Team Building - ma supara!
Raspunsuri - Pagina 5
musetto spune:
Fomalhauti, eu cred ca ai dreptate! Eu am lucrat 3 ani aici in State (intr-o companie americaneasca). TB-ul se organiza intr-o zi de lucru si pe durata programului de lucru. De exemplu, primeam un email de la seful nostru, cam cu o saptamana-doua inainte, cu ceva de genul: pe data de ... (zi de lucru), vom avea un outing, mergem la golf! Deci nu va programati niciun fel de sedinte (meeting-uri) sau alte activitati profesionale pt ziua respectiva. Ne intalnim la ora cutare in fatza firmei, de unde un autocar ne va lua si transporta pana la locul cu pricina. Cine vrea, poate sa vina cu masina proprie (si ni se dadea adresa). In alt an s-a organizat un picnic. Era de la sine inteles ca familia nu avea ce cauta la acele intalniri, dar cum am mai spus, erau erau intr-o zi de lucru si doar pe durata unei zile de lucru.
Timpul vostru liber este foarte important, chiar si daca este vorba de un minut si nimeni nu are dreptul sa va ia un weekend, numai pe motiv ca e "o data pe an". DAR, daca respectiva companie are totusi asemenea obiceiuri, poate ca ar tb sa specifice asta in "pachetul" de oferta, ca macar sa stie omul dinainte ce il asteapta si sa decida daca ii convine sau nu sa se angajeze acolo. E bine de stiut care e politica firmei, tocmai ca sa nu apara situatii de genul asta.
mami de Sonia Elizabeth (4 august 2007)
Dahriana spune:
Eu cred ca sotul nu s-a dus ca sa evite certurile acasa,nu pt ca nu ar fi vrut.
De ce nu l-ai intrebat intai pe el care e dorinta lui si pe urma sa ii zici ca tu nu esti de acord.
Cu toate ca,eu inca simt ca te temi de ceva si mai e si o frustrare.
Ca tu ramai acasa cu copii si el se distreaza.
Apropo : Banuiesc ca el tine casa.Merita si el timpul lui.
E parere mea si nu o lua in nume de rau.
Eu la parintii mei am vazut foarte multa libertate in situatii de genul asta.
Mama mergea cu colegii si sefii la restaurant,de 8 martie,cu alte ocazii etc.
Tata la fel,pleca cu sefii si cu colegii.O data a plecat la munte cu ei vreo 2 zile si nu a fost nici o tragedie.Eu am plecat cu mama la cumparaturi si am spart toti banii .
Fomalhauti spune:
quote:
Originally posted by daniela_bquote:
Originally posted by Fomalhauti
Nu cred ca sotul si sotia trebuie sa mearga peste tot de mana, peste tot impreuna. Dar cred ca atunci cand e vorba de timpul liber sotul si sotia trebuie sa decida impreuna ce vor sa faca, daca vor sau nu sa mearga impreuna. Nu cred ca cineva din afara trebuie sa se amestece in asta. Pur si simplu nu cred ca cineva din afara cuplului, fie persoana, fie firma are ce cauta in aceasta decizie. Repet, este vorba de timpul liber.
Poate gresesc dar cred ca e o diferenta intre timpul liber al cuplului si timpul liber personal.
www.helpsonia.com
Pai, nu stiu ce sa zic. Nu gresesti, in general. Poate si la noi este asa, numai ca timpul liber "personal" este foarte, foarte redus in cazul nostru. Adica, eu nu am mai facut baie de vreo patru ani. (Nu, nu sunt nespalata de atunci, dar fac dus.) Imi vopsesc parul la cateva luni (de fapt, numai cand e o ocazie speciala si atunci ii las pe cei mici la mama). Din cand in cand "sar" peste spalatul pe dinti si de cateva ori in ultimul an si jumatate am adormit (noaptea) in haine de strada si cu ochelarii pe nas (si cu sanul in gura copilului). Nu, nu ma plang, din contra, ma laud. Sunt foarte, foarte fericita ca este asa. Sunt multumita si daca maine m-as trezi cu un bebelus in fata portii as fi si mai fericita.
Timpul nostru liber din week-end nu e chiar ceea ce numesti "timp liber". Exista o multime de activitati pe care noi nu le putem face decat "in cuplu". Un simplu exemplu: strans caca de caine din curte. Sotul meu pleaca dimineata si vine dupa ce se intuneca, deci nu o poate face in zilele saptamanii. Eu sunt permanent cu cei mici, ei dorm pe rand, cand doarme unul eu nu prea indraznesc sa ies din casa fiindca nu-l aud daca se trezeste. Si amandoi ma cam imita, asa ca, daca ma apuc sa strang caca de caine....
Noi facem cumparaturi saptamanal. Nu facem mai rar ca nu avem frigider destul de mare si nici nu intra totul deodata in masina. Noi suntem opt. (O data pe luna se cumpara mancarea de caini si pisic + arici) Mama mea nu se poate duce la cumparaturi asa ca ii facem si ei cumparaturile. Cat mergem la cumparaturi ducem uneori copiii la mama. Oricum, mergem cel putin o dat in fiecare week-end la ea.
Eu nu merg niciodata la piscina cu ambii copii mici. Chiar nu se poate. Mai nou este dificil de mers cu cei doi mici si in parc fiindca fiecare are ambitia lui. (Ceea ce nu inseamna ca nu plec acum, in vacanta cu amandoi - dar si cu doi mai mari)
Asa ca "timp liber" nu e chiar timp liber. Uite, acum cand scriu, alaptez.
Da, asa cum ma descurc in alte zile, m-as descurca si in week-end, dar cred ca ar trebui sa fie ceva foarte important pentru noi (ar trebui, de exemplu, sa fie ceva ce sotul meu isi doreste foarte mult, cu adevarat foarte mult) ca sa mi se para firesc sa raman (tot) singura si in week-end. Uite, peste doua luni sotul meu va pleca "in interes de servici" mai multe saptamani in strainatate. Asta e, nu am ce sa fac, nu stiu cum va fi, dar este altceva, este chiar o obligatie de servici...
Fomalhauti spune:
quote:
Originally posted by Adina Iulia
Bine, dar tu de ce crezi ca sotul tau nu s-a mai dus pana la urma in TB, nici data trecuta si nici data asta? Sincer, daca s-ar putea.
Adina + Olivia Q1.04
As vrea sa pot face un banc prost. Nu cu tine, cu colegii sotului. De fapt, numai cu unul din colegi, pe care il cunosc. Dar stiu ca are gura mare si le-ar spune tuturor. Doar ca bancul nu-mi iese (poate tot din cauza de timp liber lipsa...)
Cineva a venit la sotul meu la servici cu o problema de logica (si putin de matematica). S-au straduit o gramada de persoane si cand nu au reusit, au trimis-o sotului meu. Care a facut-o. Si a adus-o si acasa. Acum eu ma straduiesc sa o fac, dar chiar nu apuc sa ma gandesc (nu am timp liber personal ca sa gandesc). Daca totusi o fac, as vrea sa-l sun pe colegul sotului meu sa-i spun: "Sotul meu sta cu mine, nu cu voi fiindca eu am rezolvat problema."
Sincer, cred ca sotul meu a decis sa nu mearga la team-building fiindca s-a gandit ca efortul si disconfortul meu sunt mai mari decat distractia lui. Nu cred ca "ii este frica" de mine, de scandal sau ceva de genul asta, fiindca nu ar fi fost "scandal" ci, eventual, niste reprosuri. Pot sa te asigur ca atunci cand decide ceva nu ajuta nici scandalul, nici lacrimile, nimic. Chiar cred ca nu isi dorea prea mult sa mearga, nici nu tinea la distractia in sine, nici nu il intereseaza sa faca impresie buna cuiva (nu mai e nevoie, ti-am povestit doar treaba cu problema de logica, dar cam asa e si cu problemele de servici - acolo unde nu stie nimeni, il cheama pe el)
Fomalhauti spune:
Nu cred ca sotul meu tinea neaparat sa mearga la team-building, daca ar fi vrut, ar fi mers. Sunt convinsa ca, daca ii venea de exemplu un fost coleg de scoala (sau, mai mult, de armata!) din strainatate si se organiza o intalnire la....Satu Mare, se ducea. Da, ma intreba daca vreau sa merg cu el....
Nu, nu, nu, nu eu l-am tinut acasa. Cred ca parerea mea a contat (si asa mi se pare normal sa fie), intotdeauna conteaza (si asta e normal) dar asta nu inseamna ca face intotdeauna ca mine (si asta e normal).
Si inca ceva. Daca eu nu doream sa nu se duca era normal sa spun asta si sa dau si argumentele. Nici macar prima data nu l-am obligat sa stea acasa, i-am spus doar ce cred eu, ce doresc si de ce.
Fomalhauti spune:
Scuze, am inceput sa ma incurc. Ultima fraza din mesajul precedent incepe cu "daca doream sa nu se duca" sau "daca nu doream sa se duca"
Sabina spune:
mie TB astea mi se par o mare prostie si chiar o impertinenta din partea angajatorului.
Nu faptul ca sunt organizate, ci faptul ca esti privit aiurea daca nu te duci.
mi se pare firesc sa vrei sa ai sotul acasa in weekend cand stai cu 6 copii toata saptamana.
mai ales pt acel timp liber personal.
TB sunt in general pt persoane f tinere care au o gramada de...timp liber, asa le vad.....
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina, www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia si bb Gheo
adi_dalma spune:
Mie imi plac Tb... cumva se mai deconecteaza omu'... si nici nu cred ca e cazul sa mergi insotit. Sotul meu se plictiseste de moarte cu colegii mei de serviciu... Noi avem glumele noastre in birou si multe se cenzureaza cand apare sotul/sotia.
DAR si eu cred ca nu trebuie facute in w/e si sincer cele care se fac in w/e intradevar le vad pt persoane fara obligatii
Eu una nu cred ca vreau sa mi sacrific w/e (ca l as vedea sacrificiu) departe de fiica mea si al meu sot.
Si cand mai ies la mese de abia astept sa ajung acasica la ei.
Dar cum zicea cineva mai sus se pare ca tb au fost inventate sa asigure o comunicare intre mashinutele vestice care nu exista ca indivizi la serviciu,
Din povestite am inteles ca tb adevarate au o tematica ... se formeaza echipe... se dau premii. Dar da se fac si betzii si alte cele.Dar sincer cine e atat de fraier incat sa se incurce cu un coleg de serv la un tb.... sa l stie toti ,,, blah
Si asa ideea unei relatii la serv imi da fiori ,,,
Dar inca o data daca esti singur sau colectivul este f fain de ce sa nu mergi?
torna spune:
Si din punctul meu de vedere Formalhauti are dreptate.
Adica admit ca poate sa mai fie cate un eveniment, delegatie, obligatie de serviciu, de la care un angajat sa nu poata lipsi, chiar daca se desfasoara in we. Dar chestia cu traininguri si TB-uri, puse taman in we, mi se pare deplasat si uneori se abuzeaza. Personal, am vazut ca pt. multi colegi, in special familisti, era doar o corvoada si nici nu se punea problema sa poti refuza. Prima data, poate e interesant, dar apoi devine obligatie. Pt. ca depinde de firea fiecaruia, socializarea asta fortata nu e pe gustul tuturor. Multi chiar de abia asteapta we, fiecare we ca sa se bucure de familie, de copii (inclusiv domni, pe care ii apucau disperarea la cate o veste din asta, si replica nu intarzia: "iarasi?") Mai erau si comentarii de genul, cu banii astia cheltuiti mai bine dadeau niste prime, ca ar fi fost mai de efect.
Asa ca mai degraba eu cred ca pe dl. sot nu prea l-a atras f. tare evenimentul, nu frica de reprosuri l-a tinut acasa (s-ar putea ca el nici sa nu-si fi dat seama de asta, si se se fi agatat de "reprosuri", inconstient). Daca voia neaparat, gasea el o cale sa se duca.
Iar parerea sotiei nu o consider egoism. Nu sunt doi colegi de facultate, care isi respecta unul altuia si ceva timp personal. Sunt o echipa, angajati irevocabil intr-un meci greu, amandoi muncesc f. mult. Iar parerea ca sotul tine casa si are nevoie de relaxare, mi se pare complet depasita si nedreapta. Amandoi au nevoie de relaxare in egala masura, dar probabil acesta e un lux indepartat si faptul ca sunt solidari ajuta mult casnicia, mai ales daca e o alegere personala, nu impusa, bineinteles. Pai eu am constatat ce munca si uzura ai doar cu un copil, dapai cu 6! Pt Formalhauti presupun ca we e gura de oxigen, care ii mai da ceva energie sa continue. Nu ca ar munci mai putin, dar macar 2 zile nu mai trage in casa singura. Si asa cum a zis, dar era si de asteptat, pt. ea o zi de relaxare totala e un vis frumos. Alegerea domnului a fost de mare ajutor moralului ei si a scutit niste nervi incordati. Felicitari dlui sot pt. decizie, indiferent de motivatie. Inteleg ca si pozitia in firma l-a ajutat, din nefericire sunt situatii in care chiar nu poti sa spui nu, oricat nu ti-ar conveni.
Cred ca firmele ar da dovada de mai mai mult respect fata de angajati, daca ar tine cont si de parerea lor. Eu cunosc ambele situatii. Adica petrecerile de Craciun de la firma la care lucrez eu si cea a sotului. Ambele petreceri cu deplasare din localitate, vreo 2 zile, culmea, nu s-au suprapus niciodata.
La firma mea strict angajatii, chipurile si sedinta de final, bla, bla. Este ok, dar nu ne-ar fi deranjat cu nimic partenerii, dimpotriva. Macar aveam cu cine sa dansam, ca e disproportie femei-barbati (asta in gen, ca sotul meu oricum nu e dansator).
La firma sotului, invariabil invitati si sotiile/prietenele. Nu cred ca a fost deloc stingherita in vreun fel socializarea angajatilor, ei si-au vazut de conversatiile lor "tematice", eu am legat prietenii cu alte neveste, consider ca asta e socializare adevarata, cand vezi un om si in contextul lui familial.
Oricum, acum avand copilul mic nu mi-am mai insotit sotul, dar pt. mine a contat mult ca am fost invitata si a fost alegerea mea sa nu ma duc.
Asa ca as vrea ca firmele sa inteleaga ca si privind din unghiul angajatilor pot avea beneficii si ar trebui sa-si respecte mai mult angajatii si timpul lor.
Siminaf spune:
quote:
Originally posted by XIOquote:
Originally posted by Siminaf
Ori sint un cuplu, ori au timp liber personal. Nu se poate si in caruta si in teleguta. Nu mai zic ca ei sint mai mult decit un cuplu: sint o familie. Si inca cu multi copii!
Pai intr-un cuplu e normal sa aiba fiecare timpul sau liber , independenta , samd .
Pe mine m-ar fi deranjat sa fiu in locul sotului si sa mi se sugereze ca mai bine nu merg la team building-ul ala....
Pe mine m-ar fi deranjat sa mi se "sugereze" ca ar fi bne sa ma duc, altfel....
Una e mergi in vizita la prietene sau sa iasa el cu baietii la o expo auto, pentru ca astea sint activitati pe care vi le alegeti voi, nu vi le impune nimeni din afara familiei, si alta sa vina "directiva" de sus cum ca in nustiucare week-end toata lumea tb. sa mearga sa se dixtreze fara soti/sotii.
Dupa cum spuneam, exista si firme in care totul se face impreuna cu sotii/sotiile, ba chiar cu prietenele/prietenii (in caz ca angajatii respectivi nu sint casatoriti), si asta in Romania, e drept ca la o firma cu capital strain, nu romanesc...