Diversificarea (3)
Raspunsuri - Pagina 11
puisorul spune:
Noi nu am inceput inca diversificarea pentru ca asteptam sa implinim 6 luni. Dar vreau sa va intreb ceva. Stefana e alaptata la san si atunci nu stiu ce cereale tre sa ii cumpar: cu lapte sau fara? si branzica din ce fel de lapte ii fac?
Sa aveti copii sanatosi si papaciosi
Ani de
Stefana (23.01.2008)
ama1357 spune:
quote:
Originally posted by puisorul
Noi nu am inceput inca diversificarea pentru ca asteptam sa implinim 6 luni. Dar vreau sa va intreb ceva. Stefana e alaptata la san si atunci nu stiu ce cereale tre sa ii cumpar: cu lapte sau fara? si branzica din ce fel de lapte ii fac?
Sa aveti copii sanatosi si papaciosiAni de
Stefana (23.01.2008)
pediatra mie mi-a zis ca peste cateva zile cand implineste 6 luni nu trebuie sa incepem cu nici un fel de cereale, pentru ca a luat foarte bine in greutate... vom incepe cu frucul ras (mar para si banana) si un pic de carnita (fiarta la abur si maruntita) si mai in colo om vedea
psj spune:
De ce la varsta credeti ca se pot da afine? Noi nu suntem prea avansati cu diversificarea, abia am inceput de 2 sapt. deci ceva supa si sucuri de mar, morcov si piersica.
Am primit de la o matusa o groaza de afine, nestropite, netratate si parca as incerca putin. Am citit ca ar constipa, nu avem probleme cu constipatia mie mi-e de alergii, gen capsuni.
ama1357 spune:
quote:
citat din mesajul lui psj
De ce la varsta credeti ca se pot da afine? Noi nu suntem prea avansati cu diversificarea, abia am inceput de 2 sapt. deci ceva supa si sucuri de mar, morcov si piersica.
Am primit de la o matusa o groaza de afine, nestropite, netratate si parca as incerca putin. Am citit ca ar constipa, nu avem probleme cu constipatia mie mi-e de alergii, gen capsuni.
nu stiu cat de alergizante sunt... eu in locul tau as suna pediatra si as intreba...
puisorul spune:
Ieri am inceput si noi marea diversificare. Am papat cateva lingurite de pireut de morcov amestecat cu zeama. Intrebarea mea ar fi asta : urmatoarea masa, respectiv cea de fructe,o sa incep sa o dau cand va fi inlocuita complet masa de pranz, sau se merge in paralel? Nu stiu daca m-am facut inteleasa dar pana acum nu m-am lamurit cu chestiunea asta.
Ani de
Stefana (23.01.2008)
evora spune:
Am inteles ce vrei sa spui, dar n-are nici o legatura una cu alta. Deci, in timp ce la masa de pranz o sa-i dai supa(inteleg ca despre asta era vorba cand spuneai de morcov fiert), iar in completare san sau formula, la ora 10 poti incepe cu sucurile de fructe si apoi cu piureurile de fructe. Dar nu chiar de maine!!! Lasa-l cateva zile sa se obisnuiasca cu supa si apoi introduci sucul unui singur fruct(de preferinta, un fruct dulce). Banuiesc ca stii ca se da treptat, eventual diluat cu apa(daca e un bebelus cu un stomacel mai sensibil), poti adauga sucul unui alt fruct dupa ce-l tolereaza bine pe primul etc.
In concluzie, referitor la intrebarea ta, se introduc alte alimente noi, de tipul sucurilor si piureurilor de fructe, inainte de a inlocui total laptele de la pranz cu supe, piureuri de legume. Important e sa respecti regulile bine stiute: un singur aliment nou odata(eventual combinat cu altul introdus deja de mai mult timp) si se asteapta cateva zile, in care se observa eventualele reactii, pana la introducerea altuia nou.
puisorul spune:
Multumesc Evora de raspuns 
Dar acum am alta intrebare. Stiu ca se poate face supica pentru doua zile dar nu stiu cum se pastreaza: pur si simplu in frigider sau in congelator? Si cum o incalziti a doua zi ca stiu ca la mcirounde nue tocmai indicat?
Ani de
Stefana (23.01.2008)
puisorul spune:
Si inca ceva. Ce cantitate de piure de legume ar trebui sa manance?
Noi suntem la a patra zi de duvesificare si pana acum a papat asa:prima zi cateva lingurite, a doua zi 60 ml(am masurat cu o sticluta de lapte),a treia zi 100 ml( fara ce am dat pe bavetica). Deci azi cat sa ii dau?
Ani de
Stefana (23.01.2008)
evora spune:
Ana-Maria, eu prefer sa prepar supa zilnic si asta din cateva motive:
1.pot varia felul legumelor si ponderea lor in supa, evitant astfel monotonia![]()
2. o supa proaspat facuta si servita copilului, e mai sigura din punct de vedere a sanatatii, decat una preparata ieri si pastrata la rece. Da, stiu, frigiderul de azi are "bacteria safe system" dar mai bine muncesc eu putin in plus decat sa am cine stie ce surprize...enterocolite etc.
Teoretic, se poate pastra supa la frigider in recipiente bine inchise, de tipul dozelor(paharelor cu capac) Avent. Inainte de a fi servita copilului se trag cateva clocote, tocmai pentru a inlatura riscul incarcaturii bacteriene dezvoltate pe perioada pastrarii la frigider.
Se poate pastra si la congelator si apoi decongela cu aparatul special pt asta(daca ai!), sau la baie de apa(dureaza mai mult)
Referitor la cantitatea pe care ar trebui s-o manace bebe, asta ar fi de 100g supa si 50-150g piure de legume, sau invers, depinde care-i place mai mult. Dar, asta dupa ce s-a obisnuit cu tipul asta de alimente si in cantitatile astea preparatele din legume tin sa inlocuiasca total masa de pranz, care pana acum era de lapte. Deci, daca ai inceput diversificarea doar de cateva zile, atunci inca nu inlocuieste total laptele de la pranz si ca urmare daca bebe papa 100-150g de supa si piure in total, ar trebui sa fii foarte multumita pentru ca el mai primeste si completare de lapte. Asa, daca-i dai 100g supa si 150g piure, de pe acum, el n-o sa mai vrea nici un lapte(ca banuiesc ca nu manca mai mult de 250ml lapte la pranz), si cred ca-i prea devreme pt inlocuirea totala...Eu sunt de parere ca trebuie sa lasi copilul sa manance cat vrea, nici o lingurita in plus, data cu forta(doamne-fereste!), sau distragandu-i atentia cu jucarii etc. Procedand asa poti sa-i dereglezi mecanismul lui natural de acceptare-respingere a hranei si se poate ajunge la situatii dramatice in care copilul incepe sa planga sau sa faca crize numai la vederea linguritei sau a bavetei. Consecintele sunt severe si pe termen nelimitat, ajungandu-se pana la anorexia sugarului...e greu de crezut, dar adevarat din pacate!
In concluzie, o sa-ti "spuna" el cat vrea sa manance, dar nu te grabi nici cu cantitatile, nici cu prea multe alimente noi ca are timp...Succes si pofta buna!
ama1357 spune:
puisorul
diversificarea la cei alaptati la san se incepe la 6 luni si se incepe in general cu fruct (mar, para) se da o saptamana acelasi fruct la ora mesei, in prima zi o lingurita in a doua un pic mai mult pana cand ajunge sa manace cam jumatate de mar.
ceea ce urmeaza este varianta italiana:
dupa vreo 2 saptamani (dupa ce ai introdus marul si para) poti incepe cu masa de pranz (initial din cartof si morcov si carnita de pui/curcan/vitel(maxim 40 gr fiarta separat la abur si maruntita)... in care se pune o lingurita de parmezan si una de ulei de masline, daca copilu este mai slabut se baga si 2 linguri de faina de orez (fara lapte) sau alte cereale fara gluten. dupa care ii dai fructul.
si in fiecare saptamana ii adugi ceva la supa...
dupa 2 saptamani poti sa adaugi si legumele fierte din supa si peste in locul carnii
cand vezi ca bb manaca pranzul
poti introduce si cina. la cina in loc de carne pui branza proaspata (branza de vaci, cas...) si etc
cu alte cuvinte pofta buna si sper sa iti fi fost de folos
in locul