PCOS (5)

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gudinde spune:

quote:
Originally posted by elenaraluca

Amanda iti multumesc de informatie.chiar nu stiam ca se dau compensat.Stii cumva daca se da compensat si xenicalul?

Nu cred ca xenicalul se da compensat.

Sa te pregasesti. Daca mananci orice mai gras ai niste efecte gastro-intestinale ... ce mai metforminul este mic copil.
Eu una n-am putut sa-l suport dar tie iti doresc succes. Sper sa-l poti suporta si sa te ajute

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by avdoral

cristina senzatiile astea le-am avut si eu in primele 3 zile de administrare a metformin dar acum nu le mai am ,ma simt chiar f. bine.insa eu incepusem cu 2 tablete pe zi si am fost nevoita sa reduc la 1/zi plus ca in paralel iau liv.52.mai merg pe 1 tb/zi cateva zile si apoi maresc doza la 2/zi.gudinde zicea ca 1 tb./zi e putin si eu am incredere in ea.
sanatate

avdoral,

Trebuie sa vorbesti neaparat cu medicul care trebuie sa stie exact ce doza iei si sa coroboreze asta cu rezultatele analizelor. Este foarte important! Metforminul nu este aspirina. Este un medicament puternic si dr-ul curant trebuie sa fie informat.
Eu i-am spus doctoritei inclusiv faptul ca nu iau duphaston, ci utrogestan. I-am explicat motivele mele si i-am spus ca nu suport efectele secundare ale duphastonului.

Edit:
Acum am vazut ca si Gaby77 a punctat acest subiect. Are perfecta dreptate. Si eu gandesc la fel si actionez in acelasi mod.
Dr-ul trebuie sa fie principalul consilier cu care ma sfatuiesc, ii spun ce studii am citit, ii spun cand nu voi lua un anumit medicament (cum a fost xenicalul), cand doresc sa schimbam un medicament (faptul ca iau utrogestan si nu duphaston cum imi spusese initial) etc. Cu alte cuvinte, trebuie sa fie o colaborare si cartile sunt toate pe fata. Medicul curant trebuie sa stie exact ce si cum ia pacientul pt a putea aprecia corect rezultatele analizelor.
I-am spus uneori chiar si "Stiti am citit pe Internet asta si asta. Ce parere aveti?"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Biara spune:

buna fetelor,revin si eu dupa o pauza cauza de munca,v-am citit in timpul liber, dar nu am mai avut nici o veste asa ca....
am si eu o mica, mare rugaminte, poate este pe aici cineva cu pregatire medicala si ma lamureste si pe mine.
pe scurt dilema mea este urmatoarea: ma duc la medicul ginecolog care imi face urmatoarele analize :
1. prima ecografie endovaginala - ovar drept - 3.07/2.7 cm cu foliculi mici si cu stroma de 6.54 cm
- ovar stang 2,22/1,44 cm - se recomanda urmatoarele analize FSH, LH(INTRE ZILELE 1-5 DE CM)
rezultatele dozarilor hormonale sunt FSH=4,28 mUI/ml, LH=7,9 mUI/ml
2. la a doua ecografie endovaginala realizata in ziua a 12 de CM rezultatele sunt urmatoarele ovar drept - 2,95/2.09,
OVAR STANG - 2.58/2,10 - diagnosticul SINDROMUL STEIN LEVENTHAL
tratament timp de 3 luni cu metformin
bun asta e ceea ce mi-a recomandat dr ginecolog.
acum eu merg si la endocrinolog pentru ca anul trecut mi s-a depistat o gusa simpla.
endocrinolodul se uita peste analizele mele si contesta vehement diagnosticul de ovare polichistice, spune ca e o prostie ca mi s-a dat tratament cu metformin fara sa mi se faca un test de glicemie fortata si etc..
Acum eu pe cine sa cred? dupa ce diagnostic sa ma iau? sau ar fi mai bine sa schimb medicii :d
astept pareri...
Va pup si sper sa nu mai fie alte fete in situatia mea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AmandaR spune:

Gaby77, merci de info. Tu cat timp trebuie sa iei dexametazona?

Gudinde, ai pus pe prima pagina despre dexamethasone, dar daca dau click ma duce in fereastra de editare a mesajului. Eram curioasa ce link ai postat acolo.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by AmandaR

Gaby77, merci de info. Tu cat timp trebuie sa iei dexametazona?

Gudinde, ai pus pe prima pagina despre dexamethasone, dar daca dau click ma duce in fereastra de editare a mesajului. Eram curioasa ce link ai postat acolo.

AmandaR,

Pai exact acolo trebuie sa te duca. Daca mergi in josul paginii ai sa gasesti postarile lui Gaby77 in care vorbeste despre Dexamethasone.

Gaby77,

Te rog mult editeaza postarile sa vada fetele mai bine ca-s speciale. Ceva: bold, italic ... sa-ti sara-n ochi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AmandaR spune:

Gudinde, e ok. Daca sunt postarile lui Gabi de pe prima pagina, atunci pe acelea le-am citit.
la toate

Mergi la inceput

avdoral,

Revin la ce ti-am scris mai sus.

Am luat postarile la rand pt ca-mi aminteam ca ti-am spus ca mi se pare mica doza ta dar nu-mi aminteam sa-ti fi zis sa iei mai mult de la tine putere. Si asta ar fi fost o greseala impardonabila din partea mea.

Uite ce am gasit:

quote:
Originally posted by gudinde

avdoral,

Despre ACO eu am o parere foarte proasta. Sunt justificate atunci cand exista un chist de anumite dimensiuni si se doreste evitarea operatiei. Dar altfel nu rezolva nimic. Ba, dupa intreruperea ACO este posibil ca sistemul endocrin sa aiba probleme in a isi reveni chiar si la cat de prost mergea inainte. Cel putin eu asa am patit.

Hiperandroginismul este parte a PCOS.
Despre tratament ce pot sa-ti spun este ca doza de metformin mi se pare mica pt a avea un efect real asupra ovarelor si a se putea obtine ovulatia.
Androcur este un medicament care mie mi se prescrisese de muuuuuuult de catre ginecolog. De atunci eu am hotarat ca pe parte de endocrinologie apelez la endocrinolog. Si endocrinologul nu mi-s prescris niciodata androcur.
Sigur depinde de pacient, de stadiul bolii ... in fine, de la caz la caz.

Eu personal iau metformin (1850mg pe zi: 850 dim, 500 pranz, 500 seara), finasterida (ca antiandrogenic pt hirsutism) si utrogestan in perioada luteala pt deficienta progesteronica.

In plus mai iau Omega 3, un complex de B-uri, Liv52 ca hepatoprotector.

Edit: Am uitat sa spun. ACO nu se iau dupa ureche. Nici dupa cea a pacientului, dar nici dupa cea a medicului. Deci, in nici un caz nu ar trebui prescrise fara macar o coagulograma. Asta ca sa nu spun ca ar trebui prescrise dupa un examen ginecologic, un interviu si analize de sange.

Deci, am scris schema de tratament pe care eu o iau si mi-am exprimat opinia ca doza luata de tine este mica. Opinie pe care mi-o pastrez DAR schimbarea tratamentului se face SUB SUPRAVEGHERE MEDICALA si cu ACORDUL MEDICULUI CURANT. Eu am crezut ca asta-i evident la cat am zis de-a lungul capitolelor acestui topic de efectele secundare ale metforminului si la faptul ca trebuiesc urmarite transaminazele.

Apoi ai scris:

quote:
Originally posted by avdoral

gudinde multumesc,inca o data!intradevar aco nu am de gand sub nici o forma sa iau,pt. ca sunt patita cu dianele de la care mi s-au umflat picioarele dar mai ales ca eu vreau sa obtin o sarcina .androcur am intrebat la farmacie si nu au avut niciodata!(mi s-a parut curios)iar metformin am inceput de ieri sa iau si intradevar primul lucru care l-am simtit a fost disparitia oboselii care la mine devenise cronica si ma gandeam ca sunt anemica sau am lipsa de calciu.in lipsa unor efecte adverse am concluzionat ca imi prieste ac. medicament si ma gandesc serios sa suplimentez doza,chiar si fara sfatul medicului.
sanatate

Uite la postarea asta ar fi trebuit sa sar in sus si-mi reprosez ca nu am facut-o. La partea cu "fara sfatul medicului" ar fi trebuit sa sar.

M-am uitat si-n capitolul trecut in care ziceai ca vei merge la un endocrinolog din Craiova. Acesta ti-a prescris tratamentul?

Inteleg ca te-a dezamagit un pic cu androcur-ul?

Uite cum vad eu lucrurile: ori mergi la dr si-i spui ce ne-ai scris noua: ca te simti bine cu metforminul si ai dori sa maresti doza, ca androcur nu ai gasit etc. si vezi ce zice si vezi daca esti multumita de raspunsurile primite; ori, daca esti nemultumita mergi pt o a doua opinie la un alt medic. In Craiova medici nu stiu, dar daca poti ajunge-n Bucuresti eu iti recomand din suflet sa o vizitezi pe dr Bajenaru.

Da, te rog eu muuuult, mai ales daca ai marit doza de metformin, trebuie sa te urmareasca un medic.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Biara

buna fetelor,revin si eu dupa o pauza cauza de munca,v-am citit in timpul liber, dar nu am mai avut nici o veste asa ca....
am si eu o mica, mare rugaminte, poate este pe aici cineva cu pregatire medicala si ma lamureste si pe mine.
pe scurt dilema mea este urmatoarea: ma duc la medicul ginecolog care imi face urmatoarele analize :
1. prima ecografie endovaginala - ovar drept - 3.07/2.7 cm cu foliculi mici si cu stroma de 6.54 cm
- ovar stang 2,22/1,44 cm - se recomanda urmatoarele analize FSH, LH(INTRE ZILELE 1-5 DE CM)
rezultatele dozarilor hormonale sunt FSH=4,28 mUI/ml, LH=7,9 mUI/ml
2. la a doua ecografie endovaginala realizata in ziua a 12 de CM rezultatele sunt urmatoarele ovar drept - 2,95/2.09,
OVAR STANG - 2.58/2,10 - diagnosticul SINDROMUL STEIN LEVENTHAL
tratament timp de 3 luni cu metformin
bun asta e ceea ce mi-a recomandat dr ginecolog.
acum eu merg si la endocrinolog pentru ca anul trecut mi s-a depistat o gusa simpla.
endocrinolodul se uita peste analizele mele si contesta vehement diagnosticul de ovare polichistice, spune ca e o prostie ca mi s-a dat tratament cu metformin fara sa mi se faca un test de glicemie fortata si etc..
Acum eu pe cine sa cred? dupa ce diagnostic sa ma iau? sau ar fi mai bine sa schimb medicii :d
astept pareri...
Va pup si sper sa nu mai fie alte fete in situatia mea.

Biara,

Eu nu am pregatire medicala.

Ceea ce pot sa-ti spun este ca raportul LH/FSH in perioada mentionata de tine tb sa fie 1. Cand e 2 sau mai mare e indicatie de PCOS (Sindromul Stein Leventhal). Raportul tau e aproape 2.
Tratamentul cu metformin este cel corect pt PCOS.

Endocrinologul: Este adevarat ca testul de glicemie provocata este un test important in determinarea PCOS dar nici nu poti sa spui ca diagnostisticul ginecologului este o prostie avand in vedere raportul LH/FSH (care de asemenea este un indicator fff important) si ecografiile. Endocrinologul un diagnostic a dat?
De asemenea pot sa-ti spun ca avem pe aici niste fete cu insulina incadrata perfect in valorile normale si mai sunt si normoponderale (deci atipic pt PCOS) si au totusi PCOS.

Poti sa faci testul de glicemie provocata sa vezi cum iti iese, dar nu exclude diagnosticul ginecologului. Si mai mult de atat afla de la endocrinolog care e diagnosticul dat de el. Ca sa spui ca diagnosticul altuia e o prostie e usor, dar ce a oferit in schimb: un diagnostic, un plan de bataie?

Mergi la inceput

mersi Guidine, endocrinologul doar mi=a spus ca sufar de hipotiroidism, ceea ce stiam deja si ca nu este de acord cu diagnosticul ginecologului, si desi i-am dus dozari hormonale din toamna trecuta, acum mi-a spus ca e nevoie de altele, problema e ca daca anul trecut nu am avut depasiri ale prolactinei, tsh, fth si testosteron, nu vad de ce as avea acum, m-ai ales ca din experientele trecute aceste analize repetate anual nu au dezvaluit nimic. La mine doar progesteronul mi-a iesit mic si acest raport , in rest toate analizele imi ies ok. si sincer m-am cam saturat sa dau o gramada de bani pe niste analize care nu imi vor spune nimic nou. La inceputul de hirsutism pe care il am endocrinologul a gasit solutia anticonceptionalelor (desi i-am spus ca am mai folosit si ca nu au ajutat) si ca hirsutismul ar putea fi cauzat de supraponderabilitate nici decum de PCOS.
acum caut cu disperare ceva doctori buni, desi sincer medicul la care am fost are un renume foarte bun in Cluj.(d-na Valea) daca are cineva ceva idei astept.

Mergi la inceput

Gudinde scuze ca ti-am scris gresti nick-ul, nu stiu de ce mi-e mi-a ramas Guidine in minte :), ce sa ii faci batranetile aste te omoara :))

Mergi la inceput