Sezatoarea canadiana (81)
Raspunsuri - Pagina 17
Carmenbr spune:
Fetele, scuze ca ma bag. Eu mai citesc pe la voi cateodata. Sper sa nu ma ucideti, dar imi sunteti dragi.
Try, nu lua salata la pungi sau cutii s-o mananci asa, fara sa o gatesti. Acelasi lucru cu spanacul. Tocmai pungile cu salata si spanac au fost cele cu probleme cu e-coli, daca spanacul a fost folosit fara sa fie fiert suficient. De la americance de la noi e kim222, care lucreaza chiar la laboratorul care se ocupa cu depistarea de e-coli. Nu stiu daca va aduceti aminte, dar a fost si un reportaj dat pe un canal de stiri american unde au fost prezentati kim222 si sotul ei impreuna cu echipa de la ei de la laborator care au localizat asta vara culturile cu e-coli. De la ea stiu ca salata cruda si spanacul crud sunt periculoase. Mai ales cele la pungi, cutii. Dar cu cele mai multe probleme e spanacul, salata nu a fost chiar asa "reclamata".
Sa vina mai repede primavara si la voi, ca am vazut ca sunteti inzapezite si scuze daca m-am bagat peste voi,
3 anisori...uraaa!
Donia spune:
Se pare ca si noua ne-a cam venit randul sa ne agitam cu casa, si eu ma agit pana fac vreun atac de apoplexie... Fetelor poprietare, nu stiu daca se cade sa intreb sau nu, daca se zice sau nu... dar cam cat aveti dobanda la mortgage? Daca nu e cazul sa imi raspundeti o sa inteleg
A doua intrebare, ati gasit mortgage convenabil prin banci sau prin brokeri?
Si a treia intrebare: spunea cineva o data (poate Lorelai?) de ceva cu equity nu stiu cum, ceva ce poti sa faci atunci cand imprumuti banii pentru casa... stie cineva despre ce vorbesc eu aici?
Ana, nu te felicit pentru casa astept sa dai tu semnalul.
carmenbr, bine ai venit si nu te sfii nici in viitor! Interesante info!
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
columbiana spune:
Donia, eu am gasit cu un broker 5.8% inchisa pentru cinci ani, dar cred c-am sa optez totusi pentru deschisa, ^pina spre vara, poate mai scade ; nu stiu despre ce vorbeau fetele, eu stiu doar de RAP, banii pe care-i ai in RPSP ii poti scoate, fara sa te taxeze impozit, ii utilizezi ca fonduri pentru casa si ii restitui in 15 ani; daca nu e asta, atunci nu stiu ....bafta!
Carmen mersi pentru informatii, noi spanac crud nu mincam, salata in schimb la greu...de acum am sa fiu mai atenta!
Ana
http://www.floriinro.ro/
tongue in cheek
Donia spune:
Multumesc Ana. Noua ne-a oferit banca 5,9 si sunt indignata, inseamna ca nu e chiar rau...? Parca as incerca si vreun broker ma gandesc eu...
Stiu de RRSP, chestia cu equity era altceva... poate Caroline scria despre asta? Parca spunea ca atunci cand iti cumperi casa poti sa mai impumuti niste bani, sau sa ai parte de o linie de credit la aceeasi dobanda, sau sa imprumuti valoarea down-paymentului... e o ceata totala, nu reusesc sa imi aminteesc, dar stiu ca era o chestie faina, insa pe vremea aia eram departe de ne gandi la casa.
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
bebitzu spune:
Ana,prin ce banca ati gasit cu 5.8?
Donia, si noi tot cu 5.9 am gasit,prin broker.Sper insa sa mai scada pana in martie-aprilie.
Daca nu ma insel, Dana spunea ceva de un credit pe care il poti cere in momentul achizitionarii unei case, cu aceeasi dobanda, pentru bunuri personale.Daca nu este asa, mii de scuze Dana.
Podeanu spune:
Ktrinel, scuze...copiii fac bine la scoala. Edi a avut niste note mai naspa la compunere la franceza si raspunsul profesoarei a fost ca e normal ptr ca noi nu vorbim franceza in casa. Si as adauga eu ca la ce le da sa citeasca ma mir ca nu timpesc. Ana, cita dreptate ai avut cu catzelul ala spinzurat cu bale...
Acum ii dau eu mai mult de lucru acasa, dar nici eu nu am timp si nici cunostintele necesare in franceza incit sa-l corectez cind greseste. Mai degraba ma corecteaza el.
Donia, bebitzu... ce stiu eu de equity e cind ai deja o casa si vrei sa imprumuti alti bani. Ex : casa mea valoreaza pe piata 500,000 si mai am de plata la ea 290,000, ma pot duce la banca sa imprumut bazat pe valoarea de piata a casei. Asta am vrut eu sa fac acum citiva ani si sa investesc intr-un duplex pe care sa-l inchiriez. (si teoretic se platea prin chirii)
la 5.8-5.9 luati cit mai repede. Eu vad pe net in jur de 7.5 % inchisa pe 5 ani.
Noi am luat-o cu 4.54 (acum 3 ani) dar ma gindesc cu groaza la anul la renegociere.
Cu intirziere parpalak
Va intrebam si eu de vreun ginecolog, dar nu m-a luat nimeni in seama....
Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face...
Ktrinel spune:
Donia, e vorba de equity line of credit - adica garantata cu casa, la aceeasi dobanda cu mortgage-ul, data pt asa zisele imbunatatiri pe care vrei sa le faci casei...dar nu numai...nu stiu daca se da din prima, odata cu ipoteca. inca o chestie, iti poti consolida alte datorii gen carti de credit sau linii de credit la acea institutie adice le poti trece in tipul asta de imprumut, la o dobanda mai mica (dob ipotecii). asta ar fi avantajos, sa iti ia soldurile si sa ti le bage la alta dobanda mai mica, nu?...rata lunara la ipoteca devine insa un pic mai mare, pt ca va ingloba si datoriile astea.
acuma problema e la cat te poti califica (ca depinde ca si la mortgage de ratio-uri, si depinde diferenta intre valoarea casei si ipoteca)..si daca vrei sa platesti taxele de notar (pe la 700cad ne-a iesit noua), pt ca se face o evaluare a casei ....eu am renuntat in final, ca mi s-a parut mult , relativ la datoriile pe care le am (o visa cu 10% dob si o linie de credit cu 9%, fara cine stie ce solduri, asa ca nu prea se renta consolidarea)..
am crezut ca nu se poate face decat cu banca la care ai mortgage-ul...dar azi o tipa de la Td mi-a oferit acelasi lucru, fara obligatia de a muta ipoteca la ei...la o dobanda de vreo 5 si ceva. nu stiu daca si in cazul asta se platesc taxele la notar...deci se poate face si cu alta institutie..o sa mai intreb detalii.
ideea generala e ca acel imprumut va fi garantat cu casa (equity)
mai ziceti si voi fetele care stiti...ca nu stiu daca m-am exprimat cum trebuie...sau daca am priceput tot...
daca va spun de dob mea ..o sa imi sariti la gat, dar na, se intampla si minuni in tara asta...am 3,9% pe 5 ani...pt ca institutia cu care lucram avea intelegere cu banca pt ipotecile angajatilor...si mai dadea si subventie de vreo 150cad pe luna pe langa, pe care insa am pierdut-o pt ca am plecat de la ei ..dar dobanda a ramas. sa vedem ce-o fi dupa cei 5 ani...
Ktrinel spune:
Carmenbr, stai linistita printre noi...nu muscam ...in fond sunteti tara vecina (unica ) si prietena...cine ar vrea sa se puna rau cu ea ..nu am timp sa caut, dar unde e Anaheim?
Ica, stau in Brossard, intr-un townhouse, pe coltz (cred ca e ca si cel inchiriat de Ana), iar ceea ce a contat in alegere a fost location location, location,, sa fie mai nou (95) si sa nu bag nici un ban in el ..decat sa ma mut. nu e cine-stie-ce...dar ma depaneaza pana creste si copilul si ma avantajaza la buzunar .mai incolo poate ni se schimba prioritatile si vom cauta alt tip de casa...
de ce nu ne mai dai si noua poze cu Christine?
Ktrinel spune:
dana, dar tu parca lucrezi in engleza...nu stiu sotzul..dar cine vorbeste cu copii in franceza? ..cred ca doar la scoala o folosesc nu?...nu stiu ce sa iti spun despre ginecolog...eu m-am dus la tipa cu care am nascut..
apropo de carti pt cei mici, sau mai mari...in fine, mi-a adus soacra niste CD-uri cu cantecele si povesti pt fetita, in romaneste desigur...in afara de clasicele vine, vine primavara (dar nu in Canada, nu e cazul ) si alte cateva traditionale...in rest numai tampenii de versuri...cu catzelul pe care il calca masina, etc...iar povestea lupului pacalit de vulpe e spusa intr-un hal..."de cartier"...gen:
copilu: care vulpe?
tata: aia, ma, din padure...
copilu: aia de la haina mamei?
tata: nuuu, mai, aia e moarta...
copilu: si mama o pune asa...la gat...
etc, etc...foarte dezamagita am fost...
oanagabriela spune:
Dana, uite coordonatele ginecologului meu. Problema este ca in general nu mai ia pacienti noi (ca mai toti de altfel) si ca astepti mult sa prinzi la telefon secretara pentru luat ora (este una singura pentru 4 ginecologi). Dar nu se stie niciodata:
Dr. Daniel Winner 514 731 3281 (5858 Cote des Neiges)
Ica, imi pare rau de accident, dar cum se circula in Montreal si cu vremea asta imposibila nici nu este de mirare ca se busesc masinile...
Legat de alimente biologice (sau organice): pentru noi adultii ne ne-am fi agitat prea mult, vorba Danei, tot acolo ajungem, dar pentru copil am zis ca fac un efort, macar sa am constiinta impacata ca i-am dat ce am putut mai bun. In rest, cu poluarea, stressul si virusii de tot felul nu vom ajunge prea departe...