Copii din 1995-1998(14)
Raspunsuri - Pagina 19
angipangi spune:
multumim poi chiar m-am gandit sa-mi dea niste lectii
mamica de ANGELIK-MELANY si ROBERTO http://blingee.com/profile/dorateodora
mihaela_s spune:
Ziua buna dragelor....greu mai tin si io pasul....citesc dar nu am timp sa raspund, de 3 zile umblam la banci, azi mergem sa vedem un apartament si sper ca saptamana viitoare sa ne hotaram ce si cum facem, sa primim raspunsurile de la banci in legatura cu suma la care ne putem angaja...
katy, e o frumoasa fetita ta, nici mie nu-mi pare ca e mica si slaba, eu sunt obisnuita cu slabanoage ...eu si sora mea asa am fost pana am devenit adulte, apoi Diana la fel, ea e inca slabanoaga. Doar Silvia ce e normala, nici slabanoaga dar nici grasutza, e bine spun eu...
Sanca, ai dreptate...sa locuiesti aici in centrul vechi e cumva ca o "fala", ca stie toata lumea cat costa o casa acolo. Dar prietenii nostri care au casa acolo ne-au spus ca vara e nasol, e plin de turisti si e galagie si noaptea, ca doar ei sunt in concediu si nu le pasa ca localnicii vor sa doarma, asa ca eu nu vad nici un folos in asa o investitie. Avantajul e ca stai in buricul targului, aproape de tot si de toate, inclusiv de mare...
Dana, imi pare rau pentru rezultatul nu tocmai bun la engleza...sper sa gasesti calea sa-l incurajezi pe Andrei in continuare, trebuie sa aiba incredere in el.
flower-power, chiar nu stiu ce sfat sa-ti dau in legatura cu excursia...daca e creat un precedent mai greu sa gasesti acum argumente ca sa nu mearga. Cand eram in Ro, la Diana in clasa s-au facut asa excursii...la Viena spre ex....dar eu nu am lasat-o pe Diana. Fusesem de 2 ori deja, Diana fusese cu noi si mi s-a parut mult prea mult pentru mine sa o las...drum lung, obositor, locuri de vizitat pe care le vazuse, mancarea cam nesigura...
Apoi in vara care a trecut copiii au avut o tabara in Croatia, au mers cativa colegi dar Diana iar nu a mers. Tot aceleasi motive: drum lung cu autocarul, nu stiam cum sint conditiile, plus nesiguranta aceea sa stea copilul atata vreme departe. Ei, acum vor face o excursie toata clasa la Göteborg(asa se discuta, voi afla la sedinta cu parintii din 5 martie daca s-a schimbat ceva), trebuie sa mearga cu feribotul pana in Stockholm si apoi cu trenul la Göteborg, acolo vor fi cazati la o scoala si vor manca acolo...nu mai prea am ce argumente sa aduc, va merge in aceasta excursie fara doar si poate, cred ca vor merge toti copiii fara exceptie. Aici e o moda ca primavara copiii sa plece pe "continent"...Asadar am cam ramas si eu fara arme .
mqqm, bafta cu matematica! Si felicitari pentru science fair! Acu' ce sa zic de memorarea patratelor numerelor...stiu ca si noi le-am memorat la vremea noastra, e ceva cam ca si tabla inmultirii...e drept ca nu imi amintesc, e posibil sa nu fi fost pana la 60...
andra, am vazut si eu pozicile, tare frumosi sunteti...vazandu-l pe Edy asa de scumpic mi s-a facut si mie dor de un bb mic.... Iar Radu e un tanar frumos, iti seamana!
alma, e greu cand cei carora le acorzi increderea ta nu stiu decat sa te loveasca pe la spate, am avut parte si eu situatii din astea, chiar cu cea mai buna prietena a mea din acea vreme(pe la 18-20 de ani). Dar ce ne-am face fara lectiile astea de viata? Eu le-am luat ca atare si am mers mai departe cu lectia invatata...
ricea, asa e cu copiii si la noi...daca pana acum era doar Diana cea care ma depasise , pentru ca Silvia nu-si daduse inca drumul la vorba...ei bine de 2 saptamani a inceput si Silvia sa vorbeasca si iau lectii . Aseara eram in magazin si a spus o expresie tipic suedeza pe care eu nu o stiam...m-am uitat la sotul meu si i-am zis in soapta: "acum si Silvia ma intrece?" iar Silvia m-a auzit si a raspuns:"pai daca sunt suedeza mami, ce vrei?"
Ieri am invatat cum se spune la ghiocei in suedeza, de la Silvia normal...in traducere libera stropi de zapada , tare mi-a placut...
Ana-Maria, isabela, agho si restul va pup!
vorbe de copil...
Hobby
ralualexandrei spune:
Mihaelo tocmai pe tine te-am uitat voiam sa-ti urez multa bafta cu creditul cu bancile,stii tu,sa iasa dupa cum vrei tu.
Andra ,mamica lui Robert , a Mariei si a lui Eduard Ionutz album no1 album no2 albumul no3
angipangi spune:
mihaela spoi are dreptate fata daca e suedeza
mamica de ANGELIK-MELANY si ROBERTO http://blingee.com/profile/dorateodora
agho spune:
SANCA, mi-era dor de poznele copiilor tai. Uite ca au mai facut una mica.Esti nostima la povestit. Ma mir de ceva totusi, ca macar nu le-ai zis ca-ti pare rau ca nu le-ai putut da capul tau, cat timp erau la cumparaturi etc?(Asta e replica mea favorita.)
Mikiiiiiiiiiiii, pe und eesti si cu ce te ocupi? Ce crezi ca juca o colega? Jocul de care ai pomenit si tu? Si alta colega de ce crezi si-a bagat deodata internet acasa? Tot pt. mania noului joc. Aseara i-am aratat acasa pt. prima data si lui And. A si jucat, a si distrus un regat dupa 6 jocuri si era atat de emotionat mai ales de jocul in direct, etc. Era infierbantat la propriu. Cred ca eo nebunie jocul, boala curata!
Mihaela, iti tin pumnii sa luati un credit bun si sa gasiti casuta potrivita. O minue de copil, Silvia! Ea va deveni suedeza inaintea voastra!
Ricea, asa e, copiii sunt mult mai sprinteni la invatat. Bafta la lectii!
Flower-power,in situatia prezentata de tine, nu stiu cat mi-ar pasa de mancare, cat de sanatatea copilului. Mai ales prin cate ati trecut voi doi, voi cu totii.
E fff tarziu...voi reveni.
katy spune:
Eu tocmai am venit din al doilea "field trip' mi-am facut o cafea tare si incerc sa ma linistesc ca sunt un car de nervi.Ieri am rugat-o pe "duamna"sa nu imi dea copii galagiosi ca unu:masina e noua si 2 nu pot sa conduc cu decibeli in cap.Ei bine am descoperit azi dimineata ca mi-a dat-o pe cea mai vorbareata din clasa e adevarat cu alta mai tacuta dar am zis ca fac scurta in gat decat i-am zis sa taca.Zicea de toate ,problema era ca mergem in sir nu stiam drumul asa ca trebuia sa fiu atenta la aia din fata.Am aflat de la copila aia de la ce parfum foloseste ma-sa ,de acte ori merge la fast food cat de norocos e frat-su mai mare ca se joaca video game si pe ea nu o lasa si te miri ce tampenii.O alta mamaica ,si ea la randul ei nimerind cu vreo 2 baieti neastamparati(obraznici s-ar potrivi mai bine)m-a linistit zicand ca ni i-a dat special pe astia ca suntem mai exigente..si ii tinem in frau.Imi pare rau ca m-am descarcat aici dar aici eu folosesc politica "lauda-l in fata"si injura-l dupa ce ai plecat la scoala merge foarte bine desi mi se face o lehamite ca nu imi sta in fire.De obicei spun omului in fata ce ma doare aici insa am invatat lectia dupa ce am calcat stramb de cateva ori.
mqqm succes la memorat eu sa stii ca nu am lasat-o pe Ana sa memoreze nici inmultirea cu 12 .I-am zis cat ailalti stau sa isi aduca aminte raspunsul ,ea ia un creion face inmultirile si asta e.iar patratele perfecte pe vremea noastra nu le-am memorat am lucrat mult cu ele si asa le invatai dar nu pe toate cele mai frecvente pana la 20 si apoi doar cateva numere..Mi se pare absurd sa memorezi 34*34 cand ti-ar lua cateva secunde sa afli rezultatul.Majoritatea profesorilor aici stiu ca 7/0=0(socant nu) dar vor sa invete copii patrate perfecte pentru ca asa sunt normele si cum aici instructiunile sunt de baza profesorii urmeaza litera cu litera ce zice programa facute de unul care probabil nu a studiat prea multa matematica sau face parte din grupul celor mai sus mentionati... cu impartirea la zero.
Cred ca ar invata mai mult daca ar memora tari,capitale ,sa nu caute de exemplu Desertul Sahara in Alaska.Gata ca am zis prea mult nu sunt genul care emigreaza in alta tara si apoi incepe sa se vaite dar si in Romania as fi fost la fel de critica daca nu imi convenea ceva.Chiar am avut cativa ani de "razvratire" dupa facultate cand am predat si credeam ca o sa revolutionez invatamantul...ganduri de-ale tineretii pe vremea aia.
katy
Sanca spune:
Hop si eu, tot ca sa ma descard. Intai va zic oful meu, ca fac spume, si simt nevoia de un umar pe care sa plang.
Copii nostri, dupa scoala, aterizeaza intai la socrella acasa, ca sa-si umple burtile, si pe urma ii luam noi de acolo, depinde care scapa primul de la servici. Stau si la scoala la “homework lab” si dupa ce mananca trebuie sa mai faca din lectii, dar de obicei se uita la desene animate, cu televisorul dat la maxim. Cu 2 seri in urma am intrat in camera lui Elliot si mi-a aratat o “carte” la care lucreaza pentru scoala. M-am uitat la ce a scris si ce a lipit prin ea, si i-am zis cu dezamagire ca ar putea face mai bine. Incepusem sa va zic de asta ieri, in ultima mea postare. Am inceput sa evit certurile cu el, ca incepe sa-mi zica ca am ceva cu el. Deci, ieri la socrella acasa, Matei luase la studiat “cartea” facuta de Elliot. Probabil se uita numa la poze, ca scrisul este imposibil de citit. Soacra mea a crezut ca e tema lui Matei (de clasa a 3), si a inceput sa-l certe ce oribil a facut, cum ca poate sa faca mai bine, etc, etc. Copilul i-a zis repede ca e capodopera la frati’su. Soacra mea care nu e spring chix, cred ca I s-a dublat tensiunea, cand a realizat ca ce tine in mana e creatie de clasa a 6 a… Fetelor, cred ca un copil in clasa 1, facea mai atent si mai bine. Oricum, tare m-a uns pe suflet ca l-a luat pe Elliot al meu la 3 pazeste. Ca eu una m-am saturat sa stau numa eu cu gura pe el. Niste poze taiate in graba, lipite aiurea, scrisul indescifrabil.
Astazi le-am tinut pledoaria cu fundatia. Le-am explicat ca tot ce invata acuma e fundatia la ce or sa invete mai tarziu in viata. Ca si la case, cu cat ai o casa mai mare, ai nevoie de o fundatie puternica, adanc sapata in pamant… Daca vrei sa construiesti o coliba, atunci poti sa faci o fundatie din balega, si asta e…. Cu cat or sa invete la toate subiectele acuma, cu atat or sa poata construi ceva mai sanatos pe temelie… Daca vrea sa intoarca chiftele la McDonalds, poate sa continue asa. Poate sa si practice din cand in cand zicand “May I take your order, please” – si sa zambeasca frumos si respectos. Daca au in plan cursuri la Universitate, sa puna mintea la treaba. Nu stiu ce le-a ramas din cap din pledoaria mea, dar o sa-I mai sperii din cand in cand cu job la fast food…
Mihaela, bafta cu bancile, si sa aveti bafta de un imprumut cat mai avantajos, cu rata cat mai mica. Mica ta suedeza a fost fenomenala.
Ricea, copii ne dau lectii in fiecare zi. La tine sant de germana, la mine de rabdare si “positive thinking”…
MqqM – si eu am citit de sarmale, si nu prea intelegeam. Dar eu mereu fac chestii din astea cand citesc in romana. Cea mai recenta a fost cu email… Citeam o carte din secolul trecut, si am citit cuvant email, si mintea mea se minuna cum aveau astia e-mail pe vremea turcilor. Mi-au trebuit cateva secunde bune sa inteleg propozitia. Asa ca m-am simtit mult mai bine cand Flw – Pwr a citit la fel.
Andra, am bagat si eu un ochi pe pozele tale. Eduard e baiat mare, si frumos foc. E un simpatic. Radu e un barbat bine, si ave-ti aceiasi ochi. Nu stiu daca am inteles eu bine, dar tu si Radu santeti frati, nu?
Ana-Maria, nu pot sa-l comari pe Elliot al meu cu Alex al tau, copilul meu depune 0 effort. El nu stie ce inseamna aia sa transpiri studiind, sa muncesti din greu si sa depui effort. Al meu a fost si este in cautare de scurtatura.
Agho, eu incerc din greu sa dau independenta copiilor mei, incluzand a sotul (lui e o independenta mai limitata). Asa ca, incetul cu incetul le dau raspunderi pe masura… Noroc de tel mobil, dar sa stii ca nu l-am sunat nici macar odata cand a fost la cumparaturi… Dar poate a invatat o lectie si el, cand a fost la acelasi magazin de 3 ori in aceiasi zi.
Katy, nu cred ca a facut-o intentionat profa, dar ce noroc pe tine… Fetele sant mai vorbarete… Sa-l fi avut pe Elliot al meu in masina, domnea linistea. Baiatul meu nu vorbeste nici cand e intrebat. O, ba da, cer scuze, la interogatoriu raspunde monosilabic. Sa stii ca eu duc lipsa unei fete, sa turuie cat e ziua de lunga, sa stiu si eu de altii. Ca veni vorba de memorare… Noi ne batem capul cu Matei si matematica. Elliot s-a nascut stiind matematica. Nu trebuie sa-I explic nici un concept matematic, tabla inmultirii nu stiu cand a invatat-o, dar fara effort din partea mea. In schimb, Matei … e total opus. In clasa 1 cu adunaruile, imi venea sa-I leg degetele sa nu mai adune pe degete… acuma – tabla inmultirii. Dati-mi si mie un sfat, cum se invata mai bine, si mai usor tabla inmultirii????
Flower Power, ceea ce scrii tu, da, e deja vue pentru noi. Alex a lui Ana-Maria nu a mers la Vienna parca, anul trecut de sfarsit de clasa a IV. Eu sant inca mirata de curajul sau pot a zice – inconstienta – cadrelor didactice care se incumeta sa iasa din tara cu o clasa de copii. Nu stiu ce sa zic. O sa fie decizia ta, daca e sa-l lasi sau nu. Poate ca daca a-ti planui o excursie cu familia in acelas timp, ar fi mai usor de acceptat pentru el
Dana, Danutza, habar nu ai cat de mult inteleg prin ceea ce treci. Da, o nota rea la engl, o sa vina una buna... ca de, asa sant ei, ne joaca ca pe un yoyo...
Week end-ul e la usa fetelor, si deabea astept.
numa bine
katy spune:
Sanca repetitia e mama invataturii...Eu am avut la ana "flash cards",le-am facut singura.In fiecare saera repetam cu ea.Nu o intreban doar ii aratam cardul si ea imi spunea raspunsul.Era un fel si legatura vizuala intre numere si rezultat.Le retinea mai bine.La fel si cu impartirile.Cele mai grele care simteam eu ca nu e sigura le mai repetam inca o data.Am facut asta aproape seara de seara inainte de culcare si a mers.I-a folosit mult mai ales la timing tests care pe mine m-au omorat aici.La ce-i trebuie sa faca 100 adunari/inmultiri/ intr-un minut?Scria cu picioarele dar ajunsese sa fie singura care termina la timp.
M-am amuzat cand ai zis ca vrei sa ii legi degetele lui Matei.De inmultirea cu 9 pe degete ai auzit?Ca aici le-a aratat la scoala m-am nimerit acolo la lectie( voluntariat) si nu imi venea sa cred.Sa zicem ca vrei sa faci 3*9. Tii amandoua mainile cu degetele desfacute.Incepi sa numeri 3 de la mana stanga incepand cu degetul mic.Ai ajuns la 3 il indoi.Au ramas dupa degetul indoit 7 incluzand si degetele de la mana dreapta.Acum ai 2 numere despartite de degetul indoit:2 degete la stanga si 7 la dreapta...Deci 3*9=27!Poti face cu metoda asta orice inmultire cu 9. acum partea amuzanta e ca trebuie sa stii care e stanga si dreapta nu poti citi invers chestie care se intampla la unii copiilor.Eu nu am lasat-o pe ana sa foloseasca asa ceva nu a fost nevoie ca le stia dar are copii si acum in clasa a patra care asa fac inmultirile cu 9...Eu zic sa incerci cu cardurile si stai linistita ca tabla inmultirii o invata el.
Acum dupa cum spui tu Matei probabil ca are inclinatii spre literatura doar el a fost interesat si de proiectul lui Elliot care l-a randul lui e mai exact,matematica e punctul lui forte.
Katy
ralualexandrei spune:
Da Sanca,Radu e fratele meu mai mic si ca sa raspund si la intrebarea Anei,asa e ,am fost crescuta de bunici care pt mine au devenit adevarati parintzi ca ci nu e parinte cine te face ,ci,cine te creste,si la ora actuala mama sta cu mine i-am pus si ei o poza aseara in album,ca nu prea ii place sa faca poze dar am prins-o.
Andra ,mamica lui Robert , a Mariei si a lui Eduard Ionutz album no1 album no2 albumul no3
agho spune:
Katy, 3*9=27, sunt convinsa ca asta vroiai sa scrii si a doua oara.
In cls. a IV-a are fi-mea o culegere de mate si are si niste exemple de calcule rapide, ceva diferit de ce fac in clasa. Cum mi s-au incrucishat ochii, am lasat-o in pace si n-am abordat inca exemplele cu pricina.
SANCA, , am ras copios la "email"....si cu sarmalele de la Flower Power si cu ale tale, faceam o masa pe cinste!.
Grozava socrela ai! Ma bucur ca te sprijina in educarea copiilor. dar nu ne-ai zic cum a reactionat Elliot. Si-a imbunatatit lucrarea? La mine, bunica nu se amesteca, doar ii iubeste si se bucura pt. ei. Iar mama mea, mai ales vara, cand stau copiii acolo, n-are nicio putere sa-i puna sa lucreze.
De obicei, And. e mai constiincios, mai face cate ceva, dar Ana nici vorba.
Si cand ma mai vait sotului meu ca sunt nemultumita de felul in care lucreaza vreunul din copii (sau ca nu stiu ce n-a facut la timp), mai bine ma las pagubasa pt. ca nu are talent pedagogic, asa ca de-aia "scorpia" am ramas eu, permanent de veghe.
Dar din cand in cand sunt si buna. In urma cu 2 zile, fiind o zi primavaratica, venind de la serv., am sunat acasa si i-am dat intalnire Anei in parcul din apropierea casei si era de-a dreptul uluita, cum de m-am gandit? De la zapada din decembrie n-am mai fost eu cu ea in parc.
And. e fericit acum cu noua pacoste de joc!Ana vrea si ea sa joace Conquistador.
Alma, ti-a mai trecut supararea?
Dana, ce sa spun, nu e deloc usor sa inveti alta limba, fiecare cu talentele lui. Poate trebuie sa-i iei un meditator ca sa iasa un pic din impas. Ana nu e talentata la engleza, de aceea am si apelat la cursuri in sistem privat. N-am inteles de ce i-a incheiat prof. de engleza cu media FB.
pe curand revin