si asa doare.
Informare corecta da,nicio problema,dar atata vehementa la unii cu sfatul asta,nu-mi vine bine la socoteala.
Am vrut sa stiu voi ce parere aveti...pt ca acest "sfat" se vehiculeaza destul de insistent si am vazut ca nu numai aici.
Cristina ai observat bine...,e aproape ca o tentativa de constrangere de a lua aceasta decizie.
miau-miau spune:
nu ma bag in problema cu adolescentele, hai sa zicem ca sint sub tutela parintilor si trebuie informati (desi ar trebui ca si adolescentele sa aibe drept de veto in priviinta asta, chiar drept de se pastra confidenta), dar la o femeie in toata firea, gasesc abuziv sa nu fie lasata sa faca avortul daca asta vrea cind intra pe usa, inainte sa o spele pe creieri incercind s-o convinga sa se razgindeasca. Mi se pare OK sa o intrebe DACA VREA consiliere, daca vrea sa auda prelegeri, iar daca femeia nu vrea, sa-i faca naibii avortul. Oricum exista o limita de timp pina la care il fac, la 6 luni nu se pune pb.
asi spune:
M-am tot gandit daca sa raspund sau nu la acest subiect.
Mi se pare ca sunteti putin prea patimase si nu e tocmai bine.E bine ca o femeie care are o sarcina nedorita ce optiuni are printre care si sa dea copilul spre adoptie.Spun spre adoptie pentru ca daca acea femeie semneaza actele acel copil are o sansa reala la o viata mai buna.
Eu am un copil si e pe vine al doilea, amandoi adoptati.Spunea cineva intr-o postare la acest subiect ca o mama e tot o mama.Nimic mai adevarat insa o femeie care naste un copil nu intotdeauna e o mama.Nu cred ca puteti sa ma contraziceti pentru ca realitatea e asta.Sunt unele femei care intreba de "fostii" lor copii si sunt unele care mai fac si mai dau.
Eu ii multumesc in fiecare zi femeii care l-a nascut pe Razvan ca l-a nascut si nu l-a avortat.Chiar credeti ca e atat de rau ca a facut asta?
Cred cu tarie ca o femeie aflata la impasul cand afla ca are o sarcina nedorita trebuie sprijinita sa ia cea mai buna decizie, dar decizia ei.Si sincer decat sa-si omoare copilul mai bine il da spre adoptie, ca tot se discuta despre mamicile care le mor copii.
E un subiect extrem de delicat si nu poti spune exact care e cea mai buna decizie.
Mami de Razvan(07 martie 2004)
Cand Dumnezeu inchide o usa , intotdeauna deschide o fereastra.
alia_ro spune:
Balada unul copil nenascut
Picioarele mele plapande nu vor alerga niciodata pe pajistea înrourata a diminetii, ele mi-au fost strivite inainte ca sa salute rasaritul.
Degetele mele nu se vor întinde niciodata sa apuce laurii învingatorului, pentru ca alergarea mea s-a încheiat înainte de-a fi învatat sa fac primii pasi.
Inaltimea mea nu va fi niciodata masurata pe peretele casei; cresterea mea a fost oprita, cand înca nu ma vazuse nimeni.
Buzele si gura mea nu vor gusta niciodata fructele gustoase ale pamantului, pentru ca eu am fost aruncat ca un fruct nedorit.
Ochii mei nu vor scruta niciodata cerul urmarind zmeul de hartie colorata cum se înalta în vazduh, ei mi-au fost distrusi atunci cand stateau în pantecut întunecos.
Nu voi sta niciodata pe deal cu parul în vantul primaverii; nu voi pasi niciodata pe tarmurile vietii si nu voi cunoaste niciodata bataia valurilor timpului, pentru ca eram pe drum, dar eram neiubit, si aceasta era vina mea cea mare.
Nu am nici un nume, un graunte de nisip, unul din mortii fara numar, dar fapta ce m-a facut cenusa pluteste rosie pe marea vesniciei.
No comment...
Alia, puiul Alexis si argintul-viu Vladut
stralucitor1 spune:
Este adevarat ca aici in Italia se propune aceasta alternativa cu oarecare insistenta dar nu este o obligatie. Cand lucram intr-un centru de asistenta pentru imigranti am vazut ca in general, persoanele din est acceptau mai usor avortul ca solutie, in comparatie cu cele din tarile sud-americane catolice etc. Cum influenta bisericii este mare, in consultoriile familiare femeia este informata despre toate posibilitatile existente, apoi exista o retea de sustinere a femeii in aceste conditii; dar trebuie spus ca este ea cea care decide.
(Aici la Torino chiar in aceste zile este in desfasurare campania ce se numeste "Va avea..." , vedem publicitatea peste tot pe autobuze in centru, suna cam asa:
"Va avea ochii tai si zambetul tau.
Va avea forta ta si curajul tau.
Si nu ii va fi frica sa infrunte viata pentru ca tu nu te-ai dat batuta")
Eu le consider campanii de educare, care fac bine societatii in general. Probabil ca si in Romania ar fi uneori nevoie de insistenta asta. Eu consider ca femeia este libera sa aleaga (pro-choice) dar sa aleaga in deplina cunostinta de cauza, sa fie informata, sa fie ajutata oricare ar fi decizia ei.
Din pacate legislatia in Italia prevede ce ai spus tu in perioada post-adoptie, cazuri de genul respectiv am vazut rezolvate la "Chi l'ha visto?"..
'Success' comes before 'work' only in the dictionary
www.youtube.com/watch?v=tuZhAELnp5M&feature=user" target="_blank">Pictures and sounds